Novinky Googlu přehledně: Android N, aplikace a virtuální realita

Ve včerejších večerních hodinách se konala úvodní keynote každoroční konference Google I/O. Americký softwarový gigant opět ukázal nejen nový hardware, ale také budoucí aplikace. Věnoval se samozřejmě i Androidu N a ačkoliv novinky nebyly nijak zásadní, bylo jich poměrně dost. Vše podstatné si proto v tomto článku shrneme.

Google logo 2015

Android N

Začneme rovnou tím, na co se všichni těšili asi nejvíce, tedy budoucí verzi Androidu. Na úvod možná trochu smutná zpráva. Ke konečnému představení ještě nedošlo a prozrazen nebyl ani finální název. Jenže ten můžete tentokrát navrhnout i vy sami. V Androidu N se ale můžete již nyní těšit na markantní nárůst výkonu. Systém by měl být opět svižnější a běžné reakce rychlejší. Projevit se to má především při stahování aplikací. Dbát se bude na bezpečnost. Ta se zlepší u celého systému a přísnější nároky budou kladeny také na testování aplikací před uvedením do obchodu Google Play. Potvrzena byla také očekávaná funkce dvou aplikací na jednom displeji. Vypuštění nového Androidu se očekává tradičně na podzim.

Android N

Virtuální reality – Daydream

S novým Androidem úzce souvisí také platforma pro virtuální realitu Daydream, která bude integrována přímo v systému. Díky tomu bude vše dostupné na široké paletě přístrojů různých výrobců. Společně se softwarovým řešením, které zahrnuje speciální prostředí a spoustu upravených aplikací, ukázal Google samozřejmě i nezbytný hardware v podobě brýlí a ovladače, kterým budete dění ve virtuální realitě ovlivňovat.

Daydream

Nové aplikace

Google také příjemně překvapil představením dvou zcela nových aplikací. Nejvíce prostoru dostala aplikace Allo. Pod tímto zdánlivě nic neříkajícím názvem se skrývá chytrý messenger. Ten bude vždy vázán na konkrétní telefonní číslo a při chatování nabídne například možnost chytrých odpovědí. Sám pozná, co vám osoba napsala či poslala za přílohu a dle toho nabídne několik možných odpovědí. Kromě vašich přátel si budete moci psát i s virtuálním asistentem. Druhá aplikace zvaná Duo se zaměřuje na jednoduché videohovory, které zajistí, že vám již žádný moment neunikne. Důležité je také zmínit, že nové aplikace neznamenají konec nějaké starší. Například Hangouts budou nadále vyvíjeny.

Google aplikace

Android Wear

Velké věci se budou dít v segmentu wearables. Google chystá na podzim velkou aktualizaci, údajně největší v historii, která celý systém povýší na verzi 2.0. Zásadní změnou projdou watchfaces (ciferníky), které budou nově zobrazovat informace, jež si vyžádáte. Navíc informace na watchfaces budou fungovat jako widgety a skrze ně se dostanete přímo do dané aplikace. Vylepšena bude také možnost reakcí na zprávy, kdy bude snazší odpovědět a to ať už formou kreslení nebo malé klávesnice.

Android Wear 2.0

Chrome OS

Novinky se dotkly také platformy Chrome OS a jde o inovace očekávané. Google totiž oficiálně potvrdil, že do systému na Chromeboocích přichází obchod Google Play se všemi aplikacemi. To znamená, že možnosti těchto netradičních notebooků se zásadním způsobem rozrostou.

Google Assistant

Známe Siri od Applu či Cortanu od Microsoftu. Hlasové asistentky, které nám mají být nápomocny při nástrahách každodenního života. Google již nechtěl být pozadu a představil službu Assistant. Ta nemá být jen malou službou, ale rovnou plnohodnotným pomocníkem, jenž rozumí kontextu, čímž se Google nezakrytě chlubil. Navíc se má objevit ve všech Android zařízeních od wearables a telefonů až po automobily, IoT a televize. V každém momentě bude rozpoznávat nejen na co se ptáte, ale kde jste, kam míříte či co máte v nejbližších hodinách v plánu.

Android Auto

Platforma Android Auto je již poměrně známá, ale ve větším rozšiřování ji brání pomalý nástup nových vozidel, ke kterým je vždy vázána. To se však změní. Google oznámil, že se Android Auto stane také klasickou aplikací, kterou si nainstalujete do svého chytrého telefonu. Současně s tím potěší, že se do Android Auto dostane integrace služby Waze, tedy sociální sítě pro všechny řidiče.

Google Home

Na závěr tu máme hardwarovou novinku, kterou Google celou keynote otevíral. Jde o speciálního pomocníka do domácnosti. Na první pohled jde o poměrně nenápadný doplněk, který si umístíte například do obývacího pokoje. Ten je však napojen k internetu a spárován se všemi myslitelnými spotřebiči a vy poté jen hlasem určujete, co se má stát. Celé to vypadá do značné míry futuristicky, avšak komu by se jistá forma bezstarostnosti nelíbila.

Google Home
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze