V Německu sviští LTE rychlostí 580 Mb/s. Můžou za to Češi

8

Dalším krokem vstříc gigabitovému mobilnímu internetu byl pilotní demo provoz LTE Advanced sítě v německém městě Alzey, kde se podařilo dosahovat rychlostí až 580 Mb/s, a to za pomoci technologie 4x4 MIMO a agregace pásma. Za zprovozněním testovacího provozu stojí český tým, který se podílel také na pražském LTE demu pro T-Mobile.

Datové nároky uživatelů jsou stále větší, a to nejen u pevného, ale také mobilního připojení. A tak zatímco se v České republice zavádí postupně základní LTE, ve světě již postupně běží testovací provozy vylepšených verzí technologie. Řeč je zejména o LTE Advanced, které za pomoci agregace pásma (Carrier Aggregation) nabízí výrazné zvýšení rychlosti mobilního přenosu dat (ve stovkách Mb/s), vyšší výkon na okrajích buněk, velké pokrytí s vysokou schopností odbavení dat a lepší fungování tzv. heterogenních sítí (HetNet).

Stažení filmu na mobilu za pár vteřin

Významným milníkem je dokončení tříměsíčního testovacího provozu Deutsche Telekomu v německém městě Alzey, ve kterém se dařilo na síti LTE Advanced na downloadu dosahovat rychlostí kolem 580 Mb/s. Teoretické maximum při dané konfiguraci pak činí vysokých 600 Mb/s. Pro srovnání, český T-Mobile navýšil nyní maximální rychlost LTE v Mladé Boleslavi na 150 Mb/s z dřívějších 100 Mb/s, pro odesílání pak na 50 Mb/s z předchozích 37,5 Mb/s.

Tiskovou konferenci Deutsche Telekom moderuje Martina Kemrová, tisková mluvčí českého T-Mo
Tisková konference Deutsche Telekom na MWC v Barceloně, na které operátor ohlásil výsledky pilotního testovacího provozu v Alzey

Vysoké rychlosti Deutsche Telekom dosahoval díky agregaci pásma a konfiguraci MIMO 4x4. Ta dovoluje současný přenos čtyř datových proudů na stejné frekvenci mezi odpovídajícím počtem antén na přijímači i vysílači. Díky simultánnímu přenosu tak může být finální rychlost mnohem vyšší. Komerční sítě LTE využívají zatím MIMO 2x2. Žádný mobilní telefon ani komerčně prodávaný modem konfiguraci, která byla testována v Alze, zatím nepodporuje. Pro testování tak byl využit speciální terminál od Huawei, který však nebyl větší, než běžný smartphone, což dokazuje, že podobné rychlosti nejsou hudbou příliš vzdálené budoucnosti.

Vysílač s LTE (ilustrační fotografie)

Demo měli na starosti Češi

Demo LTE-A v síti Deutsche Telekom navrhl a předvedl tým Research & Trials společnosti T-Mobile Czech Republic, který realizuje podobné technicky náročné projekty pro celou skupinu DT. Tento tým stojí také za přípravnými pracemi včetně technologických testů. Specialisté z českého T-Mobile spolupracovali se společností Huawei, která dodávala síťovou infrastrukturu a testovací koncový terminál. Nejkomplikovanějším úkolem byl návrh efektivního řešení antény na straně terminálu tak, aby se dalo v budoucnu využít i pro chytré telefony. Prozatímní výsledky jsou velmi slibné, což dává naději na budoucí možné nasazení této technologie v širším měřítku. Český tým stál také za ukázkou LTE od T-Mobile v České republice, kterou provedl T-Mobile ve spolupráci se Samsungem v roce 2012 v Praze.

Diskuze ke článku
Sibstr
Nadpis článku by správně měl být: "V Německu sviští LTE rychlostí 580 Mb/s. Zaplatili to Češi"
Scarab
No a u nás LTE O2 dnes cca v 7,30 v Praze (Hl. nádraží) cca 7,5 Mb/sec :-/
lojza
A k cemu se honite za Mbity, Tbity, Exhabity ? vy mate bezlimitni tarif ? nebo nemate doma pevny net na kterem nasajete vetsi kvanta dat a mobilni jako net "na ven" ? uz ted se dost webu nacita celkem nic moc rychle, inu aby ne, kazdej ma minimalne 4M doma a ty servery nejsou taky furt v Idle, aby vyridili kazdy pozadavek bleskurychle ze... Co mi to da, kdyz z 20Mbit linky presedlam na 200Mbit. jako prumernemu uzivateli ? nic... Az na moznost rychleho - v pripade dostatecneho serveru a linky k nemu - sosani vseho mozneho (filmy, hudba prevazne) nic... a kolik lidi to dnes dela...uloz.to je omezovano na 3M na free sosani. Skype,Youtube ,web,mail mi pojede stejne. Ja v tom proste nevidim prinos. a vy jo ? nejaka online HD TV do mobilni site nepatri kvuli vytizeni site takove a kvuli limitum. a ty operatori ani kdyz bude mozno docilit treba 5Gbit. nezrusi. Ne v evrope s evropskym myslenim.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze