Nokia Lumia 800
recenze

Nokia Lumia 800

Otevíráme finská okna

Po necelém roce přichází na náš trh první počin ze spolupráce Nokie a Microsoftu. Nokia Lumia 800 má jasné poslání – zachránit, co se dá. Nabídne osvědčený design, nový, rychlý a zároveň kontroverzní operační systém Windows Phone, ale také AMOLED displej či velmi kvalitní fotoaparát. Dokáže finského výrobce navrátit na výsluní?

Nokia Lumia 800 - oficiální fotografie

Finská Nokia začíná psát zcela novou kapitolu svého života. Kapitolu úzce spjatou s Microsoftem a jeho operačním systémem Windows Phone. Kapitolu, která bude navždy zapsána jako vysoce kontroverzní, a kterou Nokii mnoho fanoušků zřejmě nikdy neodpustí. Kapitolu, která ji však otevírá nové možnosti, zřejmě přinese nové zákazníky, a ve které třeba i dokáže nasměrovat mladý operační systém Windows Phone tím správným směrem. Zatím je ale vše v úplném počátku a věšteckou koulí naše redakce nedisponuje. Tudíž se vrátíme ze světa snů zpátky na zemi.

Máme před sebou první počin, který Nokia zařadila do nově vzniklé řady Lumia. Nemůže ale samozřejmě chybět ani (snad na pár let stabilní) číselné označení. Číslovka 800 značí, že by, s výjimkou nově představeného modelu 900, mělo jít aktuálně o nejvybavenější kousek z portfolia Nokie. Mnozí Lumii 800 nazývají vlajkovou lodí a je to pravda. Nicméně jde o vlajkovou loď operačního systému Windows Phone. Lumia 800 láká především na design. Málokterý telefon dnešní doby vás zaujme na první pohled více. Stejným lákadlem je AMOLED displej. Ve výbavě dále nechybí 1,4 GHz procesor, 16 GB paměť nebo velmi kvalitní 8 MPx fotoaparát. Bude to však stačit k obhájení poměrně vysoké ceny?

V základním balení najdete

  • mobilní telefon Nokia Lumia 800
  • USB kabel
  • pecková sluchátka
  • koncovku nabíječky
  • silikonové poudro
  • návody

Technické parametry Nokia Lumia 800

Kompletní specifikace
Konstrukce116,5 × 61,2 × 12,1 mm, 142 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012,

Nokia Lumia 800 – videopohled

Design a konstrukce: sázka na jistotu

Jako by si Nokia byla moc dobře vědoma, že systém Windows Phone bude budit rozpaky a použila raději osvědčený design. K tomu se Nokia uchýlila také vzhledem k maximální snaze urychlit vývoj prvního svého Windows Phone 7 telefonu. Na podzim uvedený model N9 svým vzezřením upoutal nemalou pozornost. A jak můžete na fotografiích vidět, Lumia 800 je úplně stejná. Snadno si oba modely spletete. Lumii 800 prozradí jen tlačítka pod displejem či jinde umístěná dioda na zadní straně.

Design ála Nokia N9 se stále líbí

Opět máme před sebou tělo vyrobené z jednoho kusu polykarbonátu, což je speciální plast vyznačující se zvýšenou odolností, barevnou stálostí a tepelnou vodivostí. Ve výsledku nelze srovnávat obyčejný plast a „tento“ speciální plast. Nokii lze jen pochválit, neboť je polykarbonát odolný, nestudí a není tak těžký jako kov. Navíc je i příjemný na omak a neulpívají na něm otisky prstů. Stejný tahákem je i samotný design kombinující zaoblené boky s velmi ostrými rohy. Šance, že si Lumii 800 spletete s nějakým jiným telefonem (samozřejmě vyjma Nokie N9), je naprosto nulová.

Jediná klasická tlačítka najdete na pravém boku

Rozměry Nokie Lumia 800 bych se nebál označit za ideální. Není velká, ani malá a jedná se o smartphone, který ideálně padne do ruky. Na výšku jde o 116,5 milimetrů, na šířku o 61 milimetrů a tloušťka činí příjemných 12 milimetrů. Lumia 800 se tedy nežene za co nejmenší tloušťkou, za což jsme rádi. Výsledkem je totiž pohodlnější držení v ruce, než u dnes všudypřítomných velkých placek. K tomu navíc přispívají i oblé boky. Ačkoliv nebyly použity kovové materiály, narostla hmotnost až na 142 gramů, což není málo. I když je totiž tělo z polykarbonátu, uvnitř se skrývá poměrně bytelná kovová konstrukce, která zaručuje výbornou pevnost telefonu. Při reálném používání byste si ale tak vysokou hmotnost nejspíše ani netipli.

Plechový proužek na zadní straně je náchylný ke škrábancům

Čelní straně dominuje lehce vypoulený displej, který směrem ke krajům klesá. Pod ním našla své místo nezbytná trojice tlačítek. Zleva jde o šipku Zpět, tlačítko s okny vracející vás domů a tlačítko s lupou. Pod blokem senzorových tlačítek už je jen prázdno. Jinými slovy nevyužité místo, což je škoda. Nad displejem jsou ukryté nezbytné senzory. Marně ale budete hledat informační diodu. Ta navíc ani není nijak suplována, jako jsme byli zvyklí u starších Nokií. Klasická tlačítka se vyskytují pouze na pravém boku. Nejvýše je dvojtlačítko k regulaci hlasitosti. Těsně pod ním je odemykací klávesa. Bohužel je úplně stejná, jako tlačítko snižující hlasitost. Může dojít k nechtěnému překlepu. Úplně dole pak nemůže chybět spoušť fotoaparátu. Ke klávesám na pravém boku mám ještě jednu výtku. Na některých kusech při zaklepání telefonem chrastí. Záměrně jsme ozkoušeli 10 různých Lumií 800 z oficiální české distribuce a u třech kusů se chrastění objevilo. Předem tak doporučujeme kus vyzkoušet.

Hudební i datový konektor okupují horní hranu

Levý bok je zcela prázdný. Na spodní stranu se nastěhoval hlasitý reproduktor. Na horní straně, úplně v rohu, našel své místo hudební 3,5 mm jack konektor. Pod netradiční krytkou se pak skrývá microUSB konektor. K otevření musíte zatlačit na krajní část, čímž krytku otevřete. Prozatím vypadá vše bytelně, nicméně krytka příliš odolně nepůsobí. V přímé návaznosti na krytku microUSB se nachází šuplíček pro microSIM kartu. Nejprve je tedy nutné otevřít krytku a až poté lze vysunout šuplíček. Práce s ním je relativně pohodlná, horší je to se samotnou microSIM kartou. O jejím přínosu lze hodně spekulovat. Místo neušetřila, ale hůře se s ní manipuluje.

Lumia 800 je takřka ideálně hluboká, pěkně padne do ruky

Zadní stranu ozvláštňuje především stříbrný proužek, do kterého je zasazena čočka fotoaparátu a také nápis chlubící se optikou Carl Zeiss. Bohužel tento stříbrný proužek je plechový a extrémně náchylný k poškrábání. Náš kus byl používán sotva tři týdny a proužek byl již značně poškrábán i přesto, že s telefonem nebylo zacházeno špatně. Vedle fotoaparátu se pak nachází malá LED dioda.

Krytka microUSB konektoru důvěru nebudí

Vzhledem k tomu, že se kryt baterie nesnímá a baterie je zabudována, působí telefon velmi pevně. Vrzání se nedočkáte ani při silném promačkání. Polykarbonát je také odolný vůči škrábancům. Kdo by to s ochranou telefonu myslel opravdu vážně, najde v krabici silikonové pouzdro, do kterého telefon krásně schová. Výtky tak směřují zejména k plechovému proužku na zadní straně a částečně také k bočním tlačítkům.

Baterie a výdrž: Lumii stačí méně

K baterii není běžným způsobem umožněn přístup a tak musíme Nokii věřit, že opravdu použila Li-Ion akumulátor s kapacitou 1450 mAh. Nejde o nijak dech beroucí hodnotu, jenže nesmíme zapomenout, že zde máme vcelku úsporný operační systém. Bez větších problémů se tak dostanete na tří denní výdrž, a to i v případě, že budete využívat e-mailového klienta s několika účty, sociální sítě a uskutečníte několik hovorů. Nokia Lumia 800 tak po instalaci aktualizace zlepšující výdrž baterie není dalším jednodenním telefonem, což může mnoho uživatelů nalákat.

Do Lumie 800 se vkládá microSIM karta

Asi netřeba psát, že výsledná výdrž bude záviset na způsobu použití. I Lumii 800 vybijete za pár hodin, stejně tak vám vydrží i déle, než výše zmíněné tři dny. Stejně jako ostatní telefony, budeme i Lumii 800 podrobovat standardizovaným testům výdrže, o kterých vás budeme informovat.

Zvuk: s vlastními sluchátky na jedničku

Zvukový projev Nokie Lumia 800 nenaplnil má očekávání. Zklamání číslo jedna – hlasitý reproduktor. V prvé řadě je jen jeden. Stereo by novince slušelo více. Za druhé je jistým způsobem nešťastně umístěn. Pokud míváte telefon položený na stole, můžete slavit. Reproduktor je dole a nic mu v reprodukci nebrání. Problém nastává například při sledování videa, kdy máte telefon v ruce. Zvuk jde výrazně jen z jedné strany, což není dvakrát příjemné. Do kolen vás nedostane ani zvukový přednes, který je průměrný, zcela bez basů. Starší Nokie hrají mnohem lépe.

Hlasitý reproduktor není umístěn zrovna šťastně

Další překvapení čekalo v krabici. Byly jím sluchátka. U telefonu za 12 tisíc korun bych přeci jen čekal něco více, než obyčejné pecky, které vídám u desetkrát levnějších Nokií. Aby toho nebylo málo, mají velmi atypický tvar a sedí velmi špatně v uších. O kvalitě zprostředkovaného zvuku se vůbec nemá cenu bavit. Přibalené pecky krásně degradují celý audio výstup, který, jakmile připojíte vlastní sluchátka, je velmi dobrý. Dočkáte se kvalitních výšek středů, ale i hloubek. Zde už bych si Lumii 800 dovolil přirovnat k těm nejlepším starším modelům. Pro uživatele poslouchající hudbu ze sluchátek se tak nová Lumia hodí a svým zvukem je potěší.

Displej: menší, ale perfektně černý

Chloubou Nokie Lumia 800 bude i displej a to především díky použité AMOLED technologii. Všechny barvy jsou krásně jasné a černá je doslova černá. Nepoznáte, kde končí displej a začíná okraj. Na to možná při vývoji sázeli a maskují tím zbytečně malý displej. Úhlopříčka 3,7 palce sama o sobě nevadí, ale nevyužité místo pod displejem tlačítky zamrzí. Způsobené to je tím, že původní Nokia N9, ze které Lumia 800 designově i velikostně vychází, měla větší displej. Na zmíněné úhlopříčce očekávejte klasické rozlišení 800 x 480 pixelů, které zaručuje jemné zobrazení. Učebnicové jsou pozorovací úhly. Nedochází k inverzi barev a text je vždy čitelný.

Displej se Nokii povedl

Za zmínku určitě stojí, že je displej vyroben technologií PenTile, kdy z důvodu úspory nákladů a nižší spotřeby nemá klasické RGB rozložení jednotlivých bodů, ale má RG-BG. Využívá při vnímání obrazu nedokonalosti lidského oka, které je nejcitlivější na zelenou barvu. Ta je obsažena v každém bodu, ale červená a modrá se střídají ob jeden bod. Pokud bychom displej srovnali s klasickým LCD displejem o stejném rozlišení, pak by obraz na PenTile displeji měl trochu hrubší rastr.

Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní, reakce na vaše dotyky bezchybné. Díky zaoblení displeje po něm palec ruky velmi snadno klouže. Samotný displej je pak chráněn tvrzeným sklem odolným proti poškrábání a nechybí oleofobní vrstva proti ulpívání otisků prstů.

Uživatelské prostředí: Mango z Finska

V recenzi jsme se dostali k uživatelskému prostředí. Vůbec poprvé v historii Nokia používá systém, na jehož vývoji se nepodílela. S vidinou záchrany vlastní značky se spojila s Microsoftem a ve svých chytrých telefonech začala nabízet operační systém Windows Phone 7.5 Mango. O této verzi jsme už několikrát psali, nicméně asi nebude na škodu si vzhledem k důležitosti Lumie 800 vše připomenout.

Prostředí se ani s příchodem Nokie nijak nezměnilo. Základ opět tvoří jedna obrazovka, kterou dle libosti zaplníte dlaždicemi. Co je to dlaždice? Jde o čtvercový (výjimečně obdélníkový) útvar, který může poskytovat aktuální informace dané aplikace. Na jedné dlaždici může ale být i váš oblíbený kontakt, webová adresa, zástupce čehokoliv z určité aplikace (pokud to daná aplikace podporuje) – variací je mnoho. Dlaždice si skládáte dle libosti pod sebe do dlouhé nudle. Z tohoto důvodu doporučuji výběr dlaždic pečlivě zvážit, neboť než se dostanete až k poslední, může uběhnout i několik vteřin. Dlaždice můžete také přeskládat, stačí na jedné podržet prst a následně ji umístit výše či níže. Kromě dlaždic je na pohotovostní obrazovce viděna šipka směřující do menu a hodiny. Doplňující informace o stavu baterie či Wi-Fi získáte až po klepnutí do horního pruhu, kde jsou hodiny. To je plně v souladu s minimalistickým designem a pojetím systému, ale vyloženě praktické to není.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displej s dlaždicemi

Pozastavit se musím i nad nevyužitým místem kolem dlaždic. Vešlo by se sem spousta užitečných informací. Postrádám také jedno místo, kde bych se dozvěděl o všech událostech. Nyní musím sledovat hned několik dlaždic a spoustu informací tak musíte prověřovat ručně. Nezmeškal jsem nějaký záznam v kalendáři, nemám nové upozornění na Facebooku, co zmeškané zprávy z chatu? Vše sice rychle zjistíte z dlaždic, ale pokud tyto konkrétní dlaždice nemáte v horní části, chvíli bude vždy prověřování trvat. Nejideálněji se jeví výsuvná informační lišta, kterou používá Android, Symbian a iOS. Její využití je o to důležitější, protože Lumii 800 chybí informační dioda. Přitom notifikační centrum by mohlo být krásně dostupné například pohybem doleva. Snad se dočkáme v další verzi Windows Phone.

Málem bych zapomněl na odemykací obrazovku, které je poměrně slušně využita. Na obrázkové tapetě vidíte velké hodiny, datum i den v týdnu. Kromě toho je zobrazena také nejbližší událost v kalendáři, stav baterie a signálu.. Pokud se právě stala určitá událost, zobrazí se v pruhu v horní části zamykací obrazovky, přičemž po odemknutí vás telefon chytře zavede přímo k dané události. Po několika vteřinách se však upozornění schová a vám tak nezbývá než kontrolovat dlaždice. V případě, že vám došla zpráva či vám někdo volal, vyskytujete se tato nejdůležitější informace v podobě piktogramu úplně dole na zamykací obrazovce.

Hlavní menu s možnostmi

Do hlavního menu (nebo spíše seznamu aplikací) se dostanete klepnutím na šipku v horní části displeje či prostým tahem prstu zprava doleva. Seznam aplikací stejně jako pohotovostní displej plýtvá místem, ale na druhou stranu vše je maximálně přehledné a minimalistické, plně v duchu Windows Phone . Veškeré položky jsou řazeny do seznamu pod sebe. Správně tušíte, že seznam může být takřka neomezeně dlouhý. Rovnou zapomeňte na nějaké možnosti úprav. Jedinou pomůckou je možnost rychle poskočit na vybrané písmeno v abecedě. Více po systému Windows Phone nechtějte. Ze začátku to práci nijak nebrzdí, ale jakmile si nainstalujete více aplikací, tak procházení „nekonečného“ seznamu zdržuje. Každou aplikaci si ale můžete přetransformovat do podoby dlaždice a umístit ji na pohotovostní displej a zrychlit tak přístup k ní. Stačí podržet prst na vybrané aplikaci. Ve finále tak do seznamu aplikací téměř chodit nebudete, protože vše, co často používáte, budete mít formou dlaždic. Kromě možnosti přesunu se rychle dostanete k recenzím na danou aplikaci a stejně snadno ji můžete odinstalovat, což je praktické. Netřeba bloumat hluboko v menu.

V základní programové nabídce se vyjímá pár aplikací přímo od Nokie. Jimi se v podstatě Lumie liší od ostatních telefonů s Windows Phone. Jde o navigaci Nokia Autem, o které ještě bude řeč. Dále se jedná o aplikaci Přenos kontaktů, která dokáže z vašeho starého telefonu Nokia vytáhnout kontakty. Nokia přichystala ještě více aplikací, ty však najdete zdarma až na Marketplace.

Multi-tasking a další nastavení

Loňská aktualizace Mango přinesla dlouze vyhlížený multitasking. Musíme si ale říci, že nejde o klasický multi-tasking, jak jej známe ze Symbianu nebo starších systémů, ale je stejný, jako například u iOS. Uživatel rozhodně běžícím aplikacím nevládne a nemá možnost ukončovat to, co již nepotřebuje. Ono to sice pro běh systému není potřeba, nicméně jde o zbytečné omezení. K seznamu běžících aplikací se dostanete dlouhým podržením šipky Zpět. Zbývá dodat, že minimalizovat lze jen aplikace, které to umožňují. Jedná se o většinu systémových aplikací a pak ty, kterým tuto možnost daly do vínku vývojáři. U takových aplikací musíte tuto možnost povolit v nastavení. Nutné je to například tehdy, chcete-li mít na úvodní obrazovce aktivní dlaždici s počasím. Bohužel zatím je aplikací, které by podporovaly běh na pozadí, velmi málo. Většina aplikací se tak automaticky uspí a při jejich otevření skrze multitasking okno se znovu spustí, případně spustí tam, kde jste je opustili.

I spící aplikace však mohou přijímat upozornění (Facebook, chat a podobně), takže to zas takový problém nepředstavuje a aplikací podporujících multitasking bude jistě rychle přibývat.

Zastavím se ještě u tlačítka s lupou, které je vděčným tématem od příchodu systému Windows Phone. Tlačítko logicky slouží k hledání. Úplně ideálně by sloužilo k hledání tam, kde se právě nacházíte. Realita je jiná. Pokud budete například v menu, uvidíte lupu na displeji a právě ta slouží k hledání v menu. Tlačítko s lupou slouží výhradně k hledání na internetu. Až doposud jsme kritizovali pevné nastavení vyhledávače Bing, který se rozhodně neřadí k lepším. Změna přichází u Lumií od Nokie. Všechny Lumie v české distribuci budou mít k tlačítku s Lupou přiřazen vyhledávač také Seznam.cz. Uživatel si tak bude moci vybrat, zda dá přednost Bingu, nebo Seznamu.

Výjimečně se pozastavím také u nastavení telefonu. To je občas poměrně chaotické. Jako příklad uvedu změnu kódu PIN. Pokud zavítáte do nastavení, nic o PIN kódu tam nenajdete, chybou bude i položku „Zámek+Tapeta“. Ke změně PIN kódu se dostanete přes dlaždici volání a následně nastavení volání. Nemělo by nastavení volání být pod položkou nastavení? Dle Microsoftu zřejmě ne. Nejčastější položky ale naštěstí vždy bezpečně najdete.

S plynulostí prostředí budete nadmíru spokojeni. Za tu lze Nokii, respektive Microsoft jen chválit. Srdcem telefonu je jednojádrový procesor taktovaný na 1,4 GHz. V době dvoujádrových Androidů si na zadek z této specifikace nikdo nesedne, ale důvod k silnějšímu procesoru opravdu není. Samozřejmě opomeneme-li marketingové hledisko. Nijak zázračně nevypadá 512 MB paměti RAM ani grafický akcelerátor Adreno 205. Ale v reálu se systém spravuje na výbornou a sekání se nedočkáte. Vše je dokonale plynulé, krásně animované a jedná se momentálně o nejplynulejší a nejspolehlivější systém na trhu. Nikdy se nesetkáte se zatuhnutím nebo sebemenším zaškobrtnutím. Jedinou výtku mám k aplikacím třetích stran, které dost často nabíhají poměrně dlouho. Zejména v kontrastu s rychlostí samotného prostředí je to poznat.

Fotoaparát: autofocus zpět na scéně

Více než rok jsme čekali. Na co? Až v novém telefonu Nokia opět uvidíme autofocus. Posledním modelem byla Nokia N8. Od té doby Nokia tvrdohlavě prosazovala full focus. Chválit ale budeme spíše Microsoft, neboť mezi jeho podmínky pro využití systém Windows Phone patří i přítomnost automatického ostření. Lumia 800 jinak disponuje snímačem s rozlišením 8 megapixelů, nechybí ani přisvětlovací LED dioda. Již výše jsem se zmínil o optice Carl Zeiss, která slibuje velmi dobré snímky.

Prostředí fotoaparátu

Vděčni můžeme být i za přítomnost hardwarové spouště fotoaparátu, která je ideálně velká a nabízí i rozumný odpor. Spoušť je samozřejmě dvoupolohová a tiskne se dobře. Zajímavou a užitečnou funkcí je aktivace fotoaparátu i při zamčeném telefonu. Stačí jen zhruba na dvě vteřiny přidržet spoušť a fotoaparát je připraven do akce.

Samotné prostředí fotoaparátu je vyvedeno velmi jednoduše. To ale neznamená, že by chybělo nastavení. Právě naopak. V dlouhém seznamu můžete měnit hodnotu expozice, vyvážení bílé či nastavení blesku. K dispozici jsou i různé scény. Celé nastavení si pak můžete uložit pro příště. V oblasti fotoaparátu ale dospělo plýtvání místem k nepěknému vrcholu. Pokud budete fotit v poměru 4:3 (8 Mpx), je vše v pořádku. Jakmile se rozhodnete pro poměr 16:9 (7 Mpx), zjistíte, že snímaná scéna zabírá sotva polovinu displeje, což rozhodně není praktické. Stejná situace se opakuje i u záznamu videa.

Ukázka digitálního zoomu

Výše popsaný neduh je ale zapomenut v momentě, kdy si prohlédnete výsledné snímky. Nokia Lumia 800 fotí velmi nadprůměrně a směle se zařadí po bok nejlepších fotomobilů. Už předem ale musím avizovat, že nedostižná Nokia N8 se o svůj královský trůn bát nemusí. Snímky z Lumie 800 si nejlépe rozumí se slunným dnem. To jsou fotografie perfektně ostré po celé ploše a nekoná se žádný šum. Hravě si Lumia 800 poradí se světlými a tmavými místy. Nedochází k přepalům. Problémem není ani ostré slunce. Nadprůměrné snímky získáte i při zatažené obloze.

Ukázkové fotografie


Za jasného počasí jsou snímky excelentní

Bát se nemusíte fotit ani v interiérech, kde je dostatek světla. Jen si je nutné dát pozor na pevné držení. Méně světla vyžaduje delší dobu expozice a tím zvýšené riziko rozmazané fotky. Nejvíce kvalita klesá v noci, kde je chybějící xenonový blesk oproti Nokii N8 jednoduše znát. Malá LED dioda toho moc nezmůže. Nicméně i přesto pořídíte například v nočním městě solidní snímky, kde je nutné přetrpět jen vyšší hladinu šumu.


Problémem není interiér ani makro

Také v noci lze s Lumií 800 pořídit slušnou fotografii

Záznam videa je umožněn v maximálním rozlišení 720p (1280 x 720 pixelů) při 30 snímcích za vteřinu. Obrazová i zvuková kvalita patří k dnešní špičce. Jak si ale můžete všimnout z přiložených ukázek, občas se video na zlomek vteřiny zadrhlo. Jednoznačným plusem je přítomnost kontinuálního ostření během natáčení.

Multimediální funkce: pod nadvládou Zune

Multimediální funkce jsou zastoupeny především hudebním a video přehrávačem. Ani jeden samozřejmě Lumii 800 nechybí. Jistou překážkou je fakt, že hudba i video musí projít přes program Zune. Jde o jakousi obdobu iTunes od Applu. Pokud chcete Lumii 800 propojit s počítačem, musíte si nejprve Zune nainstalovat. Někomu tento program vyhovuje, ale prozatím jsem se ve svém okolí setkal spíše se zápornými reakcemi. Samotný program vypadá dobře a poměrně intuitivně. Bohužel není nejrychlejší a občas působí problémy neustále aktualizace. Málokdo ví, že Microsoft šel dokonce dále než Apple. U iPhone se alespoň načte jako fotoaparát a vy tak můžete své snímky ukázat i na cizím počítači. U Windows Phone není možné ani to. Samozřejmě zapomeňte na Mass Storage.

Samotný hudební přehrávač pak dokáže to, nač jsme zvyklí. Hudbu třídí výhradně dle ID3 štítků na interprety, skladby, alba a žánry. Vytvořit si můžete i vlastní playlist. Zde si opět neodpustím výtku k využití velikosti displeje. Font písma je především v popisu seznamu extrémně velký a nezbývá místo na samotný výpis skladeb, interpretů a podobně. Po spuštění skladby vás trošku překvapí, že náhled alba je poměrně malý, stejně tak popis interpreta, skladby a alba. Ovládání přehrávače se pak nachází úplně nahoře. Poněkud komplikované je přetáčení skladeb. Skočit třeba rovnou do poloviny skladby není možné. Funkce přetáčení je totiž možná jen podržením tlačítka Vpřed, což má za následek pouhé zrychlené posouvání.

Hudební přehrávač

Video přehrávač je velmi jednoduchý a jediné, co dokáže, je roztáhnout video na celý displej. Hlavu si nemusíte lámat ani s podporou formátů, neboť Zune si videa převede do ideální formy. Pro někoho výhodné, pro jiné činnost, kterou si rád obstará sám. Zapomenout ale můžete na podporu formátu MKV, který Zune samozřejmě nepodporuje, nebo přehrávání videí ve vysokém rozlišení.

Videopřehrávač

V základní výbavě nenajdete ani jednu hru. Pro ukrácení volných chvil je nutné zavítat na Marketplace, kde naleznete stovky her a poměrně slušné množství je i zadarmo. Výhodou Marketplace je možnost si jakoukoli placenou hru vyzkoušet. Většinou je dostupné třeba první kolo či jste omezeni dosažením určitého počtu bodů. I náročnější 3D hry běhají nadmíru dobře, nic se neseká, netrhá. Zapomenout nesmím ani na přítomnost FM rádia s RDS, které hraje pouze s připojenými sluchátky.

Zahrát si můžete třeba legendárního hada v takřka původní podobě

Hudba, videa i hry si žádají své místo. Nokia Lumia 800 nabízí interní paměť 16 GB. K dispozici máte necelých 14 GB, které nikdy nijak nerozšíříte. Paměťové karty nejsou podporovány. Jistým východiskem by mohla být služba Skydrive, kde od Micrososftu dostanete velkorysých 25 GB místa. Bohužel nejde o ideální řešení a to hned z několika důvodů. Soubory budete mít tzv. v cloudu, tedy na internetu. Abyste se k nim dostali, budete potřebovat rychlé připojení a v lepším případě žádný měsíční limit pro stahování, což je kombinace v České republice velmi omezující. Další problém je nemožnost nahrát fotografii v plném rozlišení. Při nahrávání dojde vždy ke zmenšení na necelý 1 megapixel. Používání Skydrivu pak znepříjemňuje omezení 100 MB pro nahrání jednoho souboru. Natočíte-li si video v HD kvalitě, na SkyDrive jej nijak nedostanete.

Spoustu her si stáhnete z Marketplace

Telefonní seznam a volání: říkejte mu Lidé

Telefonní seznam se ukrývá pod položkou Lidé. Zde se ukázkově sdružují veškeré kontakty dohromady. Naplno se projevuje velmi dobré propojení všech účtů. Zapomeňte na nějaké duplikáty, vše je chytře propojeno. Lumia 800 vám dokáže spojit kontakty z Facebooku, Googlu, Twitteru a dalších sítí. Během chvilky tak můžete mít telefonní seznam hotov a u každého kontaktu všechny informace pěkně pohromadě. Propojení má Windows Phone vyřešen na jedničku a nejlépe ze všech systémů.

Samotný seznam je seřazen abecedně a lze vybrat, zda má být řazen dle jména nebo příjmení. Vyhledávat můžete postupným psaním nebo kliknutím na vybrané písmeno abecedy. Po rozkliknutí kontaktu se vše dále horizontálně větví. Nejprve vidíte velkou fotku, která je nahrána například z Facebooku. Vedle ní je poslední status daného člověka. Zde si dovolím zapochybovat, nakolik je tato informace důležitá, že musí být na nejviditelnějším místě. Níže již najdete mobilní čísla, e-maily nebo třeba adresu. V horizontálním směru se rychle dostanete k novinkám ze sociálních sítí daného člověka či jeho fotografií, které jsou opět načteny ze sociálních sítí. Propojení je vskutku výborné, ačkoli například prostředí Sense od HTC dokáže totéž a možná přehledněji.

Propojenost se sociálními sítě je učebnicová

I v telefonním seznamu se totiž plýtvá místem a nápis Lidé zabírající čtvrtinu displeje mě doslova iritoval. Opět zbývalo zbytečně málo místa na výpis kontaktů. Celkově vzato je ale telefonní seznam zpracován nadmíru dobře. Spokojeni budete i s kvalitou hovoru, nestěžovala si ani druhá strana. Lehce matoucí může být absence klasických sluchátek. Pro upřesnění uvedu příklad. Položení hovoru probíhá odnepaměti červeným sluchátkem a tento trend se přesunul i na dotykové displeje. Na Windows Phone telefonech ovšem hovor pokládáte modrým sluchátkem. Zapomenout nesmím na důležitý fakt, kterým jsou chybějící profily. Věc, na kterou byli uživatelé Nokií od nepaměti zvyklí. Bohužel lze jen vyzvánění ztlumit nebo využít vibrací. Obtížné je i nastavení vlastního vyzvánění. Vybranou skladbu musíte ořezávat, měnit ID3 štítky a nahrávat přes Zune. Jinak ji telefon nerozpozná a nepřidá k seznamu melodií pro vyzvánění.

Ukončení hovoru modrým tlačítkem není obvyklé

Tip: Návod: jak nastavit vlastní vyzvánění u Windows Phone 7?

Zprávy a sociální sítě: na vlně moderna

Nokia Lumia 800 podporuje takřka všechny druhy zpráv. SMSkami počínaje, přes MMS a e-maily, až po sociální sítě. Textové zprávy jsou větveny do konverzací s barevně odlišenými bublinami. Co mi ovšem chybělo, bylo nějaké rozsložkování. Chybí například koncepty. Vytvoříte-li zprávu a odejdete z ní, je zpráva pryč. Tvorba zpráv probíhá přes českou QWERTZ klávesnici. V režimu na výšku nemám co vytknout. Psaní je relativně pohodlné, překlepů je po pár týdnech minimum. Systém Windows Phone navíc inteligentně pozoruje, jakým způsobem na klávesnici píšete (v které části například tisknete mezerník) a odpovídajícím způsobem pak vyhodnocuje stisk. To přispívá ještě k přesnějšímu psaní po pár týdnech. Opět ale budu kritizovat klávesnici v režimu na šířku. Vážně nevím, proč se klávesnice smrskne na střed a kraje displeje jsou naprosto nevyužité. Logicky tak zbývá málo místa na jednotlivé klávesy a psaní není jako obvykle mnohem pohodlnější. I tak je ale o něco málo lepší, než v případě klávesnice na výšku a ve finále se tak na Lumii píše velmi pohodlně.

Práce s e-maily je na vysoké úrovni. Využívat můžete několik účtů, přičemž každý účet může mít vlastní dlaždici na pohotovostní obrazovce, což je moc dobře. Hledat účty smíchané s aplikacemi v hlavním menu není praktické. Tvorba účtu je snadná, pokud máte e-mail u Microsoftu či Googlu. V ten moment nic nenastavujete, jen vyplníte adresu a heslo. V opačném případě vás čeká klasické nastavování POP3, SMTP či IMAP. Po zprovoznění klienta si můžete nastavit podpis či frekvenci stahování nových e-mailů. Dokonce lze více účtů sloučit do jednoho pohledu, pokud to někomu přijde pohodlnější. Práce s e-maily je velmi rychlá a pohodlná a nechybí možnost vlajkování, řazení a podobně.

Práce s e-maily je velmi pohodlná

Na váš dotaz jsme se zaměřili také na práci s přílohami. Office dokumenty problém nečiní. Soubory PDF vás ale mohou zaskočit, protože v základní programové nabídce chybí prohlížeč PDF dokumentů. Při stažení takové přílohy budete vyzváni ke stažení příslušného programu. Po jeho instalaci se ale nic nestane. Je nutné jej spustit a staženou přílohu otevřít. Při posílání přílohy jsem narazil na problém s automatickou kompresí fotografií. Poslat snímek v plném rozlišení není možné.

Sociální sítě jsou vlastně integrovány přímo do telefonu přes položku Lidé. Stačí se v seznamu kontaktů posunout doprava a rázem máte před sebou výpis všech sociálních sítí. Podporován je Facebook, Twitter a LinkedIn. Zpracování je na vysoké úrovni. Pokud byste přeci jen chtěli na každou síť aplikaci zvlášť, není problém. Na Marketplace najdete jak klient pro Twitter, tak pro Facebook. Oba jsou zpracovány dobře, nechybí push notifikace, ale bohužel neumějí česky.

Externí aplikace pro Facebook a Twitter najdete na Marketplace, bohužel jsou v angličtině

Organizační funkce a GPS

Funkce sloužící k organizaci času by měly být vždy zpracovány s maximální precizností. To se v případě Lumie 800 nekoná. Kalendář nabízí jen dva druhy náhledů – měsíční a denní. Navíc měsíční náhled je jedním slovem k ničemu. Opět totiž plýtvá místem a pod mřížkovým výpisem dnů je neuvěřitelně moc nevyužitého místa. V každé mřížce je výpis událostí, jenže je zvolen font, který lidským okem nepřečtete. Pro orientaci ve vašich schůzkách a událostech je tak nutné využívat denní pohled, popřípadě agendu. Opět je vše krásně synchronizováno a v kalendáři vidíte události z Google kalendáře i Facebook současně. Pro lepší přehlednost jsou barevně odděleny.

Kalendář se příliš nepovedl

Další důležitou funkcí je kancelářský balík Office. V něm můžete číst, editovat i vytvářet dokumenty Word, Excel i PowerPoint. Nechybí ani poznámky OneNote, přičemž vše lze opět snadno synchronizovat. Své práce můžete ukládat nejen do telefonu, ale i do cloudového SkyDrivu. Lehce zamrzí snad jen omezené možnosti formátování textu ve Wordu.

Práce s dokumenty Office je pohodlná, hodilo by se jen více možností

Z dalších funkcí nechybí hned několik budíků, u kterých si nastavíte, kdy mají budit. Pamatujte však, že nesmíte telefon vypnout. V ten moment se zvuku budíku nedočkáte. Závěrem zmíním ještě kalkulačku, které si rozumí i s pokročilejšími funkcemi.

Budíků je několik, ale nebudí při vypnutém telefonu

Silné slovo by Nokia měla mít v oblasti navigování. Základem jsou mapy. Najdete zde i Bing mapy, ale stáhnout lze i mnohem lepší Nokia mapy. Ty jsou nově jako extra aplikace, protože samotná navigace je také zvlášť. Z anglického pojmenování Nokia Drive se vytvořil nepěkný český ekvivalent Nokia Autem. Důležitá je ale samotná funkčnost. Mapové podklady jsou samozřejmě zadarmo, ale musíte si je nejprve stáhnout. Telefon si je stahuje buď podle potřeby, nebo si můžete přímo z telefonu stáhnout dopředu mapy celých zemí či regionů zdarma. Funkce navigace jsou prozatím mnohem horší, než tomu je u Symbianových Nokií. Chybí body zájmu a při výpočtu trasy se nedočkáte alternativ. Vyhledání cílového bodu je navíc prozatím podmíněné připojením k internetu, což by celou navigaci dost degradovalo. Naštěstí Nokia slíbila tuto skutečnost napravit v jedné z blížících se aktualizací.

Nokia mapy Bing mapy hravě předčí; navigaci ještě čeká značně vylepšení

Velice potěšující je rychlost fixace satelitů. I v uzavřeném místnosti to Lumia 800 stihla za necelých 10 vteřin. Venku bylo zobrazení přesné polohy otázkou několika málo vteřin.

Internetové a datové funkce: kam zmizelo HDMI?

V dnešní době jsou důležitým faktory při výběru mobilního telefonu možnosti spojení s okolím. Základem je konektor microUSB a dodávaný USB kabel. Tím ovšem kabelové spojení končí. Citelně zamrzí absence microHDMI konektoru. Ano, konkurence jej často také nemá, nicméně Nokia jej ve svých starších špičkových modelech nabídla. Trochu zastarale působí i Bluetooth ve verzi 2.1. Připojení k internetu je možné přes technologie GPRS/EDGE (obě ve třídě 33) nebo prostřednictvím sítí 3G. Podporovány jsou nadstavby HSDPA (14,4 Mbps) i HSUPA (5,76 Mbps). Nechybí ani bezdrátové Wi-Fi.

Prohlížeč si neporadí s Flashem a ani formátování textu není ideální

K prohlížení internetu je připraven Internet Explorer 9, který vyniká především svou rychlostí. Pohyb po stránce je plynulý a nesetkáte se s pozdním načítáním. Zamrzí ale absence Flashe, který se stále občas hodí a modernímu telefonu by prostě chybět neměl. S příchodem aktualizace Manga se adresní řádek přemístil ke spodnímu okraji displeje, což se mi jako příliš praktické řešení nejeví. Adresní řádek navíc nelze vypnout a ukusuje cenné místo na displeji. Trošku prapodivné je také formátování textu na stránkách, kdy je mnohdy něco zbytečně zvětšeno. V nastavení zaujme funkce pro detekci prohlížeče. Stránka jej může rozpoznat jako mobilní nebo počítačovou verzi. Bohužel to moc nefunguje. I přes nastavení počítačové verze se mi přednostně načítaly mobilní verze stránek.

Nastavení nefunguje vždy tak, jak má

Závěrečné zhodnocení: nelehký úkol prvorozené

Nokia Lumia 800 právě dnes vstupuje na český trh. Nikdo tudíž nemůže vědět, jak se jí bude dařit. V každém případě má v rukávu hned několik trumfů. Tím nejviditelnějším je design. Sice jsme jej viděli už u N9, ale stále se těší velké oblibě a v záplavě stále stejných černých placek, Lumia 800 vyčnívá. Dále tu máme perfektní displej. Opomenout nemohu ani vysoce kvalitní fotoaparát, který za sebou nechává většinu dnešní konkurence. Jednoznačným plusem je také skvělá rychlost celého prostředí a jeho ukázkovou provázanost se sociálními sítěmi.

Nokia Lumia 800

Pak je tu také operační systém. Nokia opouští u nás oblíbený Symbian a nasazuje Windows Phone, který je stále ještě spíše v plenkách. V operačním systému bude problém i spása zároveň. Uživatel zvyklý a spokojený se Symbianem si Windows Phone pravděpodobně nepořídí. Na druhou stranu Nokia naláká nové zákazníky, kterým se nová platforma zalíbila, ale nemohli si vybrat z nabídky konkurence.

Kritika musí chtě nechtě padat i na operační systém, který je až příliš omezený a uživatele svazuje. Nemožnost hlubší personalizace pohotovostního displeje a především menu považuji dnes za neodpustitelné. Stejně tak omezení služby SkyDrive (viz. výše) či nutnost používat Zune při přesunu obsahu z či do telefonu. Nedostatečná je i interní paměť 16 GB, kterou nelze rozšířit. Kapitolou sama pro sebe je použití microSIM karty. V neposlední řadě zamrzí i chybějící HDMI konektor.

Největší konkurenti: Samsung Omnia W a HTC Titan

Pomyslným katem je pak cena. Nokia Lumia je velmi povedený a kvalitní telefon, ale 12 tisíc korun je za takovýto přístroj moc. Velmi podobně vybavený Samsung Omnia W lze totiž pořídit o 5 tisíc korun levněji, a to je propastný rozdíl. Záchranou Nokie Lumia 800 je silná propagace, která ji své zákazníky zajistí. Z řad konkurentů se kromě zmíněného Samsungu objevuje také HTC Titan, který cenou přímo Lumii 800 konkuruje a jehož tahákem je velký displej.

nokia-lumia-800
Klady
  • provázanost prostředí se sociálními sítěmi
  • rychlé prostředí
  • velmi dobrý zvukový výstup
  • nadprůměrný fotoaparát
  • kvalitní AMOLED displej
  • příkladné dílenské zpracování
  • neotřelý design
Zápory
  • navigaci zatím chybí pár funkcí
  • omezená služba SkyDrive
  • pouze 16 GB paměť (chybí slot pro paměťové karty)
  • microSIM karta
  • chybí HDMI konektor
  • mutli-tasking není plnohodnotný
  • Windows Phone je stále značně omezen
  • chybí Mass Storage a nutnost používat Zune
  • vysoká cena
  • hůře zpracovaný kalendář
Diskuze ke článku
Dano
Excelentna recenzia,dokonca aj z minusmi.Uz sa tesim na reakcie tych co je pre nich Lumia dokonala ako budu kritizovat a vyvracat kazde jedno minus...Ja s kazdym minusom suhlasim.
freeman
Na mobil za cca 12000 kč dáko veľa mínusov a málo plusov. Raz darmo Nokia Lumia 800 je momentálne len predražená imidžovka. Možno keby bola cena o cca 3-4 tisíc menej potom by to bol iný verdikt a mobil by bol šťuka na trhu. Škoda.
mmme
Výborná, nezaujatá recenze!
Deco
Proč by měla být Lumia dokonalá? Dokonalost je nudná a je takřka nemožné jí dosáhnout. Radši budu mít telefon, jenž je v mnoha oblastech jedinečný a na mnoha polích doslova exceluje. A to mi Lumia bezezbytku splní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze