Vyzkoušeli jsme LTE od O2: jaká je jeho rychlost v praxi?

Zavítali jsme do lokality Jesenice u Prahy, kde operátor O2 spustil v červnu letošního roku do komerčního provozu dosud nejmodernější datovou technologii na světě LTE. Operátor avizuje maximální rychlost až 60 Mb/s. V praxi jsme ovšem dosáhli podstatně menší rychlosti, potěšila vyšší rychlost pro odesílání dat ale zklamala nás dlouhá odezva.

LTE O2

Dne 19. 6. oznámil operátor O2 slavnostní spuštění komerčního provozu vysokorychlostního internetu LTE. Slavnostní premiéra se týká pouze dvou vybraných lokalit na území České republiky. Této technologie mohou využívat obyvatelé pražského Chodova a Jesenice u Prahy. Telefónica využila pro spuštění LTE tzv. síťovou neutralitu a provozuje LTE síť na frekvenci 1800 MHz, šířka pásma je pak 2 x 10 MHz. Dodavatelem LTE technologie je společnost Huawei. My jsme se nyní vydali právě do Jesenice vyzkoušet, jak funguje LTE dva měsíce od spuštění. Jaké jsou rychlosti? Funguje spojení spolehlivě?

Co je LTE a v čem je lepší než 3G?

LTE (zkratka pro Long Term Evolution) je vysokorychlostní bezdrátovou sítí 3,9. generace, často nesprávně označovanou jako síť 4. generace neboli 4G. Takto lze označovat až nástupce LTE, kterým je LTE Advanced. Většina světových operátorů i médií však pojmy LTE a 4G zaměňuje a zřejmě se toho dočkáme i u nás. Standardizační proces navíc stále probíhá, takže se možná nakonec dočkáme toho, že LTE bude pojmenováno jako 4G a jeho následovník LTE Advanced jako 4,5G. LTE se vyznačuje mimořádnou rychlostí jak download dat, tak i pro upload. Teoretická rychlost pro stahování dat může činit v případě O2 až 60 Mb/s, v případě odesílání dat se pak jedná o třetinovou rychlost, až 20 Mb/s.

  • Mnohem vyšší rychlost – v případě O2 a jeho pilotního komerčního provozu až 60 Mb/s download a 20 Mb/s upload
  • Výrazně kratší odezva – v případě O2 běžně kolem 15-25 ms (GSM/EDGE běžně kolem 150 ms, 3G/HSPA běžně kolem 40 ms)
  • Udržení vyšších rychlostí dále od základnové stanice - i poměrně daleko od ní lze dosahovat rychlostí v řádech nad 7 Mb/s, kdežto v případě 3G/HSPA+ se rychlost velmi rychle snižuje úměrně vzdálenosti od základnové stanice.

Aktuální pokrytí

O2 zatím spustilo LTE pouze v obci Jesenice u Prahy, kde je přístupno pro zhruba 10 tisíc obyvatel. Dostupné je také v polovině pražského nákupního centra Chodov, ovšem tam s pomalejšími rychlostmi. Síť běží na frekvenci 1 800 MHz, přičemž v Evropě jsou běžné frekvence 800 Mhz (vhodná spíše na venkov), 1 800 MHz (předměstí) a 2 600 MHz (vhodná do městské zástavby). Vydali jsme se konkrétně do lokality Jesenice u Prahy, která má kolem 10 000 obyvatel. Výrobce zde avizuje 100 % pokrytí, včetně blízkého okolí.

Pokrytí LTE od O2 je zatím tristní - jedna vesnice a obchodní centrum - dlouho to tak i zůstane

Čtěte

LTE modem ZTE MF821D - tento modem jsme použili k otestování LTE technologie

Zaměřili jsme se na rychlost tamního pokrytí a provedli jsme měření ve čtyřech lokalitách. Od místa nejblíže vysílači až takřka po samotnou hranici Jesenice. K otestování rychlosti připojení a dalších jeho parametrů jsme využili služeb serveru rychlost.cz, a kromě USB LTE modemu ZTE MF821D modemu nám posloužil i netbook.

Mapa lokality Jesenice, se znázorněnými body, provedených měření

1. měření

První měření jsme provedli co nejblíže samotnému vysílači. Ve vzdálenosti kolem 50-100 metrů. Během testování jsme nezaznamenali žádné výpadky, pokles rychlosti internetu či jiné problémy týkající se internetového připojení.

Souřadnice, aktuální poloha na mapě a výsledky měření
Výsledky
Download (stahování) 6,679 Mb/s
Upload (odesílání) 12,264 Mb/s
Minimální odezva (ms) 36

2. měření

Další měření jsme provedli ve vzdálenosti přibližně 400 metrů. I v tomto případě bylo připojení stabilní, bez výpadků.

Souřadnice, aktuální poloha na mapě a výsledky měření
Výsledky
Download (stahování) 9,757 Mb/s
Upload (odesílání) 11,740 Mb/s
Minimální odezva (ms) 54

3. měření

Dalším místem, kde jsme podrobili LTE zatěžkávací zkoušce bylo centrum městečka, přímo na jedné z nejrušnějších křižovatek. Opět internet běžel hladce a rychle, jako tomu bylo v předchozích dvou pokusech.

Souřadnice, aktuální poloha na mapě a výsledky měření
Výsledky
Download (stahování) 9,933 Mb/s
Upload (odesílání) 11,555 Mb/s
Minimální odezva (ms) 37

4. měření

Poslední měření jsme uskutečnili ve vzdálenosti 800 metrů od třetího měření. Zde jsme se nacházeli již nedaleko okraje Jesenice. Vzhledem k charakteru LTE jsme byli zvědavi, zda dostojí proklamacím, že se vzdáleností od vysílače rychlost téměř neklesá. To se v praxi potvrdilo a nejdále od vysílače jsme ze všech měření dosáhli dokonce nejvyšší rychlosti při stahování dat.

Souřadnice, aktuální poloha na mapě a výsledky měření
Výsledky
Download (stahování) 9,969 Mb/s
Upload (odesílání) 11,510 Mb/s
Minimální odezva (ms) 37

Závěr

Co jsme z našeho testování zjistili a jaké máme poznatky? Při prvním měření u vysílače jsme naměřili dvě hodnoty, z nichž jedna je nejnižší a druhá nejvyšší. Nejnižší hodnotou je stahování dat, což přisuzujeme hustému rezidenčnímu osídlení a v tu chvíli mohlo být připojeno více stahujících uživatelů současně. Naopak, nejvyšší hodnotou byl upload (odesílání) dat. S rostoucí vzdáleností se naopak zvyšovala rychlost odesílání dat, kdy v posledním měření jsme naměřili nejvyšší rychlost. V této lokalitě ale bylo již velmi řídké osídlení a o tři sta metrů dále již končila samotná Jesenice. Co se týče stahování dat, rychlost zde byla paradoxně nejvyšší. Z čehož můžeme logicky odvodit, že v tu chvíli bylo připojeno minimum uživatelů.

1. lokalita - vysílač 2. lokalita 3. lokalita 4. lokalita - konec města
Download (stahování) 6,679 Mb/s 9,757 Mb/s 9,933 Mb/s 9,969 Mb/s
Upload (odesílání) 12,264 Mb/s 11,740 Mb/s 11,555 Mb/s 11,510 Mb/s
Minimální odezva (ms) 36 54 37 37

Během celého testování jsme v době připojení k LTE internetu nezaregistrovali žádné problémy, výpadky internetu ani delší prodlevy v načítání. Technické problémy jsme ovšem zaznamenali s LTE modemem. Jednalo se vždy o chování, kdy modem zničehonic přestal reagovat a nepomohlo nic jiného, než odinstalování ovladačů a jejich opětovně nainstalování. Bohužel se problém vyskytl hned u dvou LTE modemů. Co se rychlosti týče, ať už pro stahování nebo odesílání dat, narovinu jsme očekávali vyšší rychlosti v obou oblastech. I když maximální rychlost dat v LTE může být až 60 Mb/s, tak reálná rychlost byla v praxi pětinová. Když si pro srovnání vezmeme, že rychlost internetu v síti 3G nadstavby HSDPA+ je běžně kolem 6-9 Mb/s stahování dat, nejedná se o žádný zázrak. Na druhou stranu, odesílání dat (HSUPA) je podstatně pomalejší kolem 2 Mb/s a zde má LTE výrazný náskok. Výrazné zklamání představovala vysoká odezva webu. O2 avizuje odezvu kolem 15-25 ms, naše výsledky ale ukazují hodnoty kolem 37 ms, což se spíše přibližuje výsledkům v síti 3G, i když ta je stále o něco pomalejší.

Co říct závěrem? LTE od O2 nepřekvapilo, ale ani nijak výrazně nezklamalo. Daly se očekávat rychlosti citelně pomalejší, než teoretické maximum sítě, ale v praxi jsme očekávali hodnoty spíše kolem 20 Mb/s. Ping mohl být lepší, naopak upload byl velmi dobrý. Příště otestujeme rychlost LTE od T-Mobile a budeme tak mít možnost přímého porovnání. Co myslíte, který operátor bude mít v praxi rychlejší LTE?
Diskuze ke článku
air
tak ten download bych cekal vyssi, aspon kolem 40Mbps, takto to LTE nejak postrada smysl
vlastik
chci jen doporučit měření rychlosti na relevantnějším portálu a to speedtest.net diky pro porovnání bude potřeba bud do měřit to stejně i u O2 divili byste se jaké rozdíly dosáhnete mezi ADSL.cz rychlost.cz a na tom speedtest.net ten Poslední ma i aplikaci na marketu. Nevím zda to merite z mobilu ale asi spise z notebooku s přidanou jakoby flaskou(modemem) co rozlouskne Lte diky moc

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze