Dostaňte funkce z Androidu P a iOS 12 již nyní díky aplikaci ZenScreen

Android aplikace týdne
4
Dostaňte funkce z Androidu P a iOS 12 již nyní díky aplikaci ZenScreen
  • ZenScreen je aplikací pro Android i iOS, která monitoruje, jak používáte váš telefon
  • Můžete se tak podívat, ve kterých aplikacích trávíte nejvíce času, a potom se pokusit tento čas omezit pomocí řady chytrých funkcí
  • Aplikace je ke stažení zdarma v trial verzi a po 14 dnech musíte začít platit téměř 100 korun měsíčně

Tak nakonec nejen Google, ale také Apple odhalil pro nadcházející iOS 12 spoustu funkci, které mají lidem pomoci monitorovat jejich používání telefonů a případně na nich také snížit svou závislost. Proč ale čekat na aktualizace systémů, když můžete mít něco podobného už dnes třeba díky aplikaci ZenScreen?

ZenScreen – Android aplikace týdne

I když se to může podle názvu zdát, tak toto skutečně není aplikace od ASUSu, který má slůvko Zen v oblibě, ale přesto se jedná a skutečně vyladěnou a pohlednou aplikaci. Zároveň vám ZenScreen zprostředkuje skutečně většinu očekávaných funkcí, které slibují letošní velké aktualizace Androidu a iOS.

Na úvodní stránce tedy uvidíte, kolik času jste dnes už strávili na svém telefonu či jaké aplikace používáte nejčastěji. Máme tu i ukazatel, kdybyste si měli dát už opravdu pauzu od koukání na displej, případně tu uvidíte tipy, jak své používání telefonu omezit. To vše jsou užitečné informace, ale zdaleka nejdůležitější funkce najdeme až hlouběji v aplikaci.

ZenScreen - Track and limit screen time

Po klepnutí na čas strávený s telefonem nebo ikonku vašeho účtu (avatara) se dostanete na tu nejdůležitější obrazovku, kde najdete čtyři možnosti, které vám pomohou se oprostit od svého telefonu. Pokud zapnete chytrá rána, tak vám bude dovoleno používat váš telefon každé ráno neomezeně, abyste zjistili, o co jste přišli. Všechno ale musíte stihnout za deset minut – pak se aplikace na 20 minut uzamknou, což vás má vyhnat z postele a donutit, abyste začali konečně něco dělat.

Další možností jsou klidné noci, kdy si lze nastavit, od kdy do kdy mají přestat fungovat aplikace, aby vás telefon zbytečně nelákal k ponocování. Třetí možností je zapnutí časového limitu od 30 minut až na 6 hodin, po které vám telefon dovolí používat aplikace související se zábavou. Pokud si zde tedy nastavíte třeba 2 hodiny, uzamknou se po uplynutí této doby sociální sítě, přehrávače videí, hry a podobně – prostě všechny aplikace, které nejsou vyleženě produktivní.

Poslední funkcí je poté zenová pauza, po jejímž zapnutí vás telefon na hodinu odstřihne od sociálních sítí, hned jak aplikace automaticky rozpozná, že už třeba na Instagramu trávíte až moc času. Pod těmito možnostmi můžete dále spatřit také přehled, kolik minut jste strávili v jaké aplikaci za určitě období.

A málem bych zapomněl, že na hlavní obrazovce můžete klepnutím na přepínač „Quiet Time“ aktivovat další funkci, která na vámi zvolenou dobu omezí používání všech aplikací. To se hodí, třeba když chcete prožít s rodinou večeři hezky v klidu, nebo když se pokoušíte dokopat sami sebe k dodělání své práce či domácích úkolů. Jen mě mrzí, že ZenScreen nedovoluje manuálně vybrat konkrétní aplikace, jejichž používání chcete omezit. Třeba to ale vývojáři v nějaké aktualizaci ještě doplní.

ZenScreen - Track and limit screen time

Zajímavostí je fakt, že můžete ke svému účtu v aplikaci přiřadit různá zařízení, což má posloužit rodičům pro kontrolou jejich dětí. Stačí aplikaci nainstalovat také na telefon svých ratolestí, přihlásit se svým účtem a nastavit aplikaci podle zobrazených instrukcí. Poté dostanete přehled, jak vaše dítě používá svůj telefon a různé aplikace. Samozřejmě můžete i na jejich telefonu zapnout všechny omezující funkce, o který jsem hovořil výše.

Sluší se zmínit, že pokud chcete i přes varování a zapnuté funkce ZenScreenu pořád používat třeba sociální sítě, můžete jít vždy do aplikace, funkci vypnout a pokračovat v brouzdání. Stejně jako funkce, které přijdou na podzim do operačních systémů, i zde se jedná spíše jen o pomocníka, který vám má hodit oznámení a nabádat vás k lepšímu využívání svého času, ale do ničeho vás vývojáři nechtějí nutit. Tedy do něčeho vlastně ano. Aplikace je sice ke stažení zdarma, ale jde pouze o trial verzi. Pokud se vám tedy ZenScreen zalíbí, musíte po dvou týdnech začít platit necelých 100 korun měsíčně.

Stáhnout ZenScreen - Track and limit screen time

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Partnerem seriálu Android aplikace týdne je ASUS.

ASUS ZenFone 4 Logo
Diskuze ke článku
mirec
Prave naopak, bude to chtit aplikaci, jak uvadene funkce vyradit z androidu P a ios 12 :-D
Offečka Jablečna
Chudáci drojdaři musí furt něco instalovat, aby se alespoň vzdáleně přiblížili odlesku funkčnosti iOS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze