Srovnání dvoujader: Optimus 2X vs. Sensation vs. Galaxy S II (1. díl)

45

Rok 2011 poprvé přinesl dvoujádrové procesory v mobilních zařízeních. Na náš trh se dostali prozatím tři takoví zástupci. Prvenství drží LG Optimus 2X, kterému však záhy přibyla silná konkurence ze stáje Samsung a HTC. Nyní stojí trojice dvoujader proti sobě. Utkají se o titul nejlepšího telefonu s dvoujdárovým procesorem.

Dvoujádrové telefony se celkem logicky staly hitem. Kdyby byl na trhu pouze jediný, bylo by rozhodování velmi snadné. Konkurence je ovšem všudypřítomná a v současné době si můžete vybírat ze tří produktů, které se chlubí dvěma jádry. Profesně nejstarším je LG Optimus 2X, ale konkurenti na trh přišli velmi brzy po něm. Při rozhodování o koupi nového vybaveného telefonu často padá volba právě na dvě jádra. Jenže stále zůstává složitá otázka, který model vybrat? V rozsáhlém srovnání se vám výběr pokusíme ulehčit. Je Samsung Galaxy S II tak dobrý? Dívají se mu další dva zástupci jen na záda? Opravdu je pozice Samsung tak neotřesitelná? Nebo ji HTC či LG dokáží nabourat, případně dokáží Samsung překonat?

Rivalové (zleva): LG Optimus 2X, HTC Sensation a Samsung Galaxy S II

Základní parametry dvoujádrových telefonů

Model LG Optimus 2X HTC Sensation Samsung Galaxy S II
rozměry 123,9 x 63,2 x 10,9 mm 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 125,3 x 66,1 x 8,49 mm
hmotnost 139 g 148 g 116 g
Procesor Cortex-A9 Dual-core 1GHz Qualcomm MSM8260 Snapdragon Dual-core 1,2GHz ARM Cortex-A9 Dual-core 1,2 GHz
grafický čip Tegra 2 Adreno 220 Exynos chipset
RAM 512 MB 768 MB 1 GB
interní paměť 8 GB 1 GB 16 GB
typ displeje IPS LCD Super LCD Super AMOLED Plus
velikost displeje 4,0“ 4,3“ 4,2“
rozlišení displeje 800 x 480 px 960 x 540 px 800 x 480 px
typ a kapacita baterie Li-Ion 1500 mAh Li-Ion 1520 mAh Li-Ion 1650 mAh
cena (cca) 10 000 Kč 12 500 Kč 14 000 Kč

Představení

Do začátku souboje zbývá ještě několik okamžiků a my máme čas se seznámit s účastníky tohoto velkého klání. Abychom žádnému telefonu nenadržovali, vezmeme to pěkně podle abecedy a první na řadu tak přichází HTC. Následováno bude LG a seznamovací část uzavře Samsung.

Tři dvoujádra před vypuknutím velké bitvy

Tchajwanská společnost HTC velmi důmyslně svůj dvojádrový model pojmenovala Sensation. Nejvybavenější HTC však neláká jen na dvě jádra s taktem 1,2 GHz. Výrazným trumfem je i jemný displej, které zaručuje rozlišení 960 x 540 pixelů při úhlopříčce 4,3 palce. K zahození rozhodně není kovové tělo či zaoblené hrany. Výbava je perfektní a postrádat v ní budete jen máloco. Zklame snad jen fotoaparát s audio výstupem. To však nic nemění na ambicích Sensationu. Dovolím si ho citovat: „Cítím se ve skvělé kondici a o první místo se porvu“.

Čtěte: Recenze HTC Sensation – Senzace na Androidu?

HTC Sensation

HTC Sensation můžete zakoupit na značkovém e-shopu X-store

Optimus 2X od LG má na svém kontě jedno vítězství ještě před začátkem klání. Titul prvního dvoujádrového telefonu na světě a zápis v Guinessově knize rekordů mu už nikdy nikdo nevezme. Zřejmě proto působí telefon s dvoujádrovým procesorem o taktu 1GHz, 4 palcovým displejem, konektorem HDMI a plnou výbavou tak klidně. Ze zákulisních informací však víme, že se LG nehodlá smířit s nálepkou outsidera a hodlá to svým mladším kolegům zavařit, jak jen to půjde.

Čtěte: Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

LG Optimus 2X

LG Optimus 2X můžete zakoupit na značkovém e-shopu X-store

Kolem Samsung Galaxy S II je pořádně živo. Raketový nástup na trh a rekordní prodeje jej pasují do role favorita dnešního souboje. Sám Galaxy S II se nechal slyšet, že nepřipouští žádné větší klopýtnutí. Musíme mu dát za pravdu, že jeho sebevědomí je oprávněné. Kromě dvoujádrového procesoru totiž v rukách třímá perfektní Super AMOLED Plus displej, výborný fotoaparát a úplnou výbavu.

Čtěte: Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II můžete zakoupit na značkovém e-shopu Samsung

Představení máme za sebou a vše je přichystáno k začátku souboje. V prvním díle souboje se zaměříme zejména na design, konstrukci a displeje. Nezbývá nechť obligátně popřát, ať vyhraje ten nejlepší.

1. kolo – Obsah balení

První kolo bude čistě zahřívací. Trojice se pochlubí, co si přibalila do krabice. Velmi brzy zjišťujeme, že půjde o velmi krátké kolo, neboť se ani jeden účastník nemá moc čím chlubit. V krabicích skrývají USB kabel, nabíječku a obyčejná sluchátka. Žádné bonusové příslušenství se nekoná, což zamrzí nejvíce u Optimusu 2X, kde jsme očekávali HDMI kabel. Pokárat ale musíme i zbylé dva konkurenty za chybějící redukci na HDMI. U Sensationu sice dále naleznete paměťovou kartu s kapacitou 8 GB, ale to nemůžeme s ohledem na velikosti interních pamětí u konkurentů považovat za nějakou velkou výhodu. Malé mínus dostane také Galaxy S II. Jeho USB nabíječka je totiž jednodílná. Nemůžete tedy použít jakýkoliv USB kabel jako tomu je u Optimusu 2X a Sensationu.

Obsahy balení jsou u soupeřu takřka shodné

První kolo bylo opravdu velmi vlažné a žádný z protivníků rozhodně neměl navrch nebo naopak neztrácel. V každém kole rozdělíme celkem tři body a tentokrát se o ně všichni účastníci podělí.

Stav po 1. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
1 b. (+1)1 b. (+1)1 b. (+1)

2. kolo – Design a konstrukce

Druhým kolem už pomalu propukne ta pravá bitva. Je sice pravdou, že hodnocení designu je velmi obtížné a záleží hodně na osobním vkusu, přesto se o to pokusíme. Co lze říci s naprostou jistotou je, že si protivníci rozhodně nejsou podobní. V tomto srovnání nejde o soutěž krásy, přesto se asi nejvíce bude líbit Sensation společně s Galaxy S II. HTC vsází na osvědčený design, který je inovovaný splývající přední částí s boky. Samsung šel zcela jinou cestou. Tenký a temně černý telefon s nenápadnou lesklou linkou po obvodu. Pozornost v každém případě upoutá. LG je oproti svým konkurentům spíše šedou myškou a upoutá snad jen zadní krytem, který je ozvláštněn stříbrným pruhem.

První zajímavou částí budou rozměry. Nepodáme vám jen holá a mnohdy nic neříkající čísla, ale porovnáme i pohodlnost držení jednotlivých telefonů v rukách. Nejprve ale trocha čísel. Začneme klasicky výškou. Nejmenší je Optimus 2X, jenž měří 123,9 milimetrů. Necelý milimetr a půl navíc má Galaxy S II. Konkrétně jde o 125,3 milimetrů. Největším „pádlem“ je Sensation se svými 126,1 milimetry. V podstatě však mezi protivníky velké rozdíly ve výšce nejsou. Jde jednoduše o velké telefony.

3,5 mm jack konektor najdete vždy na horní hraně

Zajímavější to je se šířkou, kterou sice mají číselně velmi podobnou, ale pocitově vznikají velké rozdíly. Opět tedy trocha čísel. Nejmenší šířkou se může chlubit Optimus 2X se svými 63,2 milimetry. Následuje ho Sensation s 65,4 milimetry a Galaxy S II s 66,1 milimetrem. Šířka je parametr, který do značné míry ovlivňuje, jak pohodlně se telefon drží. Nejhůře z tohoto pohledu dopadá Samsung Galaxy S II. Jednak je nejširší a navíc nemá dostatečně zaoblené hrany. Spíše naopak. Jeho hranaté boky zapříčiňují, že se v jedné ruce nedrží nejpohodlněji. Že nejde jen o rozměry dokazuje právě Sensation, který majíc takřka stejnou šířku jako Galaxy S II, se drží vcelku pohodlně. Důvodem jsou zaoblené boky, díky kterým telefon padne do dlaně. Naprosto bez problémů je pak LG, které k menším rozměrům přidá i oblé hrany a s držením nejsou problémy.

Všechny tři modely se pyšní malou tloušťkou; nejtenčí však je Galaxy S II

Tloušťka (nebo spíše tenkost je doménou Samsungu. Galaxy S II vás doslova uchvátí pouhými 8,5 milimetry. Dříve jsme si tak tenký smartphone ani nedokázali představit. Oba konkurenti mohou Samsungu jen tiše závidět. Optimus 2X má tloušťku 10,9 milimetrů, Sensation dokonce 11,3 milimetrů. Celkově jde o tenké telefony a ani tento údaj zřejmě nebude hrát významnější roli při rozhodování. Samsungu však nelze upřít značnou dávku elegance právě díky malé tloušťce.

Ostré souboje nastanou právě teď. Nastal čas porovnat použité materiály a kvalitu konstrukce. Začněme třeba od LG. Optimus 2X vsadil na kovovou konstrukci, která působí velmi bytelným dojmem. Zadní kryt je pak vyroben z lehce měkčeného plastu, který jednak neklouže a hlavně se nepoškrábe. To nelze říci o kovové plošce na zadním krytu. Její poškrábání je jen otázkou času. Kromě této vady však LG přináší kvalitu telefonu za deset tisíc korun. Zbývá dodat, že hmotnost se v kombinaci plast a kov vyšplhala na 139 gramů.

Druhé na řadě je HTC. Sensation stejně jako Optimus 2X vsází na kov, ovšem v ještě větší míře. Daní je sice vyšší hmotnost 148 gramů, ale vítaným pozitivem perfektní pevnost a zpracování. Kromě kovu samozřejmě na těle najdete i měkčené plasty, které jsou nutností v místech, kde jsou umístěny antény. Trojici pro tentokrát uzavře Galaxy S II, jehož hmotnost je pouhých 116 gramů. Ptáte se jak je to možné? Snadno. Samsung použil výhradně plasty. U telefonu za 15 tisíc korun bych však přeci jen raději viděl hodnotnější materiály, než obyčejný plast. Na druhou stranu Galaxy S II kvalitou zpracování nijak nezaostává. Během používání jsem si ale povšiml, že vystouplá „brada“ na zadní straně se začíná ošoupávat. To není zrovna dvakrát dobré znamení, které vypovídá o kvalitě použitých plastů.

Druhé kolo je za námi a je čas rozdělit body. S designem to opravdu není snadné a své subjektivní do bodování druhého kola vnášet nebudu. Co se týče rozměrů, použitých materiálů a kvality konstrukce, zařadil bych na první místo zřejmě Sensation. Ačkoli je největší, nabídne nejlepší konstrukci a hodnotné materiály. Dostává tedy dva body. Druhé místo nakonec těsně uhájilo LG, díky lepším rozměrům. Odnáší si bod. Na prázdno vyšel Galaxy S II kvůli ryze plastové konstrukci.

Stav po 2. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
2 b. (+1)3 b. (+2)1 b.

3. kolo – Baterie a výdrž

Ve třetím kole se protivníci pořádně zapotí. Výdrž dnes patří mezi nejsledovanější kritéria a nálepku „jednodenní telefon“ má většina telefonů. Reputaci nijak zvlášť nevylepšuje ani trojice dvoujádrových telefonů. Nabízejí sice baterie se solidními kapacitami, nicméně vzhledem k jejich velkým displejům a silným procesorům je to stále málo. S čím se tedy soupeři chlubí? Optimus 2X nabídne na první pohled slušných 1500 mAh. Záměrně píši na první pohled, neboť jak Sensation tak Galaxy S II nabídnou více. HTC však jen o pouhých 20 mAh. Nejsilnější baterií disponuje Samsung. Jeho akumulátor s 1650 mAh soupeřům vypálil rybník. Samotná čísla ale mnohdy nic neřeknou a opět jsme provedli praktické testy (další jsou v plánu). Dodám, že pro indikaci stavu baterie jsme na všech třech telefonech využívali freeware aplikaci BatteryLife.

V první modelové situaci byly telefony plně nabity, oproštěny od všech dat a přihlášeny na stejného mobilního operátora. Pustili jsme hudební přehrávač a nechali telefony tři hodiny vyhrávat do sluchátek, přičemž hlasitost byla nastavena na 50%. Po třech hodinách vykazoval Optimus 2X stav baterie 90%. Sensation lehce se svými 86% lehce zaostával. Velkým překvapením byl Galaxy S II, který hlásil 94%.

Druhý test byl náročnější. Telefony jsme opět dobili na 100%, přihlásili do stejné mobilní sítě, jas displeje nastavili na maximum a připojili k Wi-Fi s výborným signálem. Po dobu jedné hodiny pak telefony přehrávaly videa ze serveru YouTube. Jinými slovy aktivně stahovaly data přes Wi-Fi, displeje svítily a byl zapnut i zvuk z hlasitých reproduktorů. Po hodině jsme test ukončili s těmito výsledky: Optimus 2X hlásil 74% kapacity baterie, Sensation 77% a vyhrál s přehledem Galaxy S II, kterému zbývalo 86%.

Třetí test bych mohl označit jako velmi klidný. Telefony byly opět zcela dobity, přihlášeni do stejné sítě mobilního operátora a připojeny k Wi-Fi s výborným signálem. Zapnuli jsme automatické aktualizace, kontrolu e-mailů a podobně a nechali telefony žít vlastním životem. Test trval 5 hodin během kterých jsme zhruba pětkrát rozsvítili displej, jakožto simulaci kontroly času či zmeškaných událostí. Po ukončení hlásil Optimus 2X 75% kapacity baterie, Sensation 73% a opět dominoval Galaxy S II s 85%.

V průběhu testování plánujeme ještě další testy, nicméně již nyní je jasná převaha silného akumulátoru v Galaxy S II v kombinaci s úsporným Super AMOLED Plus displejem, který se oproti LCD displejům konkurentů zdá být úspornější, což bylo vidět zejména v testu s přehráváním videa. Zaslouženě si tak Samsung odnáší cenné dva body ve třetím kole. Boj u druhé místo nakonec vyhrává a jeden bod si připisuje HTC Sensation. Ačkoliv jsou výsledky velmi podobné s Optimusem 2X, tak Sensation pracuje s jemnějším a větším displejem a rychlejším procesorem. Měl by tedy být „hladovější“, a to není. LG je tentokrát bez bodu.

Stav po 3. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
2 b.4 b. (+1)3 b. (+2)

4. kolo - Displeje

Dalším ostře sledovaným kritériem při výběru nového telefonu je displej. V posledních letech se výrobci předhánějí v různorodých technologiích s pro někoho prapodivnými názvy, ve kterých je někdy složité se vyznat. Ještě složitější může být určení toho nejlepšího. Nejprve si ale displeje dnešních soupeřů představíme. LG Optimus 2X nabízí IPS LCD panel o úhlopříčce rovné 4 palce, na které operuje s rozlišením 800 x 480 pixelů. Sensation pracuje s pro HTC typickým Super LCD displejem o úhlopříčce 4,3 palce a rozlišením 960 x 540 pixelů. Samsung Galaxy S II pak tasí svůj Super AMOLED Plus displej s úhlopříčkou 4,27 palce a rozlišením 800 x 480 pixelů.

Třetí obrázek: V horní části detail displeje Sensationu, vlevo Optimus 2X a vpravo Galaxy S II

Z fyzických rozměrů vychází jako vítěz HTC Sensation. Nabízí totiž nejen největší displej, ale zároveň se chlubí i nejjemnějším displejem. Výhody jsou nasnadě – na displeji toho více uvidíte. Nejmenší displej nabídne Optimus 2X a nejhrubší rastr má Galaxy S II. Při podrobném zkoumání objevíte malé rozdíly v jemnosti mezi Galaxy S II a Sensation, nicméně při běžném používání převahu HTC nepostřehnete.

Všechny displeje měly nastaven maximální jas

Nyní displeje porovnáme dle barev, nebo chcete-li, jak působí na pohled. Nebudu to protahovat, všem je to stejně jasné. Převaha Galaxy S II je prostě do oka bijící. Sytost barev, vysoký kontrast a výborné podání černé, kdy takřka nepoznáte, kde končí a začíná displej. Z přiložených fotografií můžete vidět, že Sensation ani Optimus 2X mu konkurovat nemohou. Plným právem se displej Galaxy S II, v případě že nastavíte filtr "Videoklip", který zapříčíní umírnění nereálných barev, může srovnávat například s displejem v iPhonu 4. Překvapivě opačná situace ale panuje v podání bílé barvy, protože bílou „zná“ zřejmě jen Sensation. Optimus 2X si bílou přibarvuje do fialova a Galaxy S II namísto bílé zobrazuje jakýsi „odstín šedi“. Pozorovací úhly mají velmi kvalitní všechny tři telefony. Nicméně úplně nejlepší nabídne Galaxy S II, jehož displej můžete sledovat klidně z velmi ostrého úhlu a nejen že vidíte ostrý text, ale i nezměněné barvy. Velmi dobré úhly má i Optimus 2X. Nejhůře dopadl Sensation. Jeho displej je sice čitelný i z boku, ale barvy se lehce mění.

Bílou barvu zvládne správně jen Sensation, Optimus 2X ji ladí do fialova, Galaxy S II do šeda

Čtvrté kolo i přes drobné klopýtnutí vyhrává Samsung Galaxy S II a připisuje si na své konto dva body. Zbylý bodík obdrží Sensation, který sice nezná pravou černou, ale jeho velký a jemný displej s parádním podání bílé si druhé místo zaslouží. Ostrouhal opět Optimus 2X, jehož displej je opravdu dobrý, nicméně konkurenti dokázali nabídnout ještě více.

Stav po 4. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
2 b.5 b. (+1)5 b. (+2)

Závěr prvního dílu

Dostali jsme na konec prvního dílu velkého klání dvoujádrových telefonů. Po prvních čtyřech kolech tu máme bodovou shodu a o první místo se přetahuje Galaxy S II se Sensationem. S odstupem tří bodů zůstává Optimus 2X, který bude ztrátu dohánět velmi těžce, ale rozhodně ještě neřekl poslední slovo. V druhém díle se zaměříme na fotografické a multimediální schopnosti jednotlivých modelů. Pokud máte jakýkoliv tip na funkci, kterou bychom neměli opomenout porovnat, neváhejte a napište nám pod tímto článkem nebo na našem Facebook profilu.

Nepřehlédněte pokračování

Samsung Galaxy S II zapůjčila společnost Sunnysoft, která jej také uvedla do prodeje www.sunnysoft.cz.

Diskuze ke článku
Radim
Nějak se nemůžu rozhodnout, který má lepší display, jestli Samsung nebo LG. Na jedné fotce vypadá lépe jeden, na jiné zase druhý. HTC je s displayem úplě mimo hru.
anawarr.cz
budu to psát postupně... LG o2x nemá displej 4,3"
anawarr.cz
Malé mínus dostane také Galaxy S II. Jeho USB nabíječka je totiž jednodílná. Nemůžete tedy použít jakýkoliv USB kabel jako tomu je u Optimusu 2X a Sensationu. << co to je za nesmysl, když má samsung v balení sólo kabel usb/micro usb?
Patrick
tywe tak to uz prehanite, nechcete z ty mobilmanie obslehnout i logo a nazev? hanba a hnus :/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze