Windows Phone 7: dojmy z nových zařízení

2

V pondělí 11. 10. 2010 byl představen nový operační systém Windows Phone 7 a společně s ním několik nových telefonů od výrobců HTC, Samsung, LG a Dell. Jaké jsou nové smartphony s Windows Phone 7?

Předem musím zdůraznit, že přístroje jsou popisovány z mého úhlu pohledu. Bohužel to, jestli jsou zařízení hezká nebo nejsou, nelze posoudit objektivně. Proto prosím odpusťte některé subjektivní názory – můžete s nimi nesouhlasit a vyjádřit se v komentářích.

Shrnutí Windows Phone 7

Samotný operační systém Windows Phone 7 je vlastně pouze jakýsi odstěp ze směru klasických Windows Mobile. To znamená, že Windows Mobile tak jak je známe nekončí. Poslední verze WM 6.5.3 bude nadále rozvíjena a bude se zaměřovat na lidi, kteří vyžadují opravdu otevřený OS s nepřebernými možnostmi. Windows Phone 7 se naopak orientuje na obyčejné zákazníky, kterým se líbí animace, grafické přechody a jednoduché ovládání. Tomu se bohužel podřídilo mnoho vlastností samotného OS.

Tip: Prohlédněte si podrobně nové Windows Phone 7 na komentovaných videích.

Hlavní nevýhody samotného OS jsou například absence podpory paměťových karet, USB Mass Storage režimu, Flash a Silverlight v prohlížeči, multitasking a také absence kopírování a vkládání textu. Mnoho z těchto funkci bude pravděpodobně zahrnuto v příštích verzích WP7 (podobně jako tomu bylo u iOS), ale momentálně zkrátka chybí. Našeho trhu se dále týká Marketplace, který opět není v ČR podporován. Zatím.

HTC, Dell, LG, Samsung: čtyři stateční

Nyní už však k samotným zařízením. Čtyři přední výrobci na poli smartphonů - HTC, Samsung, LG a Dell, se rozhodly být průkopníky nového OS Windows Phone 7. Po splnění jasných (a ne jednoduchých) podmínek Microsoftu, bylo vyrobeno několik zařízení, přičemž na tiskové konferenci 11. 10. 2010 jsme měli k dispozici HTC 7 Trophy, HTC 7 Mozart, HTC HD7, Samsung Omnia 7, LG Optimus 7 a Dell Venue Pro. Přesné hardwarové požadavky Microsoftu naleznete v našem článku o tiskové konferenci.

Pětice nových zařízení s WP7 (chybí Dell Venue Pro)

Designově jsou si zařízení velice podobná a jelikož Microsoft striktně nepovoluje jakékoli zásahy do grafického prostředí, nedočkáme se žádných uživatelských nástaveb typu HTC Sense, LG S-Class nebo Samsung TouchWiz. Místo toho se u jednotlivých modelů setkáme buď s nějakou funkcí navíc, nebo s novým Hubem. V zařízeních byly ještě předprodukční verze OS, takže se nechoval zcela dokonale. Do ostrého provozu však zařízení přijdou již s vyladěným systémem.

HTC

HTC přináší ve svých modelech místo uživatelského prostředí Sense svůj vlastní Hub. Jmenuje se překvapivě HTC Hub a přináší některé užitečné věci z prostředí Sense i do samotných Windows Phone 7. Nalezneme zde počasí, poznámky, přehled akciového trhu nebo známou hru z dětství – Má mě rád, nemá mě rád. Vše je zabaleno do kabátku tak bohatého na grafické přechody, animace a 3D efekty, až to člověku vyráží dech.

Podívaná je to opravdu krásná, ale přináší to s sebou jednu velkou daň. Dřívější obavy, které se vyskytly po prvních videích HTC Hub, se totiž zcela potvrdily. Animace jsou po pár minutách opravdu otravné! A tím myslím vážně otravné. Čekat 3 vteřiny na přepnutí počasí z jednoho města do druhého a dalších několik vteřin při jiných činnostech, není vůbec příjemné. Možnost vypnout tyto animace jsme neobjevili a tudíž nezbývá než tuto skutečnost překousnout. Je to ale hodně těžký zkus. Jednou z výhod všech představených HTC, jsou displeje. Jedná se o Super LCD od Sony a zobrazovací schopnosti jsou opravdu srovnatelné se Super AMOLED displejem.

HTC 7 Trophy

HTC 7 Trophy je nejlevnějším ze všech představených smartphonů. Najdeme v něm 1 GHz procesor s 576 MB RAM, 8 GB interní paměti nebo 5Mpx fotoaparát s autofocusem – to vše za doporučenou cenu 11 499 Kč. Zpracováním se řadí mezi špičku, zadní strana je z matného plastu, zatímco na přední lesklé straně se krásně chytají otisky prstů. Při čelním pohledu je těžko rozeznatelný od modelu 7 Mozart. Liší se prakticky jen absencí bílého okraje tlačítka Home. V ruce se však drží parádně.

HTC 7 Trophy

HTC 7 Mozart

Jak už bylo řečeno, HTC 7 Mozart je velmi podobný modelu 7 Trophy. Ovšem jen při čelním pohledu. Při pohledu na záda totiž vidíme hlavní zbraň modelu 7 Mozart. Tou je hliníková konstrukce vycházející z modelu HTC Legend. Jedná se o jednolitý kus hliníku, do kterého jsou napasovány všechny součásti a zbytek krytu. To dělá telefon velice pevným a odolným. Model 7 Mozart zkrátka sází na konstrukci a daří se mu to. Za doporučenou cenu 12 499 Kč získáte skvěle zpracovaný smartphone s úctyhodnými hardwarovými parametry jako je 1GHz procesor, 8 GB interní paměti nebo 8Mpx fotoaparát s autofocusem.

HTC 7 Mozart

HTC HD7

Přídomek HD u HTC značil vždy multimediální a perfektně vybavené zařízení. A ani u WP7 tomu není jinak. HTC HD7 chce zabodovat hlavně obřím displeje s úhlopříčkou 4,3". Bohužel rozlišení je stále pouze WVGA (800 × 480). Nad a pod displejem můžete vidět dvě mřížky. Na místě nám bylo potvrzeno, že se jedná o reproduktory. Ty, společně s výklopným stojánkem na zadní straně přístroje a obřím displeje, umožňují udělat z HTC HD7 celkem slušný přehrávač filmů i bez nutnosti sluchátek. Vzhledem k vzdálenosti mezi reproduktory je zvuk na úplně jiné úrovni, než jsme u mobilních telefonů se stereo reproduktory zvyklí. Zpracování je opět na skvělé úrovni. Za cenu téměř 14 000 Kč získáte obrovský displej podpořený skvělou doplňující výbavou.

HTC HD7

Samsung Omnia 7

Samsung se také vydal cestou vlastního Hubu – Now Hubu. Jeho funkce je podobná jako u HTC Hub – nabízí přehled o počasí, akciovém trhu a RSS čtečku. Designově je mnohem jednodušší, dalo by se říci téměř strohý. Zde by možná mohli vývojáři Samsungu odvést lepší práci co se vzhledu týče. Samotný telefon budí několik rozpaků. Zadní kryt je sice z matného plastu, ale kouká z něj trochu lacinost. Není to materiál, který nalezneme například u výše zmíněných HTC. Design telefonu je opravdu jednoduchý – obdélník s velkým 4" displejem, který používá firemní technologii Super AMOLED a tudíž si barvičky nového OS opravdu užijete. Další výbava je naprosto srovnatelná s ostatními zařízeními. To vše dostanete za cenu cca 14 599 Kč.

Samsung Omnia 7

LG Optimus 7

LG se do žádného Hubu nepouštělo. Místo toho vsadilo na rozšířenou realitu. Tak je totiž popisována aplikace ScanSearch. Díky spolupráci akcelerometru, elektronického kompasu, fotoaparátu a internetu můžete vidět skrz displej telefonu skutečně rozšířenou realitu. Při zaměření fotoaparátu na zem se Vám zobrazí mapa kde se nacházíte, při rozhlédnutí kolem vidíte na jednotlivých budovách značky, kde se co nachází (restaurace, obchody, společnosti apod.). Při pohledu na nebe se pak zobrazí aktuální počasí. Jedná se o velmi zajímavou funkci, která může dost lidí oslovit. Designově se LG Optimus 7 trochu liší od ostatních. Místo senzorových tlačítek LG vsadilo na klasická hardwarová a dle mého názoru je to výhodnější. Nehrozí tak alespoň nechtěné překliky. Ovšem použitý plast musím odsoudit. Vůbec se mi nelíbil a vypadal opravdu lacině. Vzhledem k ceně 14 599 Kč bych čekal lepší materiály. Alespoň kryt baterie je z kovu.

LG Optimus 7

Dell Venue Pro

Dell Venue Pro jako jediný z šestice představených zařízení nabízí hardwarovou výsuvnou klávesnici. Bohužel postrádá pohodlnost. Klávesnici jsem porovnával hlavně s BlackBerry Bold 9000, který vlastním, a nedá se to srovnávat. Ač jsou klávesnice velikostně srovnatelné, na Dellu se opravdu píše mnohem hůře. Zpracování je na velmi dobré úrovni, otisky prstů se však zachytávají na celém přístroji. Za cenu cca 12 000 - 14 000 Kč dostaneme již zmíněnou výsuvnou klávesnici, velký 4,1" AMOLED dotykový displej nebo 8 GB interní paměti.

Dell Venue Pro

Tip: Přečtěte si první dojmy z Windows Phone 7.

Video: rychlá prohlídka telefonů

Natočili jsme i pár videí s rychlou prohlídkou konstrukcí telefonů přímo na místě. Na videu uvidíte HTC HD7, Samsung Omnia 7 a LG Optimus 7.

A jak se telefony líbí vám?

Diskuze ke článku
Raiden
Pěkný článek. Ale stejně nechápu co vedlo microsoft k těm kostičkám... Dyť je to hnus
paul
celý systém vypadá jako obrovský krok z5, u mě teda neboduje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze