Apple iPhone 4S oficiálně: modernizace zabalená do zklamání

4. říjen 2011 se zapisuje do mobilní historie jako den Applu. Pořádal tiskovou konferenci, na které představil model 4S. Jak se předpokládalo, vychází ze současného čtyřkového modelu a pro mnoho uživatelů představuje zklamání. Žádné zásadní inovace jsme se totiž nedočkal, změny se odehrály pouze uvnitř a jsou spíše ve znamení dohánění konkurence.

Už začátkem tiskové konference se objevily fotografie, ze kterých nikdo nepoznal, zda jde o iPhone 4 nebo iPhone 4S. Proč? Vzhledově se totiž takřka neliší. Zásadní inovace se odehrály uvnitř telefonu. Pokud někdo ještě dnes tvrdil, že iPhone 4S bude odlehčenou variantou iPhonu 4, šeredně se pletl. Novinka vylepšila, co se dalo. Pojďme se na zásadní inovace podívat.

Nový Apple iPhone 4S - oficiální fotografie

Hlavně rychle. Až 7x rychleji

Začněme na povrchu. Jistě si vzpomenete na problémy s anténou po loňském představení iPhonu 4. U nástupce došlo k posunu důležitých součástí a přibyly také nenápadné mezery, rozdělující anténu na dvě části. Žádné problémy by se tak již opakovat neměly. Jednou z nejzásadnějších změn bude nový procesor A5. V rámci trendu bude samozřejmě dvoujádrový. Posílila také grafika. Pokud byste rádi konkrétní hodnotu, vězte, že grafický výkon bude 7-krát vyšší, než u stávajícího iPhonu 4. V prosinci díky tomu dorazí nové 3D hry s úžasnou grafikou. Nově bude iPhone 4S zvládat jak sítě GSM/UMTS, tak i CDMA. Jásat tak mohou především obyvatelé USA, kde byly do této chvíle k dispozici dvě různé varianty iPhonu 4 pro různé sítě.

Konkurenceschopný fotoaparát

Velké věci se dějí také kolem fotoaparátu. V první řadě jde o rozlišení. Z původních 5 megapixelů se zvýšilo na megapixelů 8. iPhone 4S dostal do vínku rovněž lepší optiku se se clonovým číslem 2,4. Apple slibuje až o 73% lepší citlivost na světlo, než u předchozí generace. Zároveň byla aplikace fotoaparátu zásadně zrychlena a pořízení snímku je nově o 33% rychlejší, pořízení prvního snímku zabere údajně pouze 1,1 vteřiny. Samsungu Galaxy S II to podle Applu trvá dvakrát déle. Apple dále slibuje lepší vyvážení bílé, reálnější a konzistentnější podání barev a nebo detekci obličejů. Mezi uživateli jistě velmi vítané novinky, neboť se světlem a nereálnými barvami měl iPhone 4 problémy. Další novinka souvisí s nahráváním videa. iPhone 4S jej zaznamená ve Full HD, tedy v rozlišení 1920 x 1080 pixelů a srovnává tak krok s dvoujádrovou konkurencí na Androidu, která toto rozlišení již poskytuje. Vylepšení fotoaparátu a procesoru si ovšem vybraly také svou daň. Jakou? Nový iPhone 4S je těžší a váží 140 gramů.

Design se vůbec nezměnil - škoda

V duchu zrychlení se nesou také datové technologie. Původní iPhone 4 již se svými rychlostními kategoriemi technologií HSDPA a HSUPA značně zaostával za konkurencí. iPhone 4S proto zrychlil. HSDPA nyní pofrčí rychlostí až 14,4 Mbps. Hodnota HSUPA zůstává na 5,76 Mbps. Ve výsledku se tedy Apple zlepšil, nicméně konkurence je již několik měsíců ještě dále. Kompenzace přichází v podobě Bluetooth. Většinou vídáme stále verzi 2.1, v lepším případě 3.0. iPhone 4S nabídne nejnovější verzi 4.0.

Pojďme si povídat, Siri

Chybět nemůže ani pro Apple nejzásadnější dnešní novinka - Apple Assistant, nově pojmenovaný Siri. Jinými slovy budete moci svůj iPhone ovládat hlasovými povely. Říkáte, že to už telefony umějí deset let? V případě iPhonu se však vše bude dělat jinak a systém je mnohem pokročilejší. Vše spustíte podržením klávesy Home. Poté již jen vyslovíte své přání, a to doslova. Zatímco povel k přečtení zpráv, vyhledávání na webu nebo jiné jednoduché povely umí telefony již dlouho, Apple jde dál.

Bílá varianta bude tentokrát dostupná od začátku

Stačí se totiž zeptat: „Jaké bude dnes počasí?“ a iPhone vám velmi reálným hlasem odpoví „Zde je počasí pro dnešní den“ a zobrazí informace. Ovšem to není vše, oč můžete Siri (jméno asistenta) požádat. Mezi další povely patří například: „Pošli SMS na Přítelkyně. Ahoj jak se máš?“ Pak už jen klepnete na odeslat a je hotovo. A do třetice třeba dotaz ve stylu: „Kolik dní zbývá do Vánoc?“ Hlasový asistent Siri opět obratem odpoví a informace zobrazí. Nechybí možnost hlasem vyhledávat na Wikipedii, zjišťovat kurz akcií nebo najít nejkratší cestu k cíli v mapách. Jsme opravdu velmi zvědaví na praktickou využitelnost této funkce. Musíme ale dodat, že asistent bude dostupný jako beta verze a prozatím jen v angličtině, němčině a francouzštině.

Do měsíce v obchodech

Dostali jsme na konec výčtu novinek. Přijde vám to jako málo? Zřejmě nebudete sami. Apple se opravdu nijak zvlášť nevytáhl a nebýt hlasového asistenta, neměli bychom takřka o čem psát. Zklamání je vidět i na akciových trzích a uživatelích po celém světě. Také jste čekali více?

Na samotný závěr představení jsem si nechal samozřejmě dostupnost iPhonu 4S. Nový iPhone 4S bude dostupný v České republice od 28. října, a to ve všech třech paměťových verzích – 16 GB, 32 GB a nově také 64 GB. Stávající iPhone 4 a iPhone 3GS zůstanou nadále v prodeji. České ceny se dozvíme v následujících dnech a budeme vás neprodleně informovat.

Technické parametry Apple iPhone 4S

Kompletní specifikace
Konstrukce115,2 × 58,6 × 9,3 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (640 × 960 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP2
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor1 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2011,
Diskuze ke článku
Honzík
V řádu kolika tisíců by se měla pohybovat cena ?
ukulele
Spíš desetitisíců :-) Já tipuju, že ceny budou stejné jako u iPhone 4, takže 16GB model za 15 talířů.
Arnold
Supr info, kdyby byl nový obal, klidně by se tam dala natisknout 5ka. Dotaz pro majitele 4ky - Jak je plynulé přehrávání HD filmu, myslím fps, třeba stream z telefonu na TV. Jde to vůbec ? dík
Samsunďák
Cena zas bude premrstena, protoze dobre vi, ze iphonska manie zas udela sve a aby byl kazdy zas ve "stylu", tak ty many za to daji, at to stoji, co to stoji..Ale kdo vi, treba se uz ted lidi proberou..Hold, proc platit malo, kdyz muzeme platit hodne,ze?:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze