10 telefonů, na které by Nokia měla navázat

37
10 telefonů, na které by Nokia měla navázat

Nokia 3310, ať už ta originální, nebo ta současná, byla prodejním hitem. Tak proč si podobný úspěch nezopakovat a nesáhnout do minulosti pro některý z dalších legendárních telefonů? Následujících deset by mělo díky dírám na trhu současných smartphonů docela slušnou šanci.

Nokia 8210

Na velikosti záleží. To je poučka, kterou se zjevně řídí všichni výrobci mobilů. Takže pokud hledáte crossover s tabletem, máte skutečně slušný výběr, zatímco na opačné straně spektra jste prakticky odkázáni na jeden slušnější telefon na Androidu a stejný počet modelů od Apple. Člověk si skoro připadá jako v poválečné Americe, kde bylo ostudou mít v autě méně jak osm válců.

Rok 1998 naproti tomu představoval opačný extrém. Lidé měli ještě v živé paměti kufříkové telefony s držadlem na přenášení, a tak bylo každé další zmenšení vítáno s nadšením. Pravda, u tohoto modelu s výškou 101 mm a hmotností 79 gramů už jsme se dostali na samou hranici použitelnosti, ale fakt, že nechybělo nic ze špičkové výbavy té doby, zaslouží obdiv.

Našel by i dnes podobný přístroj svoje zákazníky? Zmenšený na naprosté minimum, s ústupky v ergonomii, ale ne ve výbavě? Spousta lidí dnes používá smartphone jako náhradu počítače, tam má velký displej určitě smysl. Ale spousta lidí stále sáhne raději po počítači a telefon má jenom jako náhradu v nejnutnějších případech. A tam by podobné řešení smysl mělo.

Nokia 7280

A když už přemýšlíme o miniaturizaci, proč celou věc nedotáhnout do extrémů a neoprášit myšlenku Nokie 7280. Displej omezit pouze na nejnutnější, stejně tak jako tlačítka. V době svého vzniku to byl spíše jenom výstřelek, který si jen ti nejbohatší kupovali jako druhý telefon na sport nebo do malé kabelky.

Nokia 7280

Doba však pokročila a kromě telefonů se vyvíjí i příslušenství. Takže v kombinaci s chytrými hodinkami, bezdrátovými sluchátky a nějakým solidním propojením s počítačem by mohla být podobná záležitost docela životaschopná.

Nokia 7600

Malá tvarová pestrost je ostatně velkým problémem všech současných telefonů. Jediná otázka jako by zněla, jestli 16:9, nebo sáhnout po progresivnějších 18:9. A do všechno zabalit do obdélníku s kulatými rohy.

Nokia 7600

Má v takovém světě smysl přemýšlet, jestli by například čtvercový tvar displeje nenašel nějaké opodstatnění? Anebo by podobný pokus skončil jako Nokia 7600?

Nokia 808 PureView

Tento model byl loučením finského výrobce se Symbianem a tak trochu labutí písní, která předznamenala další směrování. Zatímco zbylá výbava je plně poplatná době vzniku, takový fotoaparát bychom si nechali líbit i dnes. A to nejenom kvůli rozlišení 41 megapixelů, ale i zdařilému souhrnu doprovodných funkcí, mezi kterými nechyběl například xenonový blesk.

Dnešní špičkové fotomobily by asi s tímto finským kouskem zvládly držet krok, ale člověk se nemůže zbavit dojmu, že za každým rohem číhají ústupky dané konstrukcí nebo snahou o nízkou cenu. Našlo by se na trhu místo pro opravdu nekompromisní fotomobil?

Nokia N90

Stejnou otázku si můžeme položit i ohledně natáčení videa. Pro mnohé uživatele a zjevně i výrobce je toto stěžejní funkcí, avšak zcela ignorují fakt, že držení současných telefonů je pro takovou činnost naprosto nevhodné. Výsledkem je pak internet plný roztřesených vertikálních videí.

Jakýmkoli pohyblivým částem konstrukce zřejmě nadobro odzvonilo, ale nebylo by od věci mít telefon, se kterým by se dalo dobře natáčet nejenom okolí, ale i sebe. Tím pádem i pořizovat selfies a videotelefonovat.

Nokia E71

Bez práce nejsou koláče. Takže než si začnete užívat s jedním z výše uvedených hypotetických telefonů, je potřeba si na něj vydělat. Co naplat, pro většinu lidí to stále znamená psaní. Ať už jde o texty nebo příkazy na terminálu. A v takových ohledech byla Nokia E71 nedostižná.

Že tento koncept není zcela zapomenut dokazuje fakt, jak dlouho se udržely na trhu podobně koncipované přístroje od BlackBerry. Spousta lidí vám sice bude tvrdit, že si na softwarovou klávesnici dávno zvykli a že na ní píší rychleji, ale mnozí z nich nejspíše klamou sami sebe. Protože jim ani nic jiného nezbývá.

Nokia 8110

Dalším bolavým místem současných smartphonů je kromě totální nudy i značná křehkost. Obří displej přes celou čelní stranu doprovázený skleněnými zády je recept na katastrofu, i když výrobci budou tvrdit, že použili tu nejnovější technologii tvrzených skel. A tak nebývá řídkým jevem, že mobil ihned po vybalení putuje do nevzhledného plastového pouzdra s flipem a pro jistotu dostane ještě další ochrannou fólii na displej.

Nenašel by se tedy prostor na to, aby se ochranné prvky daly elegantně skloubit se samotnou konstrukcí telefonu? U Nokie 8110 to vypadalo tak dobře, že telefon v akčním filmu Matrix zastínil i Keanu Reevese.

Nokia 6250

Je trh se super odolnými telefony dost velký, aby vedle přístrojů značky CAT pojmul i Nokii? Tato značka by si to zasloužila, protože třeba takový model 6250 vyšlapal cestičku pro tento typ telefonů.

Nokia N-Gage

I když pro většinu z nás jsou hry v mobilním telefonu jen občasné zpříjemnění dlouhé chvíle, najde se i skupina, pro kterou se jedná o primární způsob využití. V nabídce tak stále objevíme přístroje určené přesně pro tento druh zábavy.

Jenomže jak už jsme jednou řekli, klávesnici jen tak nenahradíš. A přenosné konzole jako Nintendo Switch ukazují, že tady prostor je. Teď jde jenom o to, aby se tyto dva světy podařilo propojit.

Nokia E90

Jak jsme si už několikrát ukazovali, koncept komunikátorů se pro mnohé stal celoživotní láskou. Reklamní slogan 2v1 sice zprofanovali výrobci šampónů, ale na tento přístroj seděl dokonale. Dostali jste snadno ovladatelný telefon i kapesní počítač s kvalitní klávesnicí. O totéž se sice pokoušejí i současné smartphony, ale kvůli konstrukčním omezením uváznou na půli cesty.

Někteří mohou namítnout, že doba se za posledních deset let posunula někam jinam a pro podobná řešení už v ní není místo. Ale jak ukazuje jedna úspěšná crowdfundingová kampaň, najde se dost lidí, kteří jsou ochotni zaplatit za produkt, který v originále přišel na svět už před dvaceti lety. Některé myšlenky totiž nestárnou.

A co vy? S jakým reinkarnovaným telefonem, nejenom od Nokie, byste se rádi setkali?

Diskuze ke článku
Řezňýk
Ne, ne a desetkrát ne. Oni ti číňánci totiž nejsou schopni sami absolutně nic vymyslet a udělat, i kdyby jim pan redaktor dodal naprosto přesný popis s technickými výkresy. A fakt, že si pronajali nějakou kancelář ve Finsku, kde sedí nějaký bílý kůň, co před deseti roky uklízel v Nokii hajzlíky, na tom nic nezmění. Oni totiž potřebují, aby to vyrobil někdo jiný, oni to pak jenom rozeberou, z plastových výlisků postaví znovu a nechají to lepit vteřinovým lepidelm děti a politické vězně v pracovních táborech.
haha
redakce vy máte dost fakt
Petr
Sto lidí sto názorů a kolik jich mělo takovou nokií E 90 nebo nokii 7280 mněl jsem je pro zábavu i pro práci byly fantastické a spolehlivé. Dnešní placky se podobají tabletům a pěkný kousek nikde. Dnes je vše na jedno brdo a tak uvítal bych takové skvosty v novém proč né? Cena je relativní a na pěkný odlišný kousek se každý divá jinak. A zase by bylo veselejí.
Absolut NoFak
Moc hezké telefony, k tomu by se fakt Npokia mohla vrátit. A Samsung by se měl vrátit k dělání ledniček pro Koreu a Afriku a už u toho zůstat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze