Nejlepší smartphone do 20 000 Kč

Nejlepší smartphone do 20 000 Kč
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V cenové relaci do 20 tisíc korun lze očekávat zvýšenou odolnost, výkonný hardware i kvalitní fotovýbavu
  • Ve výběru najdeme rovněž dvojici ohebných véček


Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.

Vybíráme nejlepší telefon 20 000 Kč!

Na co si dát pozor?

V cenové relaci do 20 tisíc korun se již setkáme s velmi malým množstvím ústupků a v této kategorii lze najít takřka vlajkově vybavené modely, které běžnému smrtelníkovi více než postačí v oblasti výkonu, displeje i fotoaparátů. Drobné nuance na poli displeje či výkonu pak odlišují tento segment od regulérních vlajkových lodí.

Nejlepší telefony do 20 000 Kč

Samsung Galaxy S23


Náš výběr odstartujeme favoritem příznivců kompaktních smartphonů. Samsung Galaxy S23 přitom nabídne v mnoha ohledech identickou výbavu s většími sourozenci. Jedná se například o výkon, kde stojí za vyzdvihnutí Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy, i když zamrzí, že má novinka v základu stále jen 128GB úložiště.

Po stránce zpracování se lze těšit na odolné sklo Corning, hliníkové rámečky, kompaktní rozměry s nízkou hmotností, ale také odolnost IP68. Telefon krásně padne i do menší dlaně a uživatele jistě nadchne i kvalitní haptická odezva. Samsung má v nabídce rovněž několik barevných provedení, tudíž by si měl vybrat opravdu každý.

Na rozdíl od mnoha ostatních kompaktů se může Galaxy S23 pochlubit 3× teleobjektivem, ani zbytek fotovýbavy nezklame. Stejně tak se lze spolehnout na kvalitní 120Hz AMOLED panel s osvědčenou ultrazvukovou čtečkou otisků prstů a díky povedenému procesoru a mezigeneračně větší baterii i velmi solidní výdrž na nabití.

Honor Magic5 Pro


Do našeho výběru se díky nedávné slevě dostala i regulérní vlajková loď výrobce Honor. Magic5 Pro je poháněn Snapdragonem 8 Gen2 a konkurenci dělá vrásky na čele také díky nadprůměrně velkému (a rychlému) 512GB úložišti typu UFS 4.0. To vše přispívá k vysokému uživatelskému komfortu z hlediska každodenního používání, ale také během hraní her či záznamu videa ve 4K rozlišení.

Honor Magic5 Pro se povedl rovněž designově, kdy zaujme zaoblenými okraji obrazovky a stylovým fotomodulem. Samozřejmě neschází ani povedená haptická odezva, odolnost IP68 či hliníkové rámečky. Pod zády se pak ukrývá velká 5 100mAh baterie s podporou 66W drátového nabíjení a 50W bezdrátového.

Z další výbavy rozhodně stojí za zmínku trojice vysoce kvalitních 50Mpx snímačů na zadní straně či 12Mpx ultraširokoúhlá selfie kamerka. Ta navíc ve spojení s ToF senzorem umožňuje rovněž pokročilé 3D rozpoznávání obličeje, které je alternativou pro integrovanou optickou čtečku otisků prstů. 6,81" zobrazovací panel nabídne velmi vysoký jas, jemné rozlišení a až 120Hz obnovovací frekvenci.

Nothing Phone (2)


Spíše cenově dostupnější alternativou je Nothing Phone (2), který představuje to nejlepší od značky Nothing. Novinka sází například na velký (plochý) LTPO OLED panel se schopností vykreslit přes miliardu barevných odstínů, kvalitní optickou čtečku otisků prstů či originální design.

Právě design je v případě Nothing Phonu (2) skutečně velkým lákadlem, ostatně LED přisvícení na zádech (tzv. Glyph) lze využívat jako indikátor nabíjení, ale také jako doprovod vyzvánění a pochopitelně toho zvládne mnohem víc. Prémiová kombinace hliníku a ochranného skla společnosti Corning rovněž potěší, méně však odolnost „pouze“ IP54.

Nothing Phone (2) se může pochlubit rovněž solidní fotovýbavou čítající například 50Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením či 50Mpx primární senzor s OIS. Za zmínku stojí také jednoduchá, zato však stylová nadstavba Androidu, který má garantovánu dlouhou podporu ze strany výrobce.

Sony Xperia 5 V


Zákazníky, kteří stále ocení 3,5mm jack či třeba slot pro paměťové karty, by mohla zaujmout stylová Xperia 5 V. Novince sice chybí klasický teleobjektiv, sází však na schopnost pokročilého výřezu snímků z velkého primárního snímače, čímž spolehlivě nahradí 2× zoom. Samozřejmostí jsou pak i pokročilé foto a videoaplikace či třeba filmová galerie Bravia Core.

Předností Xperie 5 V je rovněž hned dvojice certifikací zvýšené odolnosti IP65 a IP68, novinka se nezalekne prachu ani vody. Rovněž pro Xperie typicky štíhlá konstrukce je značným designovým lákadlem, navíc se pohodlně drží a má příjemně kompaktní rozměry.

Oblast, ve které Xperia 5 V exceluje, je výdrž. Díky 5 000mAh baterii není problém zvládnout na jedno nabití až dva dny používání, neschází přitom ani bezdrátové nabíjení. Mnohým udělá radost rovněž „stará dobrá“ kapacitní čtečka otisků prstů na pravém boku či výkonný Snapdragon 8 Gen2.

Samsung Galaxy Z Flip4


Další smartphone Samsung v tomto výběru je zajímavý především konstrukcí, cenově přitom spadá pod hladinu 20 tisíc korun, což je za kousek technologie, která byla ještě donedávna tak trochu sci-fi, velmi zajímavá nabídka. Samsung Galaxy Z Flip4 je navíc jedním z nejstylovějších ohebných telefonů na trhu.

Véčková skládačka od Samsungu může být navíc zajímavá také pro příznivce kompaktních zařízení, neboť je v zavřeném stavu skutečně miniaturní a díky vnějšímu displeji telefon není potřeba v některých případech nutné ani rozevírat, neboť se zde zobrazí notifikace a další důležité údaje. Hlavní (ohebný) panel pak láká na 6,7" s vysokou jemností 426 PPI i 120Hz obnovovací frekvenci. Překvapivě kvalitně hrají rovněž stereo reproduktory.

Kromě režimu DeX Galaxy Z Flip4 v podstatě neschází nic z vlajkové výbavy, podporuje totiž bezdrátové nabíjení a také jej pohání výkonný Snapdragon 8+ Gen1. Velkou předností mezi ohebnými zařízeními je rovněž odolnost IPX8.

Motorola Razr 40


Příznivci ohebných smartphonů mohou kromě Samsungu sáhnout rovněž po Motorole Razr 40, která je paradoxně v některých ohledech dokonce lepší než dražší Razr 40 Ultra. Jedním z lákadel je stylové parfémované balení s bohatým obsahem, ale také samotný design, který je zejména ve fialovém barevném provedení Summer Lilac s veganskou kůží skutečně stylový.

Pokud se spokojíte s odolností IP52, odmění vás konstrukce kvalitním zpracováním s kovovými rámečky, přívětivou hmotností a povedenou haptickou odezvou. Menší 1,5" OLED panel přitom zobrazí vše potřebné a poslouží rovněž jako hledáček při pořizování snímků. Vnitřní 6,9" ohebný panel je pak typu LTPO a nabídne maximální obnovovací frekvenci 144 Hz. Maximální jas je přitom, stejně jako rozlišení, více než dostačující.

Motorola Razr 40 využívá rovněž povedený Snapdragon 7 Gen1. Vzhledem k tomu, že se jedná o 4nm čipset, je energeticky účinný a díky 8 GB RAM a 256GB úložišti má dostatek výkonu pro běžné používání či hraní her. Také baterie o kapacitě 4 200 mAh nezklame, neboť umí na jedno nabití zvládnout i 1,5 dne používání. K dispozici je kromě 30W drátového nabíjení také 5W bezdrátové.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze