Apple právě představil iOS 12 se spoustou novinek!

20
Apple právě představil iOS 12 se spoustou novinek!
  • iOS 12 se zaměřuje hlavně na výkon starších zařízení
  • Mezi hlavní novinky patří ARKit 2, vylepšení CarPlay či Siri
  • Nejnovější iOS nainstalujete na všechna zařízení, na které bylo možné nainstalovat iOS 11

Apple v San José na WWDC právě představil již dvanáctý iOS, který si zakládá hlavně na výkonu a rozšířené realitě. Craig Federighi pro příklad zmiňuje, že výkon iPhonu 6 Plus, tedy zařízení z roku 2014, půjde s iOS 12 rapidně nahoru. Aplikace se mají otevírat až o 40 % rychleji, psaní na klávesnici má být rychlejší až o 50 % a aplikace Fotoaparát se má údajně otevírat až o 70 % rychleji. Nainstalujete jej na všechna zařízení, která podporují iOS 11.

Apple Shortcuts

USDZ a ARKit druhé generace

V iOS 12 přibude nový formát USDZ, který bude podporovat celá platforma Adobe Creative Cloud a s ní i podobné aplikace jako například Sketchfab či Autodesk. Součástí systému bude také nová aplikace, která dokáže díky AR přesně měřit předměty. Dostalo se i na předpokládaný příchod ARKitu druhé generace, který by měl být přesnější, realističtější a Apple v něm opravil většinu chyb, které měla první generace. Apple na ukázku představil aplikaci Lego, díky níž bychom si místo skutečných kostiček měli vystačit právě s Apple zařízeními podporujícími nejnovější iOS.

ARKIT22

Inteligentní sdružování fotek

Vylepšení se dočkala také aplikace Fotky, ve které bude hledání fotografií mnohem snadnější. Aplikace bude totiž automaticky třídit fotografie do kategorií jako například vodní sporty, domácí mazlíčci atp. Do hledání lze napsat také jak informace o objektu, tak i informace o tom, kde byl objekt focen, aby bylo lehčí ho vyhledat.

Siri se bude kamarádit

Apple také značně vylepšil hlasovou asistentku Siri, která nyní dokáže komunikovat s aplikacemi třetích stran. Například bude umět najít vaše ztracené klíče pomocí chytrého přívěsku, nebo když ví, že si každé ráno kupujete kávu, navrhne vám, ať si ji v ten čas koupíte. Má babička narozeniny? S novou Siri ji již nezapomenete popřát. Nově bude možné z jednoho příkazu vytvořit jejich celý systém, jenž bude proveden napříč několika různými aplikacemi. V podstatě se jedná o iOS verzi aplikace Automator pro macOS.

Apple Books

Novinky se výrazně dotkly jablečných aplikací jako iBooks, News či Diktafon. News jsou nyní přizpůsobeny pro iPad, kde je nyní postranní panel a nové zdroje informací, které jsou kontrolovány přímo od Apple editorů. Jistou podobnost vidíme s novou aplikací pro konkurenci v podobě Google Zpráv. iBooks dostaly nový název – nyní se jmenují Apple Books a mají kompletně předělaný design.

Aktualizace CarPlay

Mezi hlavní novinky, které Apple na své konferenci zmínil, patří bezesporu aktualizace CarPlay, která to zoufale potřebovala a nově bude podporovat aplikace třetích stran jako například Waze či Google Mapy! iOS 12 také nově zpracuje detailní statistiky o tom, kolik času trávíme na svém zařízení, a dokonce i v konkrétních aplikacích, či z jaké aplikace přichází nejvíce notifikací. Bude také možné nastavit omezený čas či úplné zakázání některých aplikací, což jistě pomůže hlavně rodičům.

statistiky iOS

Memoji na scénu

Apple také představil nové tváře pro Animoji. Konkrétně jde o ducha, tygra, dinosaura a koalu. TrueDepth kamera nyní dokáže detekovat náš jazyk, který se následně přenese do smajlíka. Při té příležitosti byli představeny také Memoji, což jsou smajlíci, které si lze v editoru upravit dle uvážení.

Skupinové FaceTime

FaceTime nyní konečně přichází s konferenčími hovory až pro 32 lidí, což je jistě skvělá zpráva. Účastníky budeme moci libovolně zmenšovat a zvětšovat, přičemž aktuálně mluvící osoba bude automaticky zvětšena. Navíc bude možné při hovorech používat již zmíněné Animoji.

Pro všechny

iOS 12 nainstalujete na všechna zařízení, na které je možné nainstalovat iOS 11, což znamená iPhone 5s a novější, iPad Mini 2 a novější a iPod Touch 6. generace.

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Čo to je za blbosť keď vie že si každé ráno kupujete kávu upozorní vás na to aby ste si ju kúpili.... To je ako keby ma niekto upozorňoval že mám ísť na záchod proste keď to potrebujem idem a nemusí mi to telefón pripomínať..
Ing. Anton
Paradicka a maximalna spokojnost. Najlepsie na tom je ze keby aj stal na mieste, ostatnym bude trvat roky kym ho dobehnu. Ta prepojenost iOS a macOS je proste Magic!
Prrrrr čk čk OU OU OU....Yeeaaaah!
Lukáš M.
Vážně? Fakt vás nenapadá ten use case? Takže je lepší říct, že lidé jsou neschopní.

Use case je ten, že do iOS byl implementován machine learning. Ten se naučí, že pokud si uživatel každý den kupuje kafe třeba ve Starbucks, najednou se ho zeptá: Tady máš objednávku kafe připravenou k odeslání do tvé oblíbené kavárny. Potvrdíš, nebo ne? S IoT to bude dávat obrovský smysl. (Učení režimu, návrhy přesně na míru)

A abych vás potěšil: Bla bla bla záchod bla bla kreténi bla bla
David Zid
David Zid
Kromě dlouhé plejády funkcí, které už na androidu dávno jsou a Apple je představuje jako dechberoucí novinky jsem hodně zvědavý na iOS 12. Pokud opravdu dodrží slíbená procenta zrychlení (až se tomu nechce věřit, v tom musí být nějaký háček...) tak to bude hodně pádný argument proč pořídit iPhone místo Androidu, kde s novými verzemi OS spíše nároky na výkon rostou (vyjma Android One).

Určitě potěší i CarPlay s podporou Waze a Google Maps, ale zase připomínám, to už v Android Auto běží nějaký ten čas bez větších problémů, sám používám AA denně a oproti CarPlay, se kterým mám také zkušenost je AA prostě dál.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze