Sony Xperia S: téměř dokonalý Japonec

63

Sony v předvečer zahájení konference Consumer Electronics Show 2012 v Las Vegas představila svůj premiérový chytrý telefon pod vlastní značkou určený pro globální trh. Xperia S nabídne ty nejmodernější technologie včetně silného procesoru nebo výkonného fotoaparátu.

Tip: čtěte také - Sony Xperia ion: dvoujádrový 1,5 GHz procesor a HD displej

Sony Xperia S je prvním telefonem výrobce 100% pod samostatnou značkou po více než 10 leté pauze. Je součástí nové řady nazvané Xperia NXT, která označuje další generaci produktů Sony. Jednou z klíčových vlastností této řady je nový design, který ji zcela odlišuje od předchozích ještě pod značkou modelů Sony Ericsson. Oproti nim přináší Xperia S i její sestra pro USA trh s názvem Xperia ion naprosto odlišné, možná i trošku střízlivější hranaté tvary. Všimnout si lze jemného prohnutí zadní strany a zajímavé linky ve spodní části telefonu. Začíná zkrátka nová éra mobilů původem ze země vycházejícího slunce.

Sony Xperia S - oficiální fotografie

Premiérový Japonský smartphone Sony Xperia S měří na výšku 128 milimetrů, na šířku 64 milimetrů a v profilu je široký 10,6 milimetru. Váží celých 144 gramů. Rozhodně tedy nejde o žádného mobilního drobečka, na druhou stranu se vám však zase v ruce neztratí. Navíc známe i mnohem větší a těžší telefony, takže Xperia S je takovým ideálním kompromisem. Největším prvkem na celé přední straně je jednoznačně displej. Jde o 4,3 palcový Reality TFT panel s technologií Bravia Mobile Engine a jemným HD Ready rozlišením (1280 × 720 pixelů). Hustota pixelů na něm je tak velice působivých 342 PPI, tedy více než má například displej iPhonu 4S (330 PPI).

Jak telefon vznikl? Rozhovor s tvůrčím týmem.

Sony Xperia S je poháněn jedním z nejvýkonnějších mobilních hardwarů současnosti. Základem je chipset Qualcomm Snapdragon MSM8260. Jeho nejdůležitější součástí je bezpochyby u Sony taktéž premiérový dvoujádrový procesor Scorpion s taktovací frekvencí velmi působivých 1,5 GHz Součástí čipové sady je pak i výkonný grafický akcelerátor Andreno 220. Ještě nám zbývá zmínit paměti. Operační paměť RAM je koncipována na více než dostačující 1GB a vnitřní vestavěná paměť pak na 32 GB. Většině uživatelů by tedy neměla vadit absence slotu na paměťové karty, nekalý to trend objevující se u většiny nově představených lepších smartphonů. Stejně tak Xperia S obsahuje slot na Micro SIM kartu namísto klasické SIM karty, která se již zřejmě stejně jako výše zmíněné paměťové karty chystá na zasloužený odpočinek.

Sony Xperia S naživo (foto: engadget.com)

Opravdu velkým triumfem Xperie S bude stoprocentně vestavěný fotoaparát. Jde po vzoru dávného Symbianového modelu Satio o 12MPx snímač, s funkcí autofocus, detekcí úsměvu a obličeje detection. Nechybí Exmor R pro vylepšení kvality fotografií za nepříznivých světelných podmínek. V neposlední řadě také samozřejmě disponuje přisvětlovací LED diodou. Chvalitebné je též clonové číslo f/2.4 a podpora nahrávání 1080p Full HD videí. Zbývá jen doufat, že výrobce nezvolí nepřiměřeně velkou kompresi fotografií, jako u svých současných telefonů. Na přední straně telefonu najdeme 1,3 Mpx kamerku, která umí fotit i nahrávat videa v nezvykle vysokém HD Ready 720p rozlišení. Stejně jako Xperia ion bude i Xperia S moci pořizovat snímky z uzamčeného displeje za pouhých 1,5 sekundy.

Oficiální promo video

Sony v Xperii S použilo mírně redesignované prostředí UX Platform, dobře známé z modelů řady Xperia společného podniku Sony Ericsson z roku 2011. Tato nástavba však bohužel poběží na starší verzi operačního systému Android 2.3.5 Gingerbread. Výrobce ale přislíbil aktualizaci na nejnovější Android 4.0 ICS v 2. čtvrtletí 2012. Vznikne tak poněkud komická situace, kdy některé starší kousky jako SE Xperia Arc S budou již aktualizovány na nový Android, zatímco ty novější poběží ještě na tom starém. Uvidíme jak se s tím nakonec výrobce sám vypořádá. Každopádně by součástí ROM měl být nový hudební přehrávač a také některé nově upravené aplikace jako třeba TrackID.

Sony Xperia S - oficiální fotografie

V prodeji do dvou měsíců

Na závěr ještě rozhodně musíme zmínit podporu HDMI a čip (nejen) pro mobilní bezkontaktní platby NFC. Naše pozornost se rovněž upoutala na baterii. Xperia S obsahuje 1750mAh Li-ion akumulátor, což je průměrná hodnota. Baterii však bohužel nelze opět po vzoru nového trendu unibody designu uživatelsky vyměnit. Telefon bude také obsahovat certifikaci PlayStation pro hraní her.

Sony Xperia S - oficiální fotografie

Sony Xperia S bude v prodeji od konce 1. čtvrtletí letošního roku. Zatím nebyly blíže specifikovány lokality prodeje, každopádně ČR by měla být mezi prvními pokud vše půjde hladce. V prodeji budou dvě barevné varianty, a to konzervativní černá a výraznější stříbrná. Koncová cena za kterou se smartphone bude prodávat prozatím nebyla zveřejněna.

Technické parametry Sony Xperia S

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 64 × 10,6 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012,

Zdroje: xperiablog.net

Diskuze ke článku
xsarahdi
No teraz musím vziať s5 svoju kritiku vzhľadu a použitých materiálov...uvidíme ako to bude v reále ale zatiaľ KRÁSNE...inak ten displej pri tom PPI 342 musí byť úžasné :-)
Peca
Stále číhám na něco s klávesnicí, ale tomuhle asi neodolám a po mém TD2 to ještě jednou risknu jen s displejem :-). Pro mně telefon bez chyby (když opomenu klavesnici :-) ).
Marek
Hezké...Má to nadhernej display
palo
to ako ono to neprehra avi format? no to potom je onicom phone

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze