Nejdůležitější události v mobilním světě roku 2011

Před několika dny jsme se slavnostně rozloučili s rokem 2011. Ačkoliv se může zdát, že v mobilním světě se v porovnání s léty minulými nic moc nestalo, opak je pravdou. Rozhodli jsme se vybrat několik klíčových událostí, které dle nás ovlivnily nejen rok 2011, ale i roky nadcházející.

Pokud svět mobilních telefonů sledujete již dlouhá léta, jistě si říkáte, že poslední dobou se nic moc neděje. Výrobci se bezhlavě honí tu za megapixely, tu zase za taktem procesoru. Telefony vypadají stejně. Základem budiž černá placka a přes celou čelní plochu displej. Tlačítka jsou taktéž na obtíž a tak jich je méně než kdykoliv dříve. V podstatě vám můžeme dát z části za pravdu. I přesto se však v roce 2011 odehrálo několik zásadních událostí, které rozhodně nikdy nezapadnou. Stejně tak jsme se dočkali i několika novinek, které taktéž zůstanou v mobilních telefonech ne-li na vždy, tak minimálně na několik let.

Nokia: konec Symbianu a začátek partnerství s Microsoftem

Zřejmě není větší události. Píše se jedenáctý únor loňského roku a na tiskové konferenci v předvečer veletrhu MWC v Barceloně je oznámeno, že Nokia začíná spolupracovat s Microsoftem. Bylo tak jasné, že v budoucnosti bude dominantním operačním systémem v Nokiích Windows Phone 7. Pokračují sice i oba další systémy, které Nokia propagovala před 11. únorem, nicméně to mají lidově řečeno sečteno. Finský výrobce se rozhodl k dosti radikálnímu rozhodnutí a zkusí uživatele přeučit ze Symbianu na Windows Phone 7. Úkol to snadný rozhodně nebude, neboť jde o dva zcela odlišné systémy. Navíc se u nás stále neprodává jediná Nokie s Windows Phone 7, a tak je na hodnocení úspěchu ještě dost času.

Přečtěte si více: Nokia se dohodla s Microsoftem: chystá se Nokia s WP7

Na spojení s Microsoftem doplatila především platforma MeeGo. Slibovaného jednoho telefonu v podobě Nokie N9 jsme se sice dočkali, jenže to bude asi vše. Definitivně. Nadějně vypadající model N950 s QWERTY klávesnicí byl odsouzen jen pro testovací účely a nové modely v plánu nejsou.

Jediný telefon s OS MeeGo: Recenze Nokia N9 – První a poslední

Jediná Nokia s MeeGo na trhu, model N9

O něco lépe z toho vyšel Symbian. I když vlastně zemřel. Jakto? Vezměme to popořádku. Nejprve bylo oznámeno, že postupně zanikne. Poté, že se tak stane, nicméně až v horizontu 5-6 let. Do té doby bude nadále podporován, což potvrzují letošní verze Anna, Belle a plánované jsou už dvě další. Jenže nedávno Nokia ve svých tiskových zprávách přestala slovíčko Symbian používat. Aktuální verzi označuje jen jako Nokia Belle. Symbian, který takřka vybudoval celý systém chytrých telefonů, odešel, aniž by si toho někdo povšiml.

Čtěte: Symbian Belle: podrobný pohled na zásadní inovaci Nokií

Letos jsme se dočkali dvou nových verzí Symbianu, jehož jméno je však historií

V říjnu jsme se nakonec dočkali i prvních vlaštovek Nokia s operačním systémem Windows Phone. V Londýně byly 26. října představeny modely Lumia 800 a Lumia 710. Zaujaly především designem. V prosinci pak první jmenovaný model vstoupil na několik světových trhů. Česká republika si musí ještě pár týdnů počkat.

Nepřehlédněte: Nokia Lumia 800: první finský Windows Phone přichází

Nokia Lumia 800 a Lumia 710

Google koupil mobilní divizi Motoroly

Pokud by snad nějaká událost z roku 2011 mohla konkurovat, možná snad i zastínit výše uvedenou, pak jedině odkoupení mobilní divize Motoroly samotným Googlem. Někdo to očekával dlouho dopředu, pro jiné znamenal 15. srpen menší šok. V každém případě se to Motorole zřejmě bohatě vyplatí. A nejen jí. Americký výrobce mobilních telefonů se totiž dlouho topil v obrovských ztrátách. Díky Googlu se mu však otevřela cesta ke světlejším zítřkům. Samotný Google pak na oplátku získal všechny patenty, které vlastnila Motorola a které se mu budou bezpochyby velmi hodit. Po tomto obchodě mnozí čekali, že třetí Google telefon vyrobí právě Motorola. Nyní už však víme, že třetí Nexus opět chrlí linky Samsungu. Třeba se Motorola dočká letos.

Čtěte: Google kupuje mobilní divizi Motoroly

Ruská zmrzlina, aneb revoluční Android 4.0

U Google ještě nějakou chvíli zůstaneme. Rok 2011 se totiž nesmazatelně zapíše do historie tím, že se podařilo systém Android definitivně sjednotit. Už žádné verze pro telefony a tablety, ale jedna a tatáž verze, která bez problémů a pohodlně poběží jak na telefonu s displejem o několika málo palcích, tak i na tabletu s deseti palci. Android 19. října vstoupil do své čtvrté generace, která byla dle tradice opět pojmenována dle nějaké pochutiny. Na řadě bylo dle abecedy písmeno I. Nový Android 4.0 se tak honosí jménem Ice Cream Sandwich. Přináší spoustu nových funkcí a přepracovaný vzhled. Prvním telefonem, který „ruskou zmrzlinu“ mohl okusit, byl samozřejmě Galaxy Nexus. Další budou postupně přibývat. Pokud byste rádi věděli kdy, vězte, že vše potřebné najdete v našemu podrobném přehledu.

Tip: Nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich: přehled novinek

Logo nové verze operačního systému Ice Cream Sandwich

Microsoft přinesl Mango, Mango přineslo češtinu

Operační systém Windows Phone 7 byl světu představen už v roce 2010. První rok měl být zahřívací a rozjezdový, ale ani ten rozjezd se Microsoftu příliš nedařil. Telefony se neprodávaly. Už na jaře 2011 byla proto odtajněna velká aktualizace nesoucí název Mango. Ta přinesla nespočet různých vylepšení, mezi kterými se pro našince nejvíce vyjímala podpora českého jazyka u zcela nových modelů. Aktualizace byla vypuštěna do světa v září a byla následována několika novými telefony. Za zmínku stojí především velikán HTC Titan.

Tip: Mango na stříbrném podnose - dojmy z testování Windows Phone 7.5

Zemřel zakladatel Applu Steve Jobs

Při souhrnu těch nejdůležitější událostí nemůžeme opomenout ani smutný 6. říjen 2011. V noci téhož dne totiž svět přišel o velkého vizionáře, IT legendu a génia Steva Jobse, který zároveň stál u zrodu dnes populární firmy Apple. Díky jeho vskutku nadčasovým nápadům se firma Apple v devadesátých letech nečekaně pozvedla a začala éra iPodů, iMaců, iPhonů a nakonec i iPadů.

Čtěte: Zemřel vizionář Steve Jobs - zakladatel Apple, který změnil svět

Steve Jobs

Jádro navíc: mohutný nástup dvoujádrových telefonů

Celosvětově první telefon se dvěma jádry, LG Optimus 2X, byl sice představen již na sklonku roku 2010, nicméně nasazení se dočkal právě až loni. Ještě nedávno jsme procesory v telefonech defacto vůbec neřešili. Doba se však mění a letošní rok bude navždy spojován právě s touto novinkou. LG totiž nezůstalo osamoceno a záhy se svými dvoujádrovými modely přispěchal Samsung a HTC. Jelikož se všechny tři modely (Optimus 2X, Galaxy S II, Sensation) sešly v několika málo týdnech po sobě, neváhali jsme a srovnali je v pětidílném seriálu. Hlavním přínosem dvou jader měl být vyšší výkon. Jenže ten jsme si nijak zvlášť neužili, neboť Android druhé generace neumí dvě jádra plně využít. K plynulému chodu dnešních systémů navíc bohatě stačilo už jedno jádro s taktem 1 GHz. Opravdový přínos tak můžeme připsat schopnosti zaznamenávat a přehrávat videa ve vysokém rozlišení 1080p.

Nepřehlédněte: Srovnání dvoujader: Optimus 2X vs. Sensation vs. Galaxy S II

První dvoujádrový telefon - LG Optimus 2X

Do konce roku 2011 se objevilo ještě několik dalších modelů se dvěma jádry. Z novinky se stal jakýsi měřící fakt. Který výrobce nemá v nabídce model s dvoujádrem, jako by „nebyl“. Z části na to doplatil Sony Ericsson nebo Nokia. Se dvěma jádry se stihla pochlubit ještě Motorola a Apple.

Další dvoujádroví borci - Samsung Galaxy S II a HTC Sensation

Vstoupili jsme do třetího rozměru

Rok 2011 se nenesl pouze ve znamení dvou jader. Hodně bylo slyšet také o naprosté novince, kterou se stalo 3D. Respektive telefony s 3D displejem a možností pořizovat 3D fotografie a videa. Základ položilo opět LG, které 14. února na veletrhu v Barceloně představilo model Optimus 3D. Tak trochu se očekával podobný nástup konkurentů, jako v případě dvoujádrových procesorů. Nicméně se tak nestalo. Jediné HTC přispěchalo o měsíc později s představením modelu EVO 3D. Žádní další výrobci působící v České republice se k použití 3D displeje a dvojice čoček neodhodlali. Překvapením bylo především vyčkávání Samsungu. Ve výsledku však lidi 3D příliš netáhlo a nadále vyvstává otázka, zda jde o budoucí vývoj, nebo jen příjemné zpestření, které se masivnějšího rozšíření nedočká.

Přečtěte si: 3D duel: LG Optimus 3D versus HTC EVO 3D

První 3D telefony - LG Optimus 3D a HTC EVO 3D

Sony Ericsson slavící. Odcházející.

Prvního říjnového dne roku 2011 tomu bylo přesně 10 let, co se spojili dva významní hráči na mobilním trhu. Sloučením firem Sony a Ericsson vznikl švédsko-japonský joint-venture projekt Sony Ericsson. Tehdy ještě málokdo věřil tomu, že jde o poslední narozeniny. Sony Ericsson totiž 27. října oznámil konec. Naštěstí pouze konec značky. Japonské Sony totiž za v přepočtu 26 miliard odkoupilo 50% podíl Ericssonu. Telefony zejména řady Xperia tak budeme vídávat dál, ovšem z názvu se během roku 2012 vytratí logo Ericsson. Švédský Ericsson se zaměří na dodávky pro sítě, ale i komponenty do mobilních telefonů. V Xperiích roku 2012 se totiž mají objevit procesory právě od Ericssonu.

Nepřehlédněte: Sony Ericsson po deseti letech končí, bude pouze Sony

Tablety nám již nejsou cizí

Rok 2011 lze z určitého úhlu pohledu označit rokem tabletů. Bezmezná nadvláda iPadu od Applu dostala první rány, ačkoliv Apple přinesl druhou generaci svého tabletu. Představeny totiž byli silní konkurenti s Androidem 3.0 Honeycomb, který dokázal využívat velký displej. V mnohých ohledech lépe než iOS na iPadu. Nejaktivnějším hráčem na Androidu se stal Samsung, který během celého roku uvedl čtyři tablety a tři už stačil nasadit do prodeje. Dokonce i u nás v ČR. Zajímavé kousky předvedl Asus, Acer nebo Motorola. Představeny byly také velmi neobvyklé tablety od Sony. Ačkoliv to ještě nemusí vypadat tak markantně, nástup tabletů je velmi razantní a minimálně stejnou prognózu slibuje i rok 2012.

Nejzajímavější tablety roku 2011: iPad 2, Samsung Galaxy Tab 10.1, Motorola Xoom a Asus Eee Pad Transformer

Devět událostí roku 2011, které byly dne naší redakce nejdůležitější, máme za sebou. Čím překvapil rok 2011 v mobilním světě vás? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze