Apple iPad: přerostlý iPhone i pro 3G sítě

3

Moderní trendy v současném světě mobilních telefonů "určuje" také Apple. Se svým iPhonem způsobil revoluci a nyní si věří na další. V současné době letí internet a velké displeje, což kombinuje jablečná novinka s názvem iPad. Co je vlastně zač a co umí?

Apple iPad by se dal stručně shrnout jako internetový tablet. To je zařízení určené k pohodnému prohlížení internetu, multimediálního obsahu a spravování dalších aplikací. Tolik stručná charakteristika, po které je nutné říci, že nový iPad se zastavil někde na půli cesty mezi iPhonem a MacBookem. Operačním systémem je totiž jen mírně upravený systém z iPhonu a tím pádem chybí například multitasking a spoustu dalších věcí, které známe z běžných počítačů. Neduhy iPhonů tak přetrvávají i zde. S iPhonem má iPad společný i design s jedním tlačítkem u displeje. V jednoduchosti řečeno, iPad je na první pohled„jen“ přerostlý iPhone.


Rozdíl mezi verzemi jen s Wi-Fi a s Wi-Fi a 3G hledejte na zadním krytu

Kromě logického nárůstu výšky a šířky nový tablet potěší zachováním tloušťky pouze 13,4 milimetrů. Přední stranu pro sebe okupuje 9,7“ displej s rozlišením 1024x768 bodů. Je pochopitelně kapacitní s podporuje multitouch. O chod iPadu se postará vlastní procesor Apple A4 s taktem 1GHz. Na Americkém kontinentu se iPad začne prodávat ve třech verzích s různě velkou vnitřní pamětí, přičemž 64GB dat bude výsadou nejdražšího iPadu a k dispozici budou i levnější 16GB a 32GB varianty.

Kromě těchto variant budou v prodeji i verze s rozdílnou datovou výbavou. Zákazníci budou moci vybírat, zda si pořídí iPad jen s Wi-Fi nebo zároveň i se slotem na SIM kartu a tudíž možností surfovat prostřednictvím 3G sítě. Hovory však provozovat možné nebude. Velmi příjemným překvapením je zpětná kompatibilita aplikací vyvíjených pro iPhone. Ty poběží i na iPadu, a to dokonce i v režimu na celý displej. I když grafické aplikace nevypadají poté nijak vábně a roztažené textové programy vypadají na velkém displeji divně. Hraní her, prohlížení fotografií, filmů či internetu bude tak velmi podohdlné. iPad vůbec umí v podstatě to samé, jako iPhone, jen je vše díky většímu displeji pohodlnější. Nechybí například digitální kompas a určování polohy pomocí sítě a A-GPS (pouze u Wi-Fi+3G modelu).

Potěší kvalitně zpracovaný emailový klient i kalendář, možnost přehrávat HD videa a další funkce. K dispozici bude například i elektronický obchod e-kniham. Vývojáři už teď mohou vyvíjet nové aplikace pro větší displej, případně jednoduše upravit ty starší. Některé softwarové neduhy iPhonu se však bohužel přenesly i sem a například surfování internetem tak nebude zcela plnohodnotné. Zapomnělo se totiž na podporu plnohodnotného Flashe, což vás při prohlížení některých stránek může omezovat.

Velmi podstatná je pro koncového zákazníka cena. Základní verze s vnitřní pamětí 16GB se v USA bude prodávat za cenu 499 dolarů. Při aktuálním kurzu je to něco málo přes devět tisíc korun. Naopak nejvyšší verze s pamětí 64GB bude startovat na ceně 699 dolarů ( téměř 13000Kč). V případě, že budete chtít model i s 3G modulem, je nutno ještě připlatit. Nejdražší variantou tak za 829 dolarů bude 64GB model s WI-Fi a 3G. K tomu je potřeba připočítat měsíční poplatek za datový tarif, který bude v USA u AT&T činit 29 dolarů. Kupní ceny v korunách ovšem berte jen jako orientační. Zatím není potvrzené zda a v jakých verzích se k nám iPad vůbec dostane.

Technické parametry

Rozměry242,8 x 189,7 x 13,4 mm
Hmotnost680 gramů (model s Wi-Fi), 730 gramů (model s Wi-Fi + 3G)
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový - kapacitní, rozlišení 1024x768, úhlopříčka 9,7", LED podsvícení
Procesor1GHz Apple A4
Paměť16/32/64 GB vnitřní
Multimédia hudební přehrávač (AAC (16 to 320 Kbps), Protected AAC (from iTunes Store), MP3 (16 to 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, and 4), Apple Lossless, AIFF, and WAV), video přehrávač
Datové funkce Bluetooth 2.1
GPRS, EDGE, 3G, HSPA,Wi-Fi (a,b,g,n), TV-Out
Baterie a výdrž ? Li-Pol 25 Wh
Pohotovostní doba: ? hodin (GSM), ? hodin (UMTS)
Cena a dostupnost cca 10000 - 14000 Kč
uvedení verzí v březnu až červnu 2010
Diskuze ke článku
Martin
Hladu ? Tak to jsem teda hladov
Martin
Panecku to je vykon......
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Děkujeme za upozornění. Opravdu nechápu, jak se tam takové absurdnosti mohly objevit. Hned to opravím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze