Chystá se další návrat klasik? Nokii unikly dva restartované retro modely

1
Chystá se další návrat klasik? Nokii unikly dva restartované retro modely
Fotografie: Nokia
  • Jedná se o modely 8210 a 5710
  • První zaujme miniaturními rozměry, druhý zase netradiční konstrukcí

Nokia patřila kdysi k prominentním výrobcům a její název nesl každý druhý prodaný telefon. Pak obrazně řečeno „spadla pod vlak, který pomáhala roztlačit“ – nezvládla nástup telefonů s operačními systémy a dotykovými displeji. Značku později převzala firma HMD Global, která pod ní vydává klasické telefony s Androidem. A občas „zrecykluje“ nějaký klasický tlačítkový telefon. Velký úspěch zaznamenal například legendární model Nokia 3310 (2017) a loni zase přišla na trh Nokia 6310 (2021).

Jak informuje nokiapoweruser.com, tato řada nejspíše dostane dva nové přírůstky. Jednomu z australských distributorů totiž na web unikly dva modely. Z pořízených screenshotů lze vyčíst, že by se mělo jednat o „restartované“ Nokie 8210 a 5710.

První ze zmiňovaných modelů se proslavil kompaktními rozměry. Byl výrazně menší než většina tehdejší konkurence – dokonce tak, že to způsobovalo problémy s ergonomií. Klávesy skoro nešly tisknout prsty, ale pouze nehty. Novinka má mít podle popisu funkci pro připojení k sítím 4G a nejspíš ji tak půjde využít jako hotspot k nějakému většímu a chytřejšímu zařízení.

Kromě zmínky o přístrojích unikly i jejich ceny. Nová Nokia 8210 by mohla stát asi 2,5 tisíce korun, 5710 pak 3 tisíce.

Druhý zmiňovaný telefon je výrazně novější. Zatímco ultrakompaktní 8210 přišla na trh v roce 1999, 5710 s přídomkem XpressMusic skoro o dekádu později. Jak naznačuje její název, byla zaměřena hlavně na posluchače hudby a jejím výrazným poznávacím znamením byl otočný blok s klávesnicí.