Superrychlé LTE konečně v ČR: O2 zahajuje komerční provoz v Jesenici

Po dlouhé době čekání se v České republice konečně poprvé objeví v komerčním provozu síť LTE, kterou pro nás jako první operátor začne provozovat Telefónica, bohužel ale velmi omezeně . Dnešním tedy O2 také zahajuje komerční prodej služeb na bázi LTE pro zákazníky.

Síť LTE přináší lidem nejrychlejší mobilní internet současnosti, díky kterému je možné přenášet data až desetkrát rychleji, než umožňuje 3G technologie. V praxi jsme si vyzkoušeli download rychlostí kolem 70 Mb/s a upload rychlostí 20 Mb/s. Výhodou je take vyšší rychlost na mnohem větší ploše.

TIP: podívejte se na naši videoreportáž a podrobné zkušenosti s LTE od O2

Pokrytí na Chodově a v Jesenici

Dostupnost

Velmi důležitým prvkem samozřejmě zůstává pokrytí a rychlost jeho rozšiřování. V současné době síť O2 LTE pokrývá jen obec Jesenice (Praha Západ) a okolí, kde žije téměř deset tisíc obyvatel. Dále je LTE signál k dispozici zhruba v polovině obchodního centra Chodov v Praze, kde je největší a nejmodernější prodejna O2 Experience Centre. Telefónica využila pro spuštění LTE tzv. síťovou neutralitu a provozuje LTE síť na frekvenci 1800 MHz, šířka pásma je pak 2 x 10 MHz. Dodavatelem LTE technologie je společnost Huawei.

Od dnešního dne si také mohou zájemci pořídit jedno ze dvou zařízení podporujících LTE spolu se SIM kartou. O2 v současné době nabízí tři tarify LTE Mobilní internet za částkou od 333 korun měsíčně. Více se o tarifech dozvíte z tabulky níže.

tarif cena/měs. rychlost FUP
Mobilní internet L 333 Kč 4 Mbps 2 GB
Mobilní internet XL 500 Kč 10 Mbps 10 GB
Mobilní internet XXL 800 Kč až 60 Mbps 40 GB

Rychlost

Rychlost stahování prostřednictvím sítě LTE může dosáhnout v případě tohoto provozu až 60 Mb/s, rychlost odesílání pak až 20 Mb/s. Odezva se pohybuje v rozmezí 10-30 ms. Všechny hodnoty jsme během testování přímo v Jesenici bez problémů dosáhli a v případě downloadu jsme dosáhli i lepšího čísla.

LTE mobilní internet od O2 si mohou zájemci vyzkoušet a případně koupit v tzv. Zóně budoucnosti – mobilním prodejním stánku O2, který bude přímo v Jesenici v těchto dnech:

  • 22.6. – pátek – od 10 do 19h – Albert Jesenice
  • 27.6. – středa – od 13 do 19h – Albert Jesenice
  • 29.6. – pátek – od 11 do 20h – Albert Vestec
  • 30.6. – sobota – od 10 do 16h – Albert Vestec

Stejně tak je možné zařízení a služby otestovat či koupit kdykoliv v O2 Experience Centre v obchodním centru Chodov, denně od 9 do 21 hod.