Nástupce microSIM finálně schválen: nanoSIM je menší o 40%

Vývoj velikosti SIM karet do mobilních telefonů jde stále kupředu a současný přechod na microSIMky nemusí být konečnou. ETSI totiž schválilo podobu a rozměry budoucí nano-SIM karty, která uspoří až 40% místa. Vyhrál návrh Applu, přičemž se standardem souhlasí dokonce i Nokia, která prosazovala konkurenční standard.

Běžná SIM karta (miniSIM) a microSIM karta

V dnešní době se stále nejčastěji setkáváme s „druhou verzí“ SIM karty, které se přezdívá miniSIM karta. Doby kdy byla SIM karta velká jako kreditka jsou již dávno pryč. I současným miniSIMkám však zvoní umíráček, protože před dvěma lety se začala pomalu rozšiřovat zmenšená varianta zvaná microSIM. Jenže ta se ani nedočkala masivnějšího rozšíření a už víme, že se rýsuje nástupce. A jak jinak, než menší.

Typ SIM karty rozměry
Bežná SIM (miniSIM) 25 x 15 x 0,67 mm
microSIM 15 x 12 x 0,67 mm
nanoSIM 12,3 x 8,8 x 0,67 mm

ETSI (European Telecommunications Standards Institute) před pár dny odsouhlasil podobu, respektive rozměry, nové verze SIM karty, které se již nyní přezdívá nanoSIM. Budoucí SIMka ušetří až 40 % místa a její rozměry by měly činit 12,3 milimetrů na délku a 8,8 milimetrů na šířku. Tloušťka 0,67 milimetrů bude stejná, jako v případě současných SIM karet. Rozměry jsou tak bližší standardu, který prosazoval Apple. Vypadá to ale, že nový standard uzná rovněž Nokia, která původně prosazovala konkurenční standard. Schválený standard by měl být s adaptérem zpětně kompatibilní se stávajícími přístroji. Více informací o konkrétní podobě však bude známo v dohledné době.

Srovnání microSIM vlevo a nanoSIM vpravo (zde konkrétně v podobě navrhované Applem)

Zdroje: engadget.com

Diskuze ke článku
Hanis
Blázne psát články takhle pozdě/brzo :D
Alešák
Mili, mikro, nano... Co bude dál, piko, atto? :)
Edo
zbytočná šaškáreň...koľko toho miesta ušetria a načo ked rozmery dotykáčov su čoraz väčšie..najmensí bol snad SE xperia mini,ale teraz už ani take nerobia..
Filip Drábek
Stejně kdzž se dnes dělají tak velké telefony, tak by to mohla být klidně mega SIM.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze