Apple iPhone 4S
recenze

Apple iPhone 4S

Inovovaná duše
82

Přidáme zcela nový fotoaparát, nový dvoujádrový procesor s výkonnou grafikou a ojedinělého hlasového asistenta Siri. To vše zabalíme do osvědčeného vzhledu a vznikne iPhone 4S a úspěch bude zaručen. Nebo ne? Jaké jsou další novinky? Podívejte se, jak se povedl nástupce jednoho z nejpopulárnějších chytrých telefonů historie.

Všichni, ať už se jednalo o příznivce nebo uživatele nemající Apple v oblibě, byli zvědavi na podzim letošního roku. V říjnu totiž mělo dojít k odhalení nové generace úspěšného chytrého telefonu iPhonu 4S. Mnozí očekávali nového nástupce a převratné novinky či nový vzhled. Mnozí ale byli zklamáni. Vzhled zůstal zachován a novinky by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Osobně téměř dva roky starý design iPhonu nehodnotím jako špatný. Je elegantní, originální a úroveň zpracování patří mezi nejlepší, co můžeme u mobilních telefonů vidět. Ani za dva roky se design neokoukal a stále působí exkluzivně.

Apple iPhone 4S - oficiální fotografie

Jaké jsou ale inovace? Těch moc není, bohužel. Zásadní změny jsou dvě. Fotoaparát dostal do vínku světelnější optiku, nový snímač BSI a vyšší rozlišení 8 MPx spolu s nárůstem rozlišení u pořizovaných videí na úroveň Full HD. Druhou změnou je dvoujádrový procesor Apple A5, pracující na frekvenci 1 GHz spolu s výkonným grafickým akcelerátorem. Další změny nejsou tak viditelné a čítají například chytrého asistenta Siri, nepatrně zvýšenou kapacitu baterie či vylepšený systém antén. Zda tyto novinky budou stačit k úspěchu, nyní posoudíme. Nutno ale dodat, že milionové objemy prodaných telefonů v prvních dnech zahájení prodeje svědčí o tom, že ať už se nástupce povedl nebo ne, úspěch má v podstatě zaručen.

Technické parametry Apple iPhone 4S

Kompletní specifikace
Konstrukce115,2 × 58,6 × 9,3 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (640 × 960 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP2
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor1 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2011,

Apple iPhone 4S – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon Apple iPhone 4S
  • nabíječka s USB koncovkou
  • datový kabel
  • pecková sluchátka

Konstrukce a design: plast jen pro chudé

Popisování vzhledu nového iPhonu je jako nošení dříví do lesa. Přesto se nevyhnu stručnému popisu a budu se snažit vyzvednout detaily, díky kterým se novinka odlišuje od předchozí generace. Jak jsem v prvních dojmech zmínil, tělo novinky vyvolává pocity mimořádně pevného a kvalitního dílenského provedení. Samotné zkušenosti tyto pocity utvrzují. Mezi pilíře této konstrukce patří hlavně kovové materiály a sklo. Boky telefonu jsou obehnány kvalitním kovovým lemem, který se neprohýbá a je pevný. Dalším tak trošku "neviditelným" prvkem je plastový lem, kopírující boky zadního krytu i přední strany kolem dotykového displeje, který vyvyšuje telefon nad úroveň plochy, na které leží. Toto řešení má zabránit nechtěnému poškrábání zadního krytu, které bylo tak běžné u iPhonu 4. Zadní a přední strana je pokryta minerálním nepoškrabatelným sklem (Corning Glass). Přesto nedoporučuji zařízení pokládat na nerovné povrchy, stačí pouze pár takovýchto položení a mikroskopické škrábance jsou na světě.

Dalšími charakteristickými prvky jsou klávesy pro regulaci hlasitosti na levé straně spolu se šoupátkem pro přepnutí mezi hlasitým zvukem a tichým režimem. V horní části nalezneme 3,5 mm jack konektor a také sekundární mikrofon, eliminující nežádoucí ruchy či zvuky při hlasovém hovoru. Přítomno je i tlačítko pro uzamčení kláves a vypnutí či zapnutí telefonu. Pravý bok nabídne zdířku pro micro SIM kartu, manipulace však neprakticky vyžaduje sponku či pomůcku, která je dodávána výrobcem v prodejním balení.

Spodní bok nese proprietární 30-ti pinový Apple konektor pro připojení datového kabelu, příslušenství nebo nabíječky. Rovněž zde najdeme dva otvory, z nichž pravý otvor je místem zvukového reproduktoru. Levý otvor pak slouží jako mikrofon. Pomalu symbolem všech iPhonů je na přední straně ve spodní části kruhová klávesa s tužší odezvou, která umožňuje návrat do hlavní nabídky, minimalizování a vyvolávání aplikací, her či úloh na pozadí. Dlouhým stiskem dojde k aktivaci hlasového klienta Siri.

Novým detailem, který spatříme na pravém i levém boku, je nová černá spára. Tu předchozí iPhone neměl a zřejmě již tušíte, co to znamená. Na těle telefonu nyní nalezneme dvě takové spáry, oddělující nyní antény. Díky tomuto novému řešení odpadá tolik kritizované kolísání a vypadávání signálu, které jsme mohli vidět u iPhonu 4. Při držení telefonu a přehmatávám na všechny možné i nemožné způsoby dosáhnu ztráty signálu maximálně jedné čárky, a to pouze při sofistikovaném zamaskování telefonu. Škoda, že to Apple takto nevyřešil už u předchozí generace a trvalo mu téměř dva roky problém napravit.

Baterie a výdrž: jednodenní vyvrhel

Apple se pochlapil a novinku osadil baterií se silnější kapacitou. Oproti původní kapacitě baterie se však jedná o rozdíl pouze 12 mAh. Jakou můžeme očekávat pohotovostní výdrž jsem si dopředu netroufal tvrdit. Z charakteristik a prohlášení výrobce můžeme vyčíst, že i přes dvoujádrový procesor přinese údajně lepší pohotovostní výdrž. Žádné zařízení na trhu s dvoujádrovým procesorem však v oblasti výdrže díru do světa neudělalo a leckdy tomu bylo i naopak.

Při prvních začátcích jsem byl z koncových hodnot celkem zklamán. Při desítce až dvacítce minut prohlížení webových stránek přes Wi-Fi či 3G, cca 20 odeslaných a 30 přijatých e-mailech, vedle kterých jsem pořídil 15 snímků z fotoaparátu a uskutečnil 5 minut hlasových hovorů nebo jsem obdržel a odeslal 40 textových zpráv. Při tomto zatížení jsem dosáhl výdrže necelého jednoho dne a vše zakončil tří hodinový poslech hudby do sluchátek. Vyvaroval jsem se hraní her či jiným činnostem. Danou výdrž přisuzuji i bugu v aktuální verzi systému 5.0. Sám výrobce uvedl, že bug má negativní dopad na pohotovostní výdrž a v co nejbližší době by měl uvolnit záplatu, která bude řešit zvýšení odběr energie.

Opět výrobce použil svůj tovární konektor

Aktualizace iOS 5.0.1

Ke dni 11.11 uvolnil Apple dlouho očekávanou aktualizaci, která měla přinést odstranění bugu, souvisejícím se vyšší energetickou náročností na odběr energie. Aktualizace provedená přímo v samotném telefonu pomocí OTA, proběhla hladce. Celá procedura trvala cca 10 minut.

Byla nám nabídnuta aktualizace na vyšší verzi, provádíme update přímo v samotném zařízení

Po zapnutí telefonu nejsou viditelné žádné rozdíly. První poznatky ovšem nejsou nijak růžové. Dnes v 17 hodin jsem plně nabil telefon a provedl update. Od té doby jsem uskutečnil dva hlasové hovory v celkové délce 15 minut, poslal cca 10 zpráv a 10 minut jsem prohlížel webové stránky přes wi-fi a poslední činností bylo 15 pořízených fotografií. Nyní ve 22:27 mi baterie v procentech ukazuje hodnotu 54 %. Tato hodnota, uvážíme-li, že se jedná o chytré zařízení, je i na celkový průměr dost špatná. Aktualizace tedy natropila, jak se zdá, spíše více škody, než užitku.

Zdířka ukrývající slot na microSIM kartu. Bez přiložené pomůcky je nemožné vlastními silami otevřít tento slot

Zvuk: vítězím na všech frontách

Po zvukové stránce patří iPhone na poli mobilních telefonů mezi skutečné leadery, určující trendy ve kvalitě hudebního výstupu do sluchátek. Novinka po předešlých zařízeních přebírá štafetu a pokračuje ve stejně rychlém tempu. Reproduktor ve spodní části podává opravdu nadprůměrný výkon co do hlasitosti i kvality linoucího se zvuku. Logicky s vyšší hlasitosti dochází k roztříštění zvuku a poklesu kvality ale i tak by celá řada ostatních zařízení mohla takto kvalitní zvuk závidět.

Displej: zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejkrásnější?

iPhone 4 přišel s TFT IPS dotykovým displejem s marketingovým označením RETINA. Zároveň nasadil novou kvalitativní laťku a samotné parametry ho katapultovaly na nejvyšší příčku. Z této pozice si mohl odnést cenu pro nejjemnější dotykový displej na světě. Stejné dědictví obdrží i iPhone 4S. Při úhlopříčce 3,5 palce zachovává vysoké rozlišení 640 x 960 bodů. V kalkulačce jsme si tak spočítali hustotu 326 DPI. Při takto jemném rozlišení jsou jednotlivé pixely z běžné vzdálenosti okem jen stěží viditelné.

Dalším parametrem, který musím vyzdvihnout je zobrazovací technologie TFT IPS. Přínosem jsou výborné pozorovací úhly, kde i při větším úhlu nedochází k degradaci barevného spektra. Samotný kontrast i sytost barev je na přijatelné úrovni. Barvy jsou realistické a nedosahují přesycenosti AMOLED displejů. O podání bílé barvy můžeme prohlásit „bílá je opravdu bílá“, žlutý nádech jsme nezpozorovali. Dotykový displej je chráněný nepoškrabatelným minerálním sklem s kvalitní oleofobní vrstvou, zabraňující ulpívání mastnot a otisků.

Uživatelské prostředí: nový domov pro všechny

Uživatelské prostředí je ve znamení operačního systému iOS ve své nejnovější verzi 5. Tato verze přináší velké množství podstatných změn. Ve vzduchu cítíme závan Androidu a tím závanem je nová notifikační lišta (ústy Applu oznamovací centrum). Tato lišta zobrazuje nejdůležitější události a je tak trochu centrem společenského dění. Ukáže totiž příchozí zprávy, došlé e-maily, zmeškané hovory, události z kalendáře. Zároveň si uživatel může nakonfigurovat, co se v ní ještě může zobrazovat nebo prvky může zakázat. V této liště se navíc zobrazuje týdenní přehled počasí nebo aktuální akcie. Obě položky mohou být deaktivovány. Při uzamčené obrazovce můžeme také nově za pomocí dvojkliku bez nutnosti odemčení spustit fotoaparát nebo ovládat hudební přehrávač.

Oznamovací lišta umí zobrazovat množství různých událostí, aktivovat můžeme i počasí nebo přehled akcií

Možnosti personalizace oznamovací lišty jsou ale sofistikovanější, než se zdá. Můžeme volit i styl upozornění, zda má být událost zobrazována formou náhledu na obrazovce nebo pouze formou události v notifikační liště. Určit si můžeme i prioritu zobrazení, zda na prvním místě budou zprávy a například na druhém místě pak připomínky. Tahem prstu přetahujeme tyto položky mezi sebou a určujeme jim pořadí.

Nová verze systému přináší do telefonu „trafiku“. Jazykem systému je tato položka nazvána jako kiosek. V nabídce kiosku je velké množství placených ale i neplacených magazínů, novin, které se stahují skrze App store.

Kiosek nabízí ke stažení nejznámější světové magazíny, nabídka českých titulů zatím není dostupná

Samotná verze operačního systému je vyladěná na jedničku s hvězdičkou. Co vývojářům nelze upřít je jejich snaha a píle, na jejichž konci stojí systém, jenž pracuje bez sebemenší chybičky. Ať při běžné práci s telefonem nebo při spuštění mnoha aplikací telefon nezaváhá a stále pracuje ve vysokorychlostním tempu. Vestavěný dvoujádrový procesor se na této rychlosti samozřejmě podílí, ale podobně rychle fungoval i původní iPhone 4 a výrazný pozorovatelný rozdíl zde nehledejte. Vše je příkladně rychlé, ať už reakce nebo pouhý pohyb v prostředí. Pokud se na něco čeká déle, tak je to umě zamaskováno zdařilou animací a uživateli ani nepřijde, že na něco trochu déle čeká. Paměť RAM nabízí kapacitu 512 MB. Po startu se dočkáme hodnoty 305 MB volné paměti. Po zahřátí telefonu či při běžné práci je pak kapacita v rozmezí 240 – 290 MB.

Nabídka multi-taskingu zahrnuje i ovládání hlasitosti a hudebního přehrávače

Nechybí ani multi-tasking, do jehož prostředí vstoupíme rychlým dvojklikem kulaté klávesy. K jeho práci nemám výhrady. Na pozadí mohu mít spuštěno například pět aplikací a jednu hru, na výsledné rychlosti reakcí to není znát. Delším stiskem na konkrétní aplikaci vyskočí možnost ukončování chodu aplikací. Možnost hromadného ukončení aplikací není zastoupena, je tak nutno „křížkovat“ jednotlivé aplikace, což je někdy zdlouhavé. Nutno však zmínit, že se nejedná o multitasking v klasickém slova smyslu a pokud daná aplikace minimalizace nepodporuje, při minimalizaci se vypne (například některé aplikace s internetovými rádii přestanou hrát). V nabídce aplikací můžeme vytvářet vlastní složky a danou složku můžeme jednoduše přejmenovat nebo křížkem smazat. Kliknutím a podržením stisku na aplikaci vstoupíme do režimu libovolného přemísťování aplikací nebo jejich mazání, opět pomocí křížku.

Multimediální funkce: arogantní mág

Pokud by se měla novinka prezentovat krátce a výstižně, bylo by nemyslitelné opomenout výraz multimédia. Ač je to samotná vlastnost systému a potažmo produktů Apple, mínusem je absence USB Mass storage. Při připojení zařízení k PC sice vyskočí okno, ale export dat funguje pouze směrem ven ze zařízení. Exportovat lze pouze fotografie a při jakémkoliv pokusu o vložení dat možnost vložit chybí.

V další oblasti může být novinka opravdu sebevědomá. V oblasti zvuku totiž neodmyslitelné kraluje již dlouhé roky. Propracovaný hudební přehrávač si poradí s běžnými formáty mp3 či aac. Při přehrávané skladbě může být zobrazován booklet alba.

Hudební přehraváč nabízí efektivní a libivé listování tzv. Cover Flow

V horizontálním režimu je možné mezi alby listovat v tzv. cover flow náhledu. Hudební výstup svoji kvalitou hravě překonává jakoukoliv konkurenci, zvuk je opravdu čistý a není nijak zkreslený. Výhrady bych měl pouze k nabídce ekvalizéru. Pro změnu daného profilu musí člověk zbytečně jít až do nastavení. Navíc přednastavené zvukové profily mě zklamaly, jejich výsledky se většinou negativně projevovaly na kvalitě zvuku.

Pro nastavení ekvalizéru se musí jít zbytečně do hlavního menu a do kategorie nastavení

Takřka neomezené množství aplikací i her, včetně pestré nabídky nejrůznějších 3D titulů lze stahovat skrze App store klienta, jehož nabídka je již dávno za hranicí více jak 300 000 aplikací a her. Prostředí tohoto marketu je rozčleněno do kategorií nabízející různé segmenty aplikací i různé segmenty her. Pod kolonkou update můžeme číselným označením vidět množství aplikací, pro které je k dispozici nová verze ke stažení. Otázky typu, jak si poradí novinka s náročným 3D herním titulem prozatím nejsou na místě. Spolu s dvoujádrovým procesorem je přítomen i špičkový grafický akcelerátor PowerSGX543MP2, který zaručuje plynulou hratelnost všech současných ať už méně náročných tak i graficky vyspělých her.

Výkonný grafický akcelerátor podporuje i ty nejnovější 3D hry. Grafika je plně plynulá a nedochází k žádnému sekání

Aplikace Game center působí tak trošku jako pojítko mezi hráči ze všech koutů světa. Hlavním negativem celé aplikace je zatím skromná nabídka her. U těchto her pak mohou hrát hráči proti sobě, komunikovat spolu, získávat body. Tato aplikace je zatím ve svých začátcích, ale v budoucnosti můžeme očekávat její rozšíření, včetně nabídky herních titulů.

Aplikace Game center nabízí jak možnost okusit nové hry, tak poznat i nové přátele

Vestavěný videopřehrávač levou zadní zvládne přehrávání videí v rozlišení Full HD, kamenem úrazu jsou ovšem striktně dané formáty a kodeky. Nechte si zdát o formátech MP4, avi či kontejnerech xVid či DivX. Apple se strikně drží svého formátu .mov. Pořízená videa z fotoaparátu mají své místo působnosti v obrázcích. Naopak, nahrávaná videa ať z iTunes nebo ve formě podcastů jsou ukládána pod položku videa.

Prostředí marketu App Store

Fotoaparát: vítej do elity nakousnuté jablko

Oproti iPhonu 4 doznal fotoaparát v novince velkého pokroku. Dočkali jsme se vyššího rozlišení, nové optiky ale i nového snímače. Umožňuje pořizování snímků v rozlišení 8 MPx s autofocusem a softwarovou spouští. Nechybí ani touch focus. Zaostří se na libovolné místo a spouští se pořídí snímek. Pořizování snímků můžeme přenechat i hardwarové klávese pro ovládání hlasitosti "+". Multi-touch gestem v prostředí docílíme digitálního zoomu.

Nový je i snímač typu BSI, jehož hlavní přednostní jsou kvalitnější snímky za zhoršených světelných podmínek. Back Side Illumination je technologie, díky které čip zachytí až o 60 - 90% více světla. Se snímačem jde ruku v ruce i nová optika, u které se zapracovalo hlavně na světelnosti, mající nyní hodnotu f/2,4. Obě novinky by měly přinést uspokojivější výsledky při pořizování snímků za šera a nedostatečného osvětlení s menší hladinou šumu a tudíž i vyšší ostrostí. Obojí bylo velkou slabinou původního iPhonu 4, který v interiéru nepořizoval nijak dobré fotografie. Zda jsou tyto inovace přínosem nebo pouze slibem na cáru papíru můžete zjistit dle okolních obrázků.

Prostředí fotoaparátu je strohé, nenabízející žádné možnosti nastavení. Chybí efekty a jiné vychytávky

Prostředí fotoaparátu se dá označit jako velmi jednoduché. Osobně postrádám byť i základní možnosti nastavení, o pokročilých možnostech nemluvě. Na stránkách výrobce se mohu dočíst o inteligentní automatice vyvážení bílé, barev a jiných hodnot. Já osobně jsem zastáncem manuálního nastavení, protože automatika nepopracuje vždy správně nebo pracuje jinak, než fotograf chce. V prostředí fotoaparátu mohu nastavit pouze mřížku nebo HDR režim. Trošku málo u takto vyspělého fotoaparátu. Kde je nastavení filtrů, typu zaostřování, bílé, expozice. V leckterých situacích jsem se na vlastní kůži přesvědčil, že i inteligentní režim není všemocný. V ostrém světle si s danou situací fotoaparát nedokázal poradit a odměnou či spíše trestem byla přepálená scéna. Rychlost pořízení snímků je vynikající, bez zbytečných prodlev. Po stisku spouště až do pořízení snímků uběhne doba kolem 1,10 sekundy.

Prostředí videokamery je neměnné oproti fotoaparátu

Jako schopný kameraman se nový iPhone 4S tváří u pořizování videí. Konečně dohnal konkurenci a dokáže také nahrávat v rozlišení 1920x1080 pixelů, tedy ve Full HD s 30 fps. Výsledná kvalita je výborná. Názor si však sami utvořte sami podle přiloženého videa.

Výsledné fotografie pak mohou být různě upravovány. Můžeme je ořezávat, k dispozici je i odstranění červených očí nebo automatické vylepšení. Kromě samotného otočení fotografie pak výčet možností končí. S editací fotek novinka díru do světa neudělá a je potřeba stáhnout aplikaci z App Store. Na kvalitu snímků mohu snášet pouze oslavné ódy. Za dobrých světelných podmínek je obrazová kvalita vynikají s nadprůměrnými detaily a zejména ostrostí. Na druhou stranu bych zejména u optiky, která se vyznačuje dobrou světelností nepředpokládal, že za slunečných podmínek bude na některých snímcích výrazně patrný obrazový šum. Snímky pořízené v nočních podmínkách mohu řadit mezi špičku. Kupodivu nejsou snímky až tak enormně zašuměné jako je tomu například u konkurenčních zařízeních nejnovější generace Xperií s Exmor R technologií. I ostrost snímků je velmi dobrá. Pro opravdu kvalitní noční focení tak chybí už jen silnější LED dioda nebo rovnou xenonový blesk. Nyní je potřeba vždy delší expoziční čas a vše může být rozmazané. Kritiku si iPhone 4S zaslouží za absenci diody pro zaostření. Ve větší tmě tak telefon vůbec neví, kam zaostřit a snímky jsou rozostřené a nekvalitní. Jinak se však fotoaparát opravdu povedl a dá se pasovat na jeden z nejlepších v mobilních telefonech vůbec.

Špatné počasí - snímky vykazují vyšší hladinu šumu a podstatně horší obrazovou kvalitu

Interiér - fotografie opět trpí na vyšší hladinu šumu, což je logické. Potěší ale slušné detaily i ostrost, navzdory šumu

Noční podmínky - velmi překvapivá je nižší hladina šumu spolu s vysokou obrazovou kvalitou.

Makro - ani v této oblasti nový iPhone neztrácí. Snímkům nelze nic podstatného vytknout

Blesk - tím, že fotoaparát nemá asistované světlo, často docházelo k pořízení neostrých snímků, fotoaparát v úplné tmě nevěděl, kam má zaostřit

Slunečné podmínky - v této disciplíně patří iPhone na špičku, vynikající kresba je podpořena dostatkem detailů, výsledný dojem kazí jen často vyšší hladina šumu

HDR - použití režimu HDR jen nepatrně zvyšuje saturaci barev a celkový jas snímku, HDR efekt není příliš výrazný

Apple iPhone 4S – testovací video - exteriér

Videoukázka 1 - 1920 x 1080 px (69,49 MB, MOV)

Apple iPhone 4S – testovací video - interiér

Apple iPhone 4S – testovací video - interiér

Videoukázka 3 - 1920 x 1080 px (35,47 MB, MOV)

Telefonování: dobře odvedená rutina

Oblast telefonního seznamu má pět významných sekcí, z nichž každá hospodaří v jiné oblasti. Do kolonky oblíbené si můžeme uložit námi vybrané kontakty. V historii vidíme souhrnný přehled hovorů nebo pouze zmeškané hovory. U konkrétní položky hovoru pak můžeme spatřit čas volání a případnou délku přijatého hovoru. Cizí kontakt můžeme následně uložit či sdílet formou e-mailové komunikace nebo vizitkou skrze textovou zprávu.

Prostředí kontaktů nabízí jednoduchý přehled. Jména jsou automaticky řazena dle seskupení „jméno, příjmení“ nebo v opačném pořadí. Každému kontaktu můžeme přiřadit vlastní obrázek, zvuk vyzváněcího tónu či sms zprávy a mnoho dalších detailů, jako poznámky, datum narozenin, e-mailové adresy či přezdívku na sociální síti Twitter, se kterou je nově iOS 5 propojeno.

Za propracované možnosti při tvorbě nového kontaktu novinku chválíme

Další možností jak uskutečnit hovory a dokonce videohovory je alternativa Facetime, podobající se Skypu. V porovnání s ním nabízí omezenou funkčnosti a především menší kompatibilitu s ostatními zařízeními. Facetime hovory fungují pouze s aktivovanou Wi-Fi sítí a druhá strana musí vlastnit iPhone. Klasické videohovory přes 3G sít, které nabízí konkurence, iPhone neumí. Pokud nejste v pokrytí Wi-Fi a druhá strana nemá Apple zařízení, máte smůlu.

Kvalita zvuku při hlasovém hovoru je velmi dobrá, zvuk je zřetelný a hlasitost adekvátní. Ač je přítomen i asistující mikrofón pro odstranění nežádoucích zvuků, tak v hlasitém prostředí jsem jeho pomoc nezaznamenal, naopak jsem o mnoho stupňů musel korigovat hlasitost. Problém s kolísáním signálu či dokonce jeho ztrátou je již dávnou minulostí. Výrobce vylepšil systém a umístění antén a jejich počet zdvojil. Při našem testu jsme již žádné odchylky neodhalili.

Siri: čau jak se máš? I don´t understand

Může být označován za hlasové vyhledávání, umělou inteligenci ale i hlasového asistenta, jenž přemýšlí. Ne, už to není pouze „hloupé“ vyhledávání. Je to chytrý asistent, se kterým můžete vést dialog, má to ale pár háčků. Pokud chcete vést plnohodnotnou konverzaci, musíte oprášit základy anglického jazyka, což by nebyl až tak veliký problém. Horší je ovšem jeho podpora. Česká republika zatím není podporována. Co to znamená? Asistent vám neodpoví na otázky týkající se vyhledávání lokalit, počasí, informací, geografie.

Za to vám ale může nabídnout duchaplný rozhovor s vtipnými odpověďmi, může vyhledávat v telefonním seznamu, uskutečnit hovor, napsat textovou zprávu. Jakmile bychom se ho třeba zeptali, jaké dnes bylo počasí v New Yorku, tak našemu příkazu již rozumí. Kvalita rozpoznávání by však mohla být vyšší. Často mně, ale i lidem z okolí ukazoval hlášky, že nerozumí zadávanému povelu. Dost závisí na tom, s jakým přízvukem (americkým, britským, australským) na Siri hovoříte a dobrotu nedělají ani ruchy na pozadí. Přesto má tento asistent výbornou myšlenku a je tak trošku průkopníkem a vítanou inovací na poli hlasového vyhledávání a celkově i komunikace se zařízením.

Siri má často problém s porozuměním výslovnosti, pro příklad uvedu část konverzace z naší komunikace

Zprávy: sms zdarma s adresou jablka

V oblasti zpráv může být novinka významným faktorem určujícím standardy kvalitní komunikace. Jako se člověk neobejde bez vzduchu, tak textová komunikace se neobejde bez kvalitní klávesnice. Zastoupená softwarová QWERTZ klávesnice má dostatečné prostorové rozpoložení a i v portrétovém režimu dosahuji velmi rychlého tempa při psaní textů. Ve skromném nastavení můžeme aktivovat automatickou korekci textů nebo kontrolu pravopisu.

Novinkou je technologie iMessage, která je alternativním rozhraním pro posílání zpráv mezi zařízeními iPhone, iPad či iPod touch. iMessage je plně implementován do vestavěného editoru zpráv, nelze tak ani poznat, že daná technologie je v zařízení přítomna. Při tvorbě nové zprávy a jejím odeslání můžeme dostat doručenku. Od zpětné strany naopak vidíme, zda právě píše text.

Softwarové klávesnice QWERTZ jsou komfortní, uvítal bych ale i alfanumerickou klávesnici

E-mailový klient spolupracuje s širokou masou poskytovatelů. Hned na první pokus jsem se bez problémů přihlásil do e-mailové schránky od Google poskytovatele. Základní podoba schránky je rozdělena do složek jako doručené, odeslané, koš, podle priority a další. Zároveň jednotlivé zprávy můžeme archivovat, libovolně je přesunovat či smazat. Lidé trpící horším zrakem si mohou vybrat z pěti velikostí písma (malé, střední, velké, extra velké, obrovské). Každý odchozí e-mail může být podškrtnutý vlastním podpisem.

E-mailový klient spolupracuje s množstvím poskytovatelů, do zprávy nelze vložit přílohu

Uživatelé mající více e-mailových schránek můžou zvolit výchozí účet. S push notifikací jsem byl na ostří nože. Ač mám nastavenou neustálou synchronizaci, tak nově došlé emaily se zobrazují zřejmě podle nějakého zvláštního harmonogramu. Nově příchozí pošta se mi často nezobrazila ihned ale třeba s hodinovou prodlevou. Proto jsem vždy musel pravidelně dávat manuální synchronizaci. Vypadá však, že to byla ojedinělá vada. Každopádně však nepříjemně překvapila.

Organizační funkce a GPS: plánování, kam se podívám

Nová verze iOS přinesla rozšíření nabídky aplikací kancelářských funkcí. V kalendáři jsem se snadno zorientoval, přímo v hlavním panelu mohu přepínat mezi denním a měsíčním náhledem. Mohu si také nechat zobrazit seznam všech událostí. Nově přidávaná událost pojme jen to nejnutnější. Mohu zadat časové rozpětí události, název a místo spolu s poznámkou a případně webovou adresu, pokud k dané události náleží. Vytvářet nové kalendáře nelze. Navíc všechny události mohou být synchronizovány na iCloud či iCal nebo s Outlookem.

Prostředí kalendáře je jednoduché, přepínat můžeme mezi různými náhledy

Připomínky jsou graficky dobře zpracované. Jednotlivé položky můžeme přeskupovat do vlastních kategorií a tyto kategorie můžeme procházet tahem prstu do stran. Odpadají tak zbytečné a zdlouhavé kroky.

Prostředí poznámek je koncipováno v co nejjednodušším stylu. Na barevné odlišení nové poznámky musíme zapomenout, poznámky ani nelze upravovat. Potěší alespoň, že délka poznámky může mít více jak 300 znaků.

Google Mapy jsou ve své zastaralé verzi, neumožňuji uložení map do offline režimu a není přítomna ani hlasová navigace

GPS modul je svěřen do péče mapovým podkladům Google mapy. Tento software již k dnešnímu dosahuje výborných standardů a začíná se dotahovat na ostatní konkurenci z této oblasti. Ovšem aktuální použitá verze softwaru v novince se spíše rozkoukává, než aby mohla hrdě hlásit, jsem kvalitní řešení pro navigaci. V dané verzi není přítomna volba pro uložení mapových podkladů do mezipaměti a při prohlížení map tak musíte být vždy on-line, což je nejen v zahraničí značně nepraktické. Základní myšlenka celého programu je postavena na nutnosti být v dosahu internetového připojení. Jak jsme si ověřili, funkční není ani automobilová navigace. Aplikace nám pouze sdělí a ukáže a naplánuje trasu a tím její pomoc končí, aneb poraďte si sami. Pro tyto účely si budete muset zaplatit a stáhnout příslušnou aplikaci z App Store. Samotná fixace GPS modulu je bleskově rychlá, žádné výpadky se nekonají.

Datové funkce: stydlivost není na místě

Až do současné chvíle bych netušil, že jsou věci, na které může během pár sekund vzniknout závislost i když se nejedná o nic nového. Zatím skončím a navážu v jiném odstavci. Pečlivě vybudovaná datová základna se chlubí kompletní datovou konektivitou v podobě GPRS, EDGE a rychlejších datových přenosů HSDPA (novinka přináší navýšení rychlosti na 14,4 Mbps) a HSUPA o rychlosti 5,8 Mbps.

Bluetooth postrádá jakékoliv možnosti nastavení

Další datové přenosy jsou na bedrech bezdrátových sítí Wi-Fi b/g/n. U bezdrátových sítí jsem se ovšem někdy potýkal s paličatostí fungování. V jednu chvíli jsem bez problémů prohlížel webové stránky a za další chvíli mi naskočila hláška „nelze zobrazit“, i když Wi-Fi korektně fungovala. Musel jsem se několikrát připojit a odpojit. Na jiném zařízení se ale tento problém nevyskytoval a bezdrátová síť v tomto zařízení se tvářila jako fungující.

Sdílet datové připojení můžeme přes vlastní Wi-Fi HotSpot. Funkci, na kterou bych úplně zapomněl a opomenul, je Bluetooth (kde se vlastně vůbec zachází?). Její přítomnost a funkčnost mi přijde značně nedotažená. Proč to říkám? Jsem často zvyklý prostřednictvím Bluetooth sdílet s ostatními zařízeními či PC různá data. U iPhonu jsem ale musel hledat jiné cesty, přes Bluetooth nelze nic poslat ani sdílet. Chválu si výrobce zaslouží za nejnovější verzi 4.0.

K dokonalosti chybí samotnému prohlížeči pouze podpora Flashe

Implementovaný prohlížeč Safari si získal moji závislost a už se nedivím, proč tento prohlížeč patří mezi nejužívanější na světě. Uhrane svoji jednoduchostí i funkčností. Zklamala mě absence Flashe, protože tato podpora by se měla dnes nacházet již v každém prohlížeči, zvláště pak u špičkových zařízení s dostatečným výkonem. Své mínus ale nahradí mnoha plusy v jiných částech. Podporuje vícero spuštěných oken, pracuje se záložkami. Co se nejvíce povedlo je ale samotná rychlost prohlížeče a plynulost.

Vykreslování webových stránek je velmi rychlé nejen přes 3G a Wi-Fi, ale i při pokryté starším EDGE. Inu dobře optimalizovaný prohlížeč. Jednotlivé texty webových stránek můžeme kopírovat a dále je přenášet. Plynule funguje i přibližování stránek, pomocí multidotykového ovládání.

iCloud: zálohuji, obnovuji a šířím dále

V červnu letošního roku výrobce společně s novou verzí operačního systému iOS 5 představil s velkými salvami a se vší parádou službu iCloud. Úkolem služby iCloud bude komplexní, to myslím bez jakéhokoliv přehánění nebo zveličování, zálohování všech možných i nemožných položek na externí úložiště provozované Applem. Každý uživatel získá ihned zdarma prostory o kapacitě 5 GB.

iCloud nepodporuje nejnovější iPhone? Jdu si opatřit první generaci iPhonu, třeba bude kompatibilní

Nová aktualizace přinesla implementaci této služby do všech stávajících zařízení. V samotném telefonu/tabletu/iPodu se pak s odkazem na tuto službu budeme setkávat na každém kroku. Ať položky telefonního seznamu nebo zprávy můžeme manuálně nebo automaticky synchronizovat s tímto úložištěm. Jednotlivé aplikace ani hry jsou jakbysmet podrobeny diktátu této synchronizace. iTunes klient je rovněž v přátelském svazku a umožňuje synchronizaci hudebního obsahu. Pokud vlastníte více zařízení od Applu, můžete všechna zařízení navzájem synchronizovat. Na vše stačí pouze pár kliků.

Kdo je línější povahy, sáhne po možnosti kompletní zálohy celého telefonu a ušetřeny nezůstanou žádné oblasti, čítající nějaká data. Za poplatek lze stávající paměťové prostory rozšířit o 10 GB, 20 GB nebo 50 GB. Bohužel jsem nemohl iCloud otestovat ve svém zařízení, při jakémkoliv pokusu o kontakt s iCloud službou mi bylo řečeno, že zařízení není podporováno. Cituji doslova „Vaše Apple ID je platné (hurá), ale tento iPhone není pro iCloud způsobilý.“ A já si pokládám otázku, že by už novinka byla po pár týdnech zastaralá? Zřejmě si musím počkat na iPhone 5. Další rok znova otestuji :-)

Hned na úvodní obrazovce v iCloudu můžeme vidět správu paměti, a ihned můžeme stávající kapacitu navýšit

Aktualizováno, po mnoha pokusech se přeci jenom zadařilo. iCloud mi otevřel své dveře. Ihned na mě vykoukla dostupná kapacita 5 GB gratis. Začal jsem zálohovat. Jak jsem uvedl, mohu zálohovat, na co si jen vzpomenu a následné zálohy pak mohu šířit vzduchem do ostatní Apple zařízení. Nakonec jsem vyzkoušel i kompletní zálohu, která trvala kolem 5 minut. Vše se obešlo bez problémů. Určitě oceňuji myšlenku Applu a vítám ji s otevřenou náručí. Přeci jenom v dnešní době by měly být zálohy nutností, a když ty možnosti jsou, tak proč je nevyužít? Navíc s poměrně štědrou kapacitou zdarma.

Zhodnocení: skvělé zařízení s mnoha nešvary

Produkty firmy Apple mi vždy přišly zajímavé a nedá se říct, že by mě nechávaly chladným. Na nejnovější iPhone 4S jsem byl opravdu hodně zvědav. Nabízela se otázka, zda to už je opravdu špičkové zařízení, kterému nic podstatného nechybí (skvělá datová konektivita, prvotřídní fotoaparát, výborný hardware, hudební možnosti). Odpovědí je ano, z iPhonu se konečně stal smartphone, který exceluje v mnoha oblastech a nabídne vše podstatné, bez výrazných kompromisů.

Majitelům iPhone 4 se přechod nebo investice do této novinky zřejmě moc nevyplatí. Ale ti, kteří nad koupí novinky uvažují, litovat nebudou. O cenové kategorii nemá smysl se moc bavit. Všichni víme, že cenová laťka je opravdu hodně vysoká a v současnosti lze podobně vybavená zařízení sehnat za nižší cenu .

Ať chci nebo ne, kritika novinky je velmi těžká. Charakteristiky hovoří o špičkových technologiích a jejích fungování v praxi je dovedeno k dokonalosti. Dvoujádrový procesor již tak podtrhuje mimořádný výkon a rychlé reakce, vyladěnosti a stabilita celého prostředí působí učebnicovým příkladem. Fotoaparát dosahuje nejvyšší kvalit. Datové technologie i hudební možnosti si zaslouží jedničku.

Pokud jsou tady nedostatky a opravdu neřeším, zda je to či není vlastnost systému, je mínusem přítomnost nestandardního 30-ti pinového konektoru a nikoliv standardizovaného MicroUSB.

Kritizovat chtě nechtě musím i chybějící USB Mass storage, protože opravdu nemíním u každého počítače, se kterým iPhone přijde do styku, instalovat iTunes software. Nejsem ani příznivcem pamětí, které nelze rozšířit. Ano 64 GB je již kapacita, kterou člověk jen tak nezaplní, ale co když přesto dojde k jejímu zaplnění? Paměťové karty jsou pro mnoho uživatelů nepostradatelnou součástí telefonu.

Fotoaparátu chybí dioda ostření a nastavení. Bluetooth? Proč stále nefunguje odesílání a přijímání dat? Tuto základní funkčnost umí jiná zařízení již více jak deset let. V moderním prohlížeči by pak neměl chybět ani flash. Možná se někomu z vás bude zdát, proč upozorňuji na vlastnosti systému. Ale bylo trošku jednostranné a zaujaté řešení toto zařízení jen chválit. Zvláště zařízení, které je cenově takto vyšponované, musí počítat s tím, že při jeho posuzování se ním nebudu jednat v rukavičkách. Až na těchto několik nedostatků však iPhone 4S ustál hodnocení více než dobře a bez obav ho můžeme doporučit každému, kdo se při pohledu na nakousnuté jablko z principu neosype. Jedná se o špičkový telefon, který vylepšil pár nedostatků původního modelu a je opět připraven stát se masově prodávaným kusem elektroniky.

Apple iPhone 4S vs. iPhone 4 – srovnání výkonu

Konkurence

Z pohledu konkurence má iPhone 4S velké množství soupeřů, kterých by se měl obávat. Zejména, hledíme-li na cenovou laťku.

Samsung Galaxy S II se jeví jako jedno ze zařízení, které může ovlivnit úspěchy a prodejnost novinky. Za cenu kolem 12 500,- Kč nabízí mnohem větší úhlopříčku dotykového displeje 4,3 palce, ztrácí ale na rozlišení, jemnost je o poznání horší. Použitý hardware je na podobné úrovni, dvoujádrový procesor nabídne o něco větší takt 1,2 GHz s větší operační pamětí 1 GB. Fotoaparát se může pochlubit stejnými parametry. Datová konektivita se chlubí rychlejší technologií HSPA 21 Mbps. Těžit může i ze slotu na paměťové karty typu MicroSDHC. V oblasti hudby rovněž exceluje, čip Yamaha ovšem ztrácí na kvality hudebního výstupu iPhonu.

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie
Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

HTC Sensation XL patří mezi top modely taiwanského výrobce. Jak ale obstojí oproti novince Applu? Určitě má značnou převahu, co se týče obřího dotykového displeje s velikostí 4,7 palce. Hlavní fotoaparát o rozlišení disponuje rozlišením 8 MPx a Full HD videi. Výsledky obrazové kvality ale spadají do tradičního průměru tohoto výrobce. Konkurovat tak může parametry, nikoliv výsledky. Nevýhodou může být pouze interní paměť disponující hodnotou 16 GB, slot na paměťové karty chybí. Procesor se svojí frekvenci 1,5 GHz řadí mezi velikány, omšelým dojmem působí ale typ grafického akcelerátoru Adreno 205. Datové technologie se neliší od nabídky iPhonu. Nechybí Wi-Fi nebo HSDPA s HSUPA. Tahákem může být i vylepšení Audio Beats. V praxi jsme ale zatím z této technologie rozpačití. Alternativou může být také model Sensation XE s menším displejem, ale celkově o něco lepší výbavou.

HTC Sensation XL - oficiální fotografie
Testujeme obří HTC Sensation XL: první dojmy a fotografie

LG Optimus 2X má značný triumf v podobě své prodejní ceny, která je skoro na poloviční úrovni v porovnání s iPhonem. Dvoujádrový procesor NVidie Tegra 2 pracuje na frekvenci 1 GHz. Operační RAM nabízí hodnotu 512 MB. Operační systém je představován Androidem 2.3 Gingerbread. Kvalita dotykového displeje s velikostí 4 palce se odráží v technologii IPS, vyznačující se výbornými pozorovacími úhly a kontrastem. Kvalitní hudební výstup je certifikován technologií Dolby Music.

LG Optimus 2X - oficiální fotografie
Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

Sony Ericsson Xperia arc S/arc může být alternativou pro uživatele, kteří nepreferují zařízení s dvoujádrovým procesorem. Tento nedostatek ale nahradí výkonné řešení, představované 1,4 GHz single-core procesorem a operační pamětí 512 MB. Vše pracuje pod taktovkou Androidu 2.3 Gingerbread. Arc z dílny Sony Ericssonu je napěchován řadou moderních technologií, jednu z nichž nalezneme u fotoaparátu v podobě Exmor R technologie. Druhá technologie BRAVIA engine pasuje k dotykovému displeji. Kvalitnější zobrazení se týká pouze fotografií a videí.

Sony Ericsson Xperia arc (S) - oficiální fotografie
Recenze Sony Ericsson Xperia arc – Fešák s výkonem
apple-iphone-4s
Klady
  • komfortní webový prohlížeč Safari
  • unikátní asistent Siri má budoucnost
  • fotoaparát podává vynikající výsledky
  • výkonný hardware, zejména grafický akcelerátor
  • bleskurychlé reakce a svižnost celého prostředí
  • naprosto vyladěný operační systém
  • špičkový hudební výstup
  • opět famózní dotykový displej a zejména jeho jemnost
  • vylepšený systém antén
  • použité prémiové materiály (kov, sklo)
  • excelentní dílenské zpracování
Zápory
  • prostředí fotoaparátu nabízí nulové možnosti nastavení
  • pohotovostní výdrž zaostává za očekáváním
  • malé množství podporovaných multimediálních formátu
  • opět vyšší cena
  • chybí USB Mass storage
  • Bluetooth je zbytečně nevyužitý
  • chybí standardizovaný microUSB konektor
  • absence slotu na paměťové karty
  • přenos hudby se neobejde bez iTunes
  • chybí FM rádio
  • fotoaparátu chybí dioda pro zaostřování ve tmě
Diskuze ke článku
Petr Musil
Petr Musil
Dobrý den ,má 4S 4G,LTE ? Na jakou verzi mohu officiálně upgradovat ios ? Děkuji
Cipísek
Někde jsem četl, že je procesor podtaktován na 800 MHz, ale mohla to být jen spekulace. Běží určitě na 1 GHz? Jinak mě osobně baterie vydrží mnohem déle i při větší zátěži než je uvedena v recenzi.
Daffson
JJ - určitě je to 800MHz. Je to uvedeno na všech specializovaných zahraničních serverech.
Sebastian
IPhone - Aneb za hodně peněz málo muziky. Za ty prachy by měli dělat kapesní ultrastroje a ne mobily, který by u jiné značky měli hodnotu max. 9 000 kč......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze