Apple iPad 2
recenze

Apple iPad 2

Evoluce průkopníka
4

Apple iPad se zasloužil o znovuobjevení konceptu osobních tabletů. Po jeho ohromném úspěchu přichází jeho nástupce. Apple iPad 2 přináší větší výkon, inovovanou konstrukci a nově také fotoaparát. Pojďme se mu podívat na zoubek.

Apple iPad 2 - tenký a výkonný

Předně musím zmínit, že se v této recenzi nebudeme zabývat srovnáním iPadu 2 s první generací iPadu. Toto srovnání jsme provedli v samostatném článku, který si můžete přečíst zde - Test Apple iPad 2 vs. iPad: vyplatí se přechod na novější model?

Technické parametry Apple iPad 2

Kompletní specifikace
Konstrukce241,2 × 185,7 × 8,8 mm, 613 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát0,4 Mpx (960 × 720), , video: 1 280 × 1 024 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX535
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2011, 9 999 Kč

Obsah balení:

  • tablet Apple iPad 2
  • USB kabel k počítači a nabíječce
  • adaptér do elektrické sítě s USB konektorem
  • malé „udělátko“ na vyndání slotu pro SIM kartu
  • manuály

Apple iPad 2 – Komentovaný videopohled a porovnání s Apple iPad 1

Design a konstrukce: štíhlé tělo, kov a sklo

Vymyslet nějaký zajímavý design u zařízení typu tablet je velmi těžké. Apple iPad 2 tak zkouší co se dá a výsledek se opravdu povedl. Přední strana je komplet černá (případně bílá), není zde žádný rušivý rámeček ani nic podobného. Zadní strana je příjemně zaoblená, kovově chladná a zvolna přechází v hranu, na které se nachází celkem 3 ovládací prvky – tlačítko vypnutí/zapnutí tabletu, kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a přepínač, který může buďto zamykat otáčení displeje nebo ztlumit zvuk. Celý design je jednolitý a čistý. Zaoblená záda a tloušťka pouhých 8,8 mm jsou vlastnosti, které velmi přispěly k pohodlnějšímu držení tohoto zařízení v ruce. To samé platí o hmotnosti něco málo přes 600 gramů, která je na takto velké zařízení velmi příjemná.

Kromě 3 tlačítek nalezneme ještě na horní hraně 3,5 mm jack konektor pro sluchátka a na spodní straně klasický „applácký“ konektor pro připojení datového kabelu nebo nabíječky. Přední stranu pro sebe zabírá především velký dotykový displej. Jeho úhlopříčka je přesně 9,7 palce a může se pyšnit rozlišením 1024 x 768 pixelů. Díky zobrazovací technologii IPS se na něj velmi dobře dívá i z ostrého úhlu.

Pod displejem se nachází jedno jediné tlačítko – to slouží pro návrat na domovskou obrazovku a dvojím stisknutím vyvoláte seznam spuštěných aplikací. Nad displejem nalezneme senzor okolního světla a také jednu novinku – čočku fotoaparátu. Fotoaparáty jsou na těle iPadu 2 celkem dva. Přední čočka nad displejem má rozlišení VGA, čočka hlavního fotoaparátu na zádech přístroje disponuje rozlišením pouze a jen neuvěřitelných 920 x 720 pixelů! Naštěstí umí alespoň nahrávat video v rozlišení HD 720p. Posledním prvkem na těle iPadu 2 je hlavní reproduktor, který se nachází ve spodní části na zádech přístroje.

Baterie a výdrž: opravdový držák

Apple iPad 2 disponuje baterií Li-ion, jejíž kapacita nám byla až donedávna utajena. Server iFixit se však podíval do útrob tajemného hardwaru iPadu 2 a objevil zajímavou skutečnost – baterie Apple iPad 2 má kapacitu úžasných 6 944 mAh, což jej jasně pasuje na špičku současného spektra tabletů na trhu (na druhém místě je Samsung Galaxy Tab 10.1 s kapacitou 6 860 mAh).

Porovnejte tloušťku prvního iPadu a téměř o 5 mm tenčího iPadu 2

Právě tato kapacita je jednou z hlavních příčin, proč Apple iPad 2 dokáže tak dlouho pracovat na jedno nabití. Objevují se různé spekulace o desetihodinovém maratónu na WiFi a já musím udělat jedinou věc – tuto zvěst potvrdit. Apple iPad 2 je skutečně držák a klidně s ním můžete vyrazit na dva dny na výlet a nemusíte se bát, že byste neměli dostatek energie.

Reproduktor a zvukový výstup: Apple se vyzná

Co se týče zvuku, zde se jasně projevují zkušenosti Applu z hudebního průmyslu. Mám na mysli samozřejmě přehrávače iPod, jejichž zvukový výstup je špičkový. Apple iPad 2 si je bere za vzor a hudebníci z rodiny Apple se za něj rozhodně nemusí stydět.

TIP! Přečtěte si také 2011: rok tabletů - velké srovnání hlavních rivalů

Výstup reproduktoru není sice úplně famózní, mírné nedostatky jsou vidět hlavně v oblasti středů. Zvukový výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack konektor je ale skvělý a u podobného zařízení si rozhodně zaslouží jen pochvalu.

Displej a ovládání: velké, velké, velké…

Displej iPadu 2 je opravdu velký. Konkrétně úhlopříčka 9,7 palců, což je 24,6 centimetrů. Na takto velkém displeji jsou rozmístěny pomocí technologie IPS malé pixely v rozlišení 1024 x 768. Celkem tedy 786 432 obrazových bodů, na které se dobře dívá i z ostřejšího úhlu. Nemusíte se tak bát nějakého výrazného barevného zkreslení, pokud budete sledovat například při prohlížení fotografií či filmu ve dvou.

Homescreen a nastavení

Dotykové vrstva je opravdu citlivá, rozpozná sebemenší dotyk a podle toho patřičně zareaguje. Dotykový displej obstarává prakticky veškeré ovládání operačního systému, v několika málo případech mu pomáhají tlačítka. Tlačítko na horní hraně vypíná a zapíná displej/tablet, kolébkové tlačítko na pravém boku zařízení má za úkol zesilovat a zeslabovat zvuk, malý přepínač nad ním pak může mít dvě funkce – buď zamknout otáčení displeje nebo rychle ztlumit zvuk. Poslední tlačítko je tlačítko Home pod displejem, které má na starosti návrat na domovskou obrazovku a po dvojím stisknutí vám otevře seznam spuštěných aplikací.

Nastavení jednotlivých aplikací - vše je pohromadě

Jak už jsem zmínil výše, displej je opravdu velký. Je to sice výhoda při sledování obsahu, ovšem už ne taková výhoda pokud chcete například něco napsat. Ovládání prakticky vždy vyžaduje položení iPadu 2 na stůl nebo jej musíte držet v jedné ruce a druhou psát. Není možné při držení oběma rukama pokrýt celou klávesnici nebo ovládací prvky, což je značně limitující. Kvůli velikost bere za své i mobilita a iPad 2 se dá velikostí srovnat s malým laptopem. Je to však čistě na vašich osobních preferencích – buď menší displej a větší mobilita či naopak větší displej a menší mobilita. Pokud patříte do druhé skupiny, pak vám bude iPad 2 vyhovovat. iPad 2 se tedy kvůli svým větším rozměrům hodí spíše na domácí použití, než jako společník na cestování. Tedy alespoň svou velikostí.

Uživatelské prostředí a operační systém: ikonky, ikonky a zase ikonky

Uživatelské prostředí iPadu 2 je naprosto shodné s tím, které známe z ostatních zařízení s operačním systémem iOS. V našem kousku byla nainstalovaná nejnovější verze 4.3.3. Popis samotného UI je velmi jednoduchý – ikonky, ikonky a zase ikonky. Veškerou informační oblast Apple vměstnal do horní informační lišty a zbytek prostoru na displeji je tak vyhrazen pro ikonky aplikací. Ve spodní části zůstávají statické čtyři hlavní aplikace – prohlížeč, email, obrázky a hudební přehrávač (iPod). Ty ale můžete nahradit svou oblíbenou aplikací, takže ji budete mít stále po ruce. Lze vytvářet také složky s více aplikacemi. Jednoduše stačí přetáhnout ikonku na ikonku a složka se automaticky vytvoří. Lze ji pak přiřadit i vlastní název. Limitující je však omezený počet aplikací, které se do jedné složky vejdou.

Aplikace pro YouTube videa se povedla, zajímavé je využití gest pro režim na celou obrazovku

Ikonky se postupně skládají na další a další obrazovky, mezi kterými můžete snadno listovat pohybem do strany. Úplně vlevo pak nalezneme obrazovku s vyhledáváním. Pokud stiskneme tlačítko Home někde na domovské obrazovce, dostaneme se právě na tuto vyhledávací obrazovku. Dvojím stisknutím tlačítka Home se celý displej posune nahoru a odkryje lištu se spuštěnými aplikacemi. Pokud je jich více tak mezi nimi opět můžeme listovat pohybem do stran, úplně vlevo je však speciální nabídka s ovládacími prvky hudebního přehrávače, hlasitost, jas displeje a tlačítko zamčení rotace displeje/ztlumení.

Celkově je celé uživatelské prostředí velice jednoduché a to je také jeho největší zbraň. I když jste totiž nikdy neměli v ruce nic podobného, naučíte se ho ovládat během pár okamžiků. Nezáleží jaká jste generace, ovládání pochopíte za chvíli.

Aplikace Photo Both umí vytvořit podobné snímky, jaké vidíte na obrázcích výše

Prozatím jsem iPad 2 pouze chválil. Ovšem teď musím trochu otočit, protože i přes velkou jednoduchost (nebo právě proto) uživatelského prostředí zde přece jen není něco v pořádku. Je to diktatura ze strany Apple, která má za následek, že si sami do iPadu nenahrajete téměř nic. Na všechno je potřeba jeden z nejvíce „uživatelsky nepřívětivých“ softwarů, se kterým jsem se kdy setkal – iTunes.

Galerie obrázků se neseká ani při velkém množství uložených fotografií

Věta "vždyť si to můžeš stáhnout z App Store“, zde není na místě. Popisuji iOS takové jaké je a nahrát nějaký multimediální obsah do iPadu 2 je opravdu peklo. Moderní zařízení jako je iPad 2 by rozhodně nemělo postrádat základní funkce jako je mass-storage, správce souborů, otevírání PDF, přehrávání avi filmů nebo otevírání dokumentů. Schopnost přehrát pouze 3 formáty videa je také trestuhodná. Jsou to zkrátka základní funkce, které by měly být samozřejmostí. Minimálně by měly korespondovat se zaměřením a cenou tohoto přístroje. Výsledkem je, že si do iPadu 2 ani nestáhnete PDF soubor z internetu bez toho, abyste si dopředu stáhli příslušný program.

Výkon: dvě srdce jsou víc než jedno

Tak jsem si trochu vylil zlost, ale teď zde máme sekci, kde si iPad 2 zaslouží pochvalu. Jak jsme si už ukazovali ve srovnání iPadu 2 s jeho předchůdcem iPad, jeho výkon opravdu narostl a to několikanásobně. Kde jinde prezentovat výkon než na testech benchmarku, protože UI iPadu 2 je rychlé samo o sobě.

Apple iPad - testy aplikacemi GLView a Linpack Benchmark

Apple iPad 2 - testy aplikacemi GLView a Linpack Benchmark

Na screenshotech výše si můžete prohlédnout výsledky benchmark testů obou iPadů. Horní řada je iPad a dolní je iPad 2. Benchmark jsem testoval pomocí dvou aplikací stažených z obchodu App Store. První z nich se jmenuje GLView a její hlavní úkol je měřit výkon zařízení při náročných grafických operacích. Na screenshotech si můžete všimnout výsledku jednotlivých tabletů. Pro vysvětlení: první test vykresloval 3D kostku, která se otáčela. Druhý test vykresloval tu samou kostku, ale byly jich ve scéně stovky. Tam už je jasně vidět rozdíl mezi iPadem a iPadem 2. Třetí test vykresloval 3D obličej a poslední test, nejnáročnější ze všech, vykresloval opět ten samý obličej ale se stovkou jeho kopií. S tímto testem si neporadil ani iPad 2.

Druhý test jsem provedl pomocí aplikace Linpack benchmark. Tato aplikace měří počet operací, které dokáže zařízení provést za sekundu. Provedl jsem celkem 10 testů u každého přístroje - pět na úrovni 100 (za jak dlouho provede 100 operací) a pět na úrovni 1000 (za jak dlouho provede 1000 operací). Rozdíl je vidět na první pohled - v některých případech je rozdíl v řádu stovek procent.

Hudební přehrávač umí řadit podle různých parametrů, ekvalizér nalezneme v nastavení

Je vidět, že výkon je opravdu silnou stránkou nového iPadu 2. Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet například HDMI výstup. Apple samozřejmě nepoužívá standardní konektor, jako všichni ostatní výrobci a samotná redukce není zrovna nejlevnější. V balení jí samozřejmě nenalezneme.

Zábava a média: jistý v kramflecích

Jestliže je iPad 2 v něčem opravdu silný v kramflecích, pak je to jednoznačně zábava. Může za to hned několik faktorů spojených do jednoho celku, který se příjemně drží v ruce, má dotykový displej a je silný pouze 8,8 milimetrů. Máme zde skvělý prohlížeč, jednoduché UI, vysoký výkon, hudební přehrávač, velký jasný dotykový displej a v neposlední řadě desetitisíce aplikací ke stažení.

Hudební přehrávač umí řadit podle různých parametrů, ekvalizér nalezneme v nastavení

Hudební přehrávač je další silnou stránkou iOS. Využívá naplno velkého displeje, na kterém si můžete zobrazit hudbu přehledně seřazenou podle autorů, alb, žánrů nebo názvů. Dokáže přehrát formáty HE-AAC (V1 a V2), AAC (8 to 320 Kbps), Protected AAC (z iTunes), MP3 (8 to 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, a 4, Audible Enhanced Audio, AAX a AAX+), Apple Lossless, AIFF a WAV.

Videopřehrávač je jednoduchý, ale podpora formátů je žalostná

Videopřehrávač se skládá ze dvou záložek. V první naleznete videa a ve druhé podcasty. Videopřehrávač dokáže přehrát formáty h.264, mpeg-4 a m-jpeg. Bohužel to je opravdu vše a na oblíbené formáty avi, mkv a další, ve kterých jsou dostupné seriály nebo filmy, můžete rovnou zapomenout a stáhnout kvalitní přehrávač z App Storu vás bude něco stát. Rozhraní je jednoduché, ovládání také. Kromě videopřehrávače však budete moci využít i YouTube klienta, který se opravdu povedl a sledování YT videí je tak velmi pohodlné.

Prohlížeč je jednou z hlavních zbraní celého iOS

TIP! Přečtěte si také Recenze Apple iPhone 4 – Napočtvrté a úspěšně?

Prohlížeč je jednou z klíčových funkcí celého iOS. Je rychlý, neseká se, zobrazuje plnohodnotný obsah a když k tomu přidáme velký dotykový displej, stává se z něj opravdu pohodlný zobrazovač internetového obsahu. Jedinou nevýhodou je absence flashe, ale když si vzpomenu, jak často se na mě na počítači kouká smutný smajlík, který signalizuje pád flashe, tak mě jeho absence zas tolik nemrzí. Podpora HTML 5 totiž nechybí a tak můžete klidně sledovat YouTube videa na stránkách.

V App Store si můžete zakoupit a stáhnout tisíce aplikací

Jednoznačně největší síla je však v tisících aplikací, které si můžete stáhnout v obchodě s aplikacemi App Store. Většina aplikací, které za něco stojí, je sice placených, ale najde se pár výjimek a také na App Store často najdete zajímavé časově omezené akce, kdy pořídíte různé aplikace se slevou nebo zdarma. Pomocí aplikací si tak můžete doinstalovat spoustu funkcí, které iPadu 2 chybí, ale jak jsem již řekl – většina kvalitních aplikací je placených.

Game Center a iTunes

Když už jsme u těch aplikací, nesmím zapomenout na Game Center, kde se uchovávají statistiky z různých her a vy je tak můžete porovnávat s ostatními hráči po celém světě. Dále zde nalezneme obchod iTunes, kde si můžete zakoupit tisíce skladeb a podcastů do své hudební knihovny.

Prostředí fotoaparátu toho moc nenabídne, spoušť uprostřed displeje není dobrý nápad

Schválně jsem zatím nezmínil fotoaparát a to z jednoho jediného důvodu. Fotoaparát u Apple iPad 2 není ani tak pro zábavu jako spíše k smíchu. Nízké rozlišení a vysoký šum dávají dohromady spíše mozaiku než fotografie. Využití tedy nalezne pouze při používání videohovorů FaceTime a v případně hlavního fotoaparátu můžete také natáčet video v rozlišení HD 720p, které je o poznání kvalitnější než výsledky fotografování. Hlavní fotoaparát se bude hodit i při využívání aplikací s augmented reality nebo u her. Na seriozní focení ale zapomeňte. Také další věc opravdu nepochopím – koho napadlo umístit u takto velkého přístroje spoušť kamery/fotoaparátu doprostřed displeje? Dosáhnout na ní je takřka nemožné.


Ukázkové fotografie z Apple iPad 2

Klávesnice a zprávy: na velikosti záleží

Na klávesnici se nejlépe píše pokud zařízení leží na stole

Na velikosti záleží a u klávesnice to platí dvojnásob. Na velký téměř desetipalcový displej se dokáže vměstnat pohodlná klávesnice s velkými klávesami, na které se velmi dobře píše. Pokud držíte iPad 2 v rukou je to s pohodlností horší neboť musíte tablet držet pouze v jedné ruce a druhou rukou psát. Palce totiž nepokryjí celou klávesnici a tak nic jiného nezbývá. Pokud si však iPad 2 položíte na stůl, tak můžete pomocí obou rukou psát na velké klávesnici a po chvíli cviku budete psát velmi rychle. V případě použití praktického krytu Smart Cover je psaní a používání ještě pohodlnější.

Emailový klient je díky velkému displeji velmi přehledný

Zprávy se v případě iPadu 2 týkají pouze emailů. SMSku ani MMSku si na iPadu 2 nenapíšete jinak než přes internetové rozhraní v prohlížeči. Správa emailů je však velmi dobrá a pohodlná. Díky velkému displeji si můžete zobrazit jak seznam emailů tak jejich náhled. Můžete poštu samozřejmě i vyhledávat nebo procházet složky. Samozřejmostí je podpora protokolů POP, IMAP i SMTP.

Organizační funkce: něco málo umí

Z organizačních funkcí u iPadu 2 nalezneme kalendář, kontakty a poznámky. To je bohužel vše, není zde ani kalkulačka.

Kalendář je velmi přehledný a dobře se s ním pracuje

Kalendář je proveden ve stylu malého bloku. Můžete si zobrazit denní, týdenní nebo měsíční přehled a také celou agendu. Opět kalendář těží hlavně z velkého displeje, díky němuž je velmi přehledný. Můžete si vybrat jaké kalendáře zobrazit a samozřejmě spravovat veškeré události.

Kontakty a poznámky - v jednoduchosti je krása

Kontakty jsou vedeny v podobném stylu jako kalendář, tedy jako malý blok. Můžete spravovat kontakty se spoustou detailů jako je jméno, adresa, telefon, email, narozeniny a další. Poslední aplikací jsou poznámky. V jednoduchosti je krása a tohoto motta se drží i tato aplikace. Jedna stránka v podobě papíru, na kterou si můžete napsat jakoukoliv poznámku.

Datové funkce a konektivita: Wi-Fi i 3G

Apple iPad 2 můžete zakoupit v několika verzích. Liší se velikostí paměti (16, 32 a 64 GB) a také podporu datových sítí. Jedna verze podporuje pouze Wi-Fi ve standardech a,b, g, n a druhá verze přidává k Wi-Fi ještě podporu 3G. Konkrétně se jedná o UMTS/HSDPA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz) nebo verzi CDMA pro americké operátory jako je Verizon nebo Sprint.

Mapová aplikace je povedená, umí najít směrové pokyny

Apple iPad 2 je vybaven také čipem A-GPS, díky kterému můžete využívat například aplikaci Mapy. Ta je vcelku jednoduchá, ale svému účelu poslouží. Umí získat i směrové pokyny, ovšem o plnohodnotnou navigaci se nejedná. Další bezdrátové technologie zastupuje Bluetooth ve verzi 2.1, drátové technologie pak pouze kabel k počítači.

Závěr: jak pro koho

Apple iPad 2 ve mně zanechal mnoho dojmů. Některé jsou kladné, některé záporné. Ptáte se, které převažují? Těžko říct… Záleží opravdu hodně na osobních preferencích. Pro mne je například iPad 2 moc velký, pro jiné je to však ideální velikost. Proto je nutné, abyste si podobné zařízení nejprve vyzkoušeli a až poté se rozhodli, zda koupit ten či onen tablet, nebo zda raději sáhnete po netbooku. Je nutné si srovnat v hlavě co přesně plánujete s přístrojem dělat. Velikost iPadu 2 jsem dal jako plus i mínus zároveň - pro někoho je to plus, pro jiného mínus.

Samsung Galaxy Tab 10.1 a HP TouchPad

TIP! Přečtěte si preview Samsung Galaxy Tab 10.1 a HP Touchpad

Chcete zařízení na doma na sledování internetu a čtení knih? Pak můžete klidně sáhnout po tabletu velikosti iPadu 2, přičemž jediný problém, který si musíte zodpovědět je operační systém - iOS, Android nebo WebOS? Hlavními konkurenty iPadu 2 se tak stává HP TouchPad a Samsung Galaxy Tab 10.1.

BlackBerry Playbook a HTC Flyer

TIP! Přečtěte si preview BlackBerry PlayBook a HTC Flyer

Chcete zařízení, které má velký displej, ale zároveň si zachovává mobilitu? Pak sáhněte po menším tabletu s obrazovkou kolem 7". Nabízí se například BlackBerry Playbook nebo HTC Flyer, Samsung Galaxy Tab (první 7" verzi) nemohu doporučit. Opět je tu dilema - Android nebo BlackBerry Tablet OS? Ideálním velikostním kompromisem bude LG Optimus Pad nebo Samsung Galaxy Tab 8,9, oba s 8,9 palcovým displejem.

Chcete na zařízení plnohodnotně pracovat? Pak na tablet rovnou zapomeňte a raději sáhněte po nějakém netbooku. Za cenu kolem 10 000 Kč seženete opravdu kvalitní netbook, který vám nabídne nejen dostatečnou mobilitu, ale také vešekeré výhody plnohodnotného počítače, na kterém uděláte nesrovnatelně více práce a mnohem rychleji, než na jakémkoliv tabletu.

apple-ipad-2
Klady
  • velikost displeje, celková velikost
  • výkon hardwaru
  • kvalitní kovová konstrukce a tloušťka pouhých 8,8 mm
  • jednoduché a rychlé uživatelské prostředí
  • mnoho aplikací ke stažení
  • kvalitní zvuk
Zápory
  • velikost displeje, celková velikost
  • závislost na iTunes
  • chybějící základní funkce jako je čtečka PDF či dokumentů
  • slabá podpora formátů videa
  • nestandardní konektor Apple
  • velmi špatný zadní fotoaparát
Diskuze ke článku
ivanovic
Mě by ta velikost displeye ůplně vyhovovala. Na Galaxy Tab se sice píše lépe, ale do kapsy se stejně nevejde. Tak proč už ne něco, co má větší displey? Hodí se na více věcí.
Slavabalik
podívejte se co je všechno člověk ochotnej udělat za ipad http://youtu.be/gi7oLCC9QFg
martin
Nemělo by být u GPU napsáno PowerVR
SGX543MP2 mate tam Power VR SGX535 což je jednojadro pokuď se nemýlím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze