mobilenet.cz před 5 lety: iPhone 4S a GTA na displeji mobilu

3

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v první polovině října roku 2011.

V 68. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do první poloviny října 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

For Steve

Začátkem října roku 2011 se veškeré mobilní dění soustředilo na Apple. Světlo světa spatřila v pořadí pátá generace iPhonu, která dostala jméno iPhone 4S a šlo po vzhledové stránce o takřka shodný model s starší Čtyřkou. Novinka tak nabídla osvědčený design i na svou dobu velmi kvalitní displej. Radost uživatelům udělalo svižné prostředí nebo fotoaparát, který již snesl srovnání se špičkou. Pouhopouhé dva dny po představení se o Applu mluvilo opět, nicméně tentokrát v mnohem smutnější souvislosti. Navždy nás totiž opustil spoluzakladatel společnosti Apple, vizionář Steve Jobs. Model iPhone 4S je tak posledním modelem, který byl představen ještě za jeho života a i z toho důvodu se spekulovalo, že název „4S“ byl zvolen záměrně a mohl odkazovat na „For Steve“ (Pro Steva).

Apple iPhone 4S

Mánie kolem Angry Birds

Pro mnohé z vás již možná Angry Birds upadly v zapomnění, avšak stále jde o jednu z vůbec nejpopulárnějších mobilních her, o které lze říci, že ji hrál téměř každý. V dobách největší slávy se totiž nacházela na všech platformách. Například před pěti lety překonali „naštvaní ptáci“ metu 350 miliónů stažení a nebylo se čemu divit. Tehdy stále spíše nový herní styl, který se skloubil s lákavou grafikou a velice snadným ovládáním. Nespočet kol, která postupem času neustále přibývala, zaručoval dlouhou dobu hratelnosti.

Cílová rovinka Smybianových Nokií

V říjnu jsme také testovali jednu z posledních Nokií, které ještě nabízely Symbian. Ačkoliv nyní jsme trošku nepřesní. Finský výrobce už svůj systém v konečné fázi nazýval Nokia Belle a s názvem Symbian jsme se už příliš nesetkali. Testu jsme podrobili model 701 a pokud se podíváte na přiložené fotografie, možná vám přijde povědomá. Nokia totiž zrecyklovala oblíbený design staršího modelu C7 a pouze jej zahalila do jiných barevných odstínů. Byla však vylepšena hardwarová výbava, což výrazně prospělo systému, který se stával konkurenceschopný. V recenzi nás mimo jiné potěšil displej, bohatá konektivita nebo kvalitní zpracování.


Nokia 701

GTA v telefonu

S narůstajícími výkony telefonů jsme byli svědky příchodu čím dál kvalitnějších her. V roce 2011 jsme se tak dočkali vůbec prvního portu známé herní série GTA na displeje mobilních telefonů s operačním systémem Android a iOS. Jednalo se o první díl GTA III, což je zároveň první díl celé série, který byl trojrozměrný. Jelikož se jednalo o skutečně náročnou hru, museli jste mít náležitě vybavený telefon. V našem tehdejším článku se můžete podívat, jaký přístroj jste museli vlastnit, abyste si Grand Theft Auto zahráli takřka kdekoliv. Připomeňme, že v následujících letech vyšly i následující díly, jako je Vice City a San Andreas.

Podoba GTA III pro Android
Diskuze ke článku
Libor
Iphone 4S určitě neznamená for Steve, prostě tato smutná událost vyšla po představení iphonu4S. Na pětce se ještě podílel, ale pak je na těch telefonech krásně vidět jak šla celá kvalita iphonu do kopru a dnešní iphone už je extrém, vzhledem k tomu, o jak rozdílné(nekvalitní) zařízení se jedná. Steve ať si dál lítá na mraku a z dnešního Applu si nemusí dělat vrásky. Jedná se o zcela jinou společnost se zcela jinými prioritami než když ji vedl. Už jednou to Apple málem zabalil, ale Jobs se tam vrátil a udělal z ní to co je teď(tedy bylo), avšak po jeho skonu je vidět, že firma opět upadá. Jobs udělal Apple a byl Apple. Dnešní Apple nemá s Jobsovou prací vůbec nic společného. Teplého Tima vybral záměrně, Jobs byl egoista a chtěl všem dokázat, že jen on byl Apple. Cook tím jaký je a to co představuje měl posloužit jako nástroj k tomuto účelu. A i to se Jobsovi povedlo, Cook je totiž totální trouba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze