LG, prosím, neodcházej. Moc by si nám chybělo

Glosa
5
LG, prosím, neodcházej. Moc by si nám chybělo
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Zprávy o tmavých mracích stahujících se nad tím kterým výrobcem mobilních telefonů jsou běžným jevem, a to nejenom v této době. Některé vás nepřekvapí, jiné ano. A někdy si říkáte, že by to byla velká škoda, protože některé firmy se snaží o něco víc než jiné. Třeba jako LG.

Poslední zvěsti o konci mobilní divize LG jsou pro mnohé překvapením. Kdyby měl člověk cynicky tipovat, který z výrobců hodí ručník do ringu, tak ho jako první napadne HTC, jehož jméno jako by se stalo synonymem pro špatné finanční výsledky. Anebo mobilní divize Sony, která funguje už jen díky tomu, že jej mateřská firma víceméně dotuje z jiných odvětví podnikání.

Korejské LG sice nedosahuje velikosti konkurenčního Samsungu, o to sympatičtější mohou jeho produkty pro leckoho být. Fanoušci značky si jistě najdou svoje argumenty pro oslavu, ale i když mezi ně nepatříte, nemůžete firmě upřít odvahu, s jakou se pouští do experimentů.

V poslední době tu máme například spektakulární LG Wing, skládací LG V60 ThinQ a další podobné modely jsou zajímavou variantou pro všechny, kteří by chtěli ohebný displej, ale bojí se ho. Nebo si ho zatím nemohou dovolit. LG V10 a jeho druhý displej ukazují, že někdy může malá změna znamenat mnoho. A LG G5 byl pokus, o kterém všichni ostatní jenom mluví – uvést do života modulární telefony. A zapomenout nesmíme ani na rolovací telefon, který slibuje napsat novou kapitolu historie mobilních telefonů.

To byl jen stručný výčet toho, čím se LG snažilo odklonit od obvyklého konceptu dotykových placek, který v poslední dekádě zadusil prakticky veškerou různorodost a kreativitu. Bohužel pro LG jsou tohle telefony, o kterých každý rád píše, každý rád čte a neopomine možnost si je v obchodě pořádně osahat, pak si ale koupí konvenční model, protože má poslední Snapdragon a je o dva tisíce korun levnější.

Kde ty loňské sněhy jsou

Tento příběh mi připomíná dalšího velikána, původní finskou Nokii. Ta byla také pověstná tím, že základnu konfekčních telefonů pravidelně rozšiřovala neuvěřitelnými experimenty, u kterých ani nebylo na první pohled jasné, že jde o mobily. Jednak si to mohla dovolit a pak také chápala, že k úspěchu vede kromě jedné cesty také hodně slepých uliček, do nichž ale musíte vejít, abyste zjistili, že nikam nevedou.

Podobně šílený nápad bylo i uvedení Nokie 7650 s operačním systémem. Psal se totiž rok 2002 a kdo měl v kapse původní Nokii 3310 s předplacenou kartou, to byl král. V takové situaci se Nokia rozhodla riskovat s telefonem s otevřeným operačním systémem a integrovaným fotoaparátem. Pro srovnání: první verze hudebního přehrávače iPod je jen o rok starší a Google měl tehdy pouhé čtyři roky a jednalo se pouze o internetový vyhledávač.

Samozřejmě je otázka, zda bychom se do současného stavu (ne)dostali i bez Nokie a jejího Symbianu, ale jde pouze o demonstraci toho, jak je důležité nebát se šílených nápadů. Takových, které spousta lidí nepochopí a ještě více neocení. Protože přesně takové nás posouvají kupředu. A jak jsme si ukázali, přesně takové v LG mají a někdy se jich i nebojí.

Pokud tedy mobilní divize LG odejde ze scény a její patenty zůstanou dobře zamčené v šuplíku, pak to bude velká ztráta pro nás pro všechny, kteří bereme mobilní telefon jako něco víc než nástroj pro komunikaci.

Diskuze ke článku
Michal Urban
Michal Urban
Souhlasím. Ať vytrvají. Je fakt, že zásadní změnu potřebují, protože kromě dvou telefonů z poslední doby ( Wing a Velvet), jsou jejich telefony ztělesněním nudnosti. Zanedbání softwarové podpory jim na hodnotě taky ubírá stále více. Ale právě zmíněné dva telefony se mi sakra líbí. Hlavně Wing. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou ho koupit. Pak jsem si vzpomněl na recenze LG telefonů a zmínky o softwaru. Škoda.
Marhule Humule
Marhule Humule
Taky budu jedině rád když vytrvají. Sice poslední telefon co jsem od nich měl byl LG G Flex 2, ale strašně rád na něj vzpomínám. Popravdě mě záplava všech těch čínských telefonů už tak nějak nebaví. Když můžu tak si koupím telefon od tradičního výrobce. Agresivní čínská konkurence je ale svou vražednou cenovou politikou pomalu zabíjí. Netěším se na dobu, kdy si člověk bude moc vybrat z Applu, Samsungu a desítek čínských značek...
Martin Vinduška
Martin Vinduška
P. redaktore, máte v textu chybu, správně má být: "pak si ale koupí konvenční model, protože má poslední Kirin a je o dva tisíce korun levnější.

Dumpingovým cenám čínské státní společnosti Huawei se prostě dlouhodobě velmi obtížně konkuruje, pokud výrobce nepoužívá v telefonu alespoň z poloviny součástky vlastní výroby, jako Samsung.
Mara Studna
Mara Studna
LG má potenciál na to aby uvedlo dejme tomu řečeno špičkový stroj-ale dosud tento potenciál nevyužilo-škoda a škoda pokud by to vzdali a pokud ostatní divize vydělávají,tak to musí být zřejmě o lidech,kteří mobilní divizi řídí anebo se tak rozhodli sami,každopádně by to byla velká škoda!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze