micro-SIM karta: co je zač a kde a za kolik ji sehnat?

38

V dnešním článku se podíváme na zmenšené podobě standardní SIM karty, formátu micro-SIM. Její použití se v dnešních moderních zařízeních stále více a více rozmáhá. V našem článku se dozvíte, jak a kde ji obstarat. A jaké jsou jednotlivé podmínky konkrétních operátorů.

Tato vypadá micro-SIM+ operátora O2. Jedná se o redukci, zahrnující v sobě micro-SIM kartu

Za vším hledej Evropana

Na začátku si vysvětlíme, co vlastně micro-SIM karta znamená. Můžeme ji také označit ne příliš užívaným názvem 3FF SIM. Není to v podstatě nový typ SIM karty. Jedná o „ořezaný“ formát běžné SIM karty. Standardní SIM karta má rozměry 15 x 25 x 0,76 mm, zatímco micro-SIM karta má zmenšené rozměry na 12 x 15 x 0,76 mm. Prvopočátky micro-SIM karty můžeme spatřit už v roce 1998, přičemž jako standard byla micro-SIM vytvořena koncem roku 2003 Evropským ústavem pro telekomunikační normy. Trvalo však téměř 7 let, než se nový formát prosadil masově v praxi. Konkrétně k tomu došlo 27. ledna 2010, kdy Steve Jobs na keynote Applu uvedl i první zařízení se slotem určeným pro tento nový formát SIM karty. Jednalo se o Apple iPad. Následoval Apple iPhone 4, iPad 2 a brzy se s některými modely přidali i další výrobci (více v závěru článku).

Vlevo formát běžné (mini) SIM karty a vpravo zmenšená podoba micro-SIM

Výhody oproti běžné (mini) SIM kartě

micro-SIM si neklade za cíl přinést inovace, vylepšení či jiné výhody. Mnozí uvádějí, že použitím menší SIM karty dojde zejména k úspoře místa v zařízení a uvolnění místa pro jiné čipy či moduly. Vzhledem ke konstrukci slotů je však přínos diskutabilní a mnohdy o žádné úspoře místa nemůže být řeč. Samotný Apple uvádí, že výhody nové micro-SIM karty spočívají v lepší bezpečnosti a v možnosti přiřadit ke kontaktu kromě samotného čísla také e-mailovou adresu nebo skupinu. To se však provádí instalací USIM aplikace (Universal Subscriber Identity Module) na SIM kartu, která poté tyto možnosti bude poskytovat. USIM však lze implementovat do jakékoliv SIM karty, i standardní velikosti, takže v tomto rozdíl opět nehledejme. Evropský telekomunikační institut nakonec uvádí, že rozměry jsou jedinou změnou mezi standardní (mini) SIM kartou a dnešní micro-SIM kartou, čehož se budeme držet také my.

micro-SIM je opravdu miniaturní. Přineslo ale její zmenšení nějaký smysl nebo jen komplikace?

Jak získat micro-SIM u operátorů?

Nyní jsme si tedy řekli, co vlastně micro-SIM karta je. Pokud přemýšlíte o telefonu či tabletu (seznam níže) používající micro-SIM, určitě si kladete otázku, jak ji získat. Operátor mi ji vymění nebo ořeže? Kolik to stojí? Bude se možné vrátit zpět ke standardní velikosti? Níže přinášíme informace pro každého z českých operátorů. U každého z nich jsme podrobně podmínky zjišťovali.

Vodafone

Vodafone logo Vodafone operátor má ze všech tří operátorů nejvýhodnější podmínky pro přechod na micro-SIM kartu. Ve značkových prodejnách je možné si nechat SIM kartu seříznout na micro-SIM kartu, a to zcela zdarma. Kdo by chtěl jiné řešení, může si nechat svoji SIM kartu vyměnit za zcela novou micro-SIM kartu, a to bezplatně. Číslo je samozřejmě možné si nechat, pouze během několika minut proběhne aktivace nové SIM karty, přičemž stará bude deaktivována. Výměna SIM karty navíc není nijak limitována. Dříve platil limit tři výměny za měsíc, který byl ale nyní zrušen. Bezplatná výměna platí i při migraci z micro-SIM karty na standardní SIM kartu. Kdo nechce žádat zpět o novou SIM kartu standardní velikosti, bude řešením redukce, která je na prodejnách Vodafone také poskytována zcela zdarma.

O2

O2 logo Operátor O2 nabízí takzvanou micro-SIM+. Jedná se micro-SIM kartu, zabudovanou v redukci, ze které se micro-SIM karta posléze vylomí. Výměna SIM karty na micro-SIM+ je bezplatná a výměnu je možné provést v kterékoliv O2 prodejně. Číslo je samozřejmě rovněž možné si ponechat, pouze během několika minut proběhne aktivace nové SIM karty, přičemž stará bude deaktivována. Pokud by zákazník přemýšlel o návratu na standardní SIM kartu, bude ho to stát 95,- Kč. Z našich zkušeností ale víme, že tento úkon i O2 mnohdy provádí zdarma, a to bez potřeby výměnu zdůvodnit, nebo na základě pádného důvodu, který musí zákazník uvést. Na většině prodejen je možné si nechat SIM kartu na počkání také ořezat, tento úkon je bezplatný. Kdo by chtěl zakoupit redukci na SIM kartu, bude zklamán, operátor je neprodává ani nerozdává.

T-Mobile

T-Mobile A zbývá nám poslední operátor, který je vůči zákazníkovi nejméně vstřícný. Vydání nové micro-SIM je bezplatné, ale pouze v případě, že si zakoupíte přístroj z nabídky operátora. Majitelé například Motoroly RAZR, která v nabídce T-Mobile není, by zaplatili částku 480 Kč, což je už opravdu dost. Pokud by pak chtěl uživatel vyměnit zpět svoji micro-SIM kartu za standardní SIM kartu, operátor si naúčtuje cenu 480 Kč s daní. Operátor prodává také redukce na běžnou SIM kartu, ale vaši kapsu to zatíží o 70 Kč. Standardní SIM kartu je však možné si přímo v prodejně nechat seříznout na micro-SIM, a to zdarma, na počkání, během krátké chvíle.

Kompatibilní zařízení

Jaké zařízení na našem trhu vlastně používají micro-SIM? Jejich přehled přinášíme níže.

Apple iPad

Apple iPad: přerostlý iPhone i pro 3G sítě

Apple iPad 2

Recenze Apple iPad 2 – Evoluce průkopníka

Apple iPhone 4

Recenze Apple iPhone 4 – Napočtvrté a úspěšně?

Apple iPhone 4S

Recenze Apple iPhone 4S – Inovovaná duše

Nokia N9

Recenze Nokia N9 – První a poslední

Nokia 710

Recenze Nokia Lumia 710 – Windows Phone pro méně náročné

Nokia Lumia 800

Recenze Nokia Lumia 800 – Otevíráme finská okna

Motorola RAZR/RAZR MAXX

Recenze Motorola RAZR – Americký samuraj

A jsme na konci s naším dnešním článkem. Z vašeho pohledu, jak hodnotíte přínosnost nového formátu SIM karty? Spatřujete v něčem výhody nebo je to spíše umělá komplikace ze strany Applu, které se chytili někteří další výrobci? Jaké máte vy zkušenosti s výměnou SIM karty za menší micro-SIM u našich operátorů? Podělte se s námi o vaše názory v diskuzi pod článkem níže.

Diskuze ke článku
Romualdo
Velmi pěnký a přínostný článek.
V případě dokoupení redukce k micro-SIM zpět na klasickou SIM se cena pohybuje cca 40-90Kč, ale najdou se i předražené kousky s cenou nad 200Kč.
Nejhorší operátor se zase ukázal, u něj snad už není dobré opravdu nic:-(
Martin Šimon
Martin Šimon
Přidám zkušenosti z T-Mobile - chtěl jsem na oficiální prodejně seříznout normální SIM kartu, bylo mi však sděleno, že mají rozbité kleště, tudíž to nepůjde. Tak jsem chtěl vyměnit SIM za novou micro-SIM, pracovník mě požádal, abych mu ukázal iPhone, že potom je výměna zdarma, pokud bych ho neměl, stálo by to těch 480 Kč. iPhone tedy nemusí být kupovaný u nich, stačí ho jen ukázat, že ho máte.
pudl
Zkušenost z Vodafonu - Praha , když jsem chtěl microsimku, tak nejprve slečna koukala na mne, jak na zjevení, pak se šla zeptat, po chvilce přišla a někde vyhrabala jakýsi obálkový balíček - malý dopis, kde byly 2 simkarty.
Neptal jsem se dále, do toho balíčku dopisu není vidět, převzal a odešel. Rozbalím dopísek a ouha - byly tam sice 2 simkarty, ale jen simkarty. Tak zase volám na linku VDF, slečna na druhém konci opět něco blekotala, že oni to nestříhají, aby se simka nezničila, nicméně, pak se odmlčela a za chvilku mi řekla, že výměnu 2 simkaret za microsimky mi udělají opět ihned na prodejně. Volám do prodejny - a chytrý chlapec-prodavač mi řekne, přijeďte, ta simkarta se skutečně vystříhne - mají na to udělátko. Zachránili mne tedy v prodejně VDF v Praze - Novodvorská.
Milan
Je bezplatná výměna simkarty na micro sim včetně ponechání čísla i pro uživatele předplacenky, nebo je to možné pouze pro poušálisty? Konkrétně by mě to zajímalo u O2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze