Vyzkoušeli jsme Studentfone, virtuála pro "internetově závislé"

21

Studenfone je další virtuální operátor v síti Vodafone, který se tentokrát snaží zaujmout především mladší generaci zákazníků, a to především díky zajímavé nabídce datového zvýhodnění, které lze získat zdarma za pravidelné dobíjení. Ve všech pádech se skloňuje také populární Facebook. Tarifní zvýhodnění však nečekejte, za služby zaplatíte přednabitým kreditem. Bohužel, ne vše je ale tak jasné, jak se na první pohled zdá.

Nemá smysl pozastavovat se nad celkovým počtem virtuálních operátorů, ze kterých máme momentálně v České republice na výběr. Je to zkrátka "boom", ze kterého s úspěchem vyvázne pouze hrstka z nich. O uzmutí podílu na trhu se bude snažit i nový virtuální operátor v síti Vodafone, který odstartoval 9. září a nechá si říkat Studenfone. Už jeho název napovídá, že se jeho nabídka zaměřuje na mladé a internet milující lidi. Ti se většinou nechtějí žádným způsobem vázat, proto ani u Studentfonu nečekejte žádnou nabídku tarifních zvýhodnění. Má tedy šanci na úspěch nebo se jedná o další přebarvenou předplacenku, která nenabízí žádnou přidanou hodnotu? Na to se podrobně podíváme v dnešním článku.

TIP: Nový virtuál Studentfone nabídne internet za dobití zdarma

Studentfone se zaměřuje hlavně na mladší osazenstvo.

Začínáme

Jak jsme již zmínili, u Studentfonu nečekejte žádné tarifní zvýhodnění, za všechny služby tak budete platit přednabitým kreditem, což je vzhledem k cílové skupině mladých lidí, kteří se neradi k čemukoliv zavazují, zcela pochopitelné. Jednoduše tedy stačí zakoupit SIM kartu a rovnou můžete začít využívat všech nabízených služeb. Ale kde SIM kartu sehnat? Na výběr máte jako vždy z několika možností. Pro většinu mladých lidí budou tou nejpohodlnější možností objednat kartu on-line zde. Po zapsání všech osobních údajů máte na výběr velikost SIM (o tom ale až později) a také volbu doručení a platby.

On-line nebo osobně? Záleží jen na vás.

Kartu si můžete nechat doručit až domů pomocí České pošty (40 Kč poštovné) nebo si pro ni můžete přijít do výdejního místa ISICPOINT - (Letenská 118/1, Praha 1), v tomto případě samozřejmě zadarmo. Cena samotné SIM karty je pak 150 Kč. Zaplatit můžete online platební kartou (0 Kč), převodem z běžného účtu (0 Kč) nebo dobírkou (dalších 40 Kč). V případě vyzvednutí v ISICPOINTU je možné zaplatit hotově. Bonusem je také odpuštění poštovného pro držitele ISIC/ITIC/IYTC/ALIVE karty, stačí napsat její číslo a nechat ho ověřit.

Poštovné zdarma? Není problém, stačí zadat číslo vašeho průkazu.

Pokud kartu nechcete objednávat on-line, je tu možnost nákupu ve vybraných místech, které naleznete po celé České republice, jejich kompletní seznam naleznete zde. Klíčovými distribučními partnery se staly společnosti Student Agency, Regiojet, Knihkupectví Neoluxor a síť restaurací KFC. V trafikách tak Studentfone nehledejte.

Nová SIM

Nakoupeno, zaplaceno? Domů dostanete (nebo si odnesete) seskládaný papírový obal, který je ze všech stran popsaný – jak jinak - výhodami tohoto virtuálního operátora. Karta nese název "SIMka hlavně na internet" a je přednabitá na 150 Kč, čili na stejnou částku, za jakou ji pořídíte. Celý papírový obal, ve kterém je SIM karta schovaná, je jeden velký uživatelský manuál v českém a anglickém jazyce, ve kterém naleznete všechny potřebné informace s odkazem na webové stránky operátora. Nalezneme zde také informace, že je karta pod taktovkou ISIC. Až si vše pročtete, zaměříte se na samotnou SIM kartu. A teď se znovu vrátíme k jejím velikostem, jak jsem odkazoval v předešlé kapitole.

Studentfone nabízí SIM kartu ve dvou verzích - FLEXI a NANO. Na obrázku vidíte model FLEXI.

Při objednávce totiž máte na výběr mezi dvěma velikostními typy SIM karet (FLEXI SIM = klasická velikost SIM karty, ze které můžete "vyloupnout" i menší microSIM a pak NANO SIM, což je karta speciálně oříznutá pro jablečné telefony). Je škoda, že to Studentfone nevyřešil stejně jako například Kaktus nebo Air Telecom, kteří hned v základním stavu nabídli nanoSIM + adaptéry na micro a standardní velikost SIM karty. Bohužel, u Studentfonu si musíte vybrat. Na testování jsme obdrželi klasickou variantu FLEXI, tedy standardní SIM s možností vyloupnutí na microSIM. Pro velké procento uživatelů se jedná o "tu správnou" variantu, uživatelé iPhonů sáhnou po velikosti NANO.

Vzhled samotné SIM karty není nijak zajímavý, jedná se o čistě bílou plochu, na jejíž zádech nalezneme pouze identifikační číslo. Na zadní straně plastového výlisku pod stíratelným polem pak samozřejmě najdeme potřebný PUK 1 a MPUK (ten se bude hodit, pokud budete chtít začít využívat služby jako M-Platby a M-Banka), PIN je standardně přednastaven na "1234", čili ten doporučujeme po prvotní aktivaci rovnou změnit.

Aktivace SIM

Před samotným využíváním všech služeb je nutné SIM kartu aktivovat, návod je velice jednoduchý. Stačí vložit SIM kartu do telefonu, zadat PIN 1234 a vytočit číslo *20. Zde si zvolíte svoje 4-6 místné heslo pro přihlášení do samoobsluhy, o které si samozřejmě také povíme, ale až později. Hlasový automat vás provede celým procesem aktivace krok za krokem, není tedy důvod k obavám.

Aktivace SIM a služeb krok za krokem.

Pak stačí vyčkat na potvrzovací SMS a je hotovo, SIM karta je nyní plně funkční a připravena jak k použití všech služeb, ale hlavně také pro přihlášení do samoobsluhy. SIM karta je aktivní až v okamžiku doručení potvrzovací SMS zprávy, v našem případě dorazila zhruba po minutě od aktivace v hlasovém automatu.

Kdyby vám nestačil náš návod, Studentfone poradí.

Dobití kreditu a zjištění zůstatku

Ještě než se podíváme na samotnou nabídku virtuálního operátora Studentfone, podíváme se na možnosti, jak si můžete kredit pro nákup služeb navýšit. Možností je hned několik. První možností je samoobsluha, kde si kredit dobijete on-line. Druhou možností je nákup dobíjecího kupónu, který je k dostání pouze v ISICPOINTU - následně můžete zavolat do automatu *20, kde zadáte číslo kupónu nebo pomocí SMS ve tvaru: DOBIJ_číslo na kupónu na telefonní číslo 7700.

Tímto způsobem můžete dobít kredit také někomu jinému, stačí odeslat SMS zprávu s textem DOBIJ_XXY_YYX kde XXY je číslo kupónu a YYX dobíjené číslo v síti Studentfone. Poslední možností jak navýšit kredit je v dobíjecích místech označených logem Vodafone (bankomaty, terminály, online bankovnictví). Možností je tedy spousta. Zbývající kredit zjistíte, když odešlete kód *22# jako standardní hovor.

Kredit navýšíte hned několika způsoby.

Nabídka a akce

Studentfone je virtuální operátor pro mladé lidi převážně do 30 let, a proto je jasné, že musel přijít se speciální nabídkou pro tento okruh lidí zaměřenou. A také že ano, i když občas narazíme na dost velké nepříjemnosti. Nejprve se podíváme na základní ceník služeb. Volání do všech sítí máte za 2,50 Kč s typem účtování 60+1 (první minuta celá, další po vteřinách), SMS do všech sítí za 1,50 Kč, MMS do všech sítí posíláte za 4,50 Kč kus. Studentfone tedy nijak nerozlišuje, jestli voláte do vlastní sítě nebo jinam, tyto ceny zkrátka zaplatíte vždy. Dále se podíváme na nabídku datových balíčků, zde už se pomalu dostáváme do kategorie, kterou můžeme označit jako akce – a ano, i u Studentfonu, stejně jako v obchodech, jsou nabízené akce časově omezené.

Ceník základních služeb

Základní služby Cena do vlastní sítě Cena do ostatních sítí Info
Volání 2,50 Kč / minuta 2,50 Kč / minuta tarifikace 60+1
SMS 1,50 Kč / kus 1,50 Kč / kus x
MMS 4,50 Kč / kus 4,50 Kč / kus x

Datové balíčky

Datové zvýhodnění Cena Platnost FUP limit Podmínky
Data na den 25 Kč 24 hodin 25 MB x
Megabajt standard 250 Kč kalendářní měsíc 300 MB x
Megabajt za dobití 0 Kč kalendářní měsíc 300 MB dobití nejméně 200 Kč

Základní datový balíček jsou "Data na den" za 25 Kč s platností 24 hodin od prvního připojení. Zajímavěji pak vypadá nabídka datového zvýhodnění "Megabajty" za cenu 250 Kč měsíčně, která nabízí 300 MB datový limit. Dobře, toto ještě stále zajímavě nezní, pokud si ale alespoň jednou měsíčně dobijete svoji kartu minimální částkou 200 Kč, následující měsíc máte tento balíček zcela zdarma. Zdarma máte také první měsíc od aktivace SIM karty, abyste mohli funkčnost akce vyzkoušet. Pokud si kredit nedobijete, cena za tento balíček vám bude účtována, jak jsme již uvedli, v plné výši, tedy 250 Kč. V případě nedostatečného kreditu se internet přepne na režim denního balíčku. Po vyčerpání FUP limitu se internet nepozastaví, ale zpomalí na rychlost 20 kb/s. Pokud budete chtít pokračovat v brouzdání plnou rychlostí, můžete přikoupit dalších 300 MB za 100 Kč, což je poměrně lákavá nabídka. Pokud si tedy dobijete 200 Kč, můžete v konečném součtu získat až 900 MB. Základní limit 300 MB máte zdarma, 2 x navýšíte datový limit (100 Kč + 100 Kč) a v součtu tak máte 900 MB za 200 Kč.

To ale není vše, pro Studentfone je nabídka internetových služeb primárním "tahákem", a proto si pro vás přichystal ještě další drobnost v podobě několika webů, které můžete prohlížet bez jakéhokoliv omezení, jelikož se jejich prohlížení nezapočítává do FUP limitu. Jedná se o web facebook.com, studentfone.cz, isicpoint.cz, isic.cz, alive.cz, studentagency.cz a regiojet.cz. Není tedy problém si rychle objednat lístek na vlak a autobus, i když je váš FUP limit dávno vyčerpaný. Mnohem více mladých lidí ale samozřejmě zaujal Facebook.

Facebook a další weby, které vám FUP ubírat nebudou.

Studentfone vyhodnotil v průzkumu Facebook nejvyužívanější sociální sítí a tak je zdarma právě on. Pokud se podíváme na celkové výsledky průzkumu, zjistíme, že Google+, Instagram a Twitter Facebooku nesahají mezi českými uživateli ani po kotníky. Studentfone však prohlásil, že pokud by se do popředí dostala jiná sociální síť, bude na tento fakt pružně reagovat.

Facebook vede, o tom není pochyb.

Takže si to shrneme. Při prvním vložení SIM karty do telefonu máte kredit 150 Kč + dostanete na zkoušku 300 MB dat zadarmo. Prvotní kredit můžete proměnit v další datový limit (dokoupení 300 MB je za 100 Kč). Během prvního měsíce si stačí dobít 200 Kč a na následující období (měsíc) dostanete 300 MB balíček opět zdarma. Navíc nehledě na váš FUP limit můžete využívat Facebook a procházet další weby plnou rychlostí a bez omezení. Dobře, to zní zajímavě. Kdyby ovšem nebylo pověstného "ale".

Garance, akce, podfuk?

A stejně tak, jak dokázal Studentfone na začátku překvapit, dokázal během chvíle nadšení zase umírnit. Nabídka na datový limit 300 MB za dobití zdarma stejně tak procházení Facebooku bez omezení je časově omezená akce, neplatí tedy nastálo. Datový limit zdarma za dobití je platný do 8. září 2014 a procházení Facebooku zdarma je garantováno jen do 31. března roku 2014 (webů studentfone.cz, isicpoint.cz, isic.cz, alive.cz, studentagency.cz a regiojet.cz se tento fakt netýká). Co se bude dít pak, není jasné, ale dá se předpokládat, že akce budou zrušeny a Studentfone tak přijde o své největší výhody. Aby toho nebylo málo, je tu ještě jedna velká nevýhoda. Datový balíček je platný kalendářní měsíc, pro připsání 100% slevy na datový balíček Megabajt je ale nutné dobít kredit v předcházejícím období (měsíci) před jeho využíváním.

Aby nám Studentfone zamotal hlavu úplně, musíme si dávat pozor také na to, co na Facebooku a dalších whitelistovaných webech (označení pro weby, které můžete se Studentfonem prohlížet zdarma) prohlížíme za obsah. Co máme na mysli? Je jasné, že pokud na Facebooku pustíte video z YouTube nebo se necháte přesměrovat na jiný obsah, započítává se takové užívání do vašeho standardního FUP limitu, na to jsme již zvyklí například od Kaktusu. To ale není vše, pokud streamujete náročný datový obsah na samotných whitelistovaných webech (příkladem může být video, které je umístěné přímo na Facebooku) máte opět limit 300 MB. Ten je odlišný od standardního FUP limitu, jedná se tedy o sekundární FUP limit, který slouží jen a pouze pro streamování přímo na whitelistovaných webech.

Ano, sekundární FUP limit na whitelistovaných webech je také 300 MB.

Webová samoobsluha

Samozřejmě také Studentfone nabízí svoji vlastní samoobsluhu, kterou naleznete na hlavní stránce v pravém horním rohu nebo přímo pod tímto odkazem. Přihlásíte se jednoduše pomocí telefonního čísla a vámi zvoleného hesla, které jste si zvolili při první aktivaci SIM karty.

Přihlášení do samoobsluhy, hlavní strana a záložka moje služby.

Úvodní strana samoobsluhy vám umožní rychle dobít kredit a to hned dvěma způsoby - tím první je zapsání čísla kupónu, který můžete zakoupit v ISICPOINTU a nebo můžete dobít kredit pohodlněji on-line pomocí přednastaveného formuláře. Na výběr máte hned z několika částek, samozřejmě můžete nastavit i jinou, vlastní. Na hlavní stránce samoobsluhy si také snadno nastavíte telefon pro internet a odesílání MMS zpráv. Stačí zadat název telefonu, nebo ho vybrat ze seznamu. Vybrat si také můžete možnost rozpoznání telefonu podle prvních 8 číslic IMEI telefonu, což funguje spolehlivě. Nastavení dojde formou binární SMS během pár chvil, stačí zadat PIN (1234) a restartovat. Poté je již vše plně funkční.

Celkově je samoobsluha vedena na výšku, čili působí poněkud nepřehledným dojmem - i když zde nechybí nic důležitého, šlo by to vyřešit i lépe a přehledněji. Celkem se můžete dostat do 3 podkategorií, tou první je ta s názvem Moje služby. V té naleznete informace o vašem tarifu (cena za volání, SMS a nastavené datové zvýhodnění), dále zde můžete vypnout/zapnout služby jako roaming, můžete si také zablokovat SIM kartu a vypnout/zapnout služby jako je příjem MMS zpráv, registr zmeškaných hovorů nebo hlášku oznamující volání do jiné sítě - vzhledem k tomu, že volání/psaní do vlastní sítě není nijak zvýhodněno, je tato hláška naprosto zbytečná, proto ji můžete rovnou s klidným svědomím vypnout.

Podkategorie ''Můj kredit''

Druhá podkategorie nese název ''Můj kredit''. V té však naleznete více, než si možná myslíte. Opět je strukturovaná na výšku, takže působí lehce zmatečným dojmem, každopádně naleznete zde nejenom momentální výši vašeho přednabitého kreditu, ale také stav vašeho FUP limitu, historii volání a v neposlední řadě také historii dobíjení. Především FUP limit nás v této kategorii trochu zaskočil, možná by si celý internet zasloužil vlastní podkategorii, každopádně je to tak. Třeba se časem rozložení samoobsluhy změní a stane se tak přehlednější.

Podkategorie ''Můj profil''

V poslední podkategorii s názvem ''Můj profil'' naleznete vše, co se týká vašeho účtu. Vyplnit zde můžete kontaktní e-mail a také kontaktní telefonní číslo (jiné, než to u Studentfonu), dále si zde můžete změnit heslo, které jste si nastavili při aktivaci SIM karty. Najdete zde také krátké poučení o přenosu čísla. To ale v samotné samoobsluze nevyřešíte, je nutné se telefonicky obrátit na infolinku. Na tu se obrátíte také v případě, že potřebujete pomoci s problémem, který na internetu nenaleznete. Hovor s operátorem je zpoplatněný jednorázovou částkou, o její výši si něco povíme v následující kapitole ''poplatky a služby''.

Volání do zahraničí a roaming

V krátkosti se také podíváme na ceny volání a SMS do zahraničí a roamingu (volání/SMS a datování ze zahraničí). Ceny jsou - jak se dalo očekávat, podobné s Vodafoní nabídkou, pro kontrolu si je ale samozřejmě uvedeme v kompletní podobě.

Roaming

ZÓNY Odchozí hovor (min) Příchozí hovor (min) Odeslání SMS Odeslání MMS
Zóna 1 7,47 Kč 2,17 Kč 2,49 Kč 11,50 Kč
Zóna 2 30,52 Kč 17,81 Kč 9,68 Kč 11,50 Kč
Zóna 3 61,01 Kč 35,59 Kč 14,52 Kč 11,50 Kč

Datový roaming

ZÓNY GPRS/WAP (1 MB)
Zóna 1 14 Kč
Zóna 2 252 Kč
Zóna 3 303 Kč

Rozdělení roamingových zón

  • Zóna 1 – Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gibraltar, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Manský ostrov, Monako, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Vatikán, Velká Británie
  • Zóna 2 – Albánie, Anguilla, Antigua a Barbuda, Aruba, Austrálie, Barbados, Bělorusko , Bermudské ostrovy, Bosna a Hercegovina, Britské Panenské ostrovy, Černá Hora, Čína, Dominikánská republika, Egypt, Greanada, Haiti, Indie, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Kajmanské ostrovy, Kanada, Korejská republika, Kosovo, Makedonie, Maroko, Mexiko, Moldávie, Nový Zéland, Ostrovy Turks a Caicos, Portoriko, Společenství Dominika, Singapur, Srbsko, Svatá Lucie, Svatý Kryštof a Nevis, Svatý Vincenc a Grenadiny, Tunsko, Turecko, Ukrajina, USA, Vietnam, Západní Samoa
  • Zóna 3 – Afghánistán , Alžírsko, Angola, Argentina, Arménie, Ázerbajdžán, Bahrajn, Bangladéš, Bolívie, Brazílie, Burkina Faso, Ekvádor, Filipíny, Gabon, Gambie, Ghana, Gruzie, Guatemala, Guinea, Honduras, Hongkong, Chile, Indonésie, Irák, Írán, Jemen, Jordánsko, Kambodža, Katar, Kazachstán, Keňa, Kolumbie, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libanon, Libérie, Macao, Madagaskar, Malajsie, Maledivy, Mauricius, Mongolsko, Mosambik, Namibie, Niger, Nigerie, Nikaragua, Omán, Pákistán, Paraguay, Peru, Rusko, Salvádor, Saúdská Arábie, Seychely, Spoj. arab. emiráty, Srí Lanka, Súdán, Sýrie,Tádžikistán, Tanzánie, Tajwan, Thajsko, Turkmenistán, Uganda, Uruguay, Uzbekistán, Zambie

Volání, SMS a MMS do zahraničí

REGIONY Volání do zahraničí SMS do zahraničí MMS do zahraničí
Region 0 7,26 Kč 2,52 Kč 6,55 Kč
Region 1 + 2 11,50 Kč 2,52 Kč 6,55 Kč
Region 3 30,25 Kč 2,52 Kč 6,55 Kč
Region 4 42,35 Kč 2,52 Kč 6,55 Kč

Rozdělení regionů

  • Region 0 – Rusko, Slovensko, Ukrajina, Vietnam, Čína
  • Region 1 – Andorra, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Gibraltar, Irsko, Itálie, Jersey, Kanada, Lucembursko, Maďarsko, Man, Monako, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, USA, Vatikán, Velká Británie
  • Region 2 – Albánie, Alžírsko, Austrálie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Estonsko, Republika fialových sloních chobotů, Falklandské ostrovy, Island Guadeloupe, Hongkong, Island, Izrael, Japonsko, Jihoafrická republika, Kypr, Libye, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Makedonie, Malta, Mexiko, Moldávie, Mongolsko, Palestina, Rumunsko, Singapur, Slovinsko, Spojené arabské emiráty, Srbsko, Tunisko, Turecko
  • Region 3 – Angola, Argentina, Arménie, Ázerbajdžánská republika, Brazílie, Čile, Egypt, Filipíny, Gruzie, Indie, Indonésie, Írán, Jordánsko, Kazachstán, Korejská republika, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libanon, Malajsie, Maroko, Nigérie, Nový Zéland, Pákistán, Peru, Saúdská Arábie, Sýrie, Tádžikistán, Tajwan, Thajsko, Turkmenistán, Uzbekistán, Venezuela
  • Region 4 – Afghánistán, Americká Samoa, Anguilla, Antarktida, Antigua a Barbuda, Americké Panenské ostrovy, Aruba, Ascension, Bahamy, Bahrajn, Bangladéš, Barbados, Barma, Belize, Benin, Bermudské ostrovy, Bhutan, Bolívie, Botswana, Britské Panenské ostrovy, Brunej, Burkina Faso, Burundi, Cookovy ostrovy, Čad, Diego Garcia, Dominikánská republika, Džibuti, Ekvádor, Etiopie, Fidži, Francouzská Guayana, Francouzská Polynésie, Gabon, Gambie, Ghana, Grenada, Grónsko, Guam, Guatemala, Guayana, Guinea, Guinea-Bissau, Haiti, Honduras, Irák, Jamaica, Jemen, Kajmanské ostrovy, Kambodža, Kamerun, Kapverdy, Katar, Keňa, Kiribati, Kolumbie, Komory a Mayotte, Kongo, Kostarika, Laos, Lesotho, Libérie, Macao, Madagaskar, Malawi, Maledivy, Mali, Marshallovy ostrovy, Martinik, Mauricius, Mauritánie, Mayotte, Mikronésie, Montserrat, Mosambik, Namibie, Nauru, Nepál, Niger, Nikaragua, Niue, Nizozemské Antily, Nová Kaledonie, Omán, Ostrovy Turks a Caicos, Palauské ostrovy, Panama, Papua-Nová Guinea, Paraguay, Pobřeží slonoviny, Portoriko, Reunion, Republika Kongo, Rovníková Guinea, Rwanda, Salvador, Senegal, Severní Korea, Seychely, Sierra Leone, Somálsko, Společenství Dominika, Společenství Severních Marian, Srí Lanka, Středoafrická republika, Súdán, Surinam, Sv. Helena, Sv. Pierre & Miquelon, Svatá Lucie, Svatý Kryštof a Nevis, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Svatý Vincenc a Grenadiny, Svazijsko, Šalomounovy ostrovy, Tanzánie, Togo, Tokelau, Tonga, Trinidad a Tobago, Tuvalu, Uganda, Uruguay, Vanuatu, Wallis a Futuna, Zambie, Západní Samoa, Zimbabwe

Poplatky a služby

Studentfone je virtuální operátor, a tak se musíme připravit na nějaké ty poplatky a speciálně zpoplatněné služby. Na webu operátora v kategorii ceny naleznete kompletní ceník těchto služeb, který sice není dlouhý, ale některé částky trochu zamrzí. Výměna SIM karty (v případě poškozenía nebo ztráty) vás vyjde na 100 Kč, výměna za jiný typ SIM karty (například výměna FLEXI na NANO) nebo v případě odcizení, které doložíte zápisem Policie ČR je zdarma, hovor s operátorem zákaznické linky vás jednorázově vyjde na 40 Kč (!!!), identifikaci obtěžujících volání máte zdarma, stejně jako přenos telefonního čísla. Pokud byste náhodou potřebovali nadiktovat FAX, cena je 2,90 Kč za minutu. Zamrzí především drahé volání na infolinku, i když se jedná o pochopitelné směřování zákazníků na samoobsluhu. Vzhledem k cílové skupině zákazníků by to neměl být až tak velký problém.

Ceník virtuální operátora Studentfone není dlouhý, zamrzí drahý hovor s operátorem.

První hovor a kvalita pokrytí

Kvalita hovoru a pokrytí jsou, jak se dalo tušit, bezproblémové, Studentfone využívá služeb Vodafone a tak je dostupnost služeb naprosto totožná, což dokazuje i následující mapka. Na jiné problémy jsme nenarazili. Zvuk je čistý a kvalitní, bez jakýchkoliv prodlev nebo dalších problémů. Nic jiného než perfektní pokrytí jsme ale ani neočekávali.

Mapa pokrytí Studnetfone, který pracuje v sítích Vodafone.

Zhodnocení a závěr

Co z dnešního článku vyplývá? Studentfone rozhodně není jen přebarvenou předplacenkou a nabízí poměrně zajímavé taháky, hlavně v podobě datového balíčku zdarma za dobití nebo volné procházení některých stránek. Nabídka 900 MB za 200 Kč zní docela lákavě. Ovšem všechny tyto akce jsou časově omezeny a nikdo neví, jak to bude dál. S největší pravděpodobností o tyto výhody přijdete. I když, pokud se zákazníci vzbouří a budou hrozit hromadným odchodem, je možné, že si to nakonec Studentfone rozmyslí a v akci bude (třeba v trochu pozměněné formě) pokračovat. Bez těchto výhod se totiž jedná o nekonkurenceschopnou nabídku. Radost neudělá ani sekundární datový limit pro streamování obsahu na whitelistovaných webech. Ceny za volání, SMS a MMS také nejsou ničím výjimečné, vše se točí okolo internetu.

Celkové hodnocení Studentfonu je tedy poněkud rozpačité a vše bude záležet na tom, jak se po ukončení akcí změní/nezmění postoj zástupců virtuálního operátora, na tom bude záviset také celkové hodnocení a celkový úspěch. Naštěstí se ničím nevážete a tak není problém později kartu prostě zlikvidovat. Výhody jsou zřejmé, nevýhody také, rozhodnutí je jako obvykle na vás. Za momentálních podmínek se ale jedná o poměrně zajímavého virtuálního operátora.

Všeobecné obchodní podmínky - Studentfone (274,4 KB, pdf)

Zdroje: studentfone.cz

Diskuze ke článku
Lukeenho
Dobrý den, díky moc za obsáhlý článek, nicméně byli byste mi prosím schopni poradit jak postupovat přímo u studentfonu při ztrátě SIM? Lze nějak získat zpátky původní číslo?
gojjim naches
pri pouzivani wifi a simky twist on line...dobijim jednou za tri mesice...
Jerec
Studentfone vážně zajímavý, ale stále ne tak jako Tesco ;)
Vodafone?
Jelikož je to v síti Vf, tak doufám, že k té SIMce dávají síťku na motýli se sloganem chytni si signálu kolik chceš. Tragické pokrytí datama u Vf je pověstné. O2, nebo aspoň T-m by byli rozhodně lepší volbou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze