Nejlepší smartphone do 20 000 Kč

1
Nejlepší smartphone do 20 000 Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Ve výběru najdeme i zástupce ohebných smartphonů
  • Samozřejmostí je dostatek výkonu i konstrukce s mnohdy vlajkovou odolností
  • Na své si přijdou i milovníci kvalitních displejů se špičkovým jasem a velmi rychlého nabíjení


V cenovému segmentu do 20 tisíc korun lze již netrefit na nejnovější generaci ohebných smartphonů z dílny Motoroly, ale také mnohé další zajímavě vybavené telefony klasické konstrukce. V tomto výběru si přijdou na své také příznivci kompaktních zařízení, která oslní vlajkovou výbavou a rozumnou cenou.

Nejlepší smartphone do 20 000 Kč

Nejlepší smartphone do 20 000 Kč

Google Pixel 8


Výběr začneme horkým favoritem všech příznivců dlouholeté softwarové podpory, zajímavého designu a skvělé fotovýbavy. To vše nabízí Pixel 8, který zaujme horizontálně situovaným fotomodulem, který je, stejně jako rámečky telefonu, z hliníku. I díky tomu působí Pixel 8 patřičně stylově a navrch se může pochlubit plnotučnou odolností IP68, což znamená, že se nezalekne prachu ani vody. Dalším důležitým aspektem je pak haptická odezva, kterou doporučujeme vyzkoušet na vlastní kůži.

Pixel 8 potěší také obrazovkou s 6,2". Oproti prakticky stejně velkému Pixelu 8a má skutečně tenké rámečky, navíc s podporou až 120Hz obnovovací frekvence. Díky OLED panelu se můžete těšit na krásně syté barvy, špičkový kontrast i vysoký jas a prakticky (výše) umístěnou čtečku otisků prstů.

Výkon obstarává Google Tensor G3, který Google vyrábí ve spolupráci se Samsungem. Pokud vám jde o maximální hodnoty v benchmarkových testech, najdete i výkonnější „železo“, avšak po stránce celkového výkonu se rozhodně nemá za co stydět a zajišťuje naprosto plynulý chod. Oproti konkurenci naopak nabídne dedikovaný bezpečnostní čip Titan M2.

Výčet vlastností Pixdlu 8 zakončíme fotovýbavou, kde najdeme 1/1,31" primární senzor se spolehlivým ostřením, jenž vykouzlí parádní snímky za všech okolností. Jmenovitě se můžete těšit na líbivé barevné podání, vysokou míru detailů i kvalitní noční snímky. Společnost mu dělá ultraširokoúhlý objektiv, jenž zaujme automatickým ostřením se schopností pořizovat povedené makro snímky. K dokonalosti tak schází snad jen teleobjektiv, který nabídne třeba Galaxy S23 níže.

Samsung Galaxy S23


Za cenu pod 20 tisíc Kč lze pořídit i loňský Samsung Galaxy S23. Smartphone zaujme kompaktními rozměry, prémiovou haptickou odezvou či odolností IP68. Za velkou přednost považujeme rovněž ultrazvukovou čtečku otisků prstů v displeji, která vás nenechá na holičkách v mrazu a fungovat bude i s mokrými/vlhkými prsty.

Co se týče samotného displeje, jedná se o kvalitní 120Hz AMOLED panel s tenkými rámečky, špičkovým maximálním jasem pro bezproblémovou čitelnost i odolným sklem Corning Gorilla Glass Victus 2. Pokud byste potřebovali větší pracovní plochu než 6,1", není problém aktivovat desktopový režim DeX v propojení s větším monitorem.

Další oblastí, kde Galaxy S23 boduje ve srovnání s konkurencí, je fotovýbava, respektive přítomnost trojnásobného teleobjektivu, neboť ten není u takto kompaktních zařízení standardem. Těšit se můžete na barevně povedené fotografie s velkou mírou detailů, správně nastavenou expozicí i schopným nočním režimem. Škoda jen chybějícího automatického ostření u ultraširokoúhlého objektivu.

Samsung Galaxy S23 je na rozdíl od Galaxy S24 osazen čipsetem od Qualcommu, a to konkrétně Snapdragonem 8 Gen 2 for Galaxy, který se chlubí špičkovým výkonem i energetickou efektivitou. V kombinaci s dlouhou softwarovou podporou, která činí pět let bezpečnostních záplat a čtyři velké aktualizace OS od příchodu na trh (2023) se tak jedná o zařízení, které vám vydrží a bude aktualizované velmi dlouho. Samsung Galaxy S23 navíc rovněž obdržel veškeré funkce Galaxy AI.

Motorola Edge 50 Pro


Do výběru se dostala i nová Motorola Edge 50 Pro, jež nás zaujala povedeným designem s vlajkovou odolností. Záda z veganské kůže se speciální úpravou, štíhlé tělo s hliníkovými rámečky i odolnost IP68, to vše přispívá k prémiovému vzhledu. Spokojeni jsme byli také s kvalitou haptické odezvy.

Velkým lákadlem Edge 50 Pro je však i obrazovka o uhlopříčce 6,7" s podporou 144Hz obnovovací frekvence. Těšit se tak můžete na maximálně plynulý obsah, navíc se skvělou čitelností díky maximálnímu jasu až 2 000 nitů. V neposlední řadě nás potěšila optická čtečka otisků prstů, která je spolehlivá a pohotová.

Z další výbavy stojí za zmínku Snapdragon 7 Gen 3, který sice nespadá do vlajkové „osmičkové“ řady, avšak výkonu má i přesto více než dost a zároveň je energeticky efektivní. Společnost mu dělá velmi štědré 512GB úložiště, díky kterému dáte rádi sbohem obstarožním paměťovým kartám a budete mít dostatek prostoru pro ukládání fotografií pořízených například trojnásobným teleobjektivem s optickou stabilizací.

Motorola Edge 50 Pro je také jako stvořená pro milovníky rychlého nabíjení, neboť podporuje až 125 W. V tomto ohledu výrobce navíc dodává takto výkonný adaptér (a kabel) přímo v balení, stejně jako ochranné pouzdro. Během testování jsme pak naměřili schopnost zcela vybitého telefonu doplnit energii do 100 % za pouhých 18 minut.

OnePlus 12R


Do našeho výběru zavítalo i OnePlus 12R, které zaujme především milovníky hrubého výkonu. Srdcem telefonu je totiž oblíbený čipset Snapdragon 8 Gen 2 s fantastickým výkonem na roky dopředu, ale také ukázkovou energetickou efektivitou. Za zmínku rozhodně stojí i přítomnost štědrých 16 GB RAM či solidního 256GB úložiště.

OnePlus 12R zaujme i použitou obrazovkou, který je typu LTPO AMOLED s podporou Dolby Vision, velkou uhlopříčkou 6,78" chlubící se maximálním jasem až 4 500 nitů, což je hodnota dostačující pro bezproblémovou čitelnost za všech okolností.

Další silnou stránkou je nepochybně výdrž, za kterou smartphone kromě čipsetu vděčí rovněž obří 5 500mAh baterii a bez problémů zvládne i dva dny na jedno nabití. Navíc neschází podpora velmi rychlého 100W nabíjení, s nímž lze doplnit energii zcela vybitého smartphonu přibližně za 25 minut.

Z fotovýbavy zaujme primární snímač s 50Mpx rozlišením a clonou f/1.8, který podporuje vícesměrové PDAF ostření doprovázené o laserové ostření a optickou stabilizaci. Tento fotoaparát potěší vysoce kvalitními snímky pořízenými během dne i zhoršených světelných podmínek, kterým napomáhá i špičkové ostření. Výrobce slibuje 3 velké aktualizace OS z Androidu 14 a 4 roky bezpečnostních záplat.

Motorola Razr 40


Motorola má v tomto výběru hned dvě zastoupení, a to díky cenově dostupnému ohebnému véčku Motorola Razr 40, které je alternativou k lépe vybavené verzi Razr 40 Ultra. Již samotné rozbalování Razru je přitom zážitkem, neboť se véčko nachází v parfémované krabičce, která obsahuje adaptér, kabel i dvoudílné ochranné pouzdro.

Samotná konstrukce je velmi povedená a vyznačuje se například absencí mezery v oblasti pantu. Odolnost IP52 by pak měla být dostačující pro běžného uživatele, který ocení také kvalitní haptickou odezvu a samozřejmě i malé rozměry, díky nimž telefon krásně padne do dlaně. Čtečka otisků prstů se nachází ve vypínacím tlačítku, jež má ideální umístění pro komfortní používání v zavřeném i otevřeném stavu a funguje spolehlivě. Na vnější straně pak je rovněž 1,5" OLED obrazovka, která slouží jako notifikační centrum, místo pro widgety či hledáček během focení.

Uvnitř čeká 6,9" obrazovka využívající LTPO technologii pro plynulou regulaci obnovovací frekvence, jejíž maximum činí 144 Hz. Spokojeni jsme byli s vysokým jasem, relativně nevýraznou „rýhou“ v oblasti pantu i špičkovým kontrastem, respektive barevným podáním. Výkon obstarává 4nm Snapdragon 7 Gen1, jemuž dělá společnost 256GB úložiště a 8 GB RAM.

A jak je na tom Razr 40 v oblasti výdrže? Výrobce nasadil relativně velkou baterii s kapacitou 4 200 mAh, jež umožňuje zvládnout na nabití přibližně 1,5 dne. S dodávaným 30W adaptérem pak trvá doplnění baterie z 0 na 60 % zhruba půl hodiny a plné nabití zabere celkem jednu hodinu. Za velmi praktické lze označit i 5W bezdrátové nabíjení, které sice výkonem neohromí, ale pro občasné doplnění energie postačí.