Nokia se dohodla s Microsoftem: chystá se Nokia s WP7

5

Dnešním dnem začala nová kapitola v historii Nokie. Oficiálně totiž oznámila spolupráci se společností Microsoft. Tisková zpráva, video a tisková konference hovoří jasně - Nokia a Microsoft budou společně vyvíjet platformu Windows Phone 7. Nokia dodá zařízení, Microsoft operační systém. Co můžeme očekávat?

Nokia + Microsoft = velký hráč

Steve Ballmer, CEO společnosti Microsoft. Windows Phone 7 nyní míří do Nokií

Je bez debat, že spolupráce těchto dvou ohromných společností zcela jistě výrazně zahýbe mobilním světem. Na své si přijdou obě společnosti. Nokia bude mít k dispozici moderní operační systém do svých špičkových zařízení, Microsoft zase získá podporu světového lídra na trhu mobilních zařízení, který mu pomůže prosadit operační systém Windows Phone 7. Co přesně bude výsledkem významného partnerství?

  • Nokia nasadí Windows Phone 7 jako sovu primární strategii v segmentu smartphonů
  • Nokia bude do budoucna pomáhat s vývojem operačního systému Windows Phone 7. Aplikuje hlavně své zkušenosti z oblasti hardwaru či jazykové podpory a pomůže prosadit Windows Phone 7 v různých zeměpisných oblastech, cenových kategoriích a tržních segmentech
  • Nokia a Microsoft budou úzce spolupracovat na marketingových cílech a do budoucna sjednotí vývoj nových mobilních zařízení
  • Bing se stane základním vyhledávačem nejen v samotných zařízeních Nokia, ale také ve všech službách. Nabídne tak zákazníkům Nokia vyhledávání Bing nové generace. Služba Microsoft adCenter by pak měla pomoci s uplatňováním reklamy v mobilních zařízeních.
  • Nokia Mapy se stanou primární mapovou aplikací všech služeb Microsoftu.
  • Platby přes operátora, umožní prosadit Nokia Windows Phone smartphony v zemích, kde není tolik využíváno platebních karet
  • Obchod s aplikacemi od Nokie, Ovi Store, bude integrován do samotného Marketplace

Nokia logo
Stephen Elop, CEO společnosti Nokia

Ve videu k nám mluví CEO společnosti Nokia, Stephen Elop, a CEO Microsoftu, Steve Ballmer. Nokia díky partnerství nabídne zákazníkům služby jako Bing, Office či XBox Live.

Nokia U, WP7

Vzpomínáte na koncept Nokia U? Jaký by byl s Windows Phone 7?

TIP! Přečtěte si také preview Nokia U: špičkový koncept vytvořený uživateli

Proč Windows Phone 7 a ne Android? A co bude s MeeGo a Symbianem?

Podle slov Stephena Elopa Nokia jednala se společností Google, problém však vidí v tom, že Nokia by se s Androidem na palubě nijak neodlišovala od ostatních výrobců. Microsoft však přináší inovativní operační systém, který Nokii zviditelní.

Na ostatní operační systémy Nokia samozřejmě nezanevřela. Stále se počítá se Symbianem - na světě je nyní přes 200 milionů aktivních Symbianových smartphonů a tento rok Nokia plánuje prodat dalších 150 milionů zařízení na této platformě.

Vývoj MeeGo se vzhledem k nové spolupráci trochu zpozdí, ovšem rozhodně se neukončí. Stále platí, že Nokia letos uvede jedno zařízení na operačním systému MeeGo.

Osud ostatních Nokií

Spolupráce Nokie s Microsoftem se dotkne především špičkových smartphonů finského výrobce, nižší modely budou stále čerpat ze Sybianu a stabilní platformy S40. Mobilní divize Nokia se rozdělí na dvě hlavní oddělení - Smart Devices a Mobile Phones.

Nokia E7, WP7

Nokia E7 by si sedmičku mohla zasloužit ještě více

TIP! Přečtěte si také preview Nokia E7: znovuzrozený komunikátor

Oddělení Smart Devices bude mít na starosti nejen samotný Windows Phone 7, ale také ostatní platformy - MeeGo a Symbian. Mimo ně bude pod toto oddělení spadat jednotka Strategic Business Operations. Na starostí bude mít toto oddělení nynější ředitelka sekce smartphonů, Jo Harlow.

V oddělení Mobile Phones se naopak budou zabývat ostatními mobilními telefony bez operačního systému. Zde se zaměří především na rozvojové trhy a plánuje rozšířit mezi všechna zařízení přístup k internetu. Ani zde se vedení nemění, zůstává současná víceprezidentka pro mobilní telefony, Mary McDowell.

Závěr

zatím není jasné, kdy přesně bychom se mohli dočkat první Nokie s operačním systémem Windows Phone 7. Nokia i Microsoft drží vše pěkně pod pokličkou a tak nemůžeme ani odhadovat, zda se nějaké zařízení objeví na MWC v Barceloně. Je však možné, že se tam objeví minimálně nějaký prototyp.

Líbí se Vám tato spolupráce Nokie a Microsoftu? Nokia s designem podobným modelu N8 a OS Windows Phone 7 by mohla být příjemným zpestřením mezi všemi těmi černými plackami, které zatím mají v sobě nový OS od Microsoftu. Nebo byste raději v Nokii viděli Android? každopádně bude zajímavé sledovat, jak se Nokia popere s hardwarovými požadavky na WP7. Přecejen s tím ještě nemá žádné zkušenosti.

*Informace průběžně aktualizujeme

Zdroje: thenextweb.com, nokia.com

Diskuze ke článku
freeman
Nokia je momentálne vo zlej situácie a čas uteká. A preto sa musela rýchlo rozhodnúť s dvoch ťažkých rozhodnutí. A zvolila si menšie zlo. Microsoft. Podľa mňa to nie je až také zlé rozhodnutie lebo Nokia so svojimi špičkovými modelmi vždy mierila do biznis triedy. A tá len uvíta WP7 s integráciou MS Office v mobiloch. Plus s ďalšie funkcie ktoré priblížia mobil k WIN7. Ako sa hovorí ovca ostala celá a vlk je sýti.
Masařka poletavá
kobliha
Je mi to líto, protože nokia vyráběla skvělé telefony... ale teť jim to jde dolu vodou :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze