Retro: Nokia 3310 – nejžádanější Finka je konečně tady!

32

Psali jste si o ní od samého počátku seriálu Retro. Konečně je tady legendární Nokia 3310, kterou zná snad úplně každý. Oblíbený design, nesmrtelné tělo, zábavné hry či výměnné kryty. Hlavní trumfy veleúspěšného modelu z přelomu tisíciletí, který se prodával bezmála čtyři roky.

Finská Nokia model 3310 představila v září 2000. Tehdy ještě netušila, jak úspěšný model připravila. Jaký byl tehdejší recept na mobilní bestseller pro mnoho následujících let?

Krátké představení

3310ka přímo navazuje na starší model 3210. Vycházela tedy z jejího designu, nicméně ubrala na velikosti a design vypadal moderněji. Jak se později ukázalo, vzhled se stal nadčasovým. Výška činila 113 milimetrů, šířka 48 milimetrů a tloušťka 22 milimetrů. Absentující anténa dávala možnost telefon snadno nosit v kapse. Hmotnost 133 gramů sice byla i tehdy vyšší, nicméně ji bylo možné snížit pozdějším zakoupením modernější Li-Ion baterie, která hmotnost snížila.

Retro: Nokia 3310

Standardní modrou barvu, kterou jsme pro účely vzpomínky měli k dispozici v redakci, jste mohli libovolně měnit za jiné kryty, kterých bylo nepřeberné množství. Ačkoliv měl Nokii 3310 kdekdo, snadno jste tu svou poznali.

Tento telefon poznáte s jistotou vždy

Nokia 3310 neoslnila ani tak výbavou či moderními prvky, jako spíše tím, že vše bylo pěkné, fungující a pohodlné. To se týká displeje a klávesnice. Displej byl černobílý, ale plně grafický. Na úhlopříčce 1,5 palce nabídl rozlišení 84 x 48 pixelů. Výsledkem je tedy klasika na mnoha Nokiích tehdejší doby. Potěšilo i rovnoměrné podsvětlení. Klávesnice byla plastová s ideálním zdvihem a odporem. Radost na ni psát. Opět nic složitého, k ovládání tu byly jen tři klávesy – NaviKey, „céčko“ a šipky.

Jednoduché linie byly nadčasové

Hlavně obrázky a animace

Nokia 3310 vždy mířila spíše na mladší uživatele. Tomu odpovídaly všudypřítomné obrázky či animace. Na hlavní displej bylo možné umístit logo, menu bylo zase krásně animované a svižné. Obrázky jste mohli posílat také v SMS zprávách na jinou Nokii. Tvorbu SMS zpráv zpříjemnil český slovník T9. Tehdy nevídaná funkce. Například konkurenční Siemens C35i slovník T9 měl, avšak bez češtiny.

Zábava pokračovala hrami. K dispozici byly hned čtyři, z nichž nejpopulárnější je bezpochyby Had ve druhé generaci a vesmírná střílečka Space Impact. Nokia 3310 ale nebyla vyloženě jednostranně zamřená. Nabídla například podporu SIM Toolkit nebo několik upomínek. Nechyběl také budík, stopky, minutka a jednoduchá kalkulačka. Vyčítána ji byla absence wapového prohlížeče. Ten přinesl až vylepšený model 3330 o rok později. Jako výraznější se jevila například absence interní paměti na telefonní čísla či SMS zprávy. Vše tak bylo nutné ukládat pouze na SIM kartu. Ani tyto nedostatky však nic neubraly na obří popularitě.

Prostředí Nokie 3310

Navždy s námi

Od představení Nokie 3310 uběhlo už 12 let a 4 měsíce. I přesto se mezi námi najde několik uživatelů, kterým legendární Nokia stále dobře slouží. O populárnosti svědčí i dlouhá doba prodeje. Novou 3310ku jste sehnali ještě začátkem roku 2004, kdy už se zároveň prodávaly nástupkyně 3410 i 3510. Cena se na sklonku prodejů pohybovala lehce nad třemi tisíci.

Seriál Retro po malé pauze o Vánocích pokračuje i v roce 2013. Zajímavých telefonů je totiž stále více než dost. Opět nám piště, na jaké legendy bychom neměli zapomenout. Jsme zvědaví, jaký telefon bude po Nokii 3310 nejžádanější.

Technické parametry Nokia 3310

Kompletní specifikace
Konstrukce113 × 48 × 22 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,5" (84 × 48 px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémNokia S30
Akumulátor720 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2000, ?
Diskuze ke článku
Aleš
Dobrý den, ve videu uvádíte špatné datum představení 2010... Správně by mělo být asi 2000, že? Vím, je to drobnost. Jinak jako vždy dobré! :-)
n7610
mám ji do dnes, plně funkční :-)
Posik
Nejodolnější telefon v historii mobilních telefonů. Mám jej doma a přežil koupání se v umyvadle a pád z 2 metrů na beton :-D to ted přežije malo který telefon
VMach3
T9 zpočátku neměla český jazyk. Tem přišel až s aktulalizací FW. Tenkrát jsem za přehrání FW dával 300 Kč :-). V šuplíku mam schovaný dvě 3310 ale funkční je už jen jedna.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze