Jak rychlé LTE má O2 v Praze? Změřili jsme to

14

I když se druhé kolo aukce kmitočtů teprve rozbíhá, jednotliví operátoři postupně spouští LTE sítě v pásmech, které nyní vlastní. První bylo O2, které spustilo LTE komerčně v Jesenici u Prahy. My jsme zvědaví, jak rychlé LTE jednotliví operátoři mají a po T-Mobile a Vodafone jsme nyní proměřili rychlost LTE O2 v centru Prahy. Jaké rychlosti jsme naměřili?

Určitě si pamatujete na naše měření rychlost LTE operátora T-Mobile v Mladé Boleslavi nebo Vodafone v Karlových Varech. Z obou měření se dal vyvodit jediný závěr. LTE je pekelně rychlé, a to jak na downloadu, tak uploadu. Perfektní a s 3G neporovnatelný byl hlavně ping. Nyní jsme se rozhodli stejným způsobem proměřit také rychlost LTE modrého operátora O2, který má pokryté celé širší centrum Prahy. To je nepoměrně náročnější oblast oproti Mladé Boleslavi nebo Karlovým Varům. V centru Prahy je enormní množství bezdrátových sítí na různých frekvencích, hustá zástavba a členitý terén a velmi vysoké množství aktivně datujících uživatelů. Do značné míry tak lze právě zde vysledovat reálné výsledky LTE, pokud je nasazeno v takto náročných městských podmínkách.

LTE vysílač

Síť LTE O2 běží v centru Prahy v pásmu 1 800 MHz, které už operátor vlastní. Vzhledem k dostupné šíři pásma 2×10 MHz je maximální teoretická rychlost stahování až 75 Mbps, odesílání 37 Mbps, odezva pak v řádech 20-30 ms. Šířka pásma je tedy menší, než u konkurence, protože Vodafone i T-Mobile používají 2×15 MHz. Maximální rychlosti jsou tedy nižší, ale i tak by měly být o poznání rychlejší, než přetížené 3G v centru Prahy. O2 jako jediný operátor u nás nemá v LTE síti implementovaný takzvaný CS fallback. S některými mobilními telefony se tedy do sítě přihlásíte, ale jen a pouze na data. Pokud vám na vaše telefonní číslo někdo zavolá, telefon se nepřepne zpět do 2G/3G, aby hovor nebo SMS přijal, ale jste nedostupní. Vodafone i T-Mobile CS Fallback mají a s mobilem tak můžete bez problému datovat i v LTE a kdokoliv se vám dovolá.

Tip: podívejte se, jak startovalo O2 s pokrytím LTE v Jesenici u Prahy

Pokrytí LTE od O2 v Praze (žluté oblasti)

Telefony, které u O2 podporují LTE

  • Samsung Galaxy S4 mini
  • HTC One
  • Sony Xperia Z
  • Sony Xperia SP

Jak a na čem jsme měřili?

My jsme si rychlost LTE proměřili nejen sami prostřednictvím USB modemu ZTE připojeného k hybridnímu utrabooku Sony Vaio DUO 11, ale svezli jsme se také s techniky O2, kteří průběžně monitorují síť. Zúčastnili jsme se takzvaného semistacionárního měření, kdy auto s technikou zůstane vždy na jednom místě zhruba 20 minut a proměří jak 2G, tak 3G a LTE síť v dané buňce. Zjišťuje se nejen rychlost, ale také spolehlivost sítě, úspěšnost navázání spojení, zda nedochází k výpadkům při přenosu a podobně. Není bez zajímavosti, že automobil techniků má na střeše antény pro 2G, 3G i LTE zvlášť a proměřuje nejen vlastní síť, ale i konkurenci. Zatímco 3G a LTE se měří prostřednictvím modemů připojených na externí anténu, k měření 2G s GPRS a EDGE slouží stařičké Nokie N95, kterých je v měřících boxech několik. Pomocí nich se testují i hovory nebo videohovory a lze je dálkově vymazat opět jsou připojené na externí anténu. To proto, aby se tolik zařízení vzájemně nerušilo. Reálný výkon je však zachován díky speciálnímu mezikusu, který uměle zhoršuje příjem tak, aby odpovídal držení mobilního telefonu zhruba metr a půl nad zemí, tedy běžnému lidskému používání.

Měřící vůz s technikou, která pro měření parametrů 2G sítě zahrnuje i Nokie N95
3G modemy a antény na střeše měřícího vozu
Průběh měření a parametry zobrazené na notebooku i mobilu

Na každém z pěti měřících stanovišť jsme provedli test vždy pětkrát a níže uvádíme průměrné naměřené hodnoty a rovněž medián, který je více vypovídající, neboť se v tomto výsledku tak moc neprojevují extrémní hodnoty.

Měření 1 – centrum Prahy, automobil

První test proběhl na rušném Karlově náměstí, a to v zaparkovaném automobilu, abychom simulovali i takový častý typ použití mobilního internetu. A výsledky nepřekvapily, i když, jak se to vezme. Vzhledem k užší šířce pásma a velmi zarušenému centru Prahy jsme nedosáhli zdaleka takových rychlostí, jako u Vodafone v Karlových Varech nebo T-Mobile v Mladé Boleslavi, ale na mobilní internet se stále jedná o krásné hodnoty. Zejména ping opakovaně přesvědčil, že LTE má smysl. Na druhou stranu překvapily značné výkyvy zejména v rychlosti downloadu. Jednotlivé testy jsme prováděli časově těsně po sobě a rychlost připojení na downloadu kolísala od 13 Mb/s až k 23 Mb/s. Ping a upload byly už více méně stabilní.

LTE O2 rychlost
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
18,03 14,52 18,148 17,92 38,2 38

Měření 2 – Smíchov, vnější prostředí

Druhý test jsme provedli na protějším břehu Vltavy, na pražském Smíchově blízko zdejšího nádraží. Zde jsme pro zajímavost porovnali hodnoty naměřené v autě a venku a hodnoty se prakticky nelišily, zde tedy uvádíme výsledky z měření mimo automobil. I zde jsme dosáhli výborných hodnot pingu a oproti Karlovu náměstí také výrazně rychlejší rychlosti stahování. Je vidět, že tato oblast zdaleka není tak zatížená a zarušená jako Karlovo náměstí.

LTE O2 rychlost
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
33,796 33,42 18,52 18,5 35,4 36

Měření 3 – rušný Anděl

Ještě vyšších rychlostí jsme dosáhli před nákupním centrem OC Nový Smíchov na Andělu, kde download přesahoval 41 Mb/s. Upload byl opět téměř identický, kolem 18 Mb/s a výborný byl rovněž ping 34 milisekund.

LTE O2 rychlost
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
42,376 41,57 18,746 18,54 32,4 34

Měření 4 – interiér nákupního centra

Vyzkoušeli jsme také, jak se LTE chová uvnitř velkého nákupního centra, jakým Nový Smíchov bezesporu je. Překvapila jak rychlost downloadu, tak uploadu a pingu, který byl vůbec nejlepší v průběhu našeho měření, což bylo způsobeno zřejmě blízkostí vysílače přímo v centru.

LTE O2 rychlost
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
28,798 27,91 13,766 13,79 33,2 33

Měření 5 - Václavské náměstí

LTE jsme vyzkoušeli také na Václavském náměstí, kde byla rychlost downloadu o poznání nižší, než na Smíchově, upload a ping se opět ale držely velmi vysoko.

LTE O2 rychlost
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
18,982 18,68 17,066 17,25 35 35

Měření 6 – interiér hotelu

Nejnáročnější test proběhl uprostřed interiéru hotelu s tlustými zdmi v husté zástavbě blízko Václavského náměstí, kde rychlosti stahování i odesílání dat hodně spadly, ping se ale stále držel na výborné hodnotě.

LTE O2 rychlost
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
11,514 9,44 3,414 2,6 33 35

Měření 7 – naše kancelář

Testování jsme zakončili v naší kanceláři v Bělehradské ulici, tedy domě s cihlovými zdmi a v husté zástavbě a byli jsme více než spokojeni. Naměřené rychlosti totiž vysoce přesahovaly to, co nám dokáže nabídnout přetížené ADSL v centru Prahy.

LTE O2 rychlost
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
30,166 30,15 16,732 17,73 32,2 33

Už aby bylo všude

Jak dopadlo LTE modrého operátora v náročném prostředí centra Prahy? Obstálo v podstatě na jedničku a veškeré naměřené rychlosti plně dostačují v podstatě pro jakékoliv používání internetu, včetně toho velmi náročného. Je ale vidět, že v hodně zatížených a zarušených oblastech, jako je Karlovo náměstí nebo Václavské náměstí trpí rychlost stahování. Na druhou stranu všude jsme dosáhli velmi rychlých hodnot odezvy. V porovnání s LTE Vodafonu v Karlových Varech si také nevede špatně. Rychlosti jsou samozřejmě kvůli menší šířce pásma nižší, ping je ale naopak lepší. Zatímco LTE od O2 nabízí prakticky vždy ping kolem 35 ms, u Vodafonu se ping vždy pohybuje nad 40 ms. Podobné hodnoty pingu a rychlosti jako u O2 jsme naměřili také v případě T-Mobile v Mladé Boleslavi, kde měl tehdy růžový operátor shodnou šířku pásma.

Na místě je určitě optimismus ohledně budoucnosti LTE v České republice, ale po zkušenosti s výsledkem minulé aukce kmitočtů si nemá cenu dělat zbytečné naděje. Doufám ale, že se přeci jen současný druhý pokus podaří a podobných rychlostí si bude moci brzy užívat daleko větší skupina obyvatel České republiky, nejen obyvatelé Prahy, Karlových Varů a Mladé Boleslavi.

Diskuze ke článku
zajDee
Centrum Prahy z pohledu LTE neni vubec zarusene, frekvence jsou vyhrazene pro O2. Zarusene WiFi pasmo nema na LTE vubec zadnou roli, proto bych doporucoval z clanku to opakovane pripominani zarusenosti smazat.

Podobne cast o vytizeni - protoze si u O2 (na rozdil od konkurence) musite pro vyuzivani LTE poridit novou SIM lartu s novym tarifem (coz napr. mnoho lidi se slevami nebo firemnimi SIM. Nechce/nemuze udelat), je sit nevyuzita - na rozdil od 3G, kam se prihlasi kazdy. Ani bych se nedivil, kdyby vetsinu provozu delaly prave merici vozy :-)

P.S.: Na takove Xperii Z O2 LTE funguje krasne. Jen stale plati, ze se neda volat (chybi CS fallback)
Pavel Gajdoš
Pavel Gajdoš
Bude mi fungovat LTE od o2 na iPhonu?? :)
Jakub
Obavam se, ze ne. Jelikoz O2 to na telefonech blokuje. Musis mit jejich spec. SIM - LTE a ta funguje pouze jako mobilni internet bez hlasovych sluzeb
jirka
stejně to nefunguje na telefonech takže o ničem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze