Nejlepší fotomobil

Nechte svůj „digitál“ doma
2
Nejlepší fotomobil
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na nejlepší fotomobily
  • Samozřejmostí je optická stabilizace i teleobjektivy, ale také schopnost zachycení makro snímků
  • Vybrali jsme zástupce od Applu, Samsungu, Googlu, Xiaomi a Viva


Schopnost pořizovat kvalitní fotografie a videa hraje u moderních smartphonů velmi důležitou roli, zejména pak u vlajkových modelů s často vysokou cenou. V tomto výběru se zaměříme na výběr kvalitních fotomobilů, jež osloví hardwarovou výbavou, softwarem, ale třeba také doprovodným příslušenstvím.

Vybíráme nejlepší fotomobil!

Vivo X100 Pro


Vivo X100 Pro nabídne skutečně působivou fotovýbavu, v rámci které nás nejvíce zaujal 4,3násobný teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností 100 milimetrů. Snímky z něj skýtají nevídanou úroveň detailů, líbivé barevné podání shodné s dalšími snímači i správně nastavený kontrast a expozici. S tímto teleobjektivem se rovněž nemusíte obávat šumu, který se zde nevyskytuje, a fotografie vypadají skvěle i za zhoršených světelných podmínek. Také maximální 100× zoom je v mnoha případech relativně použitelný. Ostřit lze s teleobjektivem již od 18 cm, který tak efektivně zastane i funkci makro snímače. Makro záběry přitom vypadají fantasticky, stejně jako portrétní záběry.

Špičkové výsledky podává i primární snímač Sony IMX989 typu 1", který skládá 4 pixely do jednoho superpixelu a má clonu f/1.75. Fotografie mají obrovské množství detailů, nejsou zbytečně digitálně doostřované a působí přirozeně i díky správně nastavené expozici.

Vivo X100 Pro, si stejně jako předchůdci zakládá na spolupráci se značkou Zeiss, která se specializuje na optické komponenty. Výsledkem této spolupráce je pak soubor čoček se speciálním krytím, jež mají redukovat odlesky a různé nežádoucí světelné artefakty, stejně jako několik softwarových vychytávek, jako jsou třeba ikonické portrétní režimy Zeiss. Fotoaplikace je přehledná a pěkně svižná, stejně tak neschází podpora až 4K videa s 60 FPS na selfie kamerku.

Xiaomi 14 Ultra


Z pohledu kvality snímků se můžete u Xiaomi 14 Ultra těšit na absolutní špičku, za zmínku však rozhodně stojí i příslušenství Photography Kit, jež se skládá ze dvou částí: z pouzdra a sekundární části, na které najdeme ovládací prvky a zároveň funguje jako miniaturní powerbanka. Výsledkem je skutečně pohodlné držení, dvoustupňová spoušť, ale třeba také „kolečko“ pro jednoduchou regulaci zoomu (dle nastavení). Kromě toho neschází ani praktický otvor na poutko a Xiaomi zašlo tak daleko, že si lze na pouzdro nasadit i filtry s 67mm závitem.

Jedním z velkých lákadel nové vlajkové lodě od Xiaomi je nepochybně hlavní snímač Sony LYT-900, který má variabilní clonu, což sice není nic průlomového (Huawei s touto technologií přišel již dříve), ale stále je to něco, co tak zcela běžně nevídáme. Pomocí ní si můžete snadno hrát s úpravou bokeh efektu, a měnit tak rozmazanost pozadí. Obecně pak lze konstatovat, že snímky jsou maximálně detailní, mají parádní barevné podání, spolehlivé nastavení expozice, kontrastu a šum u nich nenajdete, ani když budete fotit za zhoršených světelných podmínek.

Velmi povedený je rovněž 3,2× teleobjektiv se schopností pořizovat působivé makro snímky díky ostření již od vzdálenosti 10 cm. Dále se nabízí i klasický 5× teleobjektiv, který dokáže stále zachytit velké množství detailů a má stejné či velmi podobné barevné naladění jako předešlé snímače.

32Mpx selfie kamerka je rovněž zcela dostačující a zvládá i záznam 4K videa s 60 FPS. Na hlavní snímač je pak možné natáčet až v 8K s 30 FPS. Kvalita videa obecně je pak na vysoké úrovni, co se týče rychlého přeostřování či třeba stabilizace. S novinkou jsme ostatně natáčeli i recenzi chytrého náramku Xiaomi Smart Band 8 Pro.

Apple iPhone 15 Pro Max


Mezi nejlepší fotomobily se řadí rovněž iPhone 15 Pro Max, který má poprvé v historii modelů Pro lepší teleobjektiv než menší 6,1" iPhone Pro. Jedná se o 12Mpx snímač s clonou f/2.8, který je schopný zprostředkovat 5× zoom (ohnisková vzdálenost 120 milimetrů). Zajímavostí je rovněž nasazení pokročilé stabilizace senzoru (tzv. s posuvem snímače) namísto klasické OIS.

Z další výbavy zaujme 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 120 stupňů a ostřením Dual Pixel PDAF, s nímž lze (při dostatku světla) zachytit i velmi povedené makro záběry, stejně tak mu nedělá problém záznam makro videa ve 4K. Selfie kamerka o stejném rozlišení pak rovněž zvládá videozáznam ve 4K s 60 FPS a lze ji považovat za jednu z nejlepších čelních kamer pro dnes tolik populární vlogování.

Ukázkové fotografie

Předností iPhonu 15 Pro Max je i extrémně svižná fotoaplikace, zejména pak přepínač různými ohniskovými vzdálenostmi. Tam, kde se mnohé ostatní telefony dokáží mírně „zamyslet“, funguje iPhone svižně. Pro ty, kteří to myslí vážně se záznamem videa (ostatně celý event Scary Fast byl zaznamenán právě na iPhone 15 Pro Max), je pak k dispozici rovněž záznam ProRes z telefonu přímo na externí úložiště během natáčení.

Google Pixel 8 Pro


Společnost Google se ve světě smartphonů proslavila velmi schopnými fotomobily, které nás fascinovaly vysoce kvalitním nočním režimem. To se pochopitelně týká i Pixelu 8 Pro, který se chlubí celkem 4 pokročilými snímači. Na zadní straně je 50Mpx primární senzor s clonou f/1.7, jenž disponuje pokročilým (laserovým) ostřením, a lze potvrdit, že záběry jsou vždy krásně ostré. Stejně tak je zde velmi schopná optická stabilizace, kterou oceníte při pořizování nočních záběrů a natáčení videí.

Velkou pochvalu si zaslouží i nasazení 48Mpx ultraširokoúhlého objektivu, který svou kvalitou skutečně exceluje a překonává většinu ostatních smartphonů. Díky nasazení ostření Dual Pixel PDAF je pak možné jej využít i jako makro senzor, rozsah přitom činí úctyhodných 126 stupňů. Velkým lákadlem je rovněž 5× teleobjektiv s optickou stabilizací a ohniskovou vzdáleností 113 milimetrů.

Google Pixel 8 Pro však kromě hardwaru spoléhá rovněž na celou řadu speciálních softwarových vychytávek. Těšit se tak můžete na pokročilé úpravy a vylepšování již pořízených snímků, povedené portrétní záběry či špičkovou kvalitu videa. Také samotná aplikace obsahuje různá nastavení, přesto zůstává pěkně přehledná.

Samsung Galaxy S24 Ultra


Do výběru se zaslouženě dostal i Samsung Galaxy S24 Ultra, u něhož stojí za zmínku například 200Mpx snímač s clonou f/1.7, jenž nabídne vícesměrové ostření PDAF v kombinaci s laserovou technologií a pochopitelně i optickou stabilizaci. Standardně tento senzor skládá 16 pixelů do jednoho „superpixelu“ s výslednou vyšší kvalitou. Novinkou je 5násobný teleobjektiv, jenž nahradil 10násobný zoomovací snímač a doplňuje 3× teleobjektiv. Stále se můžete těšit na vysokou kvalitu přiblížených záběrů, kterým nechybí detaily, sjednocené barevné podání s ostatními fotoaparáty či správně nastavená expozice. Seznam fotoaparátů na zadní straně doplňuje také 120stupňový ultraširokoúhlý objektiv, jenž si zaslouží pochvalu za automatické ostření Dual Pixel PDAF, tudíž s ním lze pohodlně pořizovat makra.

Kromě zmíněných snímačů je nutné vyzdvihnout i softwarový postprocessing, který je u uživatelů oblíbený pro své pestřejší barevné podání. Na snímcích neschází dostatek detailů, k dispozici je povedený noční režim, ale třeba také možnost záznamu v 8K. Selfie maniaky potěší kamerka schopná záznamu ve 4K s 60 FPS a podporou automatického ostření Dual Pixel PDAF.

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, trojnásobného teleobjektivu a pětinásobného teleobjektivu + režim Jídlo

Samsung nyní pokrývá široké spektrum vysoce kvalitního/bezztrátového zoomu (1×, 2×, 3×, 5× a 10×), což vystačí k zachycení naprosté většiny možných situací. Nový teleobjektiv je navíc dostatečně kvalitní na to, aby zachytil i 8K video s 30 FPS, což doposud vždy zvládal pouze hlavní snímač. Ten nyní nově umí záznam ve 4K se 120 FPS, což se „naučil“ rovněž ultraširokoúhlý objektiv, avšak pouze v režimu Pro Video.


Diskuze ke článku
Juraj Slezák
Juraj Slezák
a najlepsi telefony s manulnym rezimiom xperie, v testu nejsu..

ono totiz nefoti telefon ale uzivatel, a xperia dava najviac si nastavit veci aby to bolo ako fotak...

cinske omalovanky otras.....
Karel Zybal
Karel Zybal
Kde máte Honor Magic 6 Pro?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze