Android N oficiálně: změny hlavně pod kapotou

35

Konečně je to tady. Konec všem spekulacím, Android N byl dnes oficiálně představen na Google I/O. Změn se systém dočkává hlavně pod kapotou. Měl by být rychlejší, šetrnější na paměť i baterii a především mnohem příjemnější pro každodenní používání. Dostupný bude již tradičně ještě letos na podzim.

Google toho měl dnes na programu opravdu dost a s představením Google Home, nové aplikace Allo, Android Wear 2.0 a mnoha dalších jsme se samozřejmě dočkali i toho hlavního, nového Androidu N.

Google I/O 2016

TIP! Ožívají spekulace o Nexusech od HTC, ponesou názvy M1 a S1

O jménu rozhodnete vy!

Ano, slyšíte správně, stále je to pouze Android N. Žádná Nuttela nebo Nougat, Google se totiž snaží zapojit do vývoje systému samotné uživatele a začíná právě u názvu. Ten se totiž bude vybírat pomocí soutěže. Na adresu www.android.com/n můžete posílat návrhy na název, jenž nová verze zeleného robota ponese. Google samozřejmě počítá s vtipálky, a tak si ponechává právo, vybrat si ze seznamu těch nejoblíbenějších názvů výherce. Takže název „Android NevímCoNapsat“ vám asi neprojde.

Google I/O 2016

Hry krásnější a plynulejší

Nejdříve si řekněme něco o výkonu. Nově se můžeme těšit na novou grafickou API Vulkan. Díky Vulkanu bychom se měli dočkat obrovského nárůstu grafického výkonu nejen ve hrách, kde bude rozdíl nevýraznější, ale také v samotném chodu systému. Ve hrách se dočkáme propracovanějších efektů, nového systém pro renderování a především větší plynulosti, kterou každý hráč ocení asi nejvíce.

Google I/O 2016

Grafika není vše

Nejen hráči se však dočkají zlepšení výkonu. Android čeká velké vylepšení rychlosti a funkčnosti, zejména díky novému JIT kompilátoru. Předně se tak dočkáme rychlejšího stahování aplikací, a to rovnou o 75 %, což je úctyhodné číslo. Také se zlepší plynulost systému. V případě některých vlastností se podle různých benchmarků zlepší výkon o 30 až 600 % oproti typu kompilátoru, který používá Marshmallow.

Aplikace se nám zmenší o 50 %, čímž získáme více místa v telefonu a navíc se zvýší i výdrž na baterii, to i díky lepší práci s procesorem. Navíc se zrychlí i multitasking, kdy bude znovu otevírání aplikací trvat mnohem méně času. Android N by měl na vašem zařízení zkratka běžet jako blesk.

Bezpečnost především

Zlepšení se dočkává i zabezpečení celého systému. Ten se nyní bude šifrovat na bázi souboru, nikoli celkově systém. Lepší bezpečnosti se dočkají i aplikace, kde Google zavádí několik nových bezpečnostních pravidel, včetně přísnější způsobu testování aplikací. I prohlížeč Chrome vás bude díky „safe modu“ chránit před škodlivým obsahem na webu lépe než kdy dřív. Navíc se dočkáme i nového procesu updatu systému. Ten se nyní bude stahovat i instalovat v pozadí, takže dejte sbohem obrazovce s nápisem „Android se aktualizuje“.

Google I/O 2016

Produktivnější a praktičtější

Posledním velkým pilířem v prezentaci byla produktivita. Zde sehraje největší roli multitasking, který dostává mnoho vylepšení. Podle průzkumu Googlu lidé používají častěji pouze 7 posledně spuštěných aplikací, takže budou nově starší aplikace mazány z multitaskingového okna a přesunou se na samostatný list. Přibylo nám i tlačítko „Clear all“ pro smazání všech aplikací najednou.

Premiéru si odbyla i funkce multi-window. Nyní můžete používat na svém zařízení dvě aplikace najednou a plynule mezi nimi přecházet. Podobná funkce přijde i na Android TV, kde si můžete zmenšit video do malého okénka, podobně jako je tomu třeba v aplikaci YouTube.

Notifikace mají nyní lehce pozměněný vzhled, rychlé přepínače vámi vybraných funkcí (Wi-Fi, mobilní data, Bluetooth, atd.) a hlavně můžeme konečně odpovídat na zprávy přímo z notifikací. Nemusíte tak neustále přepínat mezi velkým množstvím aplikací, když si píšete s přáteli. Odpovíte hezky rychle z notifikace.

Počkat musíme opět na podzim

Novinek je samozřejmě v Androidu N více, patří mezi ně například podpora VR s názvem Daydream, přidání nových jazyků, úpravy v nabídce nastavení a další menší vylepšení. Nového Androidu se dočkáme již tradičně na podzim letošního roku a společně s ním se můžeme určitě těšit i na nová Nexus zařízení. Podle prezentace vypadá již sedmá verze Androidu velmi slibně a i když nepřináší velké designové změny, rozhodě je na co se těšit. A co vy? Na co nového v Androidu N se těšíte nejvíce?

Zdroje: events.google.com, live.theverge.com

Diskuze ke článku
ANO
Lol, to uz je dalsi android?:o) Ti teda jedou .... to je uz jak ty jeho chore prohlizece, tam uz jsou aspon u stovky ne?:o)
N, jako Never? Doufali jsme, ale asi bohuzel:o)
Je to kazdopadne smesne ..... misto, aby drzeli nejakou verzi nekolik let, jako je tomu u vsech normalnich platforem a jen to vylepsovali, tak prichazeji rok co rok s novym smejdem, ktery se ohreje jenom v par modelech. Tahle rozbitost cele te androidi myslenky je jeden z duvodu, proc mi ten paskvil nesmi pres prah .....
bEck0
Windows brzo skonci aspon v mobilech...vzdyt kdo by ho taky chtel
Martin
Dostanu ho nexusy dakedy v priebehu mesiaca ?
mike
Ja bych chtel abych si m oh ze spravce souboru treti strany zapisovat na kartu sd a ne aby me to omezovalo a aby byly nativne v telefonu profily vyzvaneni nebo aspon aby to droid neblokoval tretim stranam, takovahle banalita je pro me zasadni a proto zustavam u kitkatu a neaktualizuju, protoze s tim jejich nerusit rezimem mi to prijde na palici.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze