Co čekat od dnešního Google I/O 2017? Přehled očekávaných novinek

2
Co čekat od dnešního Google I/O 2017? Přehled očekávaných novinek
  • Hlavní konference Google I/O se odehraje již zítra 17. května v 19:00
  • Velkou část prezentací zabere jednoznačně nadcházející Android O a Google Assistant
  • Bližší informace bychom mohli dostat rovněž v oblasti Android aplikací v Chrome OS
  • Stranou by neměla zůstat ani virtuální a rozšířená realita

Již zítra se dočkáme hlavní konference letošního Google I/O, a proto se hodí připomenout si, co nás pravděpodobně bude čekat. Google běží v posledních letech v cyklu, kdy máme v květnu konferenci I/O a kolem října dostáváme nový hardware. Očekáváme tedy, že se od této nové tradice ani letos gigant z Mountain View neodkloní, takže nový hardware není pravděpodobný. Google ale má ve zvyku ukázat na svých konferencích nějaké to překvapení, takže něčeho menšího bychom se dočkat přeci jen mohli. Google I/O však bude zejména o softwaru, u němž máme celkem jasnou představu.

Sundar Pichai

Android O

Lze předpokládat, že v případě Androidu se bude opakovat loňský rok. Naší první ochutnávku nové verze systému jsme již dostali v podobě prvního Developer Preview a nyní je čas dozvědět se více, stejně jako tomu bylo s Nougatem. Je však otázkou, zda už Google prozradí oficiální název. Loni bylo na I/O odstartováno hlasování o názvu budoucího Androidu N, ale letos se zdá být označení Oreo více něž pravděpodobné.

Android O

Pokud se chcete dozvědět o Androidu O více, podívejte se na přehled novinek či dokonce naše první dojmy z jeho používání. I tak vás ale neochudíme o malou rekapitulaci. Android O má přinést nové funkce notifikací, výdrž baterie se má razantně zlepšit díky nové správě procesů v pozadí, audio přenos přes Bluetooth se dočká zlepšení, čeká nás funkce obraz v obraze ve stylu YouTube aplikace a pár nových možností, co se týče vzhledu ikon a notifikací.

Díváme se tedy na klasickou aktualizaci systému, která hlavně vylepšuje funkce pod kapotou a zpříjemňuje používání systému. Otázkou zůstává, zda se Google spokojí s tím, co už známe, nebo má s O větší ambice. Loni vypadal Nougat před I/O 2016 velmi podobně, ale nakonec jsme se dočkali odhalení Daydream VR. O ničem velkém se žádné spekulace neobjevily, ale možná nás Google ještě dokáže překvapit.

Android O – developer preview

Chrome OS s Android aplikacemi

Aplikace z Androidu v Chrome OS už běží, ale jsou prozatím stále v betě a úplně bezchybně ještě nepracují. Možná se nemusí dočkat hned plnohodnotného vydání, ale minimálně nějaké novinky spojené s touto funkcí by přijít měly. Google chce nepochybně více tlačit crossplatformní funkcionalitu jeho systémů, a to zejména letos po uvedení Galaxy S8. Samsung se svým DeXem tvrdě tlačí na podobný segment a nutno říci, že první pokus je více než zdařilý. DeX je odladěným a zajímavým řešením, jak dostat Android funkčně blíže k počítačům a je logické, že společnost, která za samotným Androidem stojí, se nechce nechat zahanbit.

Google Assistant a umělá inteligence

Velká část konference bude nepochybně věnována Google Assistant, do kterého společnost vkládá velké naděje. Google neustále vylepšuje a rozšiřuje jeho funkce a navíc se postupně dostává na mnohem větší množství zařízení kromě obligátních Pixelů. Google se nikdy netajil investicemi do umělé inteligence či zdokonalování algoritmů. Google Assistant je protkán prakticky všemi službami a funkcemi, v kterých má Google prsty, takže je jasné, že jej bude chtít rychle rozvíjet. Obzvláště po velmi pozitivních ohlasech odborné veřejnosti, ve které je Google Assistant často preferován před Siri, Alexou či Cortanou. Google si chce nepochybně tuto pověst udržet a bude se chtít pořádně předvést.

Google Assistant

I přes dobrou pověst bude však těžké s funkcí letos ohromit. Alexa umí díky svému ekosystému koexistovat s více zařízeními a Apple se často pyšní faktem, že Siri chrání mnohem lépe vaše soukromí než Google. Ani Microsoft nechce se svou Cortanou zaspat, o čemž svědčí brzké uvedení domácího reproduktoru, jež oplývá již zmíněno chytrou asistentkou z Redmondských dílen. Koneckonců dokonce už i Samsung se chce v závodu o nejlepšího asistenta angažovat za pomoci svého Bixbyho v Galaxy S8.

Google Home

Google má tedy mnohem více konkurence než dříve a musí nám dokázat, proč je právě jeho řešení tím nejlepším. Přeci jen Google Now je spoustou uživatelů Androidu stále ignorováno a funkce Now On Tap byla osekána do jediného tlačítka v Assistant, který skoro nikdo nemačká. Očekáváme tedy, že uvidíme zdravý mix nových funkcí, seznam nových zařízení, které budou Google Assistanta nabízet a samozřejmě vylepšení vývojářských nástrojů. Obzvlášť to poslední bude nejdůležitější, jelikož Google v tomto ohledu silně zaostává za Amazonem, jenž se silně prosazuje v kategorii chytré domácnosti. Určitě se tedy dočkáme i nějakých novinek ohledně Google Home a rozšíření jeho možností.

Virtuální a rozšířená realita

Již tomu bude rok od představení VR platformy od Googlu s názvem Daydream, ale stále ji mimo Pixelů podporuje jen hrstka zařízení. To rozhodně není ideální a je tedy logické, že by mohl Google mít pro nás minimálně nějaké novinky ohledně Daydreamu. Tím spíš, když se z trhu s virtuální realitou stává rychle velmi soutěživě prostředí. Očekávat zcela nové brýle či širší využití Projektu Tango pro rozšířenou realitu je asi bláhové, ale vůbec bychom se nezlobili, kdyby se Google do konkurence pořádně pustil. Obzvláště Tango má velký potenciál, ale nové informace jsme o něm již dlouho nedostali. Alespoň menší zmínka o něm by nám tedy bohatě stačila.

Google Daydream

Instantní aplikace

Pojem instantní aplikace si už nemusíte vůbec pamatovat a my vám to nemůžeme mít za zlé, jelikož Google má mnoho zajímavých funkcí a technologií, o kterých jsme od minulého roku neslyšeli. Po velkém oznámení na loňském I/O o instantních aplikacích Google vcelku mlčel a moc toho s nimi nakonec neudělal. Pro připomenutí: základní myšlenkou je, že místo nutnosti instalovat aplikaci před jejím používáním, se instantní aplikace otevře ihned a bude se streamovat pomocí internetu. Jakmile účel splní, stačí z ní odejít a v telefonu po ní nezbude ani stopa.

Google má mnoho zajímavých funkcí a technologií, o kterých jsme od minulého roku neslyšeli.

Aplikace by tedy fungovaly úplně stejně jako webové stránky, jen třeba místo webové verze Facebooku by se otevřela při vyhledání rovnou aplikace, i když v telefonu nainstalovaná není. Jedná se nepochybně o zajímavou technologii, ale zda ji vývojáři vřele přijmou, je úplně jiná věc. Funkce totiž vyžaduje běh specifických částí Androidu, ke kterým není tak široký přístup jako v případě více tradičních či HTML aplikací. Zdá se však, že letos budou instantní aplikace během konference opět na pořadu dne, takže se snad dočkáme bližších detailů o jejich uvedení.

Nový operační systém?

Něco málo by mohlo padnout rovněž o nedávno poodhaleném operačním systému Fuchsia. Nový OS by mohl v budoucnosti nahradit Android a Chrome OS a uskutečnit tak konečně sen o sjednocené platformě napříč různými typy zařízení. Fuchsie má být pro Google velkým krokem, jelikož už není založena na Linuxu, ale místo toho vyvinuta od základu Googlem. Založena je na novém kernelu Magenta a nedávno jsme se mohli podívat také na obrázky nového prostředí Armadillo.

Pokud se chcete o Fuchsii dozvědět více, doporučujeme se podívat na náš článek. Vzhledem k významnosti nového OS ale nepočítáme s nějakým velkým oznámením či ukázkou, ale pár náznaků a zmínek o Fuchsii by přeci jen padnout mohlo. I když, pokud se tak opravdu stane, bude to s největší pravděpodobností někde za zavřenými dveřmi.

Allo a Duo

Allo je od jeho uvedení velmi rychlým tempem aktualizováno a získává často vcelku zajímavé funkce. Messenger aplikace jsou však silně odsuzovány podle počtu uživatelů a jejich velkým množství se Allo rozhodně chlubit nemůže. Možné, byť nepravděpodobné, je vzhledem ke vztahu Googlu s operátory uvedení integrace SMS zpráv, ale mohli bychom vidět desktopovou verzi aplikace a podporu více zařízení. Allo by tedy v tomto smyslu mohlo fungovat konečně stejně jako WhatsApp či Telegram, což by mohlo rozšíření opět trochu pomoci.

Duo má menší základnu velmi spokojených uživatelů a Google bude chtít určitě zachovat jednoduchost a přímočarost, což jsou hlavní přednosti aplikace. Nějaké velké funkce tedy do ní pravděpodobně nepřidá. Podobný příběh to bude i s aplikací Hangouts, která se dočkala nedávno velkého předělání na pracovně zaměřenou službu konkurující třeba Slacku.

Možná toho bude víc

Na I/O toho bude ukázáno samozřejmě více. Google vlastní celou řadu technologií a služeb. Máme zde samozřejmě Android Wear, o kterém se na konferenci někdo minimálně pár slovy jistě zmíní, ale vzhledem k teprve nedávnému vydání verze 2.0 a problémům s ní spjatými bychom nějakou větší prezentaci nečekali.

Rovněž Android TV bude asi tentokrát opomenuto, jelikož se o ní Google v poslední době už vůbec nezmiňuje. Co by se naopak mohlo dočkat menších novinek či nové verze, je populární Chromecast. Jelikož se jedná o silně vývojářsky zaměřenou konferenci, uvidíme určitě také mnoho nového ohledně cloudových nástrojů, webového vývoje, chytřejšího vyhledávání či Android Studia.

To vše jsou však jen naše odhady a už tedy nezbývá než počkat na zítřek, kdy se v 19:00 konečně dozvíme, co si pro nás letos Google přichystal.

Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
ja by som by som bol potešeny keby tomu dali nazov "Orange" :D
Michal
Na konci 2016 se mluvilo o Android Pay v ČR, a že se objeví na přelomu prvního a druhého čtvrtletí 2017. Třeba přijde ten stejný efekt, jako udělal Netflix. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze