ČTÚ: Aukce kmitočtu pro sítě LTE vyhlášena

Český telekomunikační úřad dnes dopoledne na tiskové konferenci vyhlásil novou aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Vyčlenil více frekvencí pro případného čtvrtého operátora než v předchozí soutěži. Přihlášky bude přijímat do 30. září, samotná aukce začne do poloviny listopadu.

Po dlouhém čekání je ze strany Českého telekomunikačního úřadu vyhlášena aukce kmitočtů pro sítě LTE. Jde v pořadí o druhou akci. Ta první probíhala letos na jaře, avšak byla kvůli chybně nastaveným podmínkám, kdy se výsledná cena dostala nad 20 miliard, což by znamenalo možné průtahy při budování a zvyšování koncové ceny pro zákazníky, 8. března zastavena. Za zrušením stál tehdejší generální ředitel Pavel Dvořák. Tento krok ho mimochodem stál místo. Dnes vyhlášená aukce se rozbíhá již pod vedením nového ředitele Jaromíra Nováka.

Ředitel ČTÚ Jaromír Novák

"Cíle aukce jsou jasné. Jde nám o rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního internetového připojení, podporu hospodářské soutěže, vytvoření podmínek pro vstup dalšího operátora s celostátní působností a o zajištění efektivního využívání kmitočtového spektra," uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Aukce je podle Nováka připravena tak, aby se celý proces uskutečnil rychle a transparentně, bez jakýchkoliv postranních spekulací či snahy o jeho prodlužování.

ČTÚ

Úřad v aukci nabídne kmitočty v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Celková vyvolávací cena je zhruba 8,72 miliardy Kč. Pro nového operátora vyčlenil část pásma 1800 MHz a nově i celé pásmo 800 MHz. Nabyvatelé kmitočtů je nebudou moci sedm následujících let převádět na jiné subjekty. Proti vyčlenění části pásma 800 MHz již dříve protestovali současní tři operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone. Operátor, které kmitočty získá bude mít povinnost pokrýt 30 řídce osídlených okresů do 30 měsíců. Následně 50% ostatních okresů, dálnic a železničních koridorů do 5 let. Konečný termín pokrytí je stanoven na 8 let. Zajímavá je informace ohledně rychlosti, která musí během pokrývání činit reálně minimálně 2 Mbit/s, po kompletním pokrytí musí jít minimálně o 5 Mbit/s.

Ze stávající trojice operátorů se k nově vyhlášené aukci za T-Mobile vyjádřila Martina Kemrová: "S dokumentem jsme se zatím seznámili pouze zběžně. Můžeme s uspokojením říci, že část našich připomínek byla akceptována, nicméně záměr rezervace nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz pro nový subjekt v podmínkách zůstal. Jak jsme opakovaně uváděli, tento krok považujeme za neodůvodněné znevýhodnění stávajících operátorů. O tom, zda se aukce zúčastníme se rozhodneme po detailním prostudování materiálu. Případné právní kroky zvažujeme." Své stručné stanovisko poskytla za O2 Blanka Vokounová: "S finálními podmínkami aukce kmitočtů se chceme nejdříve podrobně seznámit. Poté se rozhodneme, jaký bude další postup." Na vyjádření Vodafonu čekáme.

Čtěte: Operátorům se nelíbí nové podmínky aukce kmitočtů

Čtvrtým operátorem by mohly být PPF, která se účastnila již předchozí aukce, a zájem projevil i Dial Telecom.

Zdroje: financninoviny.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze