Nokia N9
recenze

Nokia N9

První a poslední
41

Měsíce a měsíce trvalo Nokii, než konečně představila a dostala na trh svou žhavou novinku – Nokii N9, o které se šuškalo už dlouho předtím. Tento smartphone s novým operačním systémem MeeGo měl Nokii vytáhnout ze dna zpět na výsluní, ještě před jejím uvedením však tuto šanci Nokia zahodila. Jaká je ve skutečnosti Nokia N9?

Nokia N9 se již nyní stala legendou. Není tomu však proto, že by trhala rekordy v prodejnosti, ani proto, že by přicházela s nějakou revoluční technologií. Stala se legendou, protože měla vytáhnout Nokii zpět na trůn výrobců mobilních telefonů. Měla otřást pozicí tak silných hráčů jakými jsou Samsung a Apple. Měla se stát nejlepší Nokií všech dob.

Oficiální fotografie Nokie N9

Jaké však Nokia přichystala překvapení, to by nenapadlo snad nikoho. Nová platforma MeeGo, která byla mnohokrát označována jako jedna z nejlepších mobilních platforem současnosti, byla odsouzena k zániku ještě před uvedením na trh. Nokia oznámila, že model N9 bude první a zároveň posledním modelem s tímto operačním systémem. A tak se z legendárního smartphonu stal „smartphone, který legendárně skončil“.

Nokia N9 - oficiální fotografie

Mnoho lidí tvrdí, že za „zabití“ platformy MeeGo může současný CEO společnosti, Steven Elop, který dříve působil v Microsoftu. A právě platforma Windows Phone od Microsoftu se stala primární platformou pro nejnovější modely Nokia. Je to snad náhoda? Nechme však spekulací a pojďme se podívat na fakta o Nokii N9, prvním a nejspíš posledním smartphonu s operačním systémem MeeGo.

Obsah balení:

  • Nokia N9
  • Ochranné silikonové pouzdro
  • Adaptér pro nabíjení s USB konektorem
  • Kabel microUSB pro nabíjení a propojení s počítačem
  • Headset s peckovými sluchátky a 3,5mm jack konektorem
  • Příručky a manuály

Technické parametry Nokia N9

Kompletní specifikace
Konstrukce116,5 × 61,2 × 12,1 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,9" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetARM Cortex-A8, CPU: 1×1 GHz, GPU: PowerVR SGX530
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémMeeGo 1.2
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2011,

Design a konstrukce

Nokia N9 při svém představení vyvolala vášnivou diskuzi nejen o operačním systému, ale také o svém designu. Nokia se totiž rozhodla popustit uzdu všem konvencím a tak vznikla designově velmi povedená Nokia N9. Jednoduché tvary, kterým dominují hladké linie a které nejsou narušovány prakticky žádnými tlačítky opět potvrzují pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Místo složitých designových prvků Nokia vsadila radši na zajímavé barvy, a tak Nokii N9 můžete koupit v růžové, černé a modré variantě. Nejnovějším přírůstkem je nádherná bílá varianta v lesklém provedení. Další barevné varianty už ale asi zřejmě nebudou.

Fotografie při představení Nokie N9 v červnu

Spoustu reakcí však vyvolala konstrukce telefonu. Nokia N9 je totiž vyrobena z jednoho kusu polykarbonátu, což je speciální druh plastu vyznačující se vysokou odolností, barevnou stálostí a tepelnou vodivostí. Problém je ovšem v tom, že se mnoha lidem, jakmile slyší slovo „plast“, zježí všechny chlupy na těle a hned odsoudili Nokii N9 jako „odpornou čínskou hračku“. Pravda je však trochu jinde.

Barevné varianty jsou skutečně zajímavé, osobně preferuji modrou verzi

Komukoliv jsem Nokii N9 ukázal, tak ten byl z její konstrukce nadšený. Použitý plast totiž vůbec nepůsobí jakkoli lacině – naopak dává Nokii N9 punc exkluzivity a díky svým skvělým vlastnostem je celý telefon krásně pevný a v ruce působí velmi příjemně. Takový Samsung Galaxy S, ať už první či druhá generace, by mohl Nokii N9 použité materiály závidět. Díky rozměrům 116.45 x 61.2 x 12.1 mm na telefon rozhodně nepotřebujete místo rukou lopaty, ovšem hmotnost 135 gramů je vzhledem k použitým materiálům trochu vyšší než jsme čekali.

Hned na první pohled vás jistě překvapí, že celá přední strana je vyhrazena pouze pro displej a nenalezneme zde žádná tlačítka. Je to proto, že Nokia použila u modelu N9 nový koncept ovládání Swipe (neplést se Swype), který si ovšem představíme později. Teď zpět ke konstrukci telefonu.

Přední stranu má pro sebe zabranou jak už jsem zmínil pouze prostorný kapacitní dotykový displej. Ten má úhlopříčku 3,9 palce a je vybavený zobrazovací technologií AMOLED. Celý displej je navíc krytý odolným sklem Corning Gorilla Glass, které by mělo ochránit displej před poškrábáním. Sklíčko navíc není rovné, ale je zakřivené a ke krajům se postupně svažuje, což je při pohybu prstem po displeji neobvyklé.V pravém dolním rohu (ano, čtete správně) se nachází čočka přední kamerky pro videohovory, v levém pak informační dioda. Dále už si můžeme všimnout pouze loga výrobce a mřížky reproduktoru nad displejem.

Zadní strana je prakticky stejně čistá jako přední. Vzhledem ke konstrukci nelze zadní kryt sejmout, nalezneme zde pouze dvojitou přisvětlovací LED a kovový štítek skrývající čočku 8Mpx fotoaparátu. Na štítku se nachází ještě vyražené logo výrobce a také nápis „Carl Zeiss Tessar“, což je společnost podepsaná pod optikou fotoaparátu u Nokie N9.

Podobně strohé jsou i boky zařízení. Zatímco levý bok je zcela čistý, na pravém boku nalezneme decentní kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje a celého telefonu. Spodní hrana obsahuje pouze hlavní reproduktor.

Důmyslně je vyřešeno umístění microSIM karty

Horní hrana je pravděpodobně nejzajímavější. Nachází se zde jednak 3,5mm jack konektor, ale především důmyslná krytka microUSB konektoru. Po jejím otevření vás však čeká další překvapení a tím je pojistka slotu pro SIM kartu. Jakmile ji uvolníte tak vám z telefonu vyskočí šuplíček pro umístění microSIM. Ano, Nokia skutečně osadila model N9 slotem pro microSIM kartu, se kterou před dvěma lety přišel Apple iPhone 4.

Baterie a výdrž

Nokia N9 je dalším telefonem, který má baterii umístěnou napevno. Nelze ji tedy běžně vyměnit a problémy s baterií budete muset řešit přes servis. Její kapacita je 1450 mAh a podle údajů výrobce by měla vydržet až 450 hodin v pohotovostním režimu.

Samozřejmě tyto údaje jsou naprosto zcestné, reálná výdrž však není úplně hrozná. Slyšel jsem mnoho reakcí, že výdrž je skutečně velmi špatná, moje zkušenost však byla trochu lepší. Při aktivním Facebooku, Twitteru, emailech, troše surfování a několika hovorech se Nokia N9 bez problémů dožila večera. Je však možné, že to bylo způsobeno také aktualizací operačního systému na verzi 1.1, která se nabídla v průběhu testování.

Zvuk a kvalita reprodukce

Nokia N9 je multimediální zařízení a podle toho by také měl vypadat zvuk, který se z jejích útrob line. Bohužel u hlasitého reproduktoru jsem s kvalitou reprodukce rozhodně spokojen nebyl. Reproduktor je relativně tichý, nedokáže vykreslit basy a celkově je podání dost ploché. Navíc při maximální hlasitosti se telefon celý lehce chvěje.

Bohužel zvukový výstup u Nokie N9 patří spíše do mobilního podprůměru

Co se týče zvuku z 3,5mm jack konektoru, tak zde Nokia N9 bohužel také zrovna neexceluje. Zatímco reproduktor basy vykreslit nedokáže, tak 3,5mm výstup to s nimi zase přehání. Pokud připojíte sluchátka dodávaná v balení, pak by hudbu poslouchal snad jen masochista. Zkrátka zvukem mě Nokia N9 opravdu zklamala, čekal jsem od ní víc.

Displej

Poté co jsme Nokii N9 trochu zkritizovali co se zvuku týče, pochválíme ji za displej. Ten je totiž typu AMOLED a podání barev je u něj skvělé. Opravdu hezké, hlavně z designové stránky, je, že displej vykresluje skvěle černou barvu a jelikož je umístěn v černém rámečku, tak skoro není poznat, kde začíná displej a kde rámeček. Ikonky tak jakoby plavou na povrchu displeje, který má navíc zajímavě zakřivené sklíčko, což nejen dobře vypadá, ale hlavně to pomáhá při ovládání telefonu gesty.

AMOLED displej u Nokie N9 je velmi kvalitní

Potěší také vysoké rozlišení displeje, a to konkrétně 854 x 400 pixelů. Displej je navíc kryt speciálním odolným sklem Corning Gorilla Glass, které by mělo být odolné i proti hrubšímu zacházení.

Displej je skvěle čitelný i na slunci, ale Nokia přece jen neudělala vše perfektně – při pohledu z úhlu se displej zbarvuje do zelena. Navíc se displeje liší kus od kusu – normálně to nepoznáte, ale když dáte vedle sebe dvě Nokie N9, tak si všimnete barevných rozdílů. A na závěr jedna zajímavost – při vypnutí displeje se na displeji zobrazují hodiny a notifikace. Díky technologii AMOLED však tyto informace spotřebují minimum energie a při zakrytí senzoru světla (například umístěním do kapsy) se navíc displej vypne úplně.

Operační systém, uživatelské prostředí a Swipe

Nokia N9 je vybavena zbrusu novým operačním systémem MeeGo, který byl často označován za jeden z nejlepších operačních systémů pro mobilní zařízení současnosti. Nokia a Intel se dohodli spojit své linuxové systémy Maemo a Moblin a dali tak vzniknout novému systému MeeGo. Celý vývoj tohoto systému však byl velmi kostrbatý, Intel z vývoje vycouval a sama Nokia nedávno oznámila, že model N9 bude jediným modelem této platformy. Smutný konec perspektivní platformy, nemyslíte?

Nokia N9 bude nejspíš posledním modelem s OS MeeGo

Aby byl systém pěkně plynulý, disponuje Nokia N9 velmi slušnou hardwarovou výbavou. Vévodí jí jedno-jádrový procesor taktovaný na 1 GHz, kterému pomáhá 1GB operační paměť RAM. Aby byly plynulé i grafické efekty a přechody, je Nokia N9 vybavena grafickým procesorem PowerVR 3D Graphics SGX530. Ten pracuje velmi dobře, ale stává se častým terčem kritiky, protože starší Nokia N8 má grafický procesor výkonnější.

Nokia N950 s qwerty klávesnicí má také MeeGo, ale do prodeje se nikdy nedostane

Nokia nakonec tedy vyvíjela MeeGo sama a vymyslela opravdu zajímavé uživatelské prostředí. Skládá se ze tří základních obrazovek – seznam aplikací, seznam spuštěných aplikací a zeď s událostmi. Na první obrazovce se standardně ukazuje seznam všech aplikací v telefonu, můžete je mezi sebou přesouvat, ale bohužel možnost vytvářet složky přijde až v aktualizaci PR1.2.

Obrazovku se spuštěnými aplikacemi můžete měnit pomocí pinch-zoom na matici se 4 nebo 9 náhledy

Druhá obrazovka dokáže zobrazit matici náhledů spuštěných aplikací. Můžete zde vidět najednou 4 nebo 6 náhledů aplikací, tapnutím na jakoukoli z nich aplikaci maximalizujete. Poslední obrazovka obsahuje nekonečnou zeď s událostmi – integrují se zde statusy z Facebooku nebo tweety, v horní části navíc máte rychlý přístup k počasí a kalendáři.

Bavíme se tu o obrazovkách, aplikacích…ale jak se s tím vším pracuje? Odpověď je jednoduchá – Swipe. Swipe je nový koncept ovládání, který vyvinula Nokia speciálně pro Nokii N9. V překladu slovo „swipe“ znamená úder nebo výpad, zde se však jedná o výpady prsty. Celé prostředí se totiž ovládá gesty a je nutno podotknout, že toto ovládání je velmi povedené. Jedná se vlastně o speciální gesta využívající okraje obrazovky, což je velmi pohodlné a návykové ovládání. Něco podobného jsme mohli vidět například u tabletů BlackBerry Playbook nebo HP TouchPad.

Nokia N9 – videopohled

Mezi obrazovkami se pohybujete tak, jak to znáte například z Androidu nebo z iOS. Jak ale například minimalizovat aplikaci, když nemám žádné tlačítko? Opět je odpověď jednoduchá – Swipe. Stačí v otevřené aplikaci z jakékoli hrany displeje přejet prstem na opačnou stranu a aplikace se „zasune“ a zminimalizuje. Následně se zobrazí na obrazovce spuštěných aplikací.

V nastavení si také můžete zvolit, zda se má aplikace při tažení shora ukončit - to značně usnadňuje práci, jelikož poté aplikace nemusíte ukončovat na obrazovce se spuštěnými aplikacemi. Na druhou stranu ne vždy to funguje jak má – některé aplikace v režimu na šířku se ukončí tažením shora (tedy zboku v poloze na výšku) a jiné naopak tažením zboku (tedy shora v poloze na výšku).

Při zamčené obrazovce se můžete přesunutím dané notifikace dostat přímo k události

S dalšími gesty se setkáme v celém systému. Například při vytažení aplikace zdola a zastavení „v půlce cesty“ se ve spodní části displeje objeví rychlý přístup k telefonu, zprávám, fotoaparátu a prohlížeči. Při zamčené obrazovce nemusíte mačkat boční tlačítko, ale stačí na obrazovku 2x poklepat a odemknout vytažením tapety. Popisovat však toto ovládání je velmi těžké a mnohem lepší bude, když si prohlédnete náš videopohled.

Celý systém je velmi rychlý, občas si však trochu počkáte při otevírání některých položek například v nastavení. Díky nové aktualizaci PR1.1, o které jsme vás před nedávnem informovali, se celý běh systému také zlepšil. Za celou dobu jsem se setkal pouze s jedním pádem aplikace, jinak vše běželo jak má. To je oproti původní PR 1.0 velký rozdíl, protože u ní jsme se občas setkali s nefungujícími funkcemi, gesty nebo padáním aplikací.

V bohatém nastavení se nachází praktický čítač dat

Přibyly novinky jako je klávesnice Swype (celkem paradox), ovládací prvky hudebního přehrávače na zamknuté obrazovce, filtry ve fotoaparátu a další. Kompletní seznam všech novinek najdete zde. Navíc by v nové aktualizaci PR1.2 měly přibýt další novinky – Copy&Paste, možnost tvorby složek, lepší integraci map nebo novinky ve fotoaparátu. Opět více v předchozím odkazu.

Fotoaparát

Fotoaparát u Nokie N9 je skutečně povedený, chlubí se mnoha vlastnostmi v čele s nejlepší světelností F/2.2. Lepší světelnost vám nenabídne žádný jiný fotomobil na trhu a na výsledných fotografiích je to znát.

Fotoaparát nabízí bohaté možnosti nastavení, ať už se jedná o scénické režimy, kompenzaci expozice, nastavení ISO, poměr stran nebo rozlišení. Nokia N9 má širokoúhlý snímač s rozlišením 8 Mpx, standardně v poměru stran 16:9 však fotí pouze na 7 Mpx. Celých 8 Mpx se ukáže pouze při focení při poměru stran 4:3. Nechybí ani rozpoznání obličeje či možnost využívat geografické značky.

Fotoaparát disponuje také automatickým otřením a také touch-focusem – to znamená, že si na displeji můžete určit, kam má telefon zaostřit. Funguje to velmi dobře, čehož si můžete všimnout na fotografiích. Automatické otření také dobře pracuje při natáčení videa v rozlišení HD 720p, 30 snímků/s se stereo zvukem. Zaostřování je velmi rychlé, což se rozhodně nedalo říct například u HTC Titan (recenze). Nejlepší obrázek o fotografických vlastnostech Nokie N9 si však uděláte, pokud si přečtete náš článek (fotosouboj iPhone 4S, Samsung Galaxy SII, Nokia N9 – odkaz).

br> Testovací video Nokia N9 (HD 720p) (48,16 MB, mp4)

Sociální sítě a jejich integrace

Nokia se snažila, aby byl model N9 dodáván s co nejširší předinstalovanou paletou aplikací. Díky tomu nalezneme již v základu také požehnaně sociálních klientů a podobně. Můžete nastavit Skype, Google, Facebook, Twitter, Flicker, Picasa a YouTube účet. Docela slušná výbava, co říkáte?

Přímo ukázková je také integrace všech sociálních sítí do systému. V adresáři tak u kontaktů vidíte nejen jméno, telefonní číslo a další běžné detaily, ale také Facebook profil, Twitter kanál, Google Talk nebo Skype číslo. Při kliknutí na daný kontakt si poté můžete vybrat co s ním dělat – zda zavolat, zavolat/napsat na Skype, napsat na Google Talk a tak dále.

Všechny sociální sítě a podobné služby si můžete nastavit v aplikaci Účty. Na jedné obrazovce poté vidíte všechny vaše přihlášené služby a můžete zde také jednoduše spravovat, jestli budete v dané službě online nebo offline. Veškeré konverzace pak vedete pomocí aplikace Zprávy. Zvolíte si, zda chcete zahájit psaní sms nebo konverzaci s některým online přítelem – ať už je na jakékoli službě. Vedle dané konverzace se totiž zobrazí, o jakou službu se jedná.

Najdeme zde nejen aplikace pro chatování, ale také samostatné aplikace pro Skype a Twitter. Facebook aplikace je velmi povedená, máte v ní přístup prakticky ke všem datům na Facebooku – ať už se jedná o zprávy, chat, zeď se statusy, žádosti nebo události. Nechybí ani možnost prohlížet fotografie nebo profily ostatních, chyběla mi však možnost vyhledávání – ať už stránek nebo lidí.

Aplikace pro Twitter je velmi jednoduchá, ale přesto plně funkční. Můžete samozřejmě sledovat zeď s tweety, ale také psát nové, sledovat reakce nebo číst příchozí zprávy. Nechybí ani možnost prohlížet profily a také vyhledávání. Pokud si však budete chtít jen přečíst nějaké aktuality, nemusíte otvírat každou aplikaci zvlášť – stačí si přejet na stránku s aktualizacemi na domovské obrazovce.

Poslední a také zřejmě jedním z nejzajímavějších samostatných klientů je Skype. Tato aplikace bude rozhodně velkým plusem, pokud se budete rozhodovat zda Nokii N9 ano či ne. V této aplikaci totiž můžete nejen chatovat, ale také si v rámci Skype-to-Skype zdarma telefonovat. Potřebujete pouze internetové připojení skrze 3G nebo Wi-Fi. Kvalita hovoru je na velmi slušné úrovni, videohovory však i přes přední kamerku chybí.

Zábava a multimedia

Pokud hledáte telefon, se kterým si užijete spoustu zábavy, pak rozhodně začněte po Nokii N9 pokukovat. Hravé je už samotné ovládání a uživatelské prostředí, a když k tomu přidáme skvělý prohlížeč, přehledný hudební přehrávač nebo hromadu zábavných her a aplikací, pak zde máme zařízení, které je hotový „srandy kopec“.

Hudební přehrávač Nokie N9 je velmi povedený a moc dobře se mi s ním pracovalo. Podporuje kodeky MPEG-4 AAC , eAAC, eAAC+, MPEG-1 audio Layer2 (MP2), MPEG-1 audio Layer3 (MP3), WMA 9, WMA Voice 9, WMA Lossless 9, WMA Professional 9 a 10, Dolby Digital Plus (AC-3 & E-AC-3) a FLAC, takže vám přehraje snad všechno, co můžete mít ve své hudební knihovně.

Na základní obrazovce vidíte matici náhledů jednotlivých alb, dále kategorie podle interpreta, alba, skladby nebo seznamu skladeb. Všechny položky jsou přehledně abecedně seřazené. Co mi však u přehrávače chybí je absence ekvalizéru a jediné nastavení, ke kterému se dostanete skrze Nastavení – Aplikace – Hudba, je aktivace doporučení (tzn. doporučení z Ovi hudba) nebo aktivace funkce Dolby Headphone, která však zvuku moc nepomáhá.

V seznamech skladeb zaujmou položky Nejhranější, Nikdy nepřehrané, Poslední přidané a Poslední přehrávané. Můžete tak sledovat jaké skladby posloucháte nejvíce a pokud jich máte málo, můžete využít obchod s hudbou Ovi Hudba. Aplikace Ovi hudba však není pouze povedený obchod s hudbou, ale je to také zároveň internetové rádio. Můžete si tak poslouchat například žánrově zaměřené stanice přesně podle vašeho gusta, nebo si poslouchanou skladbu rovnou koupit. I v České republice.

Videopřehrávač je velmi jednoduchý

Nechybí ani videopřehrávač, který je však velmi strohý a jednoduchý. Prakticky žádná nastavení nehledejte, video můžete přetáčet a pozastavit. Aktivovat u něj opět můžete funkci Dolby Headphone, ale co se mi líbí je jednoduchá možnost sdílení videa ať už na YouTube tak na Facebook. Podle pojmenování videa pak také můžete zobrazit podobná videa na YouTube a rovnou je v telefonu shlédnout. Bohužel i přes velmi dobrý výkon telefonu byla práce s HD videem trochu nepohodlná – nic se sice nesekalo, ale všechny akce trvaly trochu déle než by člověk očekával.

Videopřehrávač si poradí s kodeky H.263, MPEG4-SP & ASP, H.264 BP/MP, WMV9 / VC-1 a Mkv (Matroska). Nokie je známá svou podporou titulků u Symbianu, u MeeGo se však na tuto funkci nedostalo. Bohužel jsem na Nokia Obchodu nenašel žádný alternativní videopřehrávač, a tak se budete muset spokojit pouze s nativním.

Značky trochu kompenzují absenci složek

Nesmíme zapomenout ani na galerii obrázků a fotografií. Ta je vyvedena standardní maticí ikon a nabízí základní rozložení do 3 kategorií – vše, fotografie a oblíbené. Absenci složek celkem dobře zastupuje práce se značkami, pomocí kterých můžete obrázky filtrovat. K obrázkům můžete při focení přidávat geografické značky anebo si k nim připojit jakékoliv vlastní. Můžete tak poté filtrovat například jen fotky rodiny nebo fotky z Itálie.

Chválím Nokii za integraci editoru fotografií. Ten poskytuje bohaté možnosti úpravy každého obrázku, jako jsou automatické opravy, oříznutí, redukce červených očí, vyrovnání, jas, kontrast a další. Jednoduché je také sdílení všech obrázků – můžete je poslat na Facebook, Flickr, Picasu nebo je poslat pomocí Bluetooth, emailu nebo MMS. Nejrychlejší je ale fotografie sdílet pomocí NFC. Stačí mít na telefonu zobrazenou danou fotografii a přiložit druhý telefon. Fotografie se pošle automaticky do druhého zařízení, není potřeba nic nastavovat, párovat a podobně.

Jako každý správný multimediální telefon je i Nokia N9 vybavena kvalitním internetovým prohlížečem a když říkám kvalitním, tak opravdu kvalitním. Práce s ním je vskutku rychlá a pohodlná, stránky vykresluje rychlostí blesku a ani pohyb po nich mu nedělá problém. Bohužel chybí podpora flash, zato je však přítomná skutečně dobrá podpora HTML5. Dokazují to i výsledky testu http://html5test.com, kde se Nokia N9 umístila hned na druhém místě, kousek za iOS5.

Prohlížeč umí samozřejmě pracovat i ve více oknech najednou. Další okna se otvírají jako další aplikace – přepínat mezi okny pak musíte na obrazovce se spuštěnými aplikacemi. Stránku, kterou prohlížíte, můžete rovnou také sdílet, přidat zástupce na plochu a také se přihlásit k odběru RSS. Tato funkce se mi velmi zalíbila, je opravdu praktická.

Samotná čtečka RSS je také velmi šikovná aplikace předinstalovaná v Nokii N9. Čtečka je jednoduchá, ale svou funkci splní víc než dobře. A pokud už byste čtení měli dost, pak vás jistě potěší čtveřice předinstalovaných her.

Nalezneme zde speciální verzi Angry Birds Magic, kterou Rovio vyvinulo speciálně pro telefony s NFC. Hlavní rozdíl v této verzi je nutnost se pomocí NFC spojit s dalším vlastníkem NFC telefonu (některé z nových Nokií s NFC) aby se vám odemkly nové levely hry. Další předinstalované hry jsou vesmírná střílečka Galaxy On Fire 2, závody aut Need for Speed Shift a sportovní hra RealGolf2011. Všechny předinstalované hry se pyšní velmi hezkou grafikou a skvělou hratelností. Vše tedy skvělé ukázky toho, co Nokia N9 dovede.

Jakmile vás však tyto hry omrzí tak co dál? Není nic snazšího ne si stáhnout některou z tisíců dalších aplikací a her v obchodě Nokia Obchod. Zde naleznete všechny hry a aplikace kompatibilní s Nokií N9 a nutno podotknout, že navzdory tomu, že Nokia N9 je jediným smartphonem s OS MeeGo, tak je zde již aplikací požehnaně. Největší podíl na tom má samozřejmě Qt, díky němuž je portování aplikací ze Symbianu velmi snadné. Základna aplikací pro Nokii N9 tak roste každým dnem a jistě vás potěší také průměrná cena placených aplikací – je to zhruba 20-30 Kč. K dispozici jsou také české aplikace.

Adresář a telefonování

Adresář Nokie N9 je ukázkovým příkladem integrace sociálních služeb. U každého kontaktu je totiž nejen spousta dostupných detailů (jméno, přezdívka, telefon, email, adresa, pracovní pozice, narozeniny, web, poznámky a další), ale také můžete přidat jednotlivé služby – ať už Google Talk, Facebook, Skype nebo Twitter. Při otevření každého kontaktu pak můžete nejen vidět všechny detaily, ale také rovnou začít psát například na Facebook chatu.

Adresář podporuje také skupiny kontaktů, můžete si zobrazit pouze kontakty jednotlivých služeb (Skype, Facebook, Google Talk a další) nebo kontakty slučovat. Skvělá je také možnost řazení kontaktů nejen podle abecedy, ale také podle dostupnosti, tedy podle toho, zda je daný kontakt právě online.

Adresář je podrobný a integrace sociálních sítí je přímo ukázková

Samotná telefonní aplikace je složena ze tří částí – protokol hovorů, číselník a adresář. Na samotném telefonování není nic zajímavého, zajímavý je však fakt, že z Nokie N9 můžete volat celkem 3 způsoby. Kromě standardního telefonování skrze SIM kartu můžete využít integrovaného SIP klienta pro VoIP a také Skype. Na své si tedy přijde rozhodně každý.

Klávesnice a zprávy

Nokia N9 má dle mého názoru jednu z nejlepších klávesnic v dotykovém světě. Klávesy se sice můžou na první pohled zdát titěrné, psaní na nich je však překvapivě pohodlné. Co je však vůbec nejlepší, je odezva při „stisku“ klávesy. Telefon se příjemně zavrní, ale není to ta klasická umělá nebo nepříjemná vibrace, známá z jiných telefonů. Velmi těžko se toto „vrnění“ popisuje, ale věřte, že je to skvělá zpětná vazba při psaní.

Můžete si vybrat mezi klasickou klávesnicí a klávesnicí Swype

Pokud by vám nevyhovovala standardní klávesnice, pak můžete díky nové aktualizaci PR1.1 zvolit také jinou metodu zadávání - Swype. Swype je technologie dobře známá z Androidu a mnoho uživatelů si ji velmi pochvaluje. Prakticky píšete pouze přejížděním prstu přes klávesnici a podle vašich tahů prediktivní slovník vybírá slova. Používání je vskutku přesné a myslím, že s trochou cviku se jedná o velmi dobrý způsob zadávání.

Vkládání smajlíků do sms je dost kostrbaté

Co se týče zpráv, tak SMSky už jsme zmínili. Vytváříte je v aplikaci Zprávy tím, že si zvolíte mezi vytvořením SMS zprávy nebo otevřením online konverzace. Při psaní SMSky vidíte počítadlo znaků, bohužel diakritika zprávy zkracuje. Ke zprávě můžete přidat také přílohu – obrázek, video, hudbu, kontakt nebo událost. Zpráva se pak změní na MMS. Trochu nešťastné je však vkládání smajlíků – otevření jejich nabídky trvá hrozně dlouho, tady to Nokia s animacemi trochu přehnala. Navíc jsou některá políčka se smajlíky prázdná, i když se na nich nějaký smajlík nachází.

S emailovým klientem se pracuje pohodlně

Bohužel se u Nokie N9 opakuje stejně nešťastné řešení emailu jako u Symbianu. Ano, mluvím o Exchange, který se nastavuje velmi složitě a ještě horší je to v případě Google účtu. Zmiňovali jsme se o tom i v prvním pohledu na Nokii N9 – pokud chcete používat Google účet naplno, musíte se zvlášť přihlásit do Gmailu, pro synchronizaci kontaktů a kalendáře, pak do Exchange pomocí Google účtu a následně ještě třeba do Picasy. Opravdu složité řešení, když by na všechno stačilo jedno jediné přihlášení.

Jinak je však práce s emailem vcelku pohodlná, nechybí možnost prohlížení složek, řazení podle času, odesílatele nebo důležitosti a také možnost přesouvání emailů do složek. Šikovná je možnost nastavení stahování emailů. Můžete si nastavit, v jakých intervalech se budou emaily stahovat ve špičce (například od 9 do 18 hodin) a v jakých mimo špičku. Intervaly se pohybují od „Vždy aktuální“ až do „Jednou denně“. Samozřejmě se „Vždy aktuální“ emaily nehezky podepíšou na baterii.

Organizační funkce

Ačkoliv je Nokia N9 hlavně multimediálním telefonem, nechybí jí ani některé organizační funkce.

Kalendář je zpracovaný skvěle a je velmi přehledný

Nokia N9 nabízí velmi příjemný kalendář, který ve standardním měsíčním zobrazení nabízí pohled nejen na celý měsíc, ale také na konkrétní události v označený den. Kromě zobrazení měsíce si můžete ještě vybrat mezi dnem a agendou. Kalendář můžete samozřejmě synchronizovat s bezdrátovými službami, ať už Exchange nebo CalDAV, nechybí ani správa více kalendářů, které jsou barevně oddělené.

Úkoly, budík a kalkulačka

Nalezneme zde také velmi jednoduchou kalkulačku, která nezvládne nic než klasické početní operace, dále opakovaný budík, jednoduché poznámky a nesmíme zapomenout na prohlížeč dokumentů. Ten si poradí nejen s klasickými dokumenty Word, Excel a PowerPoint, ale také s PDF.

Prohlížeč dokumentů bohužel nezvládá jejich editaci

Bohužel tato aplikace umí dokumenty pouze prohlížet a nevytvářet či editovat. Je to rozhodně škoda, protože prohlížení zvládá na jedničku. Líbí se mi například možnost vyhledávání v PDF dokumentu nebo možnost zobrazení stránek jako matici náhledů. Dokumenty můžete také sdílet, ale stejně pořád cítíte tu pachuť, že nemůžete nic editovat.

GPS a bezdrátové funkce

Nokia N9 jako každá správná Nokia obsahuje plnohodnotnou navigaci Nokia Mapy. Díky A-GPS je vyhledání satelitů otázkou několika sekund, samotná navigace pak pracuje skvěle. Nechybí tradiční 3D zobrazení i s možností zobrazení 3D orientačních bodů jako jsou některé budovy a stavby.

Nokia Mapy jsou opravdu skvělé, možnost offline navigace je neocenitelná

Můžete si také zvolit, jaký typ mapy chcete zobrazit – zda klasickou, satelitní nebo terén a je zde i možnost zobrazení linek veřejné dopravy. Veškeré mapové podklady lze samozřejmě zdarma stáhnout do paměti telefonu a tak můžete Nokia Mapy používat nezávisle na datových přenosech i v zahraničí.

Pokud budete chtít telefonovat, pak se s Nokií N9 neztratíte v GSM a ani v 3G sítích. Nechybí ani podpora rychlých dat HSDPA, na internet se dostanete také pomocí GPRS/EDGE a Wi-Fi 802.11 b/g/n. A když už jsme u té Wi-Fi – v telefonu je předinstalovaná aplikace Joiku Spot což znamená, že si můžete vytvořit vlastní Wi-Fi hotspot a připojit k němu například notebook nebo jiné zařízení. Bezdrátové technologie zakončuje Bluetooth ve verzi 2.1 s EDR a A2DP a nesmíme zapomenout na NFC. Tuto technologii Nokia začíná horečně prosazovat, i když trochu zvláštním způsobem. Používá jí pouze pro komunikaci mezi zařízeními, ale nebude možné jej využít například pro bezkontaktní platby.

Zhodnocení

Jaké napsat zhodnocení Nokie N9? Upřímně řečeno jsem zklamán rozhodnutím Nokie, že se rozhodla tento operační systém a vůbec Nokii N9 takto sabotovat. Jedná se o velice povedený smartphone, který nabízí mnoho skvělých funkcí, a užijete si s ním spoustu zábavy. Nechybí snad nic podstatného a práce se sociálními sítěmi včetně Skype je přímo učebnicová. Těžko si představit, že Nokia chce v nové verzi MeeGo PR1.2 tuto integraci sociálních sítí ještě zlepšit.

Nokia N9 - telefon, který mne oslovil nejvíce za posledních několik měsíců

Samozřejmě systém má své mouchy – některé reakce jsou pomalejší, uživatelé hlásí i padání aplikací, chybí funkce jako Copy&Paste a nemůžete například vytvářet složky. Nutno však říci, že OS MeeGo je stále v plenkách, jedná se o nový systém a vzpomeňme si na iOS nebo Android v začátcích. V tomto ohledu je MeeGo hravě překonává a začíná již na velmi slušné úrovni. Škoda, že Nokia jde cestou Windows Phone, když by mohla mít vlastní soběstačný a plně konkurenceschopný operační systém, který by byl navíc unikátní.

Nokii N9 můžete zakoupit ve značkovém e-shopu Nokia.

nokia-n9
Klady
  • velmi kvalitní fotoaparát
  • perfektní integrace sociálních sítí
  • offline navigace
  • kvalitní a pevná konstrukce
  • unikátní desgin
  • nový, neokoukaný a kvalitní operační systém MeeGo
  • výkonný hardware
  • ovládání Swipe
Zápory
  • velmi nepohodlné nastavování emailů - hlavně Exchange
  • nemožnost editace dokumentů
  • displej je kus od kusu trochu odlišný
  • systém je ve vývoji a tak má stále nějaké mouchy
Diskuze ke článku
Lordik
Díky za skvělou nezaujatou recenzi...
chtěl bych se zeptat, jak dlouhá je prodleva u vyvolání smajlíků? U mé n97mini to trvá 2 sekundy, takže tam je lepší je vypsat ručně. Dále by mě zajímalo, jestli vestavěný prohlížeč PDF umí zalamovat text při zvětšení? Poslední dotaz bych směřoval k funkčnosti telefonu v režimu na šířku... jsou přizpůsobeny všechny aplikace? Pokud případně ne, vnímáte tam nějaká omezení?

Díky za zodpovězení, Lordík
Mike
Co angry birds?je jen ta předinstalovaná verze a nebo jdou nahrát i jiné verze?
zami
Docela by mně zajímal nějaký pohled na tu N950 ikdyž se nebude prodávat.
krikri
Tak jsem prisel na to proc se tak rychle vybiji baterka.. Vliv na to ma synchronizace emailu, ktera funguje dobre pouze po restartu telefonu, pote se nejak zacykli a neustale na pozadi pracuje. Dobre je to videt v programu Batery usage, kde nejvetsi zatezi procesoru jsou tzv. synchronization services. Resi se to dost i na zahranicnich forech. Tohle nokia proste nezvladla a doufam ze na to vyjde brzy opravny patch protoze momentalne pristroj Nokia N9 rozhodne nemohu doporucit, nefunguji tam tak zakladni veci jako synchronizace mailovych stranek a vydrz baterie je diky teto chybe jen nekolik hodin..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze