Alcatel One Touch 997D
recenze

Alcatel One Touch 997D

DvouSIMková štika v rybníce

Aktuálně nejlépe vybavený Alcatel prodávající se na našem trhu prošel redakčním testem. Již předem zaujal nízkou cenou, velkým displejem, silným hardwarem a podporou dvou SIM karet. Tedy kombinací, která byla na našem trhu takřka nevídaná. Že by se One Touch 997D přiblížil k ideálnímu telefonu?

Kdysi francouzský Alcatel, dnes již plně začleněn pod čínského výrobce TCL, se na podzim 2012 navrátil do České republiky. Na trh, kde se mu před dvanácti lety tak dařilo a svými telefony, které vynikaly vynikajícím poměrem ceny/výkon, dokázal zatápět tehdejším velikánům od Nokie, Siemensu či Ericssonu. Nyní to zkouší obdobně. Nemíří sice do nejvyšších pater, ale svým vcelku širokým portfoliem se rozprostřel ve střední třídě. Na samém vrcholu stojí model One Touch 997D.

Alcatel One Touch 997D - oficiální fotografie

Jeho cenovka hned od začátku začíná pod hranicí šesti tisíc korun. Ve výbavě nicméně nacházíme dvoujádrový procesor, velký displej, čtyřkový Android nebo dokonce podporu dvou SIM karet. Už jen to by stačilo, aby byl Alcatel přinejmenším zajímavý. Jenže to není vše. Alcatel se snaží na všech frontách.

Technické parametry Alcatel OneTouch 997D Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce129,8 × 68 × 11 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 1,45 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostprosinec 2012, 5 997 Kč

Alcatel One Touch 997D Ultra – videopohled

Obsah balení

Základní balení je věrno dnešní klasice. Objevíte v něm datový kabel, koncovku nabíječky a špuntová sluchátka. Není to žádná hitparáda, nicméně s ohledem na výbavu a cenu by více očekával málokdo.

Obsah základní balení

Design a konstrukce: stará škola

Při pohledu na Alcatel One Touch 997D se nemohu ubránit dojmu, že jde tak trochu proti současnému trendu. Výrobci se snaží snižovat tloušťky, zmenšovat okraje kolem displejů a vůbec uvolňovat místo pro neustále se zvětšující displeje. To Alcatel nechalo chladným. Značný prostor nad i pod displejem budí dojem baculatého telefonu. Námi testovaná bílá varianta však v kombinaci se stříbrnou linkou, která obíhá boky, a zároveň zasahuje i na čelní stranu, vypadá k světu.

Čelní strana není vyloženě zajímavá

Zajímavě po stránce vzhledu působí zadní strana. Její spodní třetina je zvrásněna proužky, které nejenže dobře vypadají, ale plní praktickou, protiskluzovou funkci. Telefon vám z ruky skutečně nevyklouzne. Zadní strana je dále ozvláštněna malou kovovou částí, do které je efektně zanesena čočka fotoaparátu, LED dioda a průduchy reproduktoru. Aby byl výčet prvků zadní strany kompletní, nemohu nezmínit logo řady One Touch.

Zadní strana už vypadá mnohem zajímavěji

Navraťme se ale ještě k rozměrům. Alcatel patří se svou výškou 130 milimetrů a šířkou 68 milimetrů rozhodně mezi větší telefony. Tloušťka je pak 11 milimetrů. Na dnešní poměry docela dost, říkáte si. Já říkám, že se telefon alespoň lépe drží. Jedenáct milimetrů není stále nijak moc a telefon lze nosit běžně v kapse. Mírně nadprůměrná je také hmotnost 143 gramů, nicméně v ruce to při používání až tak nepocítíte a jako výrazné mínus bych ji proto nepovažoval.

V ruce se díky oblejším tvarům drží dobře

Čelní strana je z větší části zabrána displejem, ale o něm až později. Pod displejem je již zmíněná hromada místa, která je zdánlivě nevyužitá. Mohla by zde být tlačítka, jenže nejsou. Pouze malá LED dioda, která svým tvarem připomíná pomlčku. Na zmeškané události upozorňuje neustálým svícením do doby, než si toho všimnete a zmeškané zprávy či hovory vyřídíte. Nad displejem pak nemůže chybět logo Alcatelu, senzor přiblížení a okolního světla, průduch reproduktoru a přední kamerka.

Po stranách se moc prvků nenachází. Levý bok je zcela prázdný, na spodní straně je micro USB konektor s opačnou orientací, která je typický pro výrobce z Asie. Na pravém boku je pouze kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Odemykací tlačítko se nachází na horní straně. S jeho dosažením budou mít problém uživatelé s velmi malou rukou. Osobně nemám nijak velkou ruku a při odemykání přehmatávat nemusím. Na horní straně samozřejmě nemůže chybět hudební 3,5 mm jack konektor.

Zpracování Alcatelu One Touch 997D hodnotím na čistou jedničku. Použité materiály jsou z drtivé většiny plastové, avšak odolné proti běžnému poškrábání, nijak nevržou a na svém místě drží. Slícování je také příkladné a celkově jsem nabyl dojmu, že je Alcatel bytelné zařízení. Pokud bychom se ponořili do hladiny hnidopišství, mohu zmínit, že pokud silně zatlačíte na zadní kryt, lze s ním pohybovat ve vertikálním směru zhruba o milimetr. Bez zatlačení však na svém místě drží pevně a proto to nepovažuji za výrazný nedostatek.

Baterie a výdrž

Alcatel model One Touch 997D vybavil akumulátorem s kapacitou 1800 mAh, což s ohledem na živení dvou SIM karet není zrovna moc. Pokud budete pouze na příjmu s oběma kartami a párkrát za den se podíváte na internet, snadno se dostanete na dvoudenní výdrž. Pokud telefon začnete více honit, počítejte spíše s jedním dnem, ale ten zase Alcatel opravdu vydrží. Nemusíte se obávat, že by vám po pár hodinách odpadl při odpolední siestě. Pokud využíváte jen jednu SIMku, přidejte si vždy půl dne výdrže k dobru.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, při kterém bylo streamováno video v kvalitě 720p. Telefon byl přihlášen k zabezpečené Wi-Fi, první SIM karta přihlášena do 3G sítě, druhá do 2G sítě, jas displeje nastaven na 50% a hlasitost do sluchátek na 50%. Alcatel se vypnul po 4 hodinách a 23 minutách. Testovali jsme také nabíjení. Z 1% na 80% to Alcatelu trvá jednu hodinu a 24 minut. Celkový čas nabití na 100% zabere jednu hodinu a 55 minut.

S baterií souvisí také pokročilý spořič baterie. Ten v základu obsahuje hned několik režimů, které si můžete definovat. Vytvořit ale můžete i své vlastní režimy, ve kterých nastavíte, co se má po aktivaci dít. Zda-li mají být spuštěné všechny nebo jen některé bezdrátové funkce či jak má být vysoký jas. V samotné aplikaci Spořič baterie navíc zjistíte, jak dlouho telefon ještě vydrží při vybraných činnostech.

Spořič baterie

Zvuk: dostane vás

Ke zvukové stránce jsem přistupoval trošku skepticky. Přeci jen je to časté místo, kde výrobci šetří a především v případech, kdy zbylá výbava exceluje. Jenže Alcatel One Touch 997D mě okamžitě vyvedl z omylu. Hraje velmi dobře. Hlasitý reproduktor je nejen hlasitý, ale vysoce kvalitní a nepostrádá jasně slyšitelnou basovou složku. I na maximální úroveň hlasitosti takřka nedochází ke zkreslení zvuku.

Podobná radost panuje i ze sluchátek. Výstup je kvalitní, nechybí výšky, středy a hloubky, které ale zbytečně nezastírají výšky. Alcatel se chlubí také SRS zvukem a s ním spojenými profily ekvalizéru. Jenže jich není zapotřebí. Alcatel dokáže hrát opravdu na vysoké úrovni a mnohé dražší telefony mu mohou závidět.

Displej: velký a s tlačítky

Zlákat ke koupi Alcatelu One Touch 997D by vás mohl i displej. Úhlopříčka 4,3 palce dnes sice již patří spíše do průměru, nicméně ve střední třídě jde o parádní hodnotu. Rozlišení se zastavilo na 800 x 480 pixelech a víc bychom za šest tisíc korun ani chtít nemohli. Trošku škoda je, že Alcatel použil pouze obyčejný TFT displej. Barvy nejsou tak jasné jako na konkurenčních Super AMOLEDech nebo Super LCD panelech. Dle mého jsou ale důležitější pozorovací úhly, které má Alcatel skvělé. Velmi dobrá je také čitelnost při ostřejším světle.

Displej je sice obyčejný, ale stále dostatečně kvalitní

Displej netrpí nijak výrazně na otisky prstů a je chráněn nepoškrabatelným sklíčkem. Nejedná se však o známé Gorilla Glass. Na druhou stranu po testování není na displeji viditelný sebemenší škrábanec.

Hardware

Radovat se nyní mohou všichni, kteří hledají dobře vybavený telefon s podporou dvou SIM karet. Alcatel One Touch 997D je totiž prvním na našem trhu, kdo kombinuje dual SIM a dvoujádrový procesor. V těle mu tepe Mediatek MT6577 s taktem 1 GHz. Nadprůměrná je také kapacita paměti RAM, která se vyhoupla na rovný 1GB. Po zapnutí má uživatel k dispozici zhruba polovinu. Výkon telefonu demonstrují ještě vybrané benchmark testy. Zodpovím zde také otázku přehřívání. Ano, zadní kryt se od spodu při zátěži zahřívá. Nejde však o nic dramatického.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: čtyřkový Android naležato

Alcatel pro svůj nejvybavenější model na našem trhu zvolil operační systém Android ve verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Zda-li dojde k aktualizaci není známo. Čtyřkový Android je přítomen v takřka čisté verzi a Alcatel se uchýlil jen k drobným, vesměs designovým úpravám.

Odemykací obrazovka je přebraná z čistého Androidu. Vidíte velké hodiny, tapetu, datum a tahem prstu doprava telefon odemknete, tahem doleva se dostanete rovnou do fotoaparátu. Bez odemčení je aktivní také výsuvná lišta. Rychle tak vyřídíte zmeškané události.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostních obrazovek je pět a tento počet je neměnný. Lehce rovněž zamrzí, že obrazovky nejsou průchozí a nelze se tudíž rychle dostat z poslední obrazovky na poslední. Styl obrazovek je opět velmi podobný čistému Androidu. Na každé je například napevno umístěn widget s vyhledáváním Google. Na zbylé místo si můžete přidávat zástupce aplikací či widgety, kterých je k dispozici téměř 30. Ve spodní části displeje je vstup do menu, který je z každé strany obklopen dvěma ikonami. Ty si můžete sami zvolit. Snadno lze také vytvářet složky. Stačí jen přetáhnout jednu ikonku na druhou a poté již složku jen nějak pojmenovat.

Pohotovostní obrazovka s widgety na šířku

Část displeje však ukusují ještě systémová tlačítka, která jsou většinou umístěna mimo displej. Alcatel se ale rozhodl je umístit přímo na disple. Víceméně jde jen o zvyk, ale s ohledem na místo pod displejem mohl Alcatel spíše uvolnit místo na displeji. Tlačítka mizí alespoň při sledování videa.

Jednoznačným plusem celého prostředí je schopnost pracovat kompletně v landscape módu. Překlopení pohotovostních obrazovek je dnes velkou vzácností, u Alcatelu samozřejmost. Nemusím se asi rozepisovat, jak praktická tato vymoženost je.

Podoba notifikační lišty je příkladná. Vsází na průhlednost v místech, kde nic není. Jednotlivá upozornění můžete tahem prstu umazávat. Lze je samozřejmě smazat i všechna naráz. Nechybí tlačítko pro rychlý přístup do nastavení a v samotné horní části je panel, kde například rychle nastavíte jas, zmíněné automatické otáčení, bezdrátové funkce nebo si změníte profil. O těch se ještě rozepíši později.

Informační lišta a naposledy spuštěné aplikace

K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete pomocí třetího systémového tlačítka. Podoba je shodná s čistým Androidem. Zobrazen je náhled aplikace a její jméno, přičemž je vše řazeno vertikálně. Tahem prstu můžete seznam promazávat.

Seznam aplikací je orientován horizontálně a sestaven v matici 4x4 ikonky. To je v podstatě vše, co lze o menu říci. Položky nelze nijak třídit, přesouvat a podobně. To je docela škoda, při větším počtu aplikací trvá nalezení položky déle, ačkoliv je vše řazeno abecedně.

Seznam aplikací

Takřka naprosto spokojen jsem s plynulostí prostředí. Všechny animace běhají plynule, na nic se nečeká. Optimalizace se Alcatelu povedla. Jedinou výjimkou je vstup do seznamu aplikací, při jehož animaci občas dochází k malému zadrhnutí, ať už máte na pozadí spuštěno více či méně aplikací.

V této kapitole nemohu nezmínit také řádnou porci přidaných aplikací od Alcatelu. V základu máte k dispozici například AccuWeather, tedy praktické počasí. Nechybí antivirus od AVG. Hodit se může také Barcode Scanner pro snímání čárových a QR kódů. Pod položkou Cloud Backup se skrývá centrum zálohy. Velmi snadno si můžete zálohovat kompletní obsah telefonu, fotky, videa, hudbu, kalendář, protokoly volání i SMS zprávy. Zálohu můžete provézt na paměťovou kartu nebo na cloudová úložiště Box.net či Dropbox. Zálohování si rovněž můžete plánovat. K dalším aplikacím se dostanu vždy v příslušné kapitole.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát dostal do vínku 8megapixelové rozlišení, automatické ostření a LED diodu. Prostředí je jednoduché a působí vcelku zastarale. Po ruce máte rychlé nastavené bílé, scén, HDR a barevných režimů. V hlubším nastavení se nachází určení polohy, zvuk uzávěrky, expozice, samospoušť, ostrost, odstín, sytost, jas, kontrast, ISO a eliminace pruhů. Nastavení je tedy opravdu obsáhlé. Výsledné snímky jsou barevně věrné, špatná není ani ostrost. Vše však kazí levý horní roh, který je stále rozmazaný, a to i po několikanásobné kontrole čistoty objektivu. Doufejme, že se Alcatel chytí za hlavu a dojde k nápravě.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

Záznam videa je umožněn až v kvalitě 720p s plynulostí 29 snímků za vteřinu. U videa naopak výtky nemám, kontinuální ostření funguje, obraz je ostrý, barvy věrné. V rámci své třídy je Alcatel nadprůměrný. Výčet zakončuje čelní kamerka s VGA rozlišením.

Alcatel One Touch 997D (testovací video) – exteriér, 720p

Mutlimediální funkce

V této části recenze začnu zcela obligátně hudebním přehrávačem, který je zastoupen hned dvakrát. Aplikace Hudba Play pochází přímo od Googlu, aplikaci Hudba přidal Alcatel. Hudba nabízí dělení na interprety, alba, skladby a vámi vytvořené seznamy stop. Při přehrávání vidíte náhled alba, ovládací prvky, časovou osu a snadno spustíte náhodné či opakované přehrávání skladeb. K ekvalizéru se dostanete až po zapnutí SRS v pravé horní části displeje. Najdete však pouze přednastavené profily, které zvuk spíše jen různě przní.

Hudební přehrávač

Aplikace Hudba Play nabízí podobné třídění, jen přidává navíc selekci dle žánrů. Při přehrávání opět vidíte cover alba, ovládací prvky i časovou osu. V nastavení však objevíte pokročilý ekvalizér, který si můžete dle libosti upravovat. Až vás hudba omrzí, můžete naladit rádio. K dispozici je klasické FM rádio s RDS nebo aplikace sdružující internetová rádia, mezi kterými najdete i mnoho českých.

Online rádia

Všechna vaše videa jsou sdružena v aplikaci Přehrávač videa. Ta je poměrně schopná, přelouská AVI soubory včetně kodeků DivX a Xvid. Obraz dokáže roztáhnout a i do ni je zakomponováno zvukové vylepšení SRS. Narazíte až při pokusu přehrát externí titulky.

Videopřehrávač

Vaše fotografie a obrázky jsou sdruženy v Galerii. K dispozici je možnost otáčet snímky a základní ořez. S obrázky souvisí také aplikace PicSay. K čemu slouží? K fotografiím můžete přidávat různé popisky nebo bublinky s popisky, čímž lze vytvářet například komiksové příběhy.

A nyní je čas na hry. Často slýcháváte, že v základu žádné nejsou. To ale není případ Alcatelu One Touch 997D. Najdete jich hned šest a vesměs jde o běžně placené tituly, jako například Asphalt 6 či Assassins Creed. U nich stačí jen na Wi-Fi stáhnout herní soubory a můžete se ponořit do hraní. V nabídce najdete ještě položku 100% games od Gameloftu, ale po jejím otevření nejsou žádné hry k dispozici. Smutnit nemusíte. V obchodě Google Play jich najdete tisíce. Místa na aplikace je relativně dost, interní paměť čítá 1,37 GB. Můžete si zvolit, jaká paměť má být při instalaci preferována jako výchozí. Lze tedy nastavit paměťovou kartu, a pokud to vybrané aplikaci nebude vyloženě vadit, můžete mít většinu aplikací na kartě.

Trojice z šesti předinstalovaných her

Telefonní seznam a funkce dual SIM

Blízkost k čistému Androidu se částečně podepsala na telefonním seznamu, jehož provázanost se sociálními sítěmi není na zcela špičkové úrovni. Ale popořadě. Položka telefon vás zavede do číselníku, v jehož další záložce najdete i protokol volání. Ten si lze dále třídit na volaná čísla, zmeškaná či přijatá volání. Do telefonního seznamu vás zavede položka Lidé. Ta je dělena na skupiny, kontakty a oblíbené kontakty. Kontakty jsou řazeny dle jméno nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Kontakt je provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres.

Kontakty

Příchozí hovor obsloužíte různými tahy prstu. Doprava hovor přijmete, doleva odmítnete, tahem nahoru napíšete volanému například omluvnou SMS zprávu. Pokud vás ani jedna možnost neuspokojí, lze stisknout klávesu hlasitost dolů a alespoň vypnout vyzvánění.

Práce s hovory

Nevídanou věcí jsou vyzváněcí profily. Funkce, která se s příchodem Androidu a iOS vytratila, hlásí na Alcatelu návrat. V základu jsou připraveny profily Obecné, tichý, schůzka a venku. Není problém si vytvořit několik dalších a přesně si v nich definovat hlasitost na volání, zprávy, e-maily a podobně. Profily se nachází v položce nastavení, lze je ale rychle měnit i přes informační lištu.

Vyzváněcí profily

Dostávám se k funkci dual SIM, která je trumfech všech androidích Alcatelů na našem trhu. One Touch 997D dokáže být na příjmu s oběma SIM kartami. Ty jsou mimochodem typu mini SIM, tedy dnes stále nejběžnější. Vždy si vyberete hlavní SIM kartu, která zároveň bude moci fungovat v 3G. Klidně si tak můžete jako hlavní nastavit kartu z druhého slotu. Když jsem nakousl sloty, jejich umístění moc praktické není. Cesta k oběma vede přes vyjmutí baterie. Pokud tedy často SIM karty měníte, budete Alcatel proklínat.

Správce SIM karet

Ve správci SIM karet, který se nachází v nastavení, si zvolíte, zda má nějaká SIM karta například primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či video hovorům. Nebo si nezvolíte nic a telefon se vás vždy zeptá. Je to na vás. Pokud například z jedné SIM karty právě telefonujete, na druhou se vám nikdo nedovolá. Ohlásí se mu vaše nedostupnost. V našem případě ani posléze nepřišla od operátora SMS o zmeškaném volání. Pokud na jedné SIM kartě stahujete data, jste dostupní i na druhé. V momentě příchozí hovoru se načítání stránky přeruší a po skončení hovoru naváže automaticky tam, kde se zastavilo.

Kvalita hovorů z obou SIM karet je na stejné úrovni, na čemž se shodlo více lidí nezávisle na sobě. Nestěžovala si ani protější strana. Zvuk je čistý, srozumitelný, žádný šum. Závěrem této části zmíním ještě aplikaci Ringdroid, pomocí které si snadno sestříháte svou oblíbenou písničku a zvolíte ji jako vyzvánění.

Zprávy a klávesnice

Tvorba veškerých textů se vždy točí kolem klávesnice. Ta je v Alcatelu One Touch 997D k dispozici ve dvou variantách. První je klasická Android klávesnice, která je vcelku pohodlná, nabízí rychlé psaní čísel a po ruce je i často používaná tečka. Nechybí ani hmatová odezva. Alternativu představuje klávesnice TouchPal, která přináší například psaní pomocí metody Swype, což znamená, že po klávesnici, respektive písmenkách ze slova pouze přejíždíte prstem a telefon odhaduje, co jste chtěli napsat.

SMS klávesnice a klasická klávesnice

Textové a multimediální zprávy jsou sdruženy pod položkou zprávy. Při vytváření vidíte od začátku počet napsaných znaků i zpráv, do kterých se vámi napsaný text rozdělí. Psaní si lze urychlit použitím tzv. rychlých textů, v jejichž nabídce se nachází například zpráva „Kde jsi?“ nebo „Zavolám brzy“. Zapnout lze doručenku a nastavit mazání zpráv po dosažení vámi zvoleného limitu.

Alternativní klávesnice s metodou Swype

Elektronickou poštu obstarávají aplikace E-mail a Gmail. U obou máte možnost rychlého nastavení, pokud máte účet u Googlu či Yahoo. Ostatní je nutné nastavit ručně. Na Gmailu vám zprávy chodí okamžitě, jakmile dorazí na server, v případě druhé aplikace si můžete frekvenci kontroly nastavit dle libosti.

Gmail

Sociální sítě jsou zastoupeny aplikacemi Facebook, Google+ a Twitter. Chat pak zajistí dle očekávání GTalk.

Organizační funkce a GPS

Z kalendáře v Alcatelu One Touch 997D příliš nadšeni nebudete. Velký displej není vhodně využit a při měsíčním náhledu vidíte na celém displeji jen všechny dny s barevným odlišením událostí, které na dny máte. Konkrétní informace však nezjistíte. Zlepšení nepřináší ani týdenní náhled, ve kterém vidíte z události první čtyři písmena, která toho mnohdy moc neřeknou. Doporučuji tedy používat převážně denní náhled nebo ještě lépe agendu. Při tvorbě nové události si vybíráte druh kalendáře. Pokud nepotřebujete událost sdílet se světem, stačí vybrat lokální kalendář v telefonu. Dále přidávat samozřejmě název, místo, čas a případné včasné upozornění.

Kalendář

V další výbavě figuruje aplikace Currency Converter, která převádí všechny světové měny a stahuje si aktuální kurzy. Kalkulačka je pak velmi jednoduchá a kromě nejzákladnějších matematických funkcí si poradí už jen se závorkami. Nechybí ani jednoduché poznámky, které zároveň slouží jako prohlížeč souborů s koncovkou txt. Zmínit mohu také aplikaci Nákupní seznam, úkolovník nebo správce souborů

Kalkulačka a svítilna

Výčet zakončují aplikace diktafon, svítilna a nejdůležitější OfficeSuite. Bohužel jde jen o základní verzi, která dokáže dokumenty MS Office pouze číst.

Spolu s GPS souvisí i přítomnost Google Map a Google Navigace. Mapové podklady jsou zadarmo, avšak musíte si je stahovat z internetu. Menší části lze sice stáhnout do paměti, nicméně pouze na omezenou dobu. Šikovnou aplikací jsou Moje Trasy, které zaznamenají, kde jste všude byli. Fixace satelitů je venku vcelku rychlá. Do 30 vteřin Alcatel našel 14 satelitů a stabilně jich využíval 10.

Google Mapy a navigace

Internet a datové funkce

Datové funkce představují slušný základ. Nechybí samozřejmě GPRS, EDGE, ale také rychlejší HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mbps a HSUPA s odesíláním rychlostí až 5,76 Mbps. Využít můžete také Wi-Fi se standardy b/g/n a Wi-Fi Direct. Technologie NFC chybí. Stačit vám bude muset třeba Bluetooth 4.0. Lehce jsem postrádal přítomnost USB OTG, nelze tedy připojit flashku či myš.

Internetový prohlížeč

Na internet se můžete podívat přes klasický Android prohlížeč nebo přes Chrome, který je nativně nainstalován. Standardní prohlížeč si poradí s Flashem 11, zapamatuje si vaše heslo, lze v něm měnit velikost písma nebo si vždy vyžádat verzi stránek pro stolní počítače. Mínusem je fakt, že jsou neustále vidět tlačítka na displeji a ukrajují tak cenný prostor. Alespoň jde schovat informační lišta.

Závěrečné shrnutí a konkurence

Málokterý telefon na mně zapůsobil tak, jako Alcatel One Touch 997D. Od samého začátku testování mě v podstatě vždy jen příjemně překvapoval a celkově zanechal jednoznačně pozitivní dojem. Důležité je, abyste nedali hned na první dojem. Alcatel One Touch 997D totiž nevypadá jako lev salónů a na fotografiích působí ještě více nudně, než ve skutečnosti je. Pokud jej pořádně nevyzkoušíte, nemusí se vůbec líbit. Konzervativní design mu ale brzy odpustíte. Stačí, když zjistíte, že je telefon rychlý, nabízí bohatou výbavu nebo slušný displej a skvělý zvuk. Zároveň hledáte-li to nejlepší s podporou dvou SIM karet, je vaše hledání u konce. Vše navíc završuje bezkonkurenčně nízká cena.

Navzdory euforii se najdou i nedostatky, bez kterých to asi bohužel nejde. Především mrzí hloupá chybu u fotoaparátu, která degraduje levé horní rohy na všech fotografiích. Menší výtka směřuje k občas trhané animaci vstupu do menu. Zamrzí také nekvalitní kalendář. Mnohým navíc bude vadit umístění tlačítek na displeji nebo obtížnější přístup k SIM kartám.

Asi největším konkurentem pro Alcatel One Touch 997D je Samsung Galaxy S Duos. Prodává se za stejné peníze a také podporuje dvě SIM karty. Jenže Galaxy S Duos je pomalejší, nabízí pouze jednojádrový a zastaralý procesor, menší paměť RAM, nemá tak bohatou softwarovou výbavu ani tak kvalitní zvukový výstup. Zde bych proto nijak dlouze nepřemýšlel a volil Alcatel.

Samsung Galaxy S Duos je sice velkým konkurentem, ale na Alcatel nemá.

U dalších konkurentů už nenajdeme podporu dvou SIM karet, ale Alcatel One Touch 997D jim stále dokáže řádně zatopit. Nabízí se Sony Xperia sola. Ta má menší, ale zase kvalitnější displej a také lepší fotoaparát. Položte si proto otázku, jak velký displej potřebujete. Totéž platí i v případě Nokia Lumia 800, která ve svém doprodeji klesla na sedm tisíc korun. Zaujme především ty, kteří pokukují po systému Windows Phone.

Sony Xperia sola a Nokia Lumia 800

Celkově shrnuto je Alcatel zcela jasnou volbou pro náročné uživatele, kteří vyžadují dvě SIM karty v jednom telefonu. Stejně tak i pro všechny, kteří sice nutně dvě SIM karty nepotřebují, ale hledají telefon do šesti tisíc korun a chtějí velký displej. Alcatel toho zvládá spoustu a vyjma již zmíněného fotoaparátu vše spolehlivě.

alcatel-onetouch-997d-ultra
Klady
  • 1 GB RAM
  • nízká cena
  • velmi dobrý zvuk
  • bohatá softwarová výbava
  • optimalizované prostředí
  • svižný dvoujádrový procesor
  • podpora dvou SIM karet
  • informační dioda
  • zdařilý design zadní strany
  • velký a poměrně kvalitní displej
Zápory
  • tlačítka jsou přímo na displeji
  • Všechny SIM karty jsou pod baterií
  • méně kvalitní kalendář
  • neostrý roh u fotografií
Diskuze ke článku
jenda
Pěkné. Dá se prosím nastavit jiný vyzváněcí tón pro jednu kartu a jiný pro druhou ? Abych poznal ihned jestli mi lidé telefonují na služební kartu nebo na soukromou.
Tomas
Nema funkci vzdy naprijmu tzn kdyz na jedne sim volate tak se vam na druhou nikdo nedovola a ani se nedozvite ze vam nekdo volal. Takze je to jen polovicni dualsim vhodny na volani a ne na prijimani. Znam cloveka ktery je existencne zavisly na prijimani svych sluzebnich hovoru takze pro neho tento mobil neni. Pozor na to! Nebo mi v testu neco uniklo?
vlko32
Dokáže "pokročilý spořič baterie" vypnúť jednu zo SIM-kariet (napríklad na noc-nech šetrí energiu) Nepríjemná chyba 8 Mp kamery sa vyskytla len na testovanom modely? Alebo je nafigu celá rada 997D?! Je možné mobilom mazať obsah mikro SD karty?
starkx
Díky za recenzi, je velice užitečná.
Mé zkušenosti po cca 7 dnech:
Aplikace Spořič baterie se na mém 997D chová divně. Nastaví čas noci (23:00-6:00), profil Spánek a automatické přepnutí. Ale ve stanovený čas se profil baterie nepřepne. Někdy se přepne až minutu po uplynutí času, někdy vůbec. Nahradil jsem ho českou aplikací Battery Widget Reborn! Pro (40Kč) a funguje naprosto spolehlivě.
Telefon je jinak super, problémy s pamatováním vyzvánění jsem vyřešil přes Ringroid a uložením do interní paměti telefonu.
Vyzváněcí profily jsou super věc, ale... Nevím proč, ale když si nastavím např. profil Obecné na maximální hlasitost a profil Schúzka na úplně tichý (hlasitost na 0), po přepnutí z proflu Schůzka na Obecné je hlasitost 0 a musím jí nastavit opět na max.
Chtěl bych se zeptat pánů recenzentů:
1. viz. problém s hlasitostí u profilů
2. funguje Vám korektně aplikace Spořič baterie
3. Při nastavení odemykání gestem není aktivní notifikační lišta. Lze toto změnit?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze