Google I/O 2016 se blíží: čeho bychom se mohli dočkat?

13

Každoročně konaná akce Google I/O nebude samozřejmě vynechána ani letos, kdy vše vypukne tradičně v San Franciscu, a to konkrétně 18. května úvodní a nejdůležitější konferencí. Do začátku konference zbývá posledních pár hodin a je nejvyšší čas se podívat na to, co by si pro nás Google mohl přichystat. Těšit bychom se mohli na novinky ohledně Androidu, wearables či virtuální reality.

Google I/O 2016

Google I/O tradičně trvá několik dnů, avšak největší pozornost je upřena k hlavní keynote. Ta letos proběhne 18. května od 10:00 pacifického času (19:00 středoevropského času) a dle odhadů by měla trvat až 2,5 hodiny, přičemž ji bude možné živě sledovat. Na mobilenet.cz vám zprostředkujeme také textový on-line přenos zásadních událostí. Během zmíněného časového prostoru se Google bezpochyby dotkne všech svých významných projektů. Na co bychom se tedy mohli těšit?

Android

Bezpochyby se významného prostoru dočká operační systém Android. Dočkat bychom se mohli nastínění nové verze tak, jako tomu bylo v letech předchozích. Již nyní se totiž spekuluje o Androidu N a jeho nových funkcích. Rovněž padají první návrhy nového názvu a lze říci, že prozatím se nejčastěji skloňuje označení „New York Cheesecake“. Mezi novinkami v budoucím Androidu by se mohla objevit také funkce Force Touch. Google by mohl systém připravit pro ovládání s různými intenzitami dotyku. Poslední téměř jistou novinkou je práce s více okny, kterou by měl nový Android nativně podporovat. Celkem jasno je také o číselném označení, které omylem prozradil Samsung. Víme tak, že nově se budeme setkávat s Androidem 7.0.

Android N
Možná podoba notifikačního centra v Androidu N

Android Wear

Vývoj speciální operačního systému pro zařízení wearables jde stále kupředu a například jen v loňském roce přibyla podpora Wi-Fi nebo možnost párovat tyto hodinky se systémem iOS. Je pravděpodobné, že nové funkce Google oznámí i letos a ve hře je teoreticky i odhalení zcela nových modelů.

TIP! Google updatuje Android Wear: aktivace reproduktoru a diktování zpráv

Android Wear

Chrome OS

Na konferenci jistě dojde řeč také na systém Chrome OS, u kterého se očekává postupné spojení s Androidem. Co to konkrétně znamená? V prvé řadě by mělo dojít na možnost spouštět většinu aplikací pro Android také na přístrojích s Chrome OS. Již jen tato novinka by celu platformu výrazně zatraktivnila. Je však možné, že Google nastíní i budoucí novinky, které tento systém čekají.

Google Messenger

Velkým boom zažívají komunikační aplikace, které budou současně kombinovat i virtuální realitu za pomocí botů. Google údajně připravuje vlastní řešení a vyvíjí aplikaci ve stylu WhatsAppu, která bude rovněž vázána na vaše telefonní číslo. Skrze ní bude možné komunikovat nejen s příteli, ale také s chatovacími boty, kteří budou schopni zodpovědět například vaše otázky. Ty by navíc nemusel mít na starost výhradně Google, ale také vývojáři třetích stran. Nezodpovězenou otázkou zůstává, zda dojde k představení zcela nové aplikace, nebo Google všechny novinky integruje do Hangouts.

Domácí asistentka

Google se bude zřejmě snažit více proniknout do domácností a očekává se představení domácí hlasové asistentky. Ta by měla přímo konkurovat Amazonu Echo a jeho asistentce Alexa. Dle dostupných informací se má zařízení jmenovat Google Home a půjde o designově jednoduché zařízení s reproduktorem a mikrofonem, které bude schopné reagovat na vaše povely a odpovídat na jednoduché otázky. Samozřejmostí bude přímé napojení na on-line služby.

Android Auto

Pozadu nezůstane ani platforma Android Auto, kde se očekává oznámení nových modelů automobilek, které budou s Android Auto kompatibilní. Přibýt by mohly také další aplikace třetích stran a plné integrace se může dočkat i aplikace Waze pro sledování dopravní situace.

Nepřehlédněte: Nová Škoda Superb umí LTE, Apple CarPlay i Android Auto

Android Auto
Android Auto

Virtuální realita

Existuje velmi reálná naděje, že by Google mohl během konference naznačit své plány ohledně virtuální reality. Ve vývoji by měl být model mnohem pokročilejší, než je obyčejný Google Cardboard, avšak stále vyžadující spojení s telefonem. Spekuluje se nicméně i o tzv. all-in-one virtuální realitě, ke které již nebude nutné cokoliv připojovat. Padlo také pravděpodobné označení – Android VR. Dle dostupných informací by měly brýle poskytnout lepší zážitek než konkurenční Gear VR od Samsungu.

Přečtěte si: Google údajně pracuje na nových brýlích pro virtuální realitu

Google Cardboard
Google Cardboard

Xiaomi

Poměrně překvapivě se na konferenci Google I/O 2016 objeví také čínské Xiaomi. I když až tak překvapivé to není, bývalý šéf Androidu Hugo Barra nyní v Xiaomi působí a skrze sociální sítě láká na příspěvek Xiaomi ke konferenci I/O. Dle uniklých obrázků je pravděpodobné, že Xiaomi pro Google připraví novou Android TV, neboť jsme již mohli vidět dálkový ovladač společně se speciálním TV boxem.

Xiaomi

Ostatní

Mezi dalšími možnými projekty, o kterých by se Google mohl rozhovořit, je například Project Ara, tedy modulární telefon, který si z velké části bude moci uživatel sám přeskládat. Prvně jsme o něm slyšeli již před třemi lety, avšak doposud nebyl přiveden do finálního stavu. Dalšího vývoje by se mohl dočkat Project Tango s rozšířenou realitou, který jsme si nedávno vyzkoušeli na barcelonském veletrhu.

Google Project Tango – MWC 2016

Zdroje: pocket-lint.com, events.google.com, theverge.com, slashgear.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
Honza Michálek
Honza Michálek
Člověk je spokojen, když mu na zařízení běží android 5.1, Mko je v nedohlednu a už by měla být další verze?! Navíc by se mohli vyprdnout na nějaký ForceTouch a přidat rozdělení obrazovky pro dvě aplikace nebo podporou plavoucích oken...
Karel
A co novy Nexus 7?
Lukáš
A jé, zase se nám tady vyrojily "chytráci" co nedovedou rozlišit co je android od googlu a to co má mnoho uživatelů v telefonu upravené od výrobce. Pak tady padají moudra jako, že je rok pozadu apod. :-))) kdyby tu svoji hloupost raději skryli a nedávali ji takto na obdiv. A pro ty zbylé co nerozumí ani aktualizacím telefonů s androidem bych snad jen zmínil, že bezpečnostní aktualizace chodí tak nějak nezávisle na ostatních updatech. Nakonec android N pomůže ještě více urychlit aktualizace na vyšší verzi u telefonů i jiné značky než Nexus. To je co trubky, stejně víte prd o čem vlastně píšu. Tak klidně papouškujte dál.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze