Motorola RAZR
recenze

Motorola RAZR

Americký samuraj
43

Výrobce opět oživil tradici žiletek. Podařil se mu po dlouhých letech comeback? RAZR přichází s velmi tenkým tělem, kvalitními materiály, dvoujádrem a 8 Mpx fotoaparátem s Full HD videem. Exceluje i v datové konektivitě, nezaostává v hudební oblasti. Má vůbec nějaké slabiny? Máme zde nového vážného konkurenta pro Samsung Galaxy S II?

Motorola RAZR - oficiální fotografie

Motorola opět křísí zašlou slávu svých véčkových telefonů řady RAZR. Tato řada se vyznačovala především svými štíhlými proporcemi a precizním dílenským zpracováním. Vzhled a design byly prioritou. Výrobce si dal na novém nástupci opravdu záležet a na těle telefonu tenkém pouze 7,1 milimetru v nejtenčím místě nalezneme mimo jiné kov nebo kevlar. Motorola zatím použila i nejmodernější technologii dotykového displeje Super AMOLED Advanced. RAZR si věří i v datových sítích, kdy nabídne například Bluetooth 4.0. Vysoký výkon zaručí dvou-jádrový procesor spolu s grafickým čipem PowerSGX 540. Dostatek uložného prostoru nabízí 16 GB paměť, rozšířitelná o paměťové karty typu MicroSDHC. Zadní strana je osazena 8 Mpx fotoaparátem s kontinuálním zaostřováním a Full HD videi. Pojďme se spolu podívat, jak to celé funguje dohromady.

Technické parametry Motorola RAZR

Konstrukce130,7 × 68,9 × 7,1 mm, 127 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 624 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 780 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, ?

Motorola RAZR – konstrukce

Obsah balení

  • Mobilní telefon
  • Pecková sluchátka s náhradními molitany
  • MicroUSB datový kabel
  • Nabíječka

Design a konstrukce: preciznost vs ušlechtilost

Jak bychom popsali RAZR a jeho materiály? Kov, sklo, kevlar a nakonec zanedbatelný podíl pryžového materiálu. Design RAZRu se opravdu nezapře a je vidět, že výrobce pokračuje a navazuje na stejný koncept "žiletky". Z tradičních sloganů pevnost, kvalita materiálů, tenké provedení se neslevilo ani o píď. RAZR je neuvěřitelně tenký, patří mezi nejtenčí zařízení na světě. Dojem kazí pouze vrchní brada (zde je telefon tlustý 10 milimetrů, což je stejně mnohem méně než většina zařízení na trhu), jinak hodnota 7,1 mm je neskutečná . O to víc, že takto tenké tělo ukrývá skvělou výbavu.

RAZR patří opravdu mezi štíhlé telefony - 7,1 mm

Co materiály? Nemohu se proti nim říct byť jedině špatné slovo. Přední část je pokrytá ochranným minerálním sklem Corning Gorilla Glass. Zaručuje obranu vůči škrábancům, mechanickým poškozením nebo nešetrnému používání. V horní části telefonu je nenápadná a maskovaná dioda, která o sobě standardně nedává vědět. Pouze v situacích, kdy je potřeba čili nabíjení (bílá dioda a její poblikávání) přijatá zpráva (zelené poblikávání) či jiná událost.

Vedle ní je na stříbrném podnose označení amerického výrobce Motorola. Pak už nechybí jenom parta HIC, teda parta senzorů, které se podílejí na regulaci jasu displeje podle okolního osvětlení. Pak je tu proximity senzor, ten zase ztmaví displej, při hlasovém hovoru, aby nedošlo k nechtěnému úkonu vlivem kontaktu s pokožkou. A nakonec 1,3 Mpx nechybí kamera pro videohovory. Dokonce s ní můžeme fotit nebo pořizovat videosekvence v rozlišení 720p, což se jen tak nevidí. Na ochranu displeje máme ještě jednu pojistku v podobě kovového rámu, který je vyvýšen nad úroveň displeje. Měl by tak zamezit poškrábání displeje, pokud jej položíme na rovný povrch.

Na spodní straně máme čtyřčlennou skupinu senzorových kláves. Jsou bíle podsvícené, ale jen v určitém režimu. Za denního světla nebo dostatečného osvětlení se ukrývají před světem. Naplno o sobě dávají vědět až v noci, kdy bílé svítí. Práce s nimi je doprovázena silnější vibrační odezvou, jejíž intenzitu nelze korigovat. Můžeme ji jenom aktivovat či deaktivovat. Mezi první a druhou senzorovou klávesou je mikrofon pro hlasové hovory. A to by stačilo.

Boky telefonu jsou lemovány rovněž kovovým krytem, který se neprohýbá, nekroutí, ani nevykazuje žádnou jinou slabost. Jako hraniční čára mezi kovovým předním a zadním krytem slouží tenký pruh evokující pryž. Zřejmě je zde toto řešení pro zajištění lepšího signál, potažmo i fixaci GPS satelitů. Tento pruh obepíná telefon po celé jeho délce. Levý bok má záslepku ve stejné barvou jako kovový kryt. Pod ní jsou dva sloty na microSIM kartu a na paměťovou kartu, která jde vyměnit rychle, bez nutnosti vypínat telefon. Záslepka má jedno tajemství, je jím ukryté IMEI číslo. Vhodnější místo pro IMEI číslo výrobce nemohl zvolit. Snad bude mít záslepka dlouhého žití. Baterii vyjmout a uživatelsky jednoduše vyměnit bohužel nelze.

Přejdeme spodní bok, kde se nic nenachází a zamíříme na pravý bok. Zde je kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti a stříbrná kovová klávesa pro uzamknutí a vypnutí telefonu. Na horním boku se výrobce vyřádil, soustředil jsem všechny konektory z celého telefonu. Prvně si můžeme podat ruce s hudebním 3,5 mm konektorem jack, pro připojení vlastních sluchátek. Dalším pánem na holení je HDMI konektor, v balení se bohužel nenachází patřičný kabel. A nakonec tu máme microUSB konektor verze 2.0, který slouží k nabíjení i datové komunikaci s PC. Vrchní brada, kde jsou ukryté konektory, má nejmenší podíl kovů vůči zbytku telefonu. Převážnou část zabírají plastové materiály.

Zadní strana začíná horní vyvýšenou bradou, kde je kovová stříbrná obruba. V jejím podnájmu je optika fotoaparátu, která zvládne pořizovat snímky v 8 Mpx rozlišení nebo nahrávání videí ve Full HD rozlišení. Vedle ní je přisvětlovací LED dioda. A nakonec i zvukový reproduktor. Zbytek zadní strany je potažen kevlarem, který zaručuje mimořádnou pevnost a odolnost. Výrobce tvrdí, že celé zařízení by mělo vydržet nějaký ten kratší styk s vodou. Ale testovat to raději nebudeme. Spodní strana, do které zasahuje kovový kryt, má pak mikrofon, který vypomůže eliminovat zvuky při nahrávání videa.

Všechny konektory jako microUSB, microHDMI a 3,5 mm jsou soustředěny na vrchní straně

Baterie a výdrž: nevybočuje z řad

RAZR se chlubí baterií typu Li-ion kapacity 1 780 mAh, která je umístěna pod nepropustnou bariérou v podobě napevno zabudovaného krytu. Výrobce udává až 304 hodin pohotovostní výdrže nebo 9 hodin a 20 minut hlasového hovoru. Tak jako tak, oba údaje jsou nadnesené. Ve skutečnosti nemůžeme o RAZRu hovořit jinak, než o jednodenním telefonu. Často stačí dvě hodiny poslechu hudby přes sluchátka, 20 pořízených fotografií a 25 minut prohlížení internetu a telefon už natahuje ruce po nabíječce. To vše za předpokladu aktivované synchronizace a režimu 3G. Překvapila nás i krátká výdrž při prohlížení webových stránek v našem standardizovaném testu. Zatímco ostatní telefony dosahují výdrže kolem šesti hodin, Motorola se zastavila na 3 a půl hodinách. I Galaxy Nexus na tom byl se svými 308 minutami lépe. Majitelé Motoroly RAZR, máte podobné zkušenosti? V testu přehrávání YouTube videa si vedla už lépe a dosáhla na výsledek necelých 6 hodin.

Zadní strana, tvořená kevlarovým krytem

Zvuk: zlatý slavík

Telefony Motorola vždy platily za zařízení, které nezklamou svým hudebním výstupem. Ač je RAZR primárně stylovým zařízením a v jeho tenkém těle nemůžeme očekávat kdovíjak kvalitní reproduktor, zde se naše domněnky ukazují jako nepravdivé či zcela mylné. Ve vyvýšené části, která mimo jiné ukrývá i fotoaparát, najdeme reproduktor. Jeho schopnosti nás velmi překvapily. Nabízí slušnou hlasitost, je stereofonní a i při vyšších hlasitostech si stále drží zaběhlou úroveň zvuku. Mezi zařízeními této kategorie se jedná zcela jistě o nadprůměr. I když jej porovnám se zařízením jako je HTC EVO 3D nebo Optimusem 2X, které mám u sebe.

Ani zvuk do sluchátek nezklame nejednoho náročného posluchače za předpokladu, že nepoužijeme výrobcem standardně dodávaná pecková sluchátka, která jsou co do poslechu velmi nekvalitní. Připojíme-li vlastní, kvalitnější sluchátka, dostaneme se nám velmi kvalitního zvuku. Zvukový výstup jsem si pochvaloval, zvláště středy a podání basů. Hlasitost je velmi vysoká a já jsem se spokojil s ¾ nastavením na stupnici.

Displej: tentokrát bez omalovánek

RAZR jako první na trhu přichází s technologií dotykového displeje Super AMOLED Advanced. Tato technologie má za následek syté podání barev a výborné podání černé, přičemž ale naštěstí není sytost barev na nepřirozené úrovni displeje Super AMOLED Plus. Pochválit mohu i pozorovací úhly. Podání bílé má tendenci směřovat ke žlutým odstínům. Neduhem této výrobní technologie jsou fleky, patrné na černém pozadí za špatného světla. Naštěstí, při běžném používání nás to nemusí „pálit“.

Co se týče jemnosti displeje, rozlišení qHD 540 x 960 bodů vítáme. Nalezneme jej na úhlopříčce 4,3 palce. Nicméně výrobce zvolil bohužel technologii PenTile, kvůli které jsou znát přechody mezi jednotlivými body a samotné rozlišení a rastr je tak okem pozorovatelný. Škoda, že se nejedná o mřížku RGBs. Intenzitu osvětlení displeje je možné regulovat čidlem okolního osvětlení. Nechybí ani proximity senzor pro deaktivaci displeje při hlasovém hovoru. K čitelnosti na přímém slunce nemám větších výhrad.

Uživatelské prostředí: kde je Android Ice Cream Sandwich?

Novinka vstoupila do prodeje v době, kdy je již nějaký ten pátek představený operační systém Android Ice Cream Sandwich. RAZR se ovšem musí spokojit s verzí Androidu Gingerbread (2.3.4 a verze softwaru 30). Nechybí ani uživatelská nástavba MotoBlur UI. Ta se zaměřuje především na provázanost se sociálními sítěmi. A jejich implementace je všudypřítomná.

Hlavní menu může poskytovat souhrnný přehled aplikací a her. Jednotlivý obsah můžeme třídit i do již existujících kategorií nebo námi nově vytvořených. Smysl tohoto řešení ale kalí fakt, že můžeme mít aktivovanou pouze jednu konkrétní kategorii.

Pohotovostní obrazovka může obsahovat libovolné widgety

Odezva celého prostředí je velmi rychlá, pochvaluji si zvláště rychlost multi-taskingu, vyvolání nabídky i minimalizaci aplikací. Kde tak trošku výrobce usnul na vavřínech, je prohlížení obrázků a jejich přibližování pomocí gest pinch-to-zoom. Pohyb je velmi sekaný a neoptimalizovaný. Jejich přibližování či oddalování, je pomalé.

Hardwarové parametry odráží přítomnost dvou-jádrového procesoru TI OMAP 4430, taktovaného na frekvenci 1,2 GHz s operační pamětí RAM 1 GB. Po zapnutí telefonu si systém zhruba řekne o 450 - 500 MB paměti a uživateli je dostupná paměť kolem 380 MB.

Ve standardní nabídce nechybí množství widgetů a předinstalovaných tapet. Horizontální lišta nenabízí přehled zkratek pro aktivaci aplikací. Poskytne pouze přehled o síti, ve které je zařízení připojeno. Také nás informuje o nově došlých událostech, hovorech, zprávách či novinek ze sociálních sítí.

Zamykací obrazovka podporuje zobrazení a ovládání hudebního přehrávače v zamknutém stavu. Můžeme ovládat hlasitost či přeskakovat mezi skladbami. Dále nabízí dva rychlé odkazy na odemčení telefonu a vstup do fotoaparátu. S novou aktualizací, která je v těchto dnech distribuována pod označením „20“, výrobce zamykací obrazovku překopal, a také systémové menu dostalo do vínku nový barevný háv, zvláště ikonky.

Prostředí aplikace Smart Actions nabízí nepřeberné možnosti, každá akce může mít specifické chování, vlastní ikonu i časový rozvrh

Smart Actions Tato aplikace slouží k nadefinování chování telefonu ve specifických situacích. Nové profily můžeme upravovat, přiřazovat jim vlastnosti. Např. můžeme aktivovat profil pro chování telefonu v noci. Snížit jas, vypnout datové sítě, zeslabit zvuky. Můžeme si určit čas, kdy dojde k aktivaci. V základu myšlenky se jedná o profily, které jsou promyšleny více do detailu.

Multimediální funkce: zvuk alá Motorola

Motorola RAZR věnovala velkou pozornost sdílení prostřednictvím několika zařízení. Ať v galerie médií nebo v hudebním přehrávači, všude narazíme na hlášku MotoCast. O co se jedná? Tak nejprve musíme do PC nainstalovat program se stejnojmenným názvem MotoCast. Dále si musíme vytvořit účet u Motoroly. A nyní v PC navolíme, které složky chceme sdílet. V mobilním telefonu pak klikneme na MotoCast a během prvního načtení, které trvá kolem půl hodiny, v závislosti na množství přenášených dat. Výsledkem je, že obsah uložený v PC se nám zobrazí i v mobilním telefonu. Hudba/obrázky/videa.

Hudební přehrávač je označený jako My Music. Jeho úvodní nabídka se skládá z vlastní knihovny, podcastingů, internetového rádia a sdílení DLNA serverů. V knihovně „My Library“ nalezneme obsah, ať uložený v mobilním telefonu, tak sdílený z jiných zařízení. Listovat můžeme mezi kategoriemi typu interpreti, alba, seznam songů, žánry nebo playlisty. U přehrávané skladby může být zobrazován booklet. Je-li přiřazen k danému albu.

Komu by „nevoněl“ stávající hudební přednes, můžete vybírat z velkého množství všelijakých hudebních efektů. K dispozici jsou přednastavené zvukové šablony (3D stereo, domácí kino, živá scéna nebo vlastní nastavení). Ve vlastním nastavení máme dvě podkategorie „prostorový zvuk“ – kde jsou efekty jako živé, prostorové, ambient. V další nabídce pojmenované jako ekvalizér můžeme vybírat mezi extrémními basy, vyváženým zvukem, briliantním sopránem a vokály. Na své si tak opravdu přijde každý posluchač. Dokonce ve zvukových profilech nechybí ani efekty, kterými můžeme okořenit přednes zvuku ve sluchátku.

My Library je místem, kde nalezneme obrázky, fotografie i videa. Uvítací místnost nám nabídne rozčlenění podle obsahu (fotoaparát, obsah ze sociálních sítí, přátel ze sociálních sítí nebo MotoCast). Zobrazovat se mohou i komentáře u fotek a jejich reakce na ně. Při prohlížení fotografií jsem se ale setkal s lagem, který se projevovalo neplynulým až sekajícím se zoomem. Přibližování i oddalování pomocí multi-touch gest je velmi pomalé.

RAZR podporuje hudební formáty MP3, WMA, WAV a video formáty a kodeky H.263/H.264, MP4, WMV a kontejnery xVid a DivX. Sociální sítě nám opravdu nedají pokoj. Upozorňuje nás totiž aplikace Social networking. Její prostředí je velmi dobře optimalizováno. Můžeme přidávat vlastní statusy, nahrávat fotografie či komentovat cizí statusy. Stručně řečeno, jedná se o plnohodnotného klienta.

V oblasti her se musíme spokojit pouze s jedním herním titulem s velmi zdařilou grafikou. Jedná se o závodní auta Need For Speed Hot Pursuit. Vyzkoušel jsem i ostatní hry a na grafiku si nemohu stěžovat. Občas jsem jen zaznamenal drobné škobrtnutí grafiky. Ne, že by to hratelnost stěžovalo, při hw konfiguraci dvoujádrového procesoru s grafickým čipem PowerSGX 540 by se to stávat nemělo.

Fotoaparát: chybí sebevědomí

Fotoaparát Motoroly RAZR nabídne rozlišení 8 Mpx, optika se vyznačuje clonovým číslem f/2,4. Nechybí automatické zaostřování. Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché, můžeme přepínat mezi zadním hlavním fotoaparátem a předním fotoaparátem o rozlišení 1,2 MPx. Ten primárně slouží pro videohovory. Focení ve zhoršených světelných podmínkách usnadní přisvětlovací LED dioda. Mechanická spoušť fotoaparátu bohužel chybí.

Nyní se vrátím zpět k prostředí fotoaparátu. Všechny možnosti nastavení jsou skryty ve vysunovací roletě. Ta nabízí například možnost změny rozlišení: buď 8 Mpx ve formátu 4:3, nebo 6 Mpx v širokoúhlém formátu 16:9. Výsledným snímkům můžeme přiřadit GPS souřadnice. Dále máme možnost aktivovat stabilizaci obrazu. Nakonec, koho by iritoval zvuk spouště fotoaparátu, může jej snadno deaktivovat.

Další kapitolou jsou efekty (sépie, černobílý, negativ a další). Ve scénách nechybí následující profily: portrét, sport, makro režim, krajina, západ sunce nebo noční portrét. V módech pak čeká panoramatický režim, který za uživatele odvede veškerou práci, samospoušť a multi-shot režim. Nakonec můžeme manuálně upravit expozici o 0,1 stupně (v rozsahu -2 až 2). Poslední volba skýtá blesk (automatický, stále zapnutý nebo vypnutý).

Jak si vedou samotné snímky z RAZRu? Jejich kvalitu bych zhodnotil slovy "náladové a vyrovnané". Proč toto neobvyklé zhodnocení? Za optimálních světelných podmínek se dočkáme dobré obrazové kvality. Snímky nepostrádají ostrost, ale! Takřka žádný snímek není ostrý po celé ploše. To není nic neobvyklého. Často jsou ale ve fotografiích oblasti, kde se střídají ostrá a neostrá místa. Fotografie jsou jako by směsicí ostrosti a neostrosti. Ve zhoršených světelných podmínkách kvalita snímků radikálně klesá a nastupuje enormní množství šumu a ostrost se vytrácí. Kde RAZR odvádí poctivou práci jsou makro snímky. Zaostřovací vzdálenost je již od méně jak 10 cm a ostrost je výborná. Až bych řekl, že snímky pořízené z bližší vzdálenosti jsou ostřejší, než je tomu u běžné scény, což je poměrně častý jev u fotomobilů.

Nyní druhá kategorie, kterou je pořizování videí. Fotoaparát pořizuje videoklipy ve Full HD 1920 × 1080 bodů. Snímkovací frekvence činí 29 snímků za vteřinu. Datová stopa je slabší, kolem 15,5 Mb/s. Zvuková stopa je stereofonní s frekvencí 44 KHz a kvalitou 131 kb/s. Během pořizování videí nechybí průběžné kontinuální zaostřování. Raritou je možnost zvolení zvukové stopy, která se přizpůsobí podmínkám, kde nahráváme.

Panoramatický snímek

Snímek pořízený přední kamerou 1,2 Mpx

Snímky pořízené s různými efekty

Motorola RAZR (testovací video) – 1080p, exteriér

Motorola RAZR (testovací video) – 1080p, exteriér

Motorola RAZR (testovací video) – 1080p, exteriér

Telefonní funkce: čistota hovoru zaručena

Do telefonního seznamu se dostaneme přímo z pohotovostní obrazovky. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány kromě tradičního Googlu účtu i se sociálními sítěmi jako Facebook, Twitter. Z těchto zdrojů pak kromě čísel, e-mailových kontaktů zdědí i ikonku obrázku, média, historii nebo detaily onoho účtu. Telefonní seznam můžeme zálohovat skrze klienta Moto Cast nebo na paměťovou kartu. Nechybí třídění do skupin nebo oblíbené kontakty.

Pokud uskutečníme hlasový hovor ne v zrovna tichém prostředí, oceníme mikrofon starající se o eliminaci nežádoucích ruchů a zvuků. Jeho význam jsem v praxi ale příliš nezaregistroval. Kvalita zvuku při hlasovém hovoru se mi jeví jako dostatečná, přivítal bych jen vyšší hlasitost. I na maximální hlasitost jsem měl často problém s porozuměním a hlasitostí zvuku, protější strany.

Zprávy: všechno pohromadě

Textové zprávy mají své pole působnosti v oblasti zvané Text Messaging a Messaging. V první aplikaci se soustředí zprávy výhradně z textové či multimediální komunikace. V aplikaci messaging nalezneme zprávy ze sociálních sítí, e-mailových účtu, zpráv. Všechny příchozí zprávy jsou řazeny ve formě konverzací. Můžeme si zvolit, zda příchozí zprávy budou indikovány pomocí vibrací, můžeme přiřadit vlastní vyzváněcí melodii.

Při vytváření nové zprávy máme k dispozici dvě softwarové klávesnice. První z nich je multi-touch keyboard s klasickou QWERTY klávesnicí, naštěstí nechybí česká lokalizace. Můžeme si nastavit vibrační odezvu, automatické prodlevy i korekturu textu. Druhou metodou je technologie rychlého psaní Swype. Já osobně jsem této metodě ale nepřišel na chuť.

Vestavěný e-mailový klient nabízí tři možnosti přidání nového účtu (firemní mail, standardní schránka nebo Live Hotmail od Microsoftu). Nechybí protokoly pop3, imap4, smtp. Konfigurace nového účtu probíhá buď automatickou cestou nebo manuálně. Nechybí push synchronizace, podpora příloh i stahování zpráv na pozadí. A již tradicí každého Androidího zařízení je i osvědčený Gmail klient.

Organizační funkce a GPS: slušný pracant, co si nepoznamenává

Tradičně nás přivítá kalendář, podporující množství náhledů (měsíční, týdenní, denní). Rovněž si můžeme navolit, které typy chceme, aby se zobrazovaly. Dále jsou pak přítomny úkoly, které jsou v jednoduchém duchu. Můžeme si však určit prioritu, přidat „tagy“, navolit opakování spolu s upozorněním. Nová aktualizace pod označením „30“ přinesla aplikaci Evernote.

Kancelářský balík QuickOffice 4.1.83 si poradí s programy word, excel, powerpoint a PDF. Vytvářet můžeme nové dokumenty, ale i stávající dokumenty různě upravovat. Ranní vstávání usnadní či nezpříjemní několikanásobný budík. Zbylé funkce pak doplní odpočítávání času. Stopky ale výrobce opomněl.

Pro navigování poslouží RAZR svým zabudovaným interním GPS modulem a alternativním řešením v podobě ruského Glonassu. Fixace satelitů je rychlá, nedochází ke ztrátě již získané polohy.

Datové funkce: Amerika nás ošidila

Troufám si říct, že RAZR patří mezi technologického leadera na poli současných zařízení na našem trhu. Nechybí tradiční konektivita GPRS/EDGE 12 a rychlejší datové sítě 3G s HSDPA 14,4 Mbps a HSUPA 5,76 Mbps. Dále se nabízejí bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi HotSpot. Pochvaluji si i nejnovější verzi Bluetooth 4.0 LE + EDR. Americká verze Droid RAZR navíc nabízí i konektivitu LTE.

Datové technologie se nemohu obejít bez internetového prohlížeče. Zde setkáme s prohlížečem, pracujícím na jádře WebKit. Vykreslování stránek je bleskové, nedochází k pomalému načítání nebo dokonce „kostičkování“ obrazu. Nechybí podpora nejnovějšího Flashe 11. Pracovat můžeme s více okny současně. Námi oblíbené stránky můžeme uložit do kategorie záložky, kde jsou posléze zobrazeny jako miniatury s náhledy. Pokud si některou webovou stránku oblíbíme, můžeme ji prostřednictvím sociálních sítí sdílet s přáteli.

Propojení s ostatními zařízeními probíhá přes Bluetooth 4.0 nebo datový kabel se zdířkou microUSB. V telefonu si můžeme navolit, jaký režim chceme zvolit (přenos souborů, komunikace s PC). Nechybí ani bezdrátové sdílení dat DLNA a synchronizace galerie a hudebního obsahu skrze MotoCast. Tento klient se zároveň stará i o komunikaci s telefonem. Můžeme v něm zálohovat náš obsah – kontakty, zprávy a další.

Zhodnocení

Samsung Galaxy S II jsme při psaní recenze označili jako zřejmě nejlepší zařízení roku 2011. Nyní naše tvrzení musíme částečně poopravit. Přinejmenším RAZR je důstojným konkurentem, který v řadě věcí Galaxy překonává. Náskok získává lepším dílenským zpracováním i použitými materiály. Dotykový displej při stejné úhlopříčce nabídne lepší rozlišení 540 x 960 bodů. Fotoaparát, ač má stejné rozlišení, výrazně pokulhává. Výhodou je, že RAZR nepotřebuje žádné redukce, nabízí konektor microHDMI. Také paměťovou kartu vymění, bez sundání zadního krytu. Kvalitami zvukového výstupu jsou si rovni. Oba adepti mají špičkový zvuk do sluchátek i dobré zvukové schopnosti z reproduktoru. Je těžké jednoznačně říct, které zařízení je lepší. Pokud bychom však v ruce měli americkou variantu Droidu RAZR, která podporuje sítě čtvrté generace s LTE, o vítězi bychom pak měli zcela jasno.

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie
Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Co můžeme říct o novém RAZRu? Výrobci se vydařil opravdu povedený comeback. Navázal na úspěchy véčkových žiletek. RAZR má špičkovou funkční výbavu, výkonný hardware, obstojný fotoaparát i dobrou výdrž na jedno nabití. Pokud by výrobce zapracoval na optimalizaci výkonu přístroje a na pohotovostní výdrži, plus vylepšil kvalitu snímků z fotoaparátu, jednalo by se o takřka bezchybný přístroj. Navíc, vše je zabaleno v prvotřídně zpracovaném těle s netradičními materiály typu kevlar.

motorola-razr
Klady
  • přímý přístup k paměťové kartě
  • microHDMI konektor
  • špičková datová konektivita
  • zvukově nadprůměrný reproduktor
  • vynikající zvukový výstup do sluchátek
  • kontrastní Super AMOLED Advanced displej
  • ušlechtilé materiály, zadní kryt z kevlarových vláken
  • precizní dílenské zpracování
Zápory
  • občasné lagy v galerii obrázků i při hrách
  • absence FM rádia
  • znatelný rastr dotykového displeje
  • větší rozměry vzhledem k telefonu se 4,3" displejem
  • nepříliš kvalitní fotoaparát
  • formát micro SIM karty
  • nevyměnitelná baterie
Diskuze ke článku
richard v
jaky ma teda graf. cip?nahore mate power SGX 530 a dole u her mate SGX 540;)

stamos
Necekate ze tohle bude nekdo cist dva mesice pote co vysly recenze na vsech ostatnich webech, ze ne..
Jirka
Dobrý den,

předně bych se nezabýval prvním příspěvkem, protože někdo se chtěl asi pobavit, nebo Vás naštvat. Je jasné, že dobrou recenzi nenapíšete za dva dny a navíc, jak jste museli čekat na výměnu, protože jsme měli vadný kus.
Rovněž se mi líbí Vaše videopohledy.
Nyní ale k samotné recenzi: v plusech píšete, kontrastní super AMOLED displej, ale zároveň hned v mínusech vytýkáte, že razr má znatelný rastr displeje. Čím to? Nemyslím si, že můj Galaxy s II má viditělný rastr a to má nižší rozlišení než tento mobil.
Díky, Jirka
neo
Viditelny rastr je kvuli pouziti pentile matice. Takze ve vysledku ma treba SGS2 jemnejsi displej. rozdil je videt akorat u prohlizece, kde obecne vyzsi rozliseni zobrazi vice obsahu. co jsem procital ruzne recenze, tak displej byl spise vic hodnoceny jako zapor. zpracovani super, ale je to peknej macek. ve srovnani s sgs2 je viditelne o dost vetsi a to maji stejne velky displej. navic ma horsi graficky chip. Silne pochybuji o tom, ze by se dal nejak tesneji srovnavat s sgs2. Kazdopadne pekny krok od motoroli, jen to chce pro priste jeste vic dotahnout a doladit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze