Slavíme 10 let s Androidem! Znáte historii nejpopulárnějšího mobilního OS?

10
Slavíme 10 let s Androidem! Znáte historii nejpopulárnějšího mobilního OS?
  • Operační systém Android slaví 10 let od vydání své první verze
  • Podívejte se s námi, jaké byly začátky dnes nejpopulárnějšího mobilního operačního systému na světě

Je těžko uvěřitelné, že uběhlo již 10 let od vydání první verze operačního systému, jehož maskotem je malý zelený robot Android. V rámci tohoto výročí si připomeňme, jaké vlastně byly jeho začátky.

Prvním testovacím subjektem, kterému Android proudil v křemíkových žilách, byl T-Mobile G1. Zařízení vyrobilo HTC a na trh bylo dodáváno pod názvem HTC Dream. Uživatelům se do ruky dostal smartphone s 3,2palcovým TFT displejem, 256MB RAM a baterií o velikosti 1 150 mAh. V těchto dobách navíc ještě fyzická klávesnice nebyla až takovou výjimkou, zatímco dnes je už téměř výhradně zahlédnete pouze u telefonů BlackBerry. Jednalo se tehdy o první vlaštovku, která měla otestovat reakce trhu.

T-Mobile G1 (HTC Dream)

T-Mobile G1 šel do prodeje Androidem ve verzi 1.1, chybělo však pár funkcí jako například virtuální klávesnice nebo přehrávač videí. První zmíněné později vyřešil update na Android 1.5 Cupcake. Čím se však Android doopravdy odlišoval od ostatních operačních systémů (a zejména od iOS) byla možnost všemožných úprav. Samozřejmě, že jako u všech dalších operačních systémů, i Androidu chvíli trvalo, než dorostl do toho, čím je dnes. Ani po dvou letech se totiž Androidu příliš nedařilo a mobilním operačním systémům stále dominoval SymbianOS s iOS.

Mobile Operating System Market Share Worldwide Jan - Dec 2009
Podíl mobilních operačních systémů za období leden až prosinec 2009 zdroj: gs.statcounter.com

První roky tedy pro Android příliš růžové nebyly a změna k lepšímu nastala až na samém konci roku 2009, kdy světlo světa spatřil Android 2.0 na Motorole DROID. Motorola zároveň s operátorem Verizon připravila kampaň namířenou na iPhone, ve které figurovala hláška „iDon't, DROID Does“.

S Androidem 2.2 Froyo přišla i podpora Adobe Flash, díky kterému bylo možné přehrávat videoobsah na webových stránkách. Což se ale ze začátku neobešlo zcela bez problémů a podpora Adobe Flash způsobovala u telefonů nepříjemné zamrzání. Pomineme-li však problémy s Adobe Flash, byl DROID úspěchem.

Úspěch DROIDu následoval Nexus One, který odstartoval Nexus program telefonů s čistou verzí systému a nejrychlejšími aktualizacemi. Obdobně jako dnes spousta výrobců Android upravovala k obrazu svému. Vydání nejnovějších aktualizací tedy zabralo delší čas. Ostatně to je i dnes jedním z důvodů, proč má dnes nainstalovanou nejnovější verzi Androidu méně než 1 % uživatelů. Poslední Nexus telefony vyšly v roce 2015 pod názvem Nexus 6P a Nexus 5X. Ty byly nahrazeny řadou Pixel.

Na rozdíl od iPhonu, který nabízel 3,5palcový displej, chtěli výrobci zařízení s Androidem neustále (po technické stránce) inovovat. Ve třetím čtvrtletí roku 2010 se tak stal Android druhým nejvíce populárním mobilním operačním systémem s podílem 25,5 %. Prvenství si stále držel již umírající SymbianOS s 36,6 % a na třetím stupínku stál iOS s 16,7 %. Pár měsíců stačilo na to, aby Android získal prvenství a již ve o čtvrtletí později se stal nejpopulárnějším mobilním operačním systémem na trhu.

V roce 2011 se poprvé objevil Android i na tabletech, a to ve verzi 3.1 Honeycomb. Na telefonech mohli uživatelé ochutnat Ice Cream Sandwich 4.0. Honeycomb se však příliš dlouho na tabletech neohřál, neboť Google zjistil, že není důvod pracovat na dvou separátních verzích stejného operačního systému. Následoval Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat a Oreo. Poslední verze Pie je zatím stále dostupná pouze na hrstce zařízení.

Aktuálně si Android drží obrovský náskok, který pravděpodobně jen tak neztratí. Podle Statista.com dosáhl v druhém čtvrtletí letošního roku tržního podílu 88 % a iOS 11,9 %. Nezbývá tak, než Androidu popřát spoustu dalších produktivních let a těšit se na zlepšení, která můžeme v budoucnu s ocelovou jistotou očekávat.

Diskuze ke článku
Jarda Dokonalý
Android je nejpouzivanejsi, protoze tam maji socky na vyber od nejakych 2.500 Kc.
G.
Najpopulárnejší je iOS. Android je najpoužívanejší.
Jarda Dokonalý
O socialnim statusu nepadlo ani slovo i kdyz nevim o nikom uspesnem, kdo by mel nejakou socku telefon. Je to jen realita. Stejne tak je x procent socek, ktere maji iPhone na splatky, nicmene Android je nejpouzivanejsi, protoze je nejlevnejsi. Lepsi ten muj svet, ve kterem se mam skvele (diky Bitcoine) nez chodit do prace za almuznu, clovek muze jist a pit jen to nejkvalitnejsi a spodine hazet zbytky, neustale se vzdelavat od tech nejlepsich.... Dokonale, zavidenihodne, i kdyz to nikdo neprizna (logicky) :-*
Edmond
Samozřejmě že android má největší podíl na trhu když míří na všechny cenové skupiny uživatelů oproti ios,který je určen výhradně pro movitější zákazníky.Lamborghiny také nevyrábí auta pro každýho kreténa,žák že článek zase o hovně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze