Nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich: přehled novinek

16

Před malou chvílí světu Google představil zbrusu novou verzi svého operačního systému. Číselně je značena jako 4.0 a nese jméno Ice Cream Sandwich. Kromě nového písma přináší spoustu menších i větších vylepšeních, která se dotkly například webového prohlížeče ale i pohotovostní obrazovky.

Do současné doby vedle sebe existovaly dvě verze operačního systému Android. Dvojkovou řadu využívaly především telefony, trojkovou řadu pak tablety. Systém tak ale byl nesourodý a velkým problémem byla kompatibilita aplikací. Řešení Google přináší hned s další verzí svého systému. Ice Cream Sandwich totiž obě verze spojuje. Nová verze Android tak půjde použít jak v telefonech, tak v tabletech. Zbývá dodat, že čtyřkolý Android z velké části vychází z trojkového. Pokud tedy už máte zkušenost s Androidem 3 Honeycomb, nebudou pro vás všechny novinky neznámé.

Bez tlačítek a zcela nově

Už Android Honeycomb přinesl ovládání bez potřeby jakýchkoli tlačítek. V tomto trendu pokračuje i Ice Cream Sandwich a klasickým hardwarovým či senzorovým tlačítkům na telefonech s Androidem zřejmě definitivně odzvonilo. Nově se vše ovládá přes displej, a tlačítka jsou v jeho spodní části stále viditelná. Stejný princip jsme viděli právě u nových tabletů s Androidem 3.

Prohlídku novinek v systému nemůžeme začít nikde jinde, než na odemykací obrazovce. Nově bude možné přímo z ní přejít k vámi zvoleným aplikacím, čímž se odemykací obrazovka stane využitelnější. Podobný princip jsme už viděli u nadstavby HTC Sense. Nyní to bude Android umět nativně. Novinky se týkají také samotného odemčení displeje. Samozřejmě lze vše dělat jako nyní, tahem prstu. Máte však možnost zapnout odemykání prostřednictvím přední kamery. Ta rozpozná váš obličej a odemkne telefon. Jak to bude fungovat v praxi, se teprve ukáže. Přímo na tiskové konferenci se to Googlu totiž nepovedlo.

Odemykací obrazovka, odemknutí rozpoznáním obličeje

Obměnou prošly také widgety, především pak jejich přidávání, které je nově více pohodlné a opět z části podobné tomu u Honeycombu. I na telefonech si tak budete moci zvolit velikost vybraného widgetu. Snadněji se také vytvářejí složky a následně do nich začleňují zástupci.

Zachována naopak zůstala informační výsuvná lišta. Přeci jen se v ní ale dočkáme jedné vítané změny. Nově bude možné mazat jen vybrané položky a nikoli kompletní výpis událostí.

Pohotovostní obrazovka

Přepracována je nabídka nedávno spuštěných aplikací. Zapomeňte na malé ikonky. V novém Androidu uvidíte velké náhledy, opět ve stylu Honeycombu, mezi kterými bude možné vertikálně rolovat. Pokud se rozhodnete, že některou aplikaci již využívat nebudete, tahem do stran ji snadno ukončíte.

Nijak zvlášť se nezměnilo menu, nebo spíše bych měl říci seznam všech aplikací. Povšimnout si ale můžete druhé záložky, kde skrývají všechny widgety.

Piš, co říkám

Inovováno bylo hlasové ovládání, respektive zadávání textu za pomoci hlasu. Nově již nemusíte hledat nějaké speciální tlačítko, ale prostě jen začnete na svůj Android mluvit a on váš text zaznamená. Přímo na konferenci bylo vidět, že telefon porozumí i „otazníku“ nebo „smajlíku“.

Když už jsme nakousli textovou komunikaci, je třeba zmínit přímou integraci služby Google+. Vylepšení se dočkala aplikace Gmail. Ta má nově dvouřádkové náhledy e-mailů a dokáže v nich vyhledávat i bez připojení k internetu. Tahem prstu do stran se můžete posouvat na následující, respektive předcházející konverzaci.

People – nové kontakty

Bez povšimnutí nezůstala ani nejzákladnější funkce telefonu – volání. Při příchozím hovoru máte tahem prstu tři volby. Samozřejmost představuje přijmutí či odmítnutí hovoru. Třetí volba představuje rychlé poslání textové zprávy, například že zavoláte později.

Naprostou novinkou je aplikace People. V ní se budou shromažďovat všechny vaše kontakty. U každého kontaktu najdete všechny informace, které zadáte, nebo kterým povolíte synchronizaci. Propojení se službami Google+, LinkedIn nebo Twitter je samozřejmostí.

Nahrávám i fotím

Google zapracoval také na aplikaci fotoaparátu. Předně je k ní rychlejší přístup, protože si ji můžete umístit na odemykací obrazovku. Rychlejší by mělo být i pořízení jednotlivých snímků. Fotoaparát kontinuálně ostří a vždy tak stačí jen stisknout spoušť. Výsledné snímky můžete přímo v telefonu ihned upravovat. K dispozici je nespočet různých efektů.

Novou funkcí jsou Panoramata. Říkáte, že to už má konkurence dávno? Google vše zjednodušil. Stačí pouze vybranou scénu natočit jako kamerou a o vytvoření panoramatu se už postará sám telefon.

Při nahrávání videa je k dispozici plynulý digitální zoom. Nechybí kontinuální ostření. Zajímavostí je možnost pořídit snímek i během natáčení.

Ještě více internetu

Vylepšení se dočkal také internetový prohlížeč. Říkáte, že i ten současný je výborný? Souhlasíme, ale uznejte sami, že možnost pracovat až s 16 záložkami se někdy může hodit. Stejně tak automatická synchronizace s vaším prohlížečem Chrome na stolním počítači. Podoba prohlížeče bude vycházet z trojkového Androidu. Celkově by se tak měla ještě zlepšit pohodlnost prohlížení internetu.

Android Beam

Další nová funkce nese trošku prapodivný název. Vězte ale, že se jedná o využití technologie NFC. Konkrétně půjde o sdílení všemožného obsahu. Postačí, aby se dva patřičně vybavené telefony dotkly zadní stranou, a vy jen na prvním z nich dotykem stvrdíte akci. Tímto způsobem bude možné sdílet aktuální webovou stránku, kontakty nebo například zajímavou hru či aplikaci.

Kontrola dat, screenshoty a to další

Další zajímavou novinkou je funkce pro kontrolu vašich dat. Pomocí speciální aplikace a grafů získáte velmi podrobný přehled o datové aktivitě všech aplikací. Snadno si budete moci nastavit různé limity a to pro každou aplikaci zvlášť. Jakmile jej aplikace překročí, bude nemilosrdně odtržena od internetu.

O následující novince se vědělo už před dnešní konferencí. Android se konečně naučil nativně pořizovat screenshoty displeje. Pro pořízení bude nutné stisknout vypínací tlačítko a klávesu hlasitosti. Dodám, že Android je teprve druhým operačním systémem, který pořizování screenshotů nativně umí (doposud to zvládal jen iOS).

Na závěr se ještě podíváme na několik dalších novinek. V prvé řadě je to už výše zmíněné nové písmo zvané Roboto. Zásadní změny ale nečekejte. Jen je kulatější a údajně tak modernější. Menší inovace se dočkal také kalendář. Nyní v něm funguje pinch to zoom. Jinými slovy přiblížení pomocí prstů. Pokud máte například v týdenním náhledu mnoho položek, jednoduše si vše přiblížíte a tím náhled zpřehledníte. Kosmetických úprav se dočkala také aplikace hudebního přehrávače. Vylepšena byla i funkce copy and pastě (kopírování a vkládání). Zbývá doplnit, že SDK nového Androidu 4.0 je počínaje dnešním dnem dostupná pro všechny vývojáře.

Prvním telefonem s novým Androidem 4.0 bude Samsung Galaxy Nexus

Čtěte: Samsung Galaxy Nexus: třetí Google s novým Androidem

Shrnuli jsme si nejzásadnější novinky Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich. Pokud bych měl vypíchnout to nejpodstatnější, zřejmě půjde o bez klávesové ovládání, aplikaci People a samozřejmě i široké možnosti využití NFC. Jaký na vás nový Android zanechal dojem? Přemýšlíte, že si pořídíte telefon právě s touto verzí?

Diskuze ke článku
Arnold
Tu funkci Panorama bych bral i na svoji zrcadlovce :) Doufám že je nějaká aplikace i pro novej iPhone...
xsarahdi
TO AKOŽE ČO UŠETRILI TOU LIŠTOU???displej týmto vôbec nezväčšili....:(
veď zaberá stále toľko miesta ako senzorové tlačítka, keby sa aspoň zväčšili displej v galérii alebo pri filmoch...ale ona tam fyzicky stále je len zhasnú ikony...a tieeeee ikony na tej lište....no akože nech sa nehnevajú ale je to hnus velebnosti....3-[:-(:-/
veď ja nechápem ako to,že nevedia roztiahnuť displej na "celú" prednú plochu keď už netreba tlačítka a tým pádom by nemuseli zväčšovať telefón????
...veď 136mm na výšku je už trocha moc a pritom toľko nevyužitého priestoru okolo displeja....
mal som takú predstavu ako je na N9 keď tam nie sú potrebné tlačítka tak natiahnem displej a fyzické rozmery sa len mierne zmenia....takto je to desné...
Dúfam,že ta lišta sa bude môcť dať preč pre tel. s tlačítkami a už sa teším ICS na SE ARC...
Michal
Co se týká "od výroby" funkčních screenshotů displeje, před Androidem toto umělo i Maemo, minimálně na Nokii N900.
xsarahdi
aha takže sa to nedá inak usporiadať iba takto??? Nokia N9 nemá prednú kameru ani reprák??? však?
Porovnaj si pomer nevyužitého priestoru hore a dole na Nexuse a potom na N9... hore je tipujem aj 3cmm keby to zúžili o 1cm hore ... hneď by sme boli na prijateľných 126mm ako má napr. S GSII ale malo by to 4,65 a HD displej to už by bola paráda...takto je to ešte väčšia lopata alebo ako to raz niekto napísal spätné od kamióna...:)
No a ešte mi povedz načo je tam tá lišta keď sa nevyužíva len tie tie 3 trápne ikony? podľa teba?dva rady ikon nad sebou a k tomu graficky odporné?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze