Eurotel končí s analogovou sítí NMT

Eurotel se rozhodl ukončit hlasový provoz využívající technologii NMT v pásmu 450 MHz. Stane se tak na přelomu června a července letošního roku.

S ukončením hlasového provozu na této analogové technologii dojde ke zrušení všech hlasových služeb T!P založených na této zastaralé technologii. Zákazníci až doposud využívající tyto služby budou moci přejít na hlasové služby v GSM a UMTS sítích Eurotelu. Zůstanou jim jak stávající čísla, tak tarify. Eurotel uživatelům sítě NMT nabídne také zvýhodněné podmínky pro přechod na některý ze stávajících GSM tarifů.

„Udržování zastaralé analogové technologie NMT v provozu je finančně velmi náročné a nerentabilní. Proto jsme se rozhodli přistoupit k ukončení hlasového provozu. Podle informací, které máme k dispozici, jsme posledním evropským operátorem, který s hlasovými službami využívající NMT končí. V provozu jsme ji nechávali, protože jsme cítili potřebu poskytovat tuto službu zbývajícím zákazníkům,“říká Andrei Marc Torriani, výkonný ředitel pro rezidenční segment společnosti Eurotel Praha, spol. s r.o. a dodává:„Tohoto závazku se nevzdáváme, NMT zákazníkům dáme možnost přejít na naše moderní GSM, a UMTS sítě bez nutnosti měnit telefonní číslo, zachovány zůstanou i jejich velmi výhodné tarify.“


Nokia 640 a 650 pro sítě NMT. Hmotnost 190 gramů, baterie 1500 mAh a maximální pohotovostní doba 120 hodin.

Všichni stávající zákazníci využívající hlasové služby T!P budou v nejbližších dnech kontaktováni s konkrétní nabídkou.

O síti NMT

Veřejná telekomunikační síť v pásmu 450 MHz, využívající technologii NMT (Nordic Mobile Telecommunications) byla spuštěna v září roku 1991. Eurotel se tak stal první operátorem, který široké veřejnosti v České republice začal nabízet komerční mobilní telekomunikační služby pod názvem T!P. V roce 1996 byla spuštěna digitální síť GSM v pásmu 900 a 1800 MHz, která otevřela novou generaci mobilní telefonie, nabídla nové hlasové a datové služby jako např. SMS, MMS, WAP, internet a umožnila její skutečně masové rozšíření. Počet zákazníků, kteří využívali NMT postupně ubýval (a její význam z hlediska poskytování hlasových služeb klesal).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze