mobilenet.cz před 5 lety: honba za tenkostí a první Xperia od Sony

2
mobilenet.cz před 5 lety: honba za tenkostí a první Xperia od Sony

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než jedenáct let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v lednu 2012.

V 74. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do prvního měsíce roku 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Nejtenčí telefon s Androidem

Před pěti lety byl v plném proudu souboj o vůbec nejtenčí možný telefon. Možná jste si povšimli, že v posledních letech už se výrobci ustálili kolem tloušťky 7 až 8 milimetrů, avšak o něco dříve hrála každá desetina či setina velkou roli. V roce 2012 jsme se také více začali setkávat s čínskou značkou Huawei a právě ta se do boje o co nejtenčí telefon také přihlásila. Zkraje roku světu oficiálně odhalila svůj nový model Ascend P1 S. Slušně vybavený telefon, který vynikal vzhledem či AMOLED displejem, však ohromil především svým pasem. Tloušťka činila pouhých 6,68 milimetrů, což v lednu 2012 stačilo k titulu nejtenčí telefon s Androidem na světě.

Huawei Ascend P1 S

První Xperia od Sony

Počínaje rokem 2012 se začíná (opět) psát samostatná historie mobilních telefonů Sony, a japonský výrobce nás proto hned od začátku zásoboval svými novinkami. Vlajkovým modelem se stala Xperia S, která překvapila neotřelým designem, ze kterého částečně výrobce těží dodnes. Tehdy nový model zaujal například jemným displejem, kdy na úhlopříčce 4,3 palce operovalo HD rozlišení. Nechyběl výkonný hardware nebo na svou dobu nadprůměrná 32GB interní paměť. Sami uznáte, že v této oblasti jsme se dodnes příliš neposunuli. Abychom však Xperii S jen nechválili, její paměť měla prostý důvod – chyběl slot pro paměťovou kartu. Z výbavy můžeme vypíchnout ještě například 12megapixelový fotoaparát nebo dnes již nevídaný micro HDMI konektor.

Sony Xperia S
Sony Xperia S

Ožívající RAZR

Výrobce mobilních telefonů Motorola to má již za sebou, nicméně ve své historii se bude vždy moci pyšnit nejen titulem největší výrobce telefonů na světě, ale třeba také řadou telefonů RAZR. S tou se mu začátkem nového tisíciletí velmi dařilo a o pár let později se značku RAZR rozhodl oživit pro potřeby chytrých telefonů s Androidem. Nešlo již samozřejmě o telefony véčkové konstrukce, nicméně design se výrobce snažil udržet takový, který byl mezi uživateli oblíbený. Základem tak byla především velmi malá tloušťka lehce nad 7 milimetrů. Při našem testování nás však zaujal i AMOLED displej, zpracování, zvukový výstup nebo praktický micro HDMI konektor.


Motorola RAZR

Rekapitulace roku 2011

Je již tradicí, že pro vás na mobilenet.cz rekapitulujeme uplynulý rok se zaměřením na klíčové události. Nejinak tomu bylo i před pěti lety. Pomocí jednoho článku tak můžete zjistit, co v roce 2011 hýbalo mobilním světem. Možná vás to překvapí, ale rok 2011 byl v mnoha ohledech zlomový pro celý mobilní svět. Přinesl výrazné změny, ze kterých žijeme dodnes a rozhodně nelze říci, že by tolik změn přinášel i každý následující rok.

Diskuze ke článku
Agobush
Ta Sony Xperia S vypada designove pekne. A jinak pekne zpracovany clanek.:-)
Zdeněk
Pokud máte na mysli Xperii od Sony, tak máte pravdu, ale úplně první Xperia byla od Sony Ericssonu. Byl to vysouvací telefon s plnohodnotnou klávesnicí a běžel na Windows Mobile. Ještě dnes na něj rád vzpomínám, kovový skvěle zpracovaný telefon. Jen ten systém od Microsoftu byl mizerný

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze