Zemřel vizionář Steve Jobs - zakladatel Apple, který změnil svět

13

Svět přišel dnes v noci o velkého vizionáře, IT legendu a génia Steva Jobse, který změnil nejen počítačovou a mobilní branži způsobem, jako málokdo. Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 56 let. Od roku 1996 stál v čele Applu a pod jeho vedením byla představena řada revolučních produktů, včetně iMacu, iPodu, iPhone nebo iPadu.

V nočních hodinách zemřel Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple a jedna z nejvýraznějších osobností IT branže v historii. Steve Jobs zastával ještě donedávna post výkonného ředitele Applu, přičemž tuto funkci z důvodu dlouhodobé nemoci nedávno předal Timu Cookovi. O zdravotních problémech Steva Jobse se vědělo již delší dobu a i když se před několika lety zdálo, že svůj boj se zákeřnou nemocí vyhrál, v poslední době jej opět dostihla a byl nucen se stáhnout z aktivního utváření strategie Applu.

Steve Jobs zemřel ve věku 56 let

Steve Jobs spoluzakládal garážovou společnost Apple společně se Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem v roce 1976. O necelých 10 let později uvedl počítač Macintosh ovládaný revolučním zařízením - myší. Uprostřed osmdesátých let však z Applu odchází a zakládá společnost NeXT Computer, vyrábějící velmi drahé, výkonné a exkluzivní počítače. Společnost však nikdy nedosáhla výrazného úspěchu. V roce 1986 však koupil grafickou společnost Graphics Group, což se později ukázalo jako velmi dobrý tah. Společnost je totiž dnes známá pod jménem Pixar a podílí se na řadě úspěšných animovaných filmech. Po dlouhé době se Steve Jobs v roce 1996 vrátil do Applu, který koupil jeho společnost NeXT Computer a vrací se rovnou do vedení Applu.

Apple iPhone a iPad: dvě mobilní zařízení, která opět změnila svět

Od této chvíle zažívá stagnující Apple výrazný růst, který pokračuje dodnes. V roce 1998 představil Apple pod vedením Steva Jobse jako CEO počítač iMac a rok později také přenosný iBook. Začátkem milénia pak začal budovat rozsáhlou síť poboček, představil operační systém OS X, revoluční iPod nebo iTunes. Ještě strmější růst zaznamenal Apple po roce 2007, kdy představil iPhone novou řadu počítačů i notebooků a v roce 2010 iPad. Steve Jobs zemřel ve věku 56 let pouhý den poté, co Apple představil Apple iPhone 4S.

Diskuze ke článku
Karel V.
Upřímnou soustrast. Velká škoda. :(((
Hana Došková
Tuto událost jsem obrečela a moc mě mrzí. Zapálila jsem doma, alespoň svíčku. Upřímnou soustrast. :-(
petr
Abyste se z toho všichni neposrali! Každý musíme zemřít, tak proč zrovna z Jobse dělat div ne božstvo?
Radim
Je to škoda, ten člověk, a jeho vynálezy, byl velkou inspirací pro Microsoft a později i Google a další následovníky. Jen opravdu málo lidí na světě dokáže to, co dokázal on.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze