Windows Phone 7: oficiální představení a první dojmy

2

Dne 11. 10. 2010 společnost Microsoft oficiálně uvedla na trh nový operační systém Windows Phone 7. Hlavní představovací akce se konala v New Yorku v USA, paralelně však probíhaly launch-eventy v různých městech po celém světě a Praha nebyla výjimkou. Na tiskové konferenci, kterou pořádala společnost Microsoft společně s partnerskými společnostmi Samsung, HTC, LG a Dell, nechyběli ani redaktoři serveru mobilenet.cz. Přečtěte si, co vše nové Windows umí.

Úvod: podepíšeš, nepromluvíš

Hned na začátku tiskové konference byli všichni přítomní novináři nuceni podepsat prohlášení o mlčenlivosti. Toto prohlášení se týkalo jakéhokoli hodnocení a zkušeností s novými zařízeními od partnerských společností, která byla na tiskové konferenci přítomna. Proto se předem omlouváme našim čtenářům, že až do data 21. 10. 2010 nejsme oprávněni zveřejňovat jakékoliv zkušenosti s představenými modely výrobců HTC, Samsung, LG a Dell. Konkrétně se jedná o modely HTC HD7, HTC HD Mozart, HTC Trophy, Samsung Omnia 7, LG Optimus 7 a Dell Venue Pro.

Hned po podepsání tohoto dokumentu jsme přešli k hlavní náplni celé akce – představení operačního systému Windows Phone 7.

Operační systém Windows Phone 7 je navržen tak, aby uživatelům umožnil okamžitý přístup ke všem důležitým informacím prostřednictvím pár dotyků prstu.

„Nároky uživatelů na mobilní telefony se mění. Dříve se více zajímali o vlastnosti samotného telefonu, dnes chtějí mít především co nejrychlejší přístup k funkcím a informacím, které považují za nejdůležitější, a to jak pracovním, tak i soukromým. Windows Phone 7 z těchto potřeb uživatelů vycházejí a umožňují jim řešit jejich každodenní úkoly mnohem rychleji a efektivněji než dříve,“ říká René Keyzlar, manažer mobilních řešení ve společnosti Microsoft pro region střední Evropy.

Windows Phone 7 logo

Základem nového systému Windows Phone 7 je úvodní obrazovka, která je uspořádána do takzvaných Live Tiles, ve volném překladu Živých Dlaždic. Ty se samy průběžně aktualizují a uživatelům tak neustále poskytují aktuální přehled o zmeškaných hovorech, nepřečtených SMS/MMS zprávách a e-mailech nebo nadcházejících schůzkách. Dlaždice tak vlastně žijí jakýmsi vlastním životem. Každý si navíc může úvodní obrazovku přizpůsobit svým potřebám – jednotlivé dlaždice jdou přesouvat, přidávat nebo odebírat. Vy si tak můžete na úvodní obrazovce zobrazovat přesně ty informace, které jsou pro Vás důležité.

Hubs: život v šesti dimenzích

Asi nejzásadnější částí nových Windows Phone 7 jsou tzv. Hubs nebo Huby. Můžeme k nim přistupovat přímo z úvodní obrazovky a je jich v základu celkem šest.

  • People – obsahuje telefonní seznam s veškerou historií komunikace s jednotlivými kontakty, vše je provázáno se sociálními sítěmi (např. Facebook) a kontakty
  • Xbox Live – umožňuje přístup ke komunitě hráčů Xbox a zajišťuje provázanost herní konzole Xbox se zařízeními Windows Phone 7 jako je například postup ve hře nebo body a skóre
  • Pictures – jak už název napovídá, tento Hub v sobě zahrnuje veškeré obrázky ať z fotoaparátu, z Facebooku nebo z počítače (pomocí synchronizace)
  • Zune – Zune je již obecně známá služba, která zahrnuje veškerá multimedia v podobě hudby a videa
  • Office – kompletní a plná integrace kancelářského balíku Microsoft Office + nová služba Share-Point, která umožňuje sdílet dokumenty v reálném čase mezi rozličnými WP7 zařízeními
  • Marketplace – internetový obchod s aplikacemi, hrami a hudbou. Bohužel při spuštění Windows Phone 7 nebude Marketplace v České republice podporován.


Huby People a Xbox Live

Mnoho Hubů je závislých na tzv. Windows Live ID. WinLive ID získáte registrací buď přes PC nebo přímo přes zařízení s WP7. Díky WinLive ID získáte přístup do sekce Xbox Live a také do Marketplace. A právě u Marketplace je tento údaj velmi důležitý – při registraci totiž zadáváte zemi, ve které se nacházíte a když zadáte nějakou zemi, ve které je Marketplace podporován, tak se do něj dostanete i v ČR. U nás totiž Marketplace zatím oficiálně podporovaný není. Microsoft to má ovšem tak, že v zemích, kde spustí Marketplace, zaručuje kompatibilitu a správnou funkčnost jednotlivých aplikací.


Huby Pictures a Zune

Aplikace do obchodu Marketplace musí splňovat velmi přísná kritéria na interakce, chování a také na ovládání. Příkladem je dané umístění ovládacích prvků, případně že aplikace nesmí výrazně zatěžovat systém, nesmí odesílat žádné nepovolené informace o zařízení nebo konat nepovolené interakce. Aplikace prochází schvalovacím procesem, který se skládá ze dvou částí. Jako první aplikace putuje do automatického vyhodnocovače, který otestuje všechny funkce aplikace, zkontroluje požadavky zmíněné výše a vygeneruje případný bug report. Tento automatický vyhodnocovač se skládá z cca 2000 částí. Hlášení o aplikaci pak putuje k jednotlivým pracovníkům Microsoft, kteří aplikaci eventuelně zařadí do Marketplace.


Huby Office a Marketplace

Mezi další funkce systému Windows Phone 7 patří například rychlé vyhledávání na webu i v samotném telefonu přes vyhledávač Bing, mobilní verze Outlooku, přehledný kalendář, mobilní prohlížeč Internet Explorer nebo aplikace pro pořizování fotografií a videí.

Ještě se vraťme k Hubům. Jelikož Windows Phone 7 jsou velmi omezené co se zásahů do vzhledu týče, partneři společnosti Microsoft tak pro své vlastní přídavky do OS využili právě Hubů. U HTC tak nalezneme HTC Hub, který obsahuje několik zajímavých funkcí jako je HTC Weather (počasí), HTC Stock (sledování akciových trhů), Flashlight (baterka využívající přisvětlovací diody) nebo Notes (efektní poznámky), u Samsungu pak nalezneme Hub Now, který obsahuje taktéž náhledy počasí, dále pak sledování akciových trhů a také možnost zobrazení nejrůznějších aktualit a zpráv z RSS.

Nová zařízení s WP7: pevná ruka Microsoftu


Trojice představených telefonů od HTC

Jak jsme již zmínili, nesmíme zveřejňovat žádné dojmy a zkušenostmi se samotnými zařízeními s OS Windows Phone 7. Je to hlavně z toho důvodu, že se nejedná o finální vzorky a výrobci tak chtějí předejít jakýmkoli nedorozuměním. Konkrétně jsme měli k dispozici zařízení:

HTC HD7

  • Vlajková loď společnosti HTC s OS Windows Phone 7, které dominuje 4,3“ palcový Super LCD displej s WVGA rozlišením, nabízí 1 GHz procesor, 576 MB RAM, 5Mpx fotoaparát s autofocusem nebo zvuk Dolby® Mobile.
  • Doporučená cena: 13 999 Kč
  • Preview HTC HD7

HTC 7 Trophy

  • Nejméně vybavený z trojice představených telefonů, avšak rozhodně ne špatně vybavený. Najdeme v něm 1 GHz procesor s 576 MB RAM, 8 GB interní paměti nebo 5Mpx fotoaparát s autofocusem.
  • Doporučená cena: 11 499 kč

Samsung Omnia 7

  • První model Samsungu s operačním systémem Windows Phone 7 přináší 4“ Super AMOLED displej s rozlišením WVGA, 1 GHz procesor, vnitřní paměť 8 nebo 16 GB, fotoaparát s rozlišením 5 Mpx a s autofocusem a již zmíněný Hub Now.
  • Doporučená cena: cca 12 000 Kč
  • Preview Samsung Omnia 7

LG Optimus 7

  • Jinak nazývané E900 nebo Atlantic, je vybaven 3,5“ displejem TFT LCD, vnitřní pamětí 16 GB a dále funkci ScanSearch, což je vlastně jakási rozšířená realita. O této funkci se dozvíte více v samostatném preview.
  • Doporučená cena: 14 599 Kč
  • Preview LG Optimus 7

Dell Venue Pro

  • Jediné u nás představené zařízení, které nabízí výsuvnou hardwarovou klávesnici. Ta je podobná jako u BlackBerry Torch, tedy vysouvá se na výšku. Dell Venue Pro dále sází na 4,1“ AMOLED displej s WVGA rozlišením nebo na krycí sklo displeje, které je speciálně upravené proti poškrábání.


Dell Venue Pro, LG Optimus 7 a Samsung Omnia 7

Jednotlivá preview zařízení výše pro Vás připravujeme, ovšem opět zdůrazním, že nesmíte očekávat žádné osobní hodnocení jednotlivých přístrojů před 21. říjnem.

Minimální hardwarové požadavky

Svižný chod operačního systému Windows Phone 7 si společnost Microsoft zařídila tak, že výrobcům dala jasné podmínky, jak musí být jejich zařízení vybavena. Tyto podmínky jsou:

  • 1GHz procesor ARM v7 Cortex/Skorpion nebo lepší
  • Kapacitní displej s minimálním rozlišením WVGA (800x480) a podporou dual-multitouch (tzn. rozpoznání až 4 dotyků)
  • 256 MB RAM a 8GB flash paměti
  • Akcelerometr, digitální kompas, A-GPS, senzor přiblížení a senzor osvětlení
  • 5Mpx fotoaparát s bleskem
  • FM radio přijímač
  • 6 tlačítek – Zpět, Start, Hledat, spoušť fotoaparátu, tlačítko pro vypnutí/uspání a 2 tlačítka pro regulaci hlasitosti

Dojmy z operačního systému a představené telefony

Celé prostředí je velmi intuitivní a musím uznat, že počáteční obavy z nového designu se ani v nejmenším nepotvrdily. Samotný OS se nedá srovnat s ničím, co je dnes na trhu k dispozici. Jednoduchostí předčí i iOS a vše pracuje jak má. Dlaždice na úvodní obrazovce opravdu fungují skvěle, můžete přidávat nové a tak si udělat například téměř nekonečný sloupec aplikací a odkazů na hlaví obrazovce.

Bohužel Windows Phone 7 disponuje i několika nevýhodami. Ta zásadní je vztažena k českému trhu – zpočátku totiž není dostupná ani jazyková mutace pro Českou republiku. Dostupné budou jazyky angličtina, němčina, francouzština, italština a španělština. Ovšem další nevýhodou je například absence multitaskingu – aplikace jsou na pozadí v jakémsi Standby režimu, podobně jako u prvních generací iPhonu. V OS dokonce nenalezneme ani správce spuštěných aplikací. Nové aplikace se pak budou moci doinstalovat pouze a jedině přes Marketplace, což bude u nás také trochu problém. Marketplace je nyní dostupný pro uživatele v 17 zemích a pro vývojáře v 30 zemích. Česká republika bude pravděpodobně v druhé vlně rozšíření služeb Windows Phone 7.

Celkový dojem z nových Windows Phone 7 je však dobrý. Ne zrovna často se vidí OS, který přichází s něčím novým, neokoukaným a zároveň to opravdu funguje, dobře to vypadá a dobře se s tím pracuje. Microsoft pravděpodobně ví co dělá.

První modely s Windows Phone 7 se v Evropě začnou prodávat 21. října 2010, v České republice bychom se jich měli dočkat kolem listopadu i u dvou operátorů – O2 a T-Mobile.

Diskuze ke článku
dada
Mám dotaz. Je Dell Venue Pro uplně stejny přistroj jako Dell lighting?
Vojtěch Dalekorej
Ano, prakticky se jedná o totožný model pouze s pár odlišnými detaily, které v době zvěstí kolem Dell Lighting nebyly známé. Např. uživatelské prostředí nebo slot na paměťové karty.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze