Symbian Belle: podrobný pohled na zásadní inovaci Nokií

O Symbianu Belle jsme napsali již poměrně mnoho řádků a několikrát jsme si jej i vyzkoušeli. Společně s příchodem prvních telefonů s tímto systémem na trh vám nyní přinášíme také popis a video, obsahující podrobnější pohled na novinky, kterých se zanedlouho dočkají formou updatu také majitelé telefonů se Symbianem Anna. Nechybí ani podrobný videopohled. Co vše tedy Symbian Belle přináší?

Nokia Belle (Symbian Belle) už je oficiálně ke stažení! Podívejte se na postup, jak aktualizovat váš telefon.

Belle: kde už je a kdy bude pro ostatní

Ještě než si podrobněji představíme inovace systému, bylo by dobré zmínit, v kterých telefonech vlastně Symbian Belle nalezneme a kdy dorazí do těch ostatních. V současnosti mají přímo z výroby předinstalován Symbian Belle Nokie 600, 603, 700 a 701. V průběhu listopadu očekáváme, že se na trhu objeví první „původní“ modely, které se již začnou prodávat se Symbianem Belle. Dle našeho odhadu se stávající uživatelé telefonů se Symbianem Anna dočkají updatu na Belle v průběhu prosince. Sama Nokia oficiálně stanovila pouze termín 4. čtvrtletí 2011. Koncem roku se tedy Symbianu Belle dočkají také modely 500, C6-01, C7, N8, E6, E7 a X7, tedy všechny se Symbianem Anna.

Symbian Belle vs. Anna – co je nového

Výsuvná lišta ála Android

Na prvním místě samozřejmě musíme zmínit výsuvnou lištu, kterou známe z Androidu, a kterou nyní okopírovala Nokia i Apple. Stačí klepnout a táhnout směrem od horního okraje displeje dolů. To není příliš praktické u webového prohlížeče, kde se klepnutím na stejné místo zobrazuje adresní řádek. Lišta umožňuje rychle aktivovat nebo deaktivovat bezdrátové funkce anebo zapnout tichý režim. Praktické je i oznámení posledních událostí (zprávy, kalendáře, zmeškané hovory) nebo zobrazení stavu hudebního přehrávače. Kdo však jásal, že se zde budou zobrazovat také nové e-maily, bude radost předčasná. Ani Symbian Belle neumí na e-maily upozorňovat jinak, než ve widgetu.

Výsuvná lišta a nová podoba domovských obrazovek

Sbohem písmenka, vítejte ikonky

Další zásadní změnou je opuštění popisků kontextových kláves v dolní části obrazovky. Tento již dávno zastaralý koncept nyní nahradily v každé aplikaci a v každém pohledu jednoduché ikonky, pomocí kterých lze rychleji a pohodlněji provést často používané operace v dané aplikaci. Komu ty základní nestačí, lze se většinou přes ikonku s třemi čárkami dostat do seznamu možností, které byly dříve přístupny pod položkou Volby. Napříč systémem máme nyní navíc k dispozici šipku zpět, která nás posune o krok zpět, ať už se jedná o krok kamkoliv. Na mnoha místech si můžete všimnout i praktické ikonky s lupou, která v daném zobrazení či seznamu vyhledá přesně to, co potřebujete.

V záhlaví už nejsou textové popisky, ale nově přehledné ikonky

Menší lišta, více informací

Mimo domovské obrazovky byla v Symbianu Anna horní lišta v záhlaví vždy zbytečně velká. Symbian Belle ji nyní má ve formě úzkého proužku, který však obsahuje stejné množství informací. Díky kompaktnějšímu provedení se tak skutečnému obsahu aplikace dostane mnohem více místa. Díky tomu tak vidíte prakticky všechny políčka při zadávání schůzky do kalendáře nebo máte více řádků pro psaní SMS zprávy. Prostředí však není úplně konzistentní a například při zobrazení e-mailu žádnou lištu nevidíte.

Bylo nás šest a byli jsme hezcí

Velká rošáda proběhla hlavně na domovské obrazovce. Místa pro widgety je mnohem více, protože můžete mít až 6 domovských obrazovek. Widgety jsou však zároveň variabilní ve velikosti a také je můžete umisťovat do různých pozic. Nalezneme zde samostatné ikonky jako zástupce aplikací, větší widgety (například kontakt) až po přerostlé widgety v podobě hodin nebo hudebního přehrávače, které vám zaberou opravdu velkou část displeje. Mezi nejpovedenější nové widgety bezpochyby patří ten e-mailový. Konečně už nejde o jednoduchou nudli a najednou vidíte více e-mailů. V přijatých e-mailech lez navíc přímo přes widget lsitovat. Nových widgetů je v nabídce zhruba 10. Nebojte se ale, i staré widgety zde fungují stejně, jako v Anně a pokud používáte widget nějaké své oblíbené aplikace, nepřijdete o ně.

Nově až 6 domovských obrazovek a nové widgety

Jen bude ve společnosti omalovánkových widgetů různých tvarů působit trochu archaicky. Zmizela také volba pro převedení widgetů do off-line režimu. Widgety tak nyní papají data vždy, když je to potřeba. Specialitou Symbianu je možnost mít na každé obrazovce jiný obrázek. Menu pro nastavení každé domovské obrazovky lze vyvolat i delším podržením prstu na prázdném místě obrazovky případně podržením určitého widgetu.

Nokia Belle (Symbian Belle) už je oficiálně ke stažení! Podívejte se na postup, jak aktualizovat váš telefon.

Sbohem složky

Jäähyväiset (tedy finsky sbohem) řekli v Nokii také složkám v menu. Vše je nyní ve stylu poplatném nové době naházeno do hlavního menu pod sebe a se složkami se již nesetkáme. Naštěstí však zůstala možnost je v menu vytvořit a vše si tak urovnat do stylu jako dříve. Novinkou je možnost řazení aplikací i podle abecedy a samozřejmě též užitečné hledání.

Všechny ikonky jsou nyní naházeny do hlavního menu, nečekejte žádné složky

Nový systém upozorňování, grafika, Nokia Sans a další novinky

Grafickým vylepšením a změnou prošly také různé notifikační okna a výběrové seznamy. Změnila se také grafika záložek. Napříč celým systémem můžeme narazit na hezčí a plynulejší animace. Vylepšením si prošel také prohlížeč, zvládající HTML 5 a mající nepatrně odlišný vzhled. Stále však nelze hovořit o ideálu. Prohlížeč například stále neumí zalamovat text po přiblížení. K pohodlí rozhodně nepřispívá neustále viditelná horní a dolní lišta. Z už tak úzkého displeje pak zbude opravdu málo místa na samotný obsah načtené stránky.

Nový styl záložek a inovovaný webový prohlížeč

Některé archaismy přetrvávají

Nokia se však stále nezbavila některých neduhů, které jsou spojeny se všemi Symbianovými telefony. V první řadě je to otřesná aplikace Sociální sítě, která svou grafikou i pomalostí patří zhruba do roku 2005. Druhým velkým mínusem je absence integrace e-mailu do systémových upozornění a o novém e-mailu se tak nedozvíte jinak, než za pomocí zvuku a widgetu. Za konkurencí zaostává i samotná integrace sociálních sítí do systému. Zatímco u konkurence vás telefon upozorní na novinky na Facebooku, automaticky stáhne a spáruje kontakty s vašimi sociálními kontakty a stáhne fotografie, u Nokie nic takového nečekejte. Problémem zůstává i nepohodlná QWERTY klávesnice pro režim na výšku. Nijak zdařilá není ani QWERTY klávesnice v režimu na šířku. Tlačítka jsou velmi malá a navíc je rozestavění kláves jiné, než na ostatních telefonech, což nepřispívá k dobré orientaci. Snad se odstranění těchto mínusů dočkáme v některém z dalších updatů.

Nokia Belle (Symbian Belle) už je oficiálně ke stažení! Podívejte se na postup, jak aktualizovat váš telefon.

Diskuze ke článku
Pepa
Tomu telefonu se Symbianem Anna pekne tepal displej :D. Cim to? Tohle jsem zazil maximalne, kdyz byl v zaberu monitor, ale u telefonu, jsem to zatim neviedel..
nigi
Ta notifikace e-mailů myslím si není chyba, ale vlastnost. Ne každému to vyhovuje, např. mně chodí denně spousty mailů a kdybych měl pořád svítící ikonku, tak by se mi to pletlo s smskama. Mám widget na druhé ploše a když potřebuju, jen přejedu prstem a hned vidím. Mně zase nevyhovuje nesmyslnné zobrazování netového připojení v protokolu. Jelikož se mi mobil připojuje na net každé dvě minuty, mám protokol plný wi-fi a gprs a na úkor toho se mi nezobrazuje kompletní seznam posledních hovorů, který místo 30 posledních dní ukazuje jen zhruba dva :-((( anna toto vyřešila, ale s belle je to zase zpět jak bylo. Je to ale vlastnost softu, spoustě lidí to vyhovuje zase jinak.
Norek
Netuší někdo, jestli složky z menu zmizí i po aktualizaci z Anny? Přecejen někdo to má urovnané podle svého. Navíc nechápu v čem je ten bordel v menu lepší. Ach jo:(
nigi
Norek: Musíš si zazálohovat nastavení přes ovi suite. Složky při přeinstalaci zmizí, ale obnovením nastavení je tam zase dostaneš tak, jak jsi je měl. Alespoň u mě to tak šlo, ale mám neofiko belle na N8. Myslím si ale, že u té oficiální to bude fungovat stejně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze