Sony Xperia miro
recenze

Sony Xperia miro

Kompaktní a šikovný

Další adept na masový úspěch se objevil v řadách Sony. Do redakce se nám dostal Sony Xperia miro, novinka, která se bude snažit prosadit v agresivních vodách v cenové hladině kolem 5 000 Kč. Podaří se tomuto malému šikulovi prosadit v agresivních vodách nižší střední třídy s 800MHz procesorem, Androidem 4.0 ICS a 3,5“ displejem?

Smartphony již definitivně ovládly celý mobilní trh, drtivá většina nově prodaných mobilních zařízení je vybaveno některým z rozšířených operačních systémů. Android hraje v této hře dominantní roli, a tak se s ním setkáme napříč celým spektrem mobilních zařízení, od low-endů až po špičkové vlajkové lodi jednotlivých výrobců.

Sony Xperia miro - oficiální snímky

V poslední době se také začínají trochu posouvat ceny nových smartphonů, a tak můžeme najít spoustu zajímavých zařízení také v cenové relaci kolem 5 000,- Kč. A přesně do této kategorie spadá Sony Xperia miro, japonská novinka, kterou jsme podrobili našemu testování.

Obsah balení

  • Sony Xperia miro
  • Baterie Li-Ion 1500 mAh
  • Adaptér nabíječky s USB konektorem
  • Datový kabel microUSB určený také pro nabíjení
  • Brožurky a manuály

Technické parametry Sony Xperia miro

Kompletní specifikace
Konstrukce113 × 59,4 × 9,9 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 508 × 2 048), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225A, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 5 090 Kč

Sony Xperia miro – videopohled

Design a konstrukce

Sony Xperia miro je po designově stránce jedním z nejsympatičtějších Android smartphonů, které jsem kdy držel v ruce. Hladké linie kombinované s ostrými hranami vypadají skutečně zajímavě, povedená „brada“ telefonu pak působí velmi netradičně, ale zároveň dodává telefonu velkou dávku osobnosti. Sony Xperia miro si zkrátka jen tak nespletete, a to nejen díky několika barevným variantám, které Sony Xperia miro nabízí.

Za designově povedený prvek platí nejen brada telefonu, ale také svítivá dioda schovaná pod krycím sklem displeje u spodní hrany, která velmi jemně doplňuje zvolený motiv telefonu barevným probliknutím při zapnutí displeje a dalších činnostech. Všimnout si můžeme také jemného prohnutí zad telefonu, malý odkaz původních Xperií s Androidem.

Co se konstrukce týče, modelu Sony Xperia miro není prakticky co vytknout. Celé tělo je velice pevné, nikde nic nevrže a celkově působí konstrukce velmi solidně. Rozměry Sony Xperia miro jsou velice příjemné a dalo by se říci, že v dané kategorii přímo ideální. Konkrétně se bavíme o rozměrech 113 x 59,4 x 9,9 milimetrů a hmotnosti 110 gramů.

Do tohoto těla se podařilo umístit displej o úhlopříčce 3,5 palce s rozlišením HVGA (480 x 320 px), který zakrývá většinu přední strany displeje. Pod displejem se nachází trojice senzorových kláves a již zmíněná notifikační LED. Druhou notifikační LED najdeme ještě na displejem, ta má na starosti například signalizaci slabé baterie, příchozí zprávy a podobně.

Boky Sony Xperia miro zvládneme prolétnout velmi rychle, protože jsou skoro čisté. Pravý bok nabízí pouze kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti, levý bok pak microUSB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem.

Spodní hrana obsahuje celkem tři malé otvory – jeden je mikrofon, druhý je otvor pro upevnění poutka na krk a mezi nimi se nachází otvor pro uvolnění zadního krytu telefonu. Horní hrana skrývá konektor 3,5mm jack konektoru a vypínací tlačítko telefonu netradičně umístěné na levé straně, což pravákovi trochu usnadňuje odemykání telefonu.

Zbývá nám už jenom zadní strana, kterou tvoří kryt baterie s povrchovou úpravou soft-touch. Nutno podotknout, že Sony Xperia miro se díky tomu drží naprosto senzačně. Skvěle sedí v ruce, neklouže, držení je velmi příjemné a navíc je tato úprava odolná vůči otiskům prstů a škrábancům. Palec nahoru za zpracování zadního krytu.

V zadním krytu nalezneme také tři otvory. Jeden se nachází ve spodní části a skrývá hlavní reproduktor, druhým prokukuje čočka 5Mpx fotoaparátu a třetím svítí přisvětlovací LED. Zbývá už jen zmínit logo výrobce ve spodní polovině krytu a jsme u konce popisu celkové konstrukce.

Ale závěrem si neodpustím osobní poznámku na Sony Xperia miro. Co do konstrukce a designu se jedná o jeden z nejpovedenějších Android telefonů, které jsem mohl testovat a opravdu se mi velmi líbil. Možná jsou to pouze osobní sympatie, možná však budete mít stejný názor.

Baterie a výdrž

Sony Xperia miro je od výrobce vybaven ve své kategorii nadprůměrným akumulátorem Li-Ion s kapacitou 1 500 mAh. Dle údajů výrobce by měl telefon vydržet na příjmu až 470 hodin, což je bezmála 20 dnů, a až 360 minut hovoru. Na tyto laboratorní hodnoty jsme se sice při našem testování samozřejmě nedostali, s klidným svědomím však můžu říci, že Sony Xperia miro se řadí mezi smartphony s nejdelší výdrží.

Bohužel v balení je pouze základní vybavení

Díky slabšímu hardwaru, menšímu displeji, 1 500mAh akumulátoru a v neposlední řadě také kvalitnímu power-managementu v rámci OS je výdrž Sony Xperia miro skutečně velmi zajímavá. Například v našem standardizovaném testu internetového prohlížeče dokázal Sony Xperia miro překonat hranici 10 hodin non-stop prohlížení, což je hodnota blízká spíše tabletům, než smartphonům.

Prakticky se nemusíte obávat, že byste museli každý den nabíjet. Pokud nebudete telefon „ždímat“, tak jej nebudete muset nabíjet ani obden. Při klasickém používání, které zahrnuje pár hovorů, několik SMS zpráv, aktivní příjem gmailu a Facebooku a trochu toho surfování přes Wi-Fi, se dostanete s přehledem na výdrž tří dnů. Ti aktivnější z vás se dostanou na dva dny, ale i to je v dnešní době jednodenních žravých Androidů výborný výkon.

Zvuk a kvalita reprodukce

Sony Xperia miro je vybaven celkem dvěma hlavními zvukovými výstupy. Jeden tvoří hlavní reproduktor na zadní straně přístroje, který se pro hudbu moc nehodí. Zaprvé není nějak extra hlasitý a za druhé jeho hudební kvality nestojí skoro za zmínku. Zatímco výšky jsou velice výrazné a ostré, středy se pomalu ztrácí a hlubší tóny se vytratily úplně. Toto ale není nic nečekaného, hlasitý reproduktor je primárně určený na vyzvánění.

Nicméně zde narážíme na dvě drobnosti – tou první je fakt, že reproduktor sám o sobě není moc hlasitý. Druhou pak je samotné umístění reproduktoru, protože když telefon leží na stole, reproduktor je ještě více ztišen. Pokud tedy budete například v jiné místnosti, můžete Sony Xperia miro jednoduše přeslechnout.

Druhý hudební výstup obstarává 3,5mm jack konektor pro připojení klasických sluchátek. Bohužel v balení žádná sluchátka nedostaneme, což je trochu škoda. Alespoň základní headset s možností handsfree by se určitě hodil. Po připojení vlastních sluchátek však budete příjemně překvapeni z kvality zvukového výstupu, který patří rozhodně k nadprůměru. Jediná výtka směřuje na výkon výstupu, protože je opět trochu méně hlasitý, než by mohl být.

Displej a ovládání

Sony Xperia miro je další z nespočetné řady dotykových telefonů, a tak veškeré ovládání obstarává právě dotykový displej, který je vybaven dostatečně citlivou kapacitní dotykovou vrstvou. Ten má úhlopříčku 3,5 palce, což se dá v této kategorii považovat za takřka ideální velikost. Jediné co trochu zamrzí, je rozlišení displeje, které je pouhých 480 x 320 pixelů. Například konkurent v podobě ZTE Blade II nabízí se stejnou úhlopříčkou rozlišení 800 x 480 pixelů, což je téměř třikrát tolik.

Displej by si zasloužil trochu vyšší rozlišení

Vzhledem k nižšímu rozlišení se tak budete muset smířit s trochu hrubším rastrem displeje. Bohužel grafické prvky v prostředí Sony Xperia miro, které obsahují spoustu stínů a přechodů, hrubší rastr více než zdůrazňuje, a tak občas budete muset sledovat zoubky na křivkách a ne úplně vyhlazené písmo. Zobrazovací schopnosti displeje jsou pak vcelku dobré, barvy jsou příjemné, pochvalu si displej zaslouží za čitelnost na slunci a dobré pozorovací úhly. Sony tentokrát nepřidalo žádnou vychytávku, jako například bezdotykové ovládání Floating touch, které předvedlo u Xperie sola.

Ačkoliv v Sony Xperia miro běží předposlední verze Android 4.0 Ice Cream Sandwich, veškeré ovládání nevisí pouze na displeji. Výrobce vybavil Sony Xperia miro trojicí senzorových kláves pod displejem, které plní svou standardní funkci v ovládání Androidu, tedy Menu, Domů a Zpět. Jsou dostatečně citlivé a k nechtěným překlepům dochází naprosto minimálně.

Operační systém, uživatelské prostředí a výkon

AnTuTu Benchmark, CF-Bench, SmartBench 2012

Sony Xperia miro výrobce obdařil hardwarem, který jej řadí spíše do nižší střední třídy. Procesor o taktu 800 MHz, RAM na hodnotě 512 MB nebo 4 GB vnitřní paměti již dnes nechávají většinu uživatelů chladnými. V dané cenové kategorii se však jedná tak nějak o průměr, a tak Sony Xperia miro co se hardwarového potenciálu týče, uživatele v ničem nezarmoutí. Na screenshotech můžete vidět také výstupy benchmark testu AnTuTu Benchmark, SmartBench a CF-Bench.

Domovská obrazovka

Sony Xperia miro přichází na trh s předposlední verzí operačního systému Android a to konkrétně s verzí 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Výrobce pak čistý Android skryl pomocí vlastní grafické nástavby. To se týká především domovské obrazovky a menu s aplikacemi, hlubší nabídky zůstávají prakticky v režii grafiky původního Androidu.

Zamykací obrazovka nabízí posuvník pro odemčení nebo zapnutí fotoaparátu a dokáže zobrazit ovládání hudebního přehrávače. Domovská obrazovka je standardně rozdělena na několik stránek, defaultně pět. Na obrazovky si můžete umístit buď ikonky jednotlivých aplikací, nebo využít některé z mnoha widgetů, které výrobce do telefonu připravil. Nechybí jak standardní Android widgety, tak widgety přímo od Sony – například kanál Timescape nebo hudební přehrávač Walkman. Ve spodní části obrazovky pak najdete ikonku pro otevření menu a čtyři pozice, které můžete obsadit statickými ikonkami.

Menu s aplikacemi

Menu s aplikacemi je vyvedeno klasickou maticí ikon, trochu však zamrzí mrhání místem. Na obrazovce vidíte pouze matici 3 x 4 ikonky, ve spodní a horní části je spousta nevyužitého místa. Dovedu si s klidným srdcem představit minimálně jeden řádek navíc, protože takhle musíte neustále posouvat menu do stran, abyste našli požadované aplikace. Naštěstí si můžete nechat ikonky seřadit podle vlastního uspořádání, abecedně, podle nejpoužívanějších aplikací nebo podle toho, kdy jste aplikaci nainstalovali.

Nastavení

Pokud klikneme na klávesu pro vyvolání kontextové nabídky, můžeme také změnit tapetu v pozadí, dostaneme se rychle do nastavení nebo si můžeme zvolit jedno ze sedmi barevných motivů uživatelského prostředí. Na závěr už jen musíme zmínit standardní notifikační lištu, kterou stahujete z horní hrany displeje. Bohužel v ní však nenajdeme praktické zkratky pro ovládání bezdrátových sítí a podobně.

Zatím jsme Sony Xperia miro prakticky pouze chválili, všimli jste si? Je nutno podotknout, že chvála to byla zatím opravdu zasloužená, protože Sony Xperia miro je opravdu velmi sympatický smartphone. Nyní však začne trochu méně pozitivní čtení, protože se dostáváme k softwaru a zde bohužel výrobce trochu klopýtá.

Nastavení

Hovoříme především o optimalizaci operačního systému. Možná jste si již na začátku řekli, že Ice Cream Sandwich a 800MHz se asi moc rádi mít nebudou. Stejně tak 512 MB RAM je pro nenasytný Android bohužel již trochu málo, i když mají aplikace k dispozici přes 200 MB. Rád bych řekl, že jste se zmýlili a že se výrobci povedlo Android perfektně optimalizovat, takže i na slabším hardwaru šlape jako hodinky. Bohužel tomu tak úplně není.

Nemůžu říci, že by byl software nějak extrémně špatný, ale od výrobce Sony, potažmo Sony Ericsson, jsme byli vždy zvyklí na příkladnou optimalizaci a stabilní software. U modelu Sony Xperia miro se ovšem velice často setkáte s trhanými pohyby ať už na domovské obrazovce (zejména pokud máte víc widgetů) nebo přímo v rámci jednotlivých aplikací. Na spuštění aplikací čekáte nepříjemně dlouho, občas telefon dokonce na pár okamžiků zcela zamrzne.

Pomalé reakce jsou také velmi nepříjemné při psaní na klávesnici. Když se trochu rozepíšete a začnete psát rychleji, tak potom pouze nevěřícně sledujete, že text na obrazovce je třeba o tři slova pozadu. Bohužel jsem se také několikrát setkal s pádem aplikace a to dokonce také u nativního internetového prohlížeče. Během našeho redakčního testování výdrže prohlížeč spadl celkem čtyřikrát.

Vzhledem ke standardu, který Sony u svých zařízení nasadil, je nestabilita a slabá optimalizace OS u Sony Xperia miro docela zklamání. Omlouvat jej může pouze cenová kategorie, do které se Sony Xperia miro řadí. Nezbývá než doufat, že se tyto neduhy zlepší některou z aktualizací.

Fotoaparát a video

V cenové kategorii kolem 5 000,- Kč již dnes najdeme celkem dost slušných fotomobilů. Sony Xperia miro se díky 5Mpx snímači s přisvětlovací LED a automatickým ostřením řadí mezi průměr, výsledky fotoaparátu však tento model katapultují mezi nejlepší fotomobily zmíněné kategorie.

Prostředí fotoaparátu

Fotoaparát Sony Xperia miro je opravdu velmi povedený. Nabízí mnoho nastavení od různých scén a režimů (například plynulé panorama), přes nastavení expozice a vyvážení bílé až po touch-focus nebo samospoušť. Maximálního rozlišení 5Mpx dosáhnete při focení v poměru stran 4:3, pokud budete chtít pořídit širokoúhlé fotografie, budete se muset spokojit s 3Mpx rozlišením.

Prostředí videokamery

Výsledné fotografie jsou však to nejlepší, co můžete v cenové kategorii kolem 5 000,- Kč najít. Sony Xperia miro se má rozhodně čím chlubit, protože fotografie jsou dostatečně ostré, barvy jsou věrné a fotografie tak rozhodně nevypadají jako přesaturované omalovánky. Také úroveň detailů je velmi dobrá a například makro snímky vypadají velmi hezky. Všimněte si například detailu klíče, na kterém je vidět každá rýha v kovu.

Testovací fotografie - exteriér
Testovací fotografie - interiér
Testovací fotografie - detail

Sony Xperia miro dokáže také nahrávat video, a to konkrétně v rozlišení VGA rychlostí 26 snímků za sekundu. Bohužel však ani v nejmenším nedosahuje kvalit fotografií a videozáznamy pořízené pomocí Sony Xperia miro opravdu nejsou moc dobré. Navíc konkurence i starší modely Xperia mini dokázaly nahrávat video v HD rozlišení. Zde je však pro HD video nedostatek výkonu.

Sony Xperia miro (testovací video) – VGA, exteriér

Zábava, multimedia a sociální sítě

Sony Xperia miro je v určitém ohledu Android jako každý jiný, i když jej výrobce doplnil o mnoho zajímavých aplikací ze své dílny. Díky tomu si Sony Xperia miro troufne vás také trochu pobavit ať už zajímavými aplikacemi nebo širokou podporou multimédií.

Hudební přehrávač Walkman

Klasický hudební přehrávač Sony Xperia miro postrádá, místo něj zvolil výrobce vlastní aplikaci s názvem Walkman. Tato aplikace je velmi odlišná od hudebních přehrávačů, které normálně nalezneme v Android telefonech. Prakticky se skládá ze dvou záložek, kdy na první vidíte aktuálně přehrávanou skladbu (nebo naposledy přehrávanou) a na druhé záložce pak do složek roztříděné veškeré skladby.

Hudební přehrávač Walkman - složky a SenseMe

Ty jsou klasicky setříděné podle alba, interpreta, seznamu skladem nebo oblíbenosti. Využít však můžete také funkce SenseMe, která dokáže roztřídit skladby podle „nálady“ do kategorií Večerní, Energický, Relaxační, Pozitivní, Lahodný, Lenošný, Emocionální, Taneční a Extrémní. Můžete si tak vybrat hudební seznam přesně podle své nálady.

Hudební přehrávač Walkman - ekvalizér

Potěší také velmi kvalitní ekvalizér, který nabízí nejen přednastavené profily, ale také možnost vytvoření vlastního. Funkčnost ekvalizéru pak korunuje funkce Clear Bass, která dokáže velice citlivě zvýraznit nebo utlumit basovou složku a vy si tak můžete svou oblíbenou skladbu ještě více „namíchat“ přímo pro vaše uši. Co se týče podporovaných formátů, Sony Xperia miro si poradí s MP3, 3GPP, MP4, SMF, WAV, OTA a Ogg vorbis. Co rozhodně trochu zamrzí je fakt, že videopřehrávač si poradí pouze s formáty 3GP a MP4.

FM rádio se ním bohužel nepodařilo naladit

Pro hudební fanoušky je zde ještě připraveno FM rádio, o jehož funkčnosti se však moc rozepisovat nemohu. Nepodařilo se mi totiž ani jednou naladit nějakou stanici a to jsem zkoušel ladit, kde se dalo. Je možné, že se jedná o softwarovou chybu, každopádně rádio jsem si poslechnout nemohl.

TrackID - aplikace pro rozpoznání skladeb

Přijít vhod může také aplikace TrackID, která na základě krátkého poslechu nějaké skladby dokáže najít jméno skladby, interpreta a další informace o dané skladbě. Ideální pokud slyšíte v rádiu nějakou hezkou písničku a potřebujete zjistit její jméno. Z hudebních aplikací je přítomná také aplikace Google Music, aplikace YouTube a výčet zakončuje aplikace Hudba a videa, která dokáže zobrazit YouTube videa zveřejněná vašimi přáteli na Facebooku.

Aplikace Album - galerie fotografií a videa

Aplikace Album v sobě integruje zbývající multimediální soubory – tedy obrázky, fotografie a videa. Ve výchozím zobrazení vidíte „na jedné hromadě“ všechny fotografie i videa rozdělené podle data pořízení – skupiny po jednotlivých měsících. Zobrazení si můžete samozřejmě také přepnout na klasické složky, výchozí zobrazení se nám však zdá velmi příjemné.

Aplikace Album - Facebook alba a mapa fotografií

Druhá záložka aplikace Album nabízí pohled na mapu, na které se mohou zobrazovat vaše fotografie – samozřejmě pokud využíváte geotaging. Pokud jej však nepoužíváte, můžete polohu k fotografiím přiřadit i dodatečně. Poslední záložka „Online“ pak zobrazuje vaše alba na síti Facebook, takže máte vždy přehledně k dispozici také vaše fotografie na Facebooku.

Aplikace sociálních sítí

Tímto se plynule přesouváme k sociálním sítím, na které samozřejmě v Sony nezapomněli. Sony Xperia miro nabídne především rozhraní Timescape, které sice už není v podobě 3D zdi s jednotlivými příspěvky, tentokrát Timescape především spravuje sociální widgety. Pokud budete chtít plnohodnotné aplikace pro sociální sítě, tak vás jistě potěší přítomnost aplikací Facebook, Twitter nebo chatovací Google Talk.

Aplikace pro práci s DLNA, NeoReader a obchod s aplikacemi PlayNow

Sony dodal modelu Sony Xperia miro také aplikace pro práci s DLNA, takže zapojení telefonu do vaší domácí sítě nečiní žádné potíže a jednoduše můžete přes Wi-Fi přehrávat hudbu nebo fotografie uložené v telefonu na vaší domací elektronice. Další zajímavá aplikace ve výbavě je NeoReader, což je praktická čtečka QR kódu, nebo aplikace PlayNow – vlastní obchod s aplikacemi a dalším obsahem od japonského výrobce.

Obchod s aplikacemi Google Play

Pokud by vám toto vše bylo málo nebo máte nějaké vlastní požadavky na aplikace, můžete samozřejmě využít také obchodu s aplikacemi Google Play. V něm naleznete stovky tisíc aplikací jak zdarma. tak placených. K používání vám stačí pouze účet u Google.

Organizační funkce a správa času

Sony Xperia miro je především levný smartphone určený pro masy a tak jsou u něj správa času a organizační funkce spíše na vedlejší koleji. Přesto však nabídne vcelku zajímavé funkce, takže ani v tomto ohledu tak úplně neztrácí.

Aplikace Kalendáře

Bohužel výše zmíněné v žádném případě neplatí o kalendáři. Jedná se sice o kalendář podobný ostatním Androidům s možností zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy a také s možností online synchronizace s Google účtem. Tyto všechny funkce jsou standardní, ovšem jsou vám k ničemu, když se v kalendáři nedokážete zorientovat.

Aplikace Kalendáře - nová událost

S klidným srdcem můžeme říci, že kalendář Sony Xperia miro je jeden z nejhorších, které jsme kdy na poli smartphonů viděli. Může za to do značné míry displej s nízkým rozlišením, ale graficky šel určitě také zpracovat lépe. Konkurence to umí. Miro nabídne totiž změť různě barevných prvků, kterou najdete snad jen u čínských napodobenin z tržnice. Nepřehledné prostředí bez možnosti jeho úpravy činí kalendář do značné míry nepoužitelným, případně až po velmi dlouhé době, po kterou si na něj budete zvykat. Pokud máte například nějakou událost trvající více dnů a podíváte se na týdenní nebo denní zobrazení, tak nevidíte ani popis dané události. Na screenshotech to ostatně můžete vidět na vlastní oči.

OfficeSuite

Další aplikací, která spadá do této sekce, je bezpochyby kancelářský balík OfficeSuite. Tato aplikace nabízí mnoho funkcí v čele s možností otevírat dokumenty Word, Excel a PowerPoint. Bohužel dokumenty můžete pouze číst, nelze je editovat ani vytvářet což je celkem škoda. Přeci jen občas se stane, že emailem obdržíte dokument, potřebujete v něm něco málo upravit a přeposlat dál. V takovém případě budete muset využít jinou aplikaci.

OfficeSuite však mimo podpory zobrazení dokumentů umí také přistupovat ke cloudovým službám a to konkrétně na Google Drive, Dropbox, Box a SugarSync. Pokud tedy využíváte některou ze zmíněných služeb, tak vás přítomnost klienta v Sony Xperia miro jistě potěší.

Aplikace hodin, budíku, kalkulačky a LiveWare

Ve výbavě samozřejmě nesmí chybět ani praktický budík s možností nastavení více budíků. Každý může být nastavený například na jiný den a mít jiný vyzváněcí tón. Zmínit musíme také jednoduchou kalkulačku a tuto sekci zakončíme aplikací Správce LiveWare, což je aplikace, která vám dokáže spustit prakticky jakoukoli aplikaci po připojení různého příslušenství. Například po připojení sluchátek automaticky zapne hudební přehrávač nebo po připojení nabíječky zapne hodiny.

Telefonování a adresář

Aplikace telefonu a adresáře je zpracovaná v rámci jedné aplikace rozdělené na tři záložky. První záložka nabídne klasický adresář, který se však rozhodně nemůže nějak pyšnit svou přehledností, především u použití některého z barevných schémat. Funkčně však adresář v ničem nezaostává a pokračuje v tom, na co jsme u Androidu zvyklí.

Adresář

Každý kontakt samozřejmě můžete doplnit o nejrůznější detaily, kromě jména a čísla tak můžete přidat také adresu, e-mail, uživatelské jméno na IM (Google Talk, AIM, Skype, ICQ a další), firmu, webové stránky a tak dále. Samozřejmostí je také online synchronizace s Google účtem, takže vaše kontakty budou vždy bezpečně zálohované na serverech Google.

Telefonní aplikace

Druhá záložka je tvořena telefonní sekcí, která se skládá z klasického číselníku a dále protokolu hovorů. Vidíte samozřejmě všechny typy hovorů, tedy příchozí, odchozí i zmeškané a přímo z aplikace můžete neznámá čísla přidávat do adresáře, zavolat zpět nebo rychle odeslat SMS.

Skupiny kontaktů a oblíbené kontakty

Poslední záložka nese název Skupiny, což již samo o sobě říká, co zde můžeme očekávat. Najdeme zde seznam skupin kontaktů, které v telefonu máme. Můžete také přidávat nové skupiny, tuto obrazovku pak ještě můžete změnit na zobrazení oblíbených kontaktů.

Klávesnice a zprávy

Ačkoliv je Sony Xperia miro spíše menší telefon a displej má úhlopříčku 3,5 palce, na klávesnici se píše vcelku pohodlně. Klávesy jsou dostatečně velké, abyste po chvíli tréninku mohli vcelku slušně psát, ale mnohem horší než velikost klávesnice je spíše odezva. Můžete si také zvolit buď QWERTY klávesnici, zadávání pomocí tahů po klávesnici (podobně, jako Swype) nebo klasickou mobilní klávesnici.

Klávesnice a nastavení klávesnice

Během psaní totiž dochází ke značné prodlevě mezi tím, když klepnete na písmenko a tím než se písmenko skutečně napíše do textového pole. Při zběsilejším psaní se vám tak může klidně stát, že budete třeba o 2-3 slova napřed před textovým polem. A platí to bohužel všude, jak v internetovém prohlížeči, tak ve zprávách a tak dále.

Aplikace Gmailu

Zprávy jsou v telefonu opět vyvedeny čistě v duchu Androidu, takže zde nečekejme žádná překvapení. Gmail klient nabízí přehledně zobrazené e-maily roztříděné do jednotlivých složek stejně jako v počítačovém prohlížeči, nechybí hvězdičky ani štítky. Samostatný e-mailový klient dokáže pracovat s protokoly POP i IMAP nebo s Exchange účtem.

Aplikace SMS zpráv

SMS zprávy jsou standardně zobrazovány ve formě konverzací s jednotlivými kontakty, můžete si nastavit předmět konverzace a pokud připojíte nějakou přílohu, zprávy se automaticky změní na MMS. Nechybí samozřejmě možnost přidat více příjemců nebo stávajícího příjemce upravit.

Internet a datová konektivita

Sony Xperia miro je vybaven předposlední verzí operačního systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich, což je verze systému, se kterou Google začal rozšiřovat svůj nový internetový prohlížeč Google Chrome. Ačkoliv většina smartphonů jej v základní výbavě nemá a musíte jej stáhnout z Google Play, Sony Xperia miro jej nabízí již předinstalovaný.

Prohlížeč Google Chrome pro Android je opravdu povedený

Můžete si tak rovnou vybrat, zda budete internet prohlížet skrze nativní prohlížeč nebo skrze Google Chrome. My se trochu více přikláníme k Chrome, protože nabízí příjemnější uživatelské prostředí a také možnost synchronizace záložek s vaším účtem Google. I na horším hardwaru navíc běhá svižně a bez problémů.

Prohlížeč Google Chrome pro Android dosahuje velmi dobrých výsledků v testu HTML 5

Lepší, než rozepisovat se o tomto prohlížeči bude, když si přečtete náš článek, který jsme přímo tomuto prohlížeči věnovali.

TIP! Vyzkoušeli jsme nový prohlížeč Chrome Beta pro Android 4.0

A chybí nám už jen výčet datové konektivity, neboť bez internetu bude smartphone s Androidem prakticky jen hezkým těžítkem. Základ samozřejmě tvoří podpora sítí 2G a s tím technologie GPRS a EDGE. Pro náročnější je připravena také podpora 3G sítí a pokud potřebujete ještě rychlejší internetové připojení, nabízí se ještě Wi-Fi 802.11 b/g/n/.

Konektivitu „po drátu“ zastupuje microUSB konektor pro připojení k počítači a bezdrátovou konektivitu završuje přítomnost Bluetooth ve verzi 2.1 a GPS čipu. Fixace satelitů je díky A-GPS otázkou okamžiku a najde uplatnění především při používání vestavěných Google Map, které již podporují také částečný offline režim (uložení určitého segmentu map do mezipaměti) a nechybí ani automobilová navigace. Pro její využití a širší používání Google Map však stále platí, že musíte být on-line, což může být nejen v zahraničí problém.

Závěr

Sony Xperia miro v nás zanechal veskrze velmi pozitivní dojmy. Precizní zpracování, kvalitní výbava, kvalitní fotoaparát a velmi dobrá výdrž baterie jsou hlavní klady tohoto zajímavého zařízení. Velice povedený je také design telefonu, který vybočuje ze zaběhnutých standardů „černých placek“ a přináší něco trochu nového – především LED dioda pod displejem je opravdu příjemná.

Pokud bychom měli Sony Xperia miro něco vytknout, bude to pravděpodobně jen horší optimalizace softwaru a eventuálně hrubší rastr displeje. Jinak se však nebojíme říct, že Sony Xperia miro se může stát horkým adeptem na masovku roku, protože v této cenové kategorii se jedná opravdu o zajímavý model.

Konkurenti

Sony Ericsson Xperia ray a Sony Ericsson Xperia mini

Jak jsme zmínili již na začátku, cenová relace kolem 5 000,- Kč je opravdu nelítostná. Nachází se zde mnoho přímých konkurentů modelu Sony Xperia miro, dokonce také velká část "kanibalů" z vlastní stáje. Zmínit můžeme například Sony Ericsson Xperia ray nebo ještě staršího sourozence - Sony Ericsson Xperia mini. Oba nabídnou velmi podobnou výbavu i srovnatelnou cenu. Navrch mají především co do výkonu a displeje, model Xperia miro zase boduje aktuální verzí operačního systému Android.

ZTE Blade II, LG Optimus L5 a Samsung Galaxy Ace

Pokud bychom zabrouzdali do jiné stáje, tak se nám nabízí například model ZTE Blade II, který nabídne jemnější displej a papírově obdobné parametry za trochu nižší cenu, bohužel však nabízí "pouze" Android ve verzi 2.3 Gingerbread. Jak další konkurent se pak jeví například LG Optimus L5 nebo známý Samsung Galaxy Ace.

Nokia Lumia 610 a BlackBerry Curve 9320

Příznivci platformy Windows Phone se mohou podívat také na Nokii Lumia 610, která boduje špičkovým designem, větším a lepším displejem, ale co se funkcí týče, nenabídne takové možnosti, jako Sony Xperia miro a je spíše jednodušší. A pro zastánce tradičních hardwarových kláves se pak může jako zajímavá alternativa jevit například nové BlackBerry Curve 9320, které nabízí velmi podobnou hardwarovou výbavu ovšem ve zcela jiném těle.

Sony Xperia miro můžete zakoupit na e-shopu Sunnysoft.

sony-xperia-miro
Klady
  • integrace sociálních sítí
  • minerální krycí sklíčko displeje
  • slušná funkční výbava
  • velmi kvalitní fotoaparát
  • dlouhá výdrž baterie
  • kvalitní konstrukce
  • notifikační LED
  • povedený design
Zápory
  • slabší hardware a výkon
  • horší optimalizace softwaru a pomalejší reakce při psaní
  • umístění a výkon hlasitého reproduktoru
  • rozlišení displeje a hrubší rastr
  • méně přehledný kalendář
Diskuze ke článku
pudl
sympatická mašinka, chtělo by to ale masívní propagaci od Sony.
HonzaS
Xperia Miro jsem měl ve výběru (měl by to být můj první telefon s Androidem), ale trochu mě teď zvyklala ta kritika na pomalost telefonu (psaní sms, listovani v menu apod). Druhý můj typ byl levnější dříve testovaný Xperia Tipo, kde žádná kritika na pomalost nebyla (spíše naopak). Jak je to možné, když oba telefony mají stejný hardware ? Je tedy Miro oproti Tipu opravdu tak pomalejší ? U Mira mě lákal lepší foťák a 3,5" displej, tak teď nevím zda koupit, pokud je tak pomalý..
Jura
Citace z článku: "Sony Xperia miro se díky 5Mpx snímači s přisvětlovací LED a automatickým ostřením řadí mezi průměr, výsledky fotoaparátu však tento model katapultují mezi nejlepší fotomobily zmíněné kategorie."; "Fotoaparát Sony Xperia miro je opravdu velmi povedený."; "Výsledné fotografie jsou však to nejlepší, co můžete v cenové kategorii kolem 5 000,- Kč najít. Sony Xperia miro se má rozhodně čím chlubit, protože fotografie jsou dostatečně ostré, barvy jsou věrné a fotografie tak rozhodně nevypadají jako přesaturované omalovánky."

Prosím vás, nevoďte nás za nos. To si myslíte, že si ty fotografie nedokážeme rozkliknout? A nebo jste vložili do článku fotografie z jiného zařízení? Tyto prezentované snímky jsou podprůměrné. Na 5 Mpx fotoaparát to není žádná sláva. Hlavně exteriér je opravdu tragédie. A pokud píšete, že konkurence je horší, tak by jste se měl asi pořádně porozhlédnout. Např. Nokia 700, kterou má přítelkyně pořizuje diametrálně kvalitnější snímky exteriéru.
Concionator
Prosím vás, kde se v androidím nativním webovém prohližeči (ikonka modré zeměkoule) volí domovská stránka? Prohližeč vůbec nepoužívám, proto ho neznám, ale teď by se mi na chvilku hodil pro porovnání. :oD Děkuji!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze