Android P oficiálně: ve znamení jednoduchosti, gest a strojového učení

2
Android P oficiálně: ve znamení jednoduchosti, gest a strojového učení
  • Název sice stále neznáme, ale dočkali jsme se bližších informací o novém ovládání gesty a využití strojového učení
  • Přidají se funkce jako Adaptive Battery a Adaptive Brightnes, multitasking se rozšíří o nové funkce a velkých novinek se dočkal i režim nerušit
  • To vše a mnohem více si mohou již dnes prostřednictvím Android P beta programu vyzkoušet majitelé všech telefonů Pixel a mnoha dalších zařízení

Podle očekávání jsme se na Google I/O dozvěděli mnohem více o nadcházejícím Androidu P, který má přijít na podzim. Název jako vždy ještě neznáme, ale dočkali jsme se oznámení beta programu Androidu P, a to nečekaně nejen pro všechny telefony Pixel, ale i pro řadu dalších zařízení. Středobodem nové aktualizace má být přitom podle všeho umělá inteligence, přičemž Google staví nový Android P na třech základních pilířích – inteligenci, jednoduchosti a digitálním blahobytu.

Android P na Google I/O

Inteligence

První hlavní pilíř Androidu P souvisí neomylně již podle názvu s umělou inteligencí a zejména se strojovým učením, kterým Google prošpikuje celý systém. Příkladem může být nová funkce Adaptive Battery, pomocí které přizpůsobuje operační systém distribuci energie stylu používání. Telefon tak bude vědět, které aplikace byste mohli v blízké době používat a které naopak už po zbytek dne neotevřete, přizpůsobí se podle toho a využije drahocennou energii z baterie jen na důležité věci.

Adaptive Battery a Brightnes

Stejně tak se dočkáme funkce Adaptive Brightnes. Automatické přizpůsobení jasu známe už roky, ale zatím nebere v potaz kromě světla konkrétní prostředí a především vaše preference. Adaptive Brightnes se postupně naučí, jak si jas manuálně upravujete a pozmění podle toho automatické nastavování. Každý člověk tak budeme mít ve stejné místností automaticky nastavený jiný jas, protože má jiné preference. Podle Googlu s touto funkcí manuálně upravuje jas dvakrát měně testerů než se standardní automatickou regulací.

App Actions už nebudou předpovídat v šuplíčku všech aplikací pouze jaké aplikace byste mohli chtít používat, ale také to, co byste mohli chtít s telefonem zrovna dělat. Pod současný výběr pěti aplikací se tak může například přidat tlačítko pro napsání zprávy kontaktu, kterému vždy ráno píšete. Dalším příkladem může být zapojení sluchátek, načež se objeví tlačítko pro pokračování v poslouchání hudby ve Spotify. Vývojáři musejí ovšem tuto funkci do svých aplikací samozřejmě přidat sami, přičemž tyto akce může nabídnou i Asistent nebo vyhledávání.

App Actions a Slices

Přidají se nově také API Slices, které dodají do vyhledávání interaktivní obrazovky přímo z aplikací třetích stran. Pokud například napíšete do vyhledávače název aplikace Lyft, kterou máte nainstalovanou, objeví se nové možnosti ve vyhledávání přímo z ní, takže si můžete kupříkladu objednat svezení přímo z vyhledávače. Implementací může být však mnohem více. Zároveň se vývojáři dočkají nového ML Kitu, což je základní balíček k využití strojového učení, který běží na Androidu i iOS.

Jednoduchost

Podle Googlu nesmí technologie překážet pohodlnému používání, a tak musí být Android opět o něco jednodušší a pohodlnější k používání. Po mnoha letech se tak skutečně dočkáme razantní změny v ovládání Androidu. Namísto tří navigačních tlačítek nastoupí gesta za pomoci jednoho domovského tlačítka, na kterém pracuje Google podle všeho už přes rok.

Jednoduché klepnutí na tlačítko vás dostane na domovskou obrazovku a dle kontextu se bude zobrazovat nalevo od něj tlačítko zpět. Novinkou je swipenutí z tlačítka vzhůru, což otevře nový horizontální multitasking, přičemž se nyní objeví vespod obrazovky také pět aplikací, které byste mohli chtít zapnout. Pokud poté swipenete z této obrazovky ještě jednou, otevřete šuplíček všech aplikací stejně jako na domovské obrazovce.

Nový multitasking a gesta

Lze také podržet prst na tlačítku a hýbat s ním doprava či doleva, čímž scrollujete napříč otevřenými aplikacemi v multitaskingu pro rychlé přepínání. Velmi užitečnou novinkou bude nepochybně možnost označovat text přímo v náhledu multitaskingu pro snadnější kopírování a vkládání textů mezi aplikacemi. Samozřejmě se přidá také nové ovládání hlasitosti a další, ale o tom se dozvíte více v našich prvních dojmech z Androidu P.

Digitální blahobyt

Dle Googlu nechtějí lidé věnovat svým telefonům tolik času. Proto přibude speciální obrazovka, na které najdete přehledně zobrazené informace, jak používáte svůj telefon. Uvidíte, kolik času trávíte v různých aplikacích, kolikrát jste odemkli zařízení, kolik jste dostali notifikací a tak dále.

Z této obrazovky mohou získávat informace také vývojáři a upravovat své aplikace pomocí získaných dat. Navíc bude nově možné nastavit časový limit aplikace. Můžete si tedy kupříkladu nastavit, že chcete Instagram používat maximálně 2 hodiny denně a telefon vám posléze zobrazí notifikaci, až se budete k danému limitu blížit a až jej překročíte. Po překročení limitu bude přitom ikona dané aplikace na domovské obrazovce šedá, abyste okamžitě poznali, kde už jste přečerpali vámi nastavený limit.

Časově omezené používání aplikací, režim nerušit a další

Jako poslední se dočká přepracování režim nerušit, který nově omezí vizuální notifikace a nejen zvuky. Aby se režim snadněji používal, přibude nové gesto, kdy stačí pro jeho zapnutí telefon na stole jen otočit displejem dolů. Zároveň bude ale možné zvolit důležité kontakty, od kterých dostanete notifikace o zprávách či hovoru i v režimu nerušit.

Diskuze ke článku
Antaury
Zkoušel jsem zavírání aplikací a multitasking na iPhonu X a upřímně - je to humus.
Chválil jsem že androidí telefony na tyhle věci mají lištu s tlačíky (nebo fyzickými tlačítky).
Luky
Mám pár hodin android P a ty gesta jsou určitě posun vpřed. Zásadně ale postrádám gesto na stažení notifikaci. Jde nastavit pouze na čtečku, ale to není ono. Jsem zvědavý na výdrž baterie, jestli se něco zlepší. (Pixel2)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze