T-Mobile nám ukázal superrychlé LTE - kompletní informace (videoreportáž)

T-Mobile včera novinářům představil svůj pilotní provoz LTE, který běží v pražské čtvrti Kamýk. Navíc prozradil, že do konce roku chce LTE pokrýt celou Mladou Boleslav a další zajímavé novinky. Vyzkoušeli jsme také, jak je LTE od T-Mobile rychlé. Podívejte se na naši podrobnou videoreportáž.

T-Mobile reagoval velmi rychle na komerční start LTE od O2 a několik hodin poté, co jsme obdrželi pozvánku od O2 na komerční start LTE v Jesenici u Prahy, dorazila také pozvánka od T-Mobile. Rivalita obou společností je zde i na tomto poli cítit. T-Mobile sice nespustil síť v komerčním provozu jako O2, ale pokryl pražskou čtvrť Kamýk dvanácti LTE základnovými stanicemi a na tomto území bude LTE do září testovat. Scéna superrychlého mobilního internetu se tak začíná hýbat ještě před aukcí digitální dividendy.

Nevíte co je LTE? Technologii superrychlého internetu jsme vám představili v našem dřívějším článku.

Podívejte se, jak prezentace LTE od T-Mobile probíhala, kdo LTE pro T-Mobile postavil, jaké rychlosti jsme naměřili staticky i při jízdě automobilem, a na to, co ohledně LTE chystá T-Mobile do budoucna. Nechybí ani pohled do mobilní BTS. Přejeme příjemné sledování.

T-Mobile uvedl testovací provoz LTE v Praze – reportáž

Do září na Praze 4

T-Mobile zvolil pro svůj pilotní provoz městskou část Praha 4 – Kamýk, ve které nechybí rodinné domky i vysoké panelové domy, úzké ulice i široká prostranství. Zde tak bude moci operátor v praxi vyzkoušet, jak se LTE signál chová v různých prostředích. Musíme říct, že v porovnání s Jesenicí, kde síť zkouší O2, je to nepoměrně reálnější a těžší prostředí pro testy. Signál LTE šíří po Kamýku 12 vysílačů vysílajících na frekvenci 2 600 MHz, přičemž šířka pásma činí 2x20 MHz, díky čemuž může být teoretická maximální rychlost stahování až 150 Mbit/s, pro uplink pak až 50 Mbit/s. To je však teorie. Jaké byly výsledky v praxi, se dozvíte níže nebo ve videu výše. Pilotní provoz v této lokalitě bude probíhat do konce září tohoto roku a je uzavřený. I kdybyste měli zařízení podporující LTE na této frekvenci, do sítě se vám nepodaří přihlásit, protože potřebujete speciální zaregistrovanou SIM kartu.

T-Mobile novinářům hrdě představuje LTE

Pro srovnání, O2 spustilo síť LTE v Jesenici na frekvenci 1800 MHz a s šířkou pásma 2x10 MHz, přičemž O2 nabízí rychlosti downloadu do 60 Mb/s a pro upload do 20 Mb/s. Pilotní provoz provozuje T-Mobile na základě zkušební testovací licence od ČTÚ, kterému musel růžový operátor pořádně zaplatit. Infrastrukturu dodal Samsung, což je velmi neobvyklé, protože o této společnosti jakožto poskytovateli sítí v našich končinách příliš neslyšíme a konkrétně v Evropě zatím žádné konečně řešení mimo pilotních provozů nedodal.

Vysvětlení výhod Samsung Smart LTE

Oproti běžné LTE infrastruktuře bude síť T-Mobile na Kamýku rozšířena o technologii Smart LTE vyvinutou společností Samsung, která je díky použití pokročilé technologie přidělování zdrojů schopná navýšit kapacitu každé buňky až o 30% a zároveň omezit negativní vliv interferencí mezi sousedními buňkami. Pokud se tak nacházíte v prostoru pokrytém dvěma buňkami, nebude rychlost příliš kolísat a datový tok bude stabilnější, než v případě klasického LTE, kde by docházelo k inerferencím. Zajímavostí je, že v případě Kamýku se jedná o první test Smart LTE v Evropě a zároveň test pro celou skupinu Deutsche Telekom.

Pražskou čtvrť Kamýk pokrývá 12 LTE vysílačů

Mladá Boleslav do konce roku s LTE, a to pro všechny zdarma

Navíc do konce roku plánuje T-Mobile vybudovat v jednom z měst v České republice kompletní LTE síť. Tím šťastným městem je Mladá Boleslav, kde je registrována vysoká poptávka po vysokorychlostních datových službách. Na rozdíl od Prahy však bude LTE síť využívat pásmo o šířce 10 MHz s frekvencí 1800 MHz a bude zabírat část kapacity sítě používanou pro 3G, stejně jako v případě operátora O2 v Jesenici. LTE v Mladé Boleslavi bude k dispozici i volně všem obyvatelům a kdokoliv, kdo přijde do prodejny T-Mobile v Mladé Boleslavi, si bude moci LTE zařízení zapůjčit a LTE používat zdarma. T-Mobile však zatím konkrétně neoznámil, kdy začne s pokrýváním Mladé Boleslavy a skoupý na slovo je také ohledně dalších novinek. Je cítit, že vše bude záviset od podmínek a výsledků aukce digitální dividendy.

Jak rychle LTE od T-Mobile frčí?

A nyní to, na co všichni čekáte. Rychlost. T-Mobile opravdu vyzdvihoval rychlost své LTE sítě, u které je ale velký rozdíl mezi laboratorními podmínkami a reálným provozem. První demonstraci T-Mobile prováděl ve svém sídle na Roztylech v konferenční místnosti, kde se rychlost downloadu vyhoupla výrazně výš, než v případě O2, konkrétně na 100 Mb/s, což je maximum pro jeden terminál. Pokud stahovaly data dva terminály souběžně, pohybovala se na každém z nich rychlost kolem 70 Mb/s a celkově byl v tu chvíli download ze sítě na 150 Mb/s. Upload pak činil zhruba 50 Mb/s. Čísla jsou to sice krásná, ale my jsme byli zvědavi na praxi.

Test rychlosti v centrále T-Mobile byl působivý – download až 100 Mb/s...

Z Roztyl jsme se tak přesunuli na pražský Kamýk, kde jsme mohli rychlost testovat na tabletech Samsung Galaxy Tab 8.9 s LTE, případně na počítačích připojených přes LTE modem. Měření probíhalo jak staticky, tak mobilně. T-Mobile měl totiž připraveno auto, které s námi projelo postupně snad celou čtvrť, a mohli jsme testovat různé scénáře – stahování a upload dat, streamování videa, hraní hry na tabletu a připravena byla dokonce i živá videokonference mezi autem a novinářským stanovištěm.

Rychlost downloadu a uploadu při statickém testu na tabletu

Test downloadu v automobilu při rychlosti 50 km/h

V praxi jsme dosáhli downloadu mezi 20-30 Mb/s pokud bylo v provozu více zařízení (tedy reálné podmínky), v místech s BTS, které nebyly využívány, i 50-80 Mb/s. Upload se pak v praxi pohyboval kolem 20 Mb/s. Je však potřeba brát v potaz, že ve stejný moment stahovalo a odesílalo data několik uživatelů. Dobrých hodnot jsme dosahovali i v automobilu ve městě při jízdě rychlostí kolem 50 km/h. Rychlost sice kolísala, ale streamování dvou HD videí a videokonference současně nebylo pro LTE žádným problémem a obraz byl vždy plynulý, i když jsme přejížděli mezi jednotlivými BTS.

Test rychlosti T-Mobile LTE v Praze 4 - PC připojené přes Wi-Fi na mobilní LTE router Samsung - nižší rychlost nebo horší ping tak mohou být způsobeny na trase

V porovnání s O2 však překvapil o něco horší ping (odezva sítě), který se vždy pohyboval v desítkách vteřin. Nejnižší hodnotu, kterou jsme naměřili, bylo 35ms, spíše ale běžně kolem 50ms, kdežto u O2 jsme se běžně dostali na 15-20ms. To však bylo způsobeno zřejmě připojením počítače k LTE routeru přes Wi-Fi. T-Mobile rovněž nemá lokalitu napojenou na optické kabely a vzhledem k vytíženější pražské lokalitě. Zejména výrazně kratší odezva sítě (lepší ping) je jednou z hlavních výhod LTE, ale u T-Mobile to z nějakého důvodu nebylo tak výrazné. Ping byl tedy nakonec stejný nebo jen mírně lepší, jako bývá v případě 3G, což je škoda. Je potřeba ale připomenout, že se jedná o testovací provoz, takže do reálného spuštění má operátor ještě čas na zlepšování.

T-Mobile přichystal také test v podobě videokonference mezi autem a stanovištěm novinářů

Jaké tedy je LTE od T-Mobile? Rychlé, spolehlivé, ale nijak převratné. Komerční provoz je hudbou budoucnosti a neveřejný pilotní provoz v Kamýku v září skončí. Rychlost je sice v reálu vyšší, než u 3G s příslušnými nadstavbami a potěší také některé výhody LTE popsané v našem dřívějším článku, ale naopak zamrzí nijak dobrý ping. My se ale hlavně těšíme na komerční provoz, který bude moci prověřit smysl LTE v praxi.

Takto vypadá jedna z mobilních BTS T-Mobile, šířící mimo 2G a 3G také LTE

Nyní jsme se sice opět na krátkou dobu podívali do budoucnosti, ve které nechyběla LCD televize s prezentací Samsungu, který ve smyčce ukazoval novinářům Soul, kompletně pokrytý LTE s rychlostmi kolem 60 Mb/s i ve stanici metra, ale za pár hodin jsme se opět vrátili do české reality plné EDGE a v praxi nijak rychlého 3G.

The Future