Nastává doba LTE. Máme se radovat, nebo bát?

32

Budoucnost v mobilní telefonii patří rychlým datovým sítím LTE. Jako obvykle se ale zavádění nových standardů neobjede bez problémů. A má vůbec LTE smysl? V následujícím článku si shrneme současný stav ve světě i České republice, podíváme se do budoucna a shrneme i hlavní výhody a nevýhody.

LTE (zkratka z anglického 3GPP Long Term Evolution) je formálně a technicky stále síť standardu 3G, který je ale vytěžen na současné maximum. Rozdíly jsou tak velké, že řada operátorů, výrobců telefonů i odborníků rovnou používá módní označení 4G, i když tomu tak technicky není. Teoretická rychlost stahování je 172,8 Mb/s a odesílání 57,6 Mb/s, v praxi však hodnoty velmi kolísají podle síly signálu i počtu připojených uživatelů. Jednotlivé datové proudy lze však slučovat, a tak lze v testovacím provozu dosáhnout i 600 Mb/s.

Sítě LTE nejsou ani v českých zemích žádnou novinkou. K jistému koketování s nimi došlo už v roce 2012, kdy O2 spustilo pilotní provoz v Jesenici u Prahy, následoval T-Mobile v Mladé Boleslavi. Zlomovým se v tomto ohledu stal rok 2013, kdy byla po dlouhých peripetiích uskutečněna aukce kmitočtů v pásmech 800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz a zároveň se i nezávisle na ní operátoři rozhodli masivněji pokrývat území na současných frekvencích.

Základnové stanice LTE a jejich zázemí.

Aukce skončila v listopadu 2013, celkem se do ní zapojilo pět subjektů, ale pouze stávající trojice operátorů slavila úspěch a celkově utratila přes 8,5 miliardy korun. Jak přesně si je jednotliví operátoři rozdělí, popisuje tisková zpráva ČTÚ.

Z té nadále vyplývá, že zůstaly nepřidělené bloky kmitočtů v pásmech 1 800 a 2 600 MHz. Pokud stále doufáte, že by to mohlo otevřít dveře dalšímu operátorovi, tak zbytečně. Frekvence slouží pouze k dokrývání už prodaných kmitočtů a v letošním roce se o ně znova utká stávající trojice.

Co to znamená v praxi? Při nákupu telefonu se přesvědčte, zda-li u LTE sítí podporuje tyto tři zmíněné frekvence. U domácí distribuce by to neměl být problém, ale při nákupu například ze zahraničí se můžete setkat s přístroji, které podporují například jen americké sítě LTE, se kterými si v ČR moc nepomůžete. Problém je mnohdy také u čínských telefonů, z nichž některé neobsahují například pásmo 800 MHz. Kromě už zmiňovaných tří frekvencí je také důležitá podpora pásma 900 MHz, které nyní hodně využívá Vodafone na venkově. Příkladem takového telefonu může být například OnePlus One, u nějž pásma 800 a 900 Mhz chybějí.

Podmínky a povinnosti

Společně s vydraženými frekvencemi se pojí i celá řada podmínek, které musí při výstavbě sítí operátoři naplnit. Jedním z nejvíce diskutovaných je nutnost přednostního pokrývání tzv. venkovských okresů. Ty jsou definovány zejména jako okresy mimo velké aglomerace na jihu a západě Čech, na Vysočině a na Jesenicku. Operátor nesmí mít v jednom okamžiku pokrytých více „bohatých“ okresů než těch „chudých“. Pokud máte tedy z posledních obchodních nabídek pocit, že operátoři přestali zaměřovat své služby na obyvatele největších měst, ale začínají nabízet služby tam, kde je to nejvíce potřeba, pak to není jejich náhlé osvícení.

Strategie nabízet internet určitým skupinám v určitých oblastech není náhlým vzplanutím zájmu o izolované seniory, ale nutností.

Podobně se lze dívat i na sdílení sítí, protože podmínky pro výherce aukce nutnost národního roamingu v některých případech přímo předpokládají. Stejně tak existuje povinnost zpřístupnit svoji síť velkoobchodní nabídkou. Jinými slovy to znamená umožnit provoz virtuálních operátorů, což by zvláště v řidčeji osídlených oblastech mohlo znamenat zajímavé nabídky pro připojení k internetu.

Jak to funguje v praxi?

O té doby běží výstavba sítí na plné obrátky, takže ČTÚ ve své poslední monitorovací zprávě oznámil, že na konci dubna bylo spuštěno 116 základnových stanic s LTE v pásmu 800 MHz. Vše běží bez komplikací, jediným problémem bylo zarušení televizního signálu na společné anténě vzdálené několik desítek metrů od základnové stanice.

Sítě LTE jsme hned ze začátku otestovali a stejnou možnost máte nyní sami. V první řadě si musíte zjistit, jestli jste v regionu, který je LTE pokrytý. Použít k tomu můžete mapu vašeho operátora (O2 T-Mobile, a Vodafone), ale to by nebyli naši operátoři, aby v tom nebyl nějaký háček. Pokrytí LTE tak na mapách někdy splývá s ostatními druhy rychlého internetu.

Jakýkoli test LTE (zde od T-Mobilu) dává příjemná čísla, praxe však bude určitě horší.

Za zmínku rovněž stojí fakt, jaké rychlosti nabízejí jednotliví operátoři. Ty se liší nejenom kvůli mírným rozdílům v síti, ale také na základě tarifní politiky. Kupříkladu O2 nabízí kombinaci rychlostí 110/55 Mbps jen u nejvyššího tarifu, ty nižší mají k dispozici 42/21 Mbps. T-Mobile nabízí zákazníkům u 10GB balíčku rychlost až 150/50 Mb/s, nižší tarify však jsou omezeny na 42/5,8 Mb/s, naopak rychlostí limity pro zákazníky neuplatňuje Vodafone.

A v neposlední řadě samozřejmě potřebujete vhodný přístroj. Kupovat telefon jen kvůli LTE nemá smysl, ale při rychlosti výstavby se tento parametr stává čím dál tím víc zajímavý. O výbavě konkrétních telefonů se můžete přesvědčit v našem katalogu, kde LTE frekvence u telefonů uvádíme a postupně doplňujeme.

U sítí LTE ještě stojí za zmínku, že se jedná o pouze datové sítě, hlas se jejich prostřednictvím nepřenáší. Pokud jste tedy přihlášeni v síti LTE a chcete telefonovat (nebo máte příchozí hovor), telefon se automaticky přepne na 2G nebo 3G sítě. Funkce se jmenuje CS FallBack (Circuit-switch fall back) a během hovoru je rovněž pozastaven přenos dat. Další nevýhodou je mírná prodleva při sestavování spojení. Jsou to naštěstí jen 2 až 3 sekundy, což je v praxi zanedbatelné.

Technlogii Smart LTE nasadil ve své sítí T-Mobile. Podrobnosti zde.

Výhody a nevýhody

Jako každá nová technologie má i LTE svoje výhody, které jsou všeobecně známé, ale také svoje nevýhody, o kterých se příliš nemluví. Pojďme si obojí ve stručnosti shrnout.

Plusy
  • Je rychlejší
  • Rychlosti při přenosu dat není nikdy dost, a proto tento bod můžeme bez problémů zařadit mezi největší výhody nové technologie. A nemluvíme jen o přenosové rychlosti, kterou stejně většina lidí nevyužije, ale hlavně o rychlosti odezvy, která může být v síti LTE i vynikajících 5 ms a při našich testech rychlosti to byl jeden z nejvýraznějších rozdílů oproti klasickému 3G s HSPA, o EDGE ve 2G nemluvě.
  • Umožní nové způsoby využití
  • Vyšší rychlost neznamená jen fakt, že čekáte kratší dobu na stažení přílohy. Vysoké přenosové rychlosti umožní realizaci zcela nových způsobů využití mobilních sítí, jako je například televizní vysílání.
  • Lepší chování ve špatně pokrytých oblastech a na kraji buněk
  • V případě běžného 3G i 2G je častým problémem spolehlivost ve špatně pokrytých oblastech nebo v místech překryvu dvou vysílačů. Vůči těmto jevům je LTE mnohem odolnější a v těchto případech vykazuje lepší stabilitu i výkony.
  • Pokrytí venkova
  • Díky výše zmiňovaným podmínkám se signál rychlého mobilního internetu dostane i tam, kde je ho nejvíce zapotřebí.
Mínusy
  • FUP limity se výrazně nepohnuly
  • Jedním z největších zklamání, které doprovází komerční zavádění LTE, jsou stále stejně nízké hodnoty FUP. Ty jsou pro mnoho uživatelů nedostatečné i v UMTS sítích a řada lidí argumentuje tím, že vyšší rychlost kvůli FUPu nevyužijí. Na druhou stranu je ale nutno říci, že pouhým zavedením LTE se skokově nezmění chování uživatelů. Ti, co využívají mobilní internet v UMTS sítích už nyní ke stahování e-mailů, prohlížení webu nebo používání aplikací, budou využívat internet stále podobně, jen se jim vše bude načítat rychleji. Nároky na FUP by tak v těchto případech větší být neměly. Samozřejmě ale existuje řada dalších lidí, kterým dosavadní situace v síti neumožňovala naplno surfovat a s příchodem LTE je jim to sice umožněno, ale narazí na limit v podobě FUPu.
  • Vyšší energetická náročnost
  • I když se o energetické náročnosti LTE ve srovnání s UMTS stále živě diskutuje, tento test přesvědčivě odhaluje, že nová technologie je při přenosu stejného množství dat zhruba o třetinu náročnější.
  • Finanční náročnost
  • LTE kromě peněz utracených za aukce vyžaduje také výstavbu nové sítě, což nebude zanedbatelná položka. Stejně tak je vyžadována i investice na straně zákazníka do nového telefonu. Nutnost investic tak operátorům určitě nebude umožňovat zlevňovat výrazně služby a ceny se příliš měnit zřejmě nebudou.

Závěrem: LTE je výhra hlavně pro operátory

Jako už tolikrát v minulosti jsme přesvědčováni o výhodnosti a rychlosti nového způsobu připojení a nejinak je tomu i v tomto případě. A nebudeme si nalhávat, že to tak není. Vynucená politika pokrývání rozhýbe stojaté vody internetového připojení v menších obcích a pokud dojde úpravě tarifů, pak bude LTE schopný konkurovat i pevnému připojení.

Z jeho nasazení a rozšíření ale budou těžit především sami operátoři. Jak neustále narůstá spotřeba dat, dochází k situaci, že by jim nemusela ve 2G a 3G sítích stačit kapacita ani pro uspokojivou obsluhu hlasové komunikace. Sítě LTE na sebe v budoucnu převezmou roli přenašeče velkých dat, což starším sítím trochu uvolní dech. Zákazníci se svých výhod dočkají také, ale jen v takové míře, jakou jim operátoři povolí.

Diskuze ke článku
Pepan
Tolik chyb jsem ve článku dávno neviděl.
n7610
No nevím, je stále spousta lokalit kde to frčí jen na GPRS(třeba severní Morava), takže řešit LTE je jako sci-fi :-)
Honza
Na venkově to teď rozjíždí Vodafone na frekvenci 900 MHz a ne 800 MHz... Hodně narychlo ušitý článek
Refael
Aktualne pouze Sony u letosnich modelu(Z2, ZL2, Z2 Tablet) vyuziva snad vsechny frekvence LTE(ale i ostatnich- 2G, 3G), ktere existuji.
Taky v Australii od r.2015 "pojede" LTE na i 700Mhz.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze