Nokia Lumia 800: první finský Windows Phone přichází

V Londýně na akci Nokia World 2011 Finský výrobce představuje jednu novinku za druhou. Jednou z nich je i předem očekávaný smartphone s označením Nokia Lumia 800. Jde opravdu jen o Nokii N9 s jiným softwarem nebo výrobce přinesl i jiné zásadnější změny?

O Nokii Lumia 800 se spekulovalo prakticky už od oficiálního potvrzení Nokie o přechodu na platformu Windows Phone 7 od Microsoftu. Spekulace se týkaly modelu N9 s operačním systémem MeeGo, který měl být hardwarovým základem právě pro model Lumia 800. Nadešla ona chvíle a Nokia oficiálně představila svůj první telefon s Windows Phone 7, který by měl nastartovat nový směr finského výrobce a přispět k znovuobnovení slávy a prestiže značky. Design novinky asi není potřeba více rozvádět, jen na okraj zmíním, že se opravdu jedná o podobnou, ne-li identickou konstrukci, kterou můžeme spatřit u Nokie N9. Čili ostře řezané rysy a obdélníkové unibody tělo, vyrobené opět s největší pravděpodobností z polykarbonátu stejně, jako N9.

Dále produktový manažer Nokie Kevin Shield uvádí, že nabídne kvalitní příjem signálu díky výkonné anténě a jejímu umístění. Zadní strana nese hrdé označení výrobce a vestavěný fotoaparát potvrzuje, že na jeho výrobě se podílel Carl Zeiss. Optika tak bude kvalitní s automatickým zaostřováním a 8 MPx rozlišením, přítomna je i přisvětlovací LED dioda. Po vzoru Nokie N9 se chlubí optika fotoaparátu opět dobrou světelností F/2.2.

Nokia Lumia 800 - oficiální fotografie

Pole působnosti co se týče zobrazovacích schopností přebírá kvalitní 3,7 palcový dotykový displej AMOLED s rozlišením WVGA 800 x 480 bodů, doplněný o technologii Clear Black pro lepší a věrohodnější podání černých odstínů. Plynulé výpočetní operace zajistí jednojádrový procesor typu Qualcomm MSM8255, taktovaný na frekvenci 1,4 GHz s grafickým akcelerátorem a operační pamětí RAM kapacity 512 MB. Interní paměť nabídne dostatečné úložiště v podobě 16 GB paměti, slot na paměťové karty není přítomen. K dispozici bude i externí úložiště SkyDrive, které nabídne 25 GB místa pro libovolný obsah. Slušnou pohotovostní výdrž by měla prezentovat baterie o kapacitě 1 450 mAh, výrobce uvádí hodnoty 335 hodin v síti 2G a 780 minut hovorového času. Datová oblast čítá technologie GPRS/EDGE třídy 10, rychlejší prohlížení webových stránek usnadní sítě 3G s nástavbami HSDPA 14,4 Mbps a HSUPA 5,76 Mbps. Výčet uzavírají bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n.

Nokia Lumia 800 - oficiální fotografie

Z okrajových funkcí stojí za zmínku přítomnost hned početné sestavy senzorů: akcelerometr, proximity senzor nebo magnetometr.

V softwarové výbavě bude zářit moderní internetový prohlížeč Internet Explorer ve verzi 9, splňující všechny dnes moderní standardy, kompatibilní bude například s formátem HTML5. Graficky náročnější webové stránky budou rychleji vykreslovány díky podpoře hardwarové akcelerace. Další významnou kapitolou je oblast navigování. Nebude chybět ani navigační sofrware, včetně doživotní licence pro hlasové navigování po celém světě zdarma. Podkladem jsou samozřejmě oblíbené Nokia Mapy, které byly přeneseny na platformu Windows Phone. Navigační software bude mít ale novou funkci spočívající v možnosti ovládání hlasem. Zajímavostí na závěr je maximální výdrž při reprodukované hudbě do sluchátek, která činí obdivuhodných 55 hodin.

Nokia Lumia 800 vstoupí na trh ve třech barevných variantách Black, Cyan a Magenta. Prodejní cena bude činit zhruba 12 500 Kč včetně DPH. Jak se vám líbí nejvybavenější novinka portfolia Nokie s operačním systémem Windows Phone 7.5 Mango? Co říkáte na její funkce a vzhled, který se neliší od Nokie N9? Naše redakce si myslí, že se jedná o zdařilou novinku, která osloví kvalitním dotykovým displejem nebo velmi slušným fotoaparátem a mohla by pomoci Nokii opět oslovit masy uživatelů a výrazně zpropagovat systém Windows Phone.

Technické parametry Nokia Lumia 800

Kompletní specifikace
Konstrukce116,5 × 61,2 × 12,1 mm, 142 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012,

Zdroje: press.nokia.com

Diskuze ke článku
Maxtil
Celkem žádné velké překvapení a spolu s bonusem ve formě vestavěných map od Nokie (doufejme), předpokládaným poklesem ceny (viz. Nokia N8) a plány MS v oblasti kompatibility OS na mobilech, tabletech a PC to vypadá na půnik i do firemní sféry
Aloha
Pokud si ten telefon koupim v Německu, jelikož se mi nechce čekatm bude v něm už čeština?
Fanda
Nevím, proč bych měl zatím měnit za E7, ale jinak si myslím, že je to kvalitní telefon (jen škoda pam. karet). A ten Windows Mobile se mi vážně velmi zamlouvá.:) Jaký má vlastně internet? Jaký je v praxi? Bude to lepší, než na Symbianu? :)
freeman
Opäť sme čakali "perpetum-mobile" tak ako pri Apple. A opäť prišlo rozčarovanie. N800 je si momentálne TOP čo dokáže vyrobiť NOKIA. Otázne je či to bude stačiť. Osobne mám pochybnosti WP7.5 a jeho bombastickom prerazení na trhu. Prepadák to asi nebude ale ani svätená voda pre NOKIU.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze