HTC 7 Trophy: tentokrát bez trofeje
recenze

HTC 7 Trophy: tentokrát bez trofeje

9

Představování telefonů s novým operačním systémem Windows Phone 7 je v plném proudu. Jako dalšího zástupce jsme otestovali levnějšího zástupce z rodinky HTC. Modelu 7 Trophy však ani tak nic zásadního nechybí. Rozumí si s rychlými daty, HD videem a také má rychlý procesor.

HTC 7 Trophy - oficiální fotografie

Tchajwanský výrobce HTC se s velkou chutí vrhl na produkci telefonů s operačním systémem Windows Phone 7. Ze všech světových výrobců představil prozatím nejvíce modelů. Před několika dny jsme pro vás otestovali nejvybavenější model HD7. Dnes se zaměříme na o několik tisíc levnějšího kolegu 7 Trophy. Ten nabídne menší rozměry a s nimi spojený o něco menší displej. Jinak ovšem lze říci, že si jsou modely, samozřejmě vyjma designu, až příliš moc podobné. Výbava je díky všemožným omezením ze strany Microsoftu striktně dána a prostor pro individuálnost téměř žádný. HTC 7 Trophy se tak opět velmi dobře ovládá, nicméně stejně tak si sebou nese veškeré neduhy.

Technické parametry HTC 7 Trophy

Kompletní specifikace
Konstrukce118,5 × 61,5 × 12 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,8" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 QSD8250, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 576 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2010, 11 000 Kč

Design a konstrukce: celkem fešák

Design telefonu musím hodnotit kladně. Telefon vás sice na první pohled neposadí do židle, avšak po chvilce zkoumání si jej oblíbíte. Trochu pochmurnou černou efektně oživuje stříbrné linka obíhající kolem displeje. Poměrně pěkně působí i průduchy telefonního reproduktoru. Díky menším rozměrům telefon padne dobře do ruky. Konkrétně jde o hodnoty 118,5 x 61,5 x 12 milimetrů. O něco nižší snad mohla být jen hmotnost, která se vyšplhala až na 140 gramů.

Přední straně zcela jasně dominuje velký dotykový displej. Pod ním jsou tři tradiční senzorová tlačítka. Šipečka vás vždy vrátí o úroveň nazpět, tlačítko s okny na pohotovostní obrazovku a lupa spustí vyhledávání. Pravý bok ukrývá pouze hezky vypadající dvou polohovou spoušť fotoaparátu. Na levé straně objevíte ničím nekrytý microUSB konektor a nad ním kolébkovou klávesu regulující hlasitost. Na horní hraně je krom zamykacího a zároveň vypínacího tlačítka ještě 3,5 mm jack konektor. Je tak jen škoda, že ho výrobce neumístil na dolní stranu, kde krom mikrofonu nic není.

Povedená jsou záda telefonu. První plus dávám za použití lehce pogumovaného plastu, díky kterému telefon neklouže z ruky a zároveň se nemusíte obávat nepříjemných otisků prstů. V horní části vystupuje zhruba milimetr nad okolní povrch fotoaparát, kterému sekunduje LED dioda a hlasitý reproduktor. Dále nechybí ani nezbytná loga výrobce telefonu a operačního systému.

Další plus telefonu uděluji za kvalitu zpracování. Kdyby byly všechny telefony na trhu tak bytelné, jistě bychom se nezlobili. Všechny díly k sobě perfektně lícují a ani při silném promačkání z telefonu nevyloudíte žádný nepěkný zvuk. Troufám si říci, že 7 Trophy přežije i nejeden pád na zem bez vážnějších následků.

Baterie a výdrž: testem prošel!

Opět se nám opakuje už několikrát vídaná situace. Levnější model dostal výkonnější baterii. HTC 7 Trophy se může chlubit Li-Ion baterií s kapacitou 1300 mAh. A to je o 70 mAh více, než má model HD7. V kombinaci s menším displejem to přináší znatelně větší výdrž na jedno nabití. I při náročnějším používání se dostanete téměř na dva dny. Pokud si navíc odpustíte náročné funkce jako rychlá data či Wi-Fi, telefon vydrží na příjmu v síti i 4 dny.

Zvuk: HTC hraje dobře?

Telefony HTC se již stačily nechvalně proslavit svým občas přímo otřesným hudebním výstupem. Nyní se však zdá, že s příchodem Windows Phone 7 se blýská na lepší časy. Kvalitu reprodukce jsme si pochvalovali již u modelu HD7 a poměrně spokojeni jsme i u dnes testovaného kousku. Za vše může aplikace Sound Enhancer, která se zvukem dokáže divy. Připraveno je spousta přednastavených ekvalizérů, ze kterých si vybere každý. Výsledek je poté kvalitní jak z hlasitého reproduktoru, tak ze sluchátek. HTC sice stále ztrácí například na iPhone či Sony Ericsson, nicméně jde o výrazný posun kupředu.

Displej a ovládání: ideální velikost

HTC nyní osazuje své špičkové modely displejem Super LCD od společnosti Sony. Údajně má tento typ displeje mít stejné vlastnosti jako Super AMOLED, ovšem s věrnějším podáním barev. Výsledek je ovšem takový, že na první pohled vám Super AMOLED přijde přeci jen lepší. Ovšem asi nikdo z nás nebude displeje každý den srovnávat a i se Super LCD budete nadmíru spokojeni.

Úhlopříčka displeje činí 3,8 palce s rozlišením WVGA, tedy 800 x 480. Tato kombinace zaručuje opravdu jemný displej a krásnou podívanou zužitkovatelnou například při sledování filmů. Přetáčení displeje má na starosti vestavěný akcelerometr. Jako další senzory jsou zde ještě senzor přiblížení, senzor okolního světla a také elektronický kompas.

Displej je dotykový, kapacitní a jeho citlivost je perfektní. Většinu povelů budete provádět právě skrze displej, ty ostatní zbudou na 3 senzorová tlačítka pod displejem. První tlačítko zastává funkci Zpět, zatímco prostřední vás pošle na domovskou obrazovku. Poslední tlačítko s lupou vám otevře prohlížeč na stránce vyhledávače Bing. Windows Phone 7 bohužel nemá interní vyhledávání.

Bohužel senzorová tlačítka jsou občas docela na obtíž. Stačí hrát nějakou hru v režimu na šířku a každou chvíli se vám bude stávat, že se dotknete některého z tlačítek. To znamená, že vás telefon okamžitě pošle buď na domovskou obrazovku, do internetového prohlížeče nebo do předchozího menu – v případě her do hubu Xbox Live.

Operační systém a výkon: tady velí Microsoft

Hardwarová výbava byla předem určena samotným Microsoftem. To je onen důvod, proč mají všechny současné telefon s Windows Phone 1GHz procesor a 576 MB RAM. Vcelku ale jde o dobrý tah. Zákazník již před koupí ví, že telefon bude optimálně vyladěný. Vnitřní paměť je 8GB, což ovšem u telefonu s cenovkou není zrovna mnoho. Mimochodem, samotná paměť je na paměťové kartě. Slot ale kvůli pravidlům Microsoftu není přístupný a paměť si nijak nezvětšíte.

Už mnohokrát jsme všichni slyšeli, že nové WP7 se ze všeho nejvíc podobají iPhonu v jeho začátcích. Rozhodně ne designově, tam jdou WP7 vlastní cestou, ale týká se to spíše možností operačního systému. Všichni první verzi iPhone OS zazlívali, že neumí Copy&Paste, že nezvládá multitasking. Přesně tři roky po něm však přišla Windows Phone 7 a přinesla to samé. Zatímco iOS se za tři roky zbavil většiny svých neduhů, WP7 čeká ještě dlouhá cesta, aby vychytala všechny drobnosti, které zatím tento OS opravdu kazí. zejména nemožnost nechat na pozadí cokoliv spuštěného je v dnešní době, řekl bych, fatální chybou.

U iPhonu se WP7 inspirovala ještě v jedné věci – v omezenosti. Veškeré aplikace můžete instalovat jedině přes MarketPlace. Ten sice přichází s neotřelým a oku lahodícím způsobem zobrazení, nicméně myslím si, že většina uživatelů by upřednostnila spíše přehlednost. Další nevýhodou jest chybějící vyhledávání v jednotlivých sekcích. Dalším šokem je chybějící Mass Storage. Moc rád bych našel člověka, kterého dostal tento „geniální“ nápad. Pokud hodláte do telefonu cokoliv dostat, je nutné mít v počítači nainstalovaný program Zune. Na domácím PC to není problém, ovšem instalovat tento program všem kamarádům jen proto, že jim chcete přetáhnout například fotografie je poměrně obtěžující. Nevýhody ovšem ještě nekončí. Pomocí programu Zune si do telefonu nahrajete jen a pouze obrázky, hudbu či video. Na ostatní soubory zapomeňte. Čím mě však Zune znechutil definitivně je jeho pomalost. nejde o běh programu, ale nýbrž o rychlost přesunu souborů. Jeden díl seriálu o velikosti 200 MB se do telefonu kopíruje téměř 10 minut! Pokud tak hodláte zaplnit telefon vaší oblíbenou hudbou, vemte si raději den volna.

Uživatelské prostředí: všude samé dlaždice

Design uživatelského prostředí je již všeobecně známý. Celý stojí na tzv. dlaždicích. Každá dlaždice představuje buď jednu konkrétní aplikaci, nebo tzv. hub. Domovská obrazovka je tvořena samými dlaždicemi, které představují prakticky widgety. Každá totiž umí zobrazit například počet nových zpráv, změnu statusu přítele, položku v kalendáři a tak podobně. Svým způsobem se snaží nahradit klasickou pohotovostní obrazovku a dá se říct, že to není vůbec špatné.

Huby jsou speciální aplikace, které do sebe integrují nejrůznější funkce a je jich standardně celkem šest. Najdeme zde hub People, který integruje kontakty a sociální služby. Vidíte tak nejen adresář, ale také například aktualizace stavů na Facebooku. Dále je tu hub Xbox Live, který zobrazuje veškeré hry a dokáže spolupracovat s vaším herním účtem pro klasickou konzoli Xbox. Jako další je tu hub Picture. Ten integruje veškeré obrázky a fotky v zařízení a dokáže zobrazit také fotografie ze sociálních sítí, například z Facebooku.

V řadě již čtvrtým je hub Zune. V tomto hubu se integrují veškeré multimediální soubory jako je hudba nebo videa a ukládají se tam i náhledy videí, které jste shlédli na YouTube. V tomto hubu se dostanete k samotnému přehrávači a je přítomno i FM rádio. Pátým hubem je MarketPlace, což je klasický obchod s aplikacemi, kde můžete zakoupit také hudbu. Jako poslední ze standardních hubů je zde kancelářský balík Microsoft Office. Zde můžete pracovat s poznámkami, dokumenty ve Wordu, Excelu nebo PowerPoint a můžete je sdílet pomocí funkce SharePoint. Podporovány jsou i užitečné poznámkové bloky Microsoft Office OneNote.

HTC však připravilo ještě jeden, vlastní hub. Ten se jmenuje, jak jinak než HTC hub a je to jakási obdoba prostředí HTC Sense, jak jej známe z Windows Mobile nebo z Andoridu. Nalezneme zde počasí, poznámky, přehled akciového trhu nebo známou hru z dětství – má mě rád, nemá mě rád. Vše je zabaleno do kabátku tak bohatého na grafické přechody, animace a 3D efekty, až to člověku vyráží dech. Ovšem to vše je na úkor použitelnosti. Animace zbytečně zdržují, spuštění samotného hubu trvá, vinou různých animací, více než šest sekund, stejně tak i na ostatní prvky si vždy několik vteřin počkáte. Právě toto zdržování způsobilo, že jsem hub spouštěl pouze v případě, že jsem se chtěl pokochat hezkými animacemi. Celkově jsou však aplikace od HTC užitečné a mimo zmíněných ještě v zařízení nalezneme převodník jednotek, editor fotografií nebo aplikaci, ktierá ztlumí zvonění po tom, co telefon vezmeme do ruky. Prostředí hubu HTC Hub si můžete prohlédnout na videu níže.

Ukázka HTC hubu na modelu HD7

Fotoaparát: lehký nadprůměr

HTC model 7 Trophy osadilo 5 megapixelovým snímačem, kterému nechybí automatické ostření a pomáhá jedna LED dioda. Po zkušenostech s modely Desire novinka příjemně překvapila. Snímky netrpí růžovým nádechem a nedochází ani k nepříjemnému rozostření. Věrné je podání barev i a téměř se nestkáte se šumem. Lepší by snad mohla být jen ostrost, ale i tak budete s výslednými snímky nadmíru spokojeni.

Ukázky fotografií:

Za dobrých podmínek jsou snímky slušné

S ubyvajícím světlem přibývá šumu

Fotoaparát dále dokáže nahrávat video v rozlišení HD 720p. Jeho kvalita je celkem slušná, zvukový záznam je však slabší.

Zábava: v ČR na půli cesty

Začnu opět klasicky. Spolehlivě vás telefon zabaví přehráváním hudby či filmů. Pro tyto účely je připraven takřka perfektně. Nebýt velmi krkolomného nahrávání souborů do telefonu. Přehrávač je jeden společný a krom pozastavení či přeskočení na další skldbu nenabízí žádné hlubší nastavení. K němu vede cesta přes hlavní menu k položce Sound Enhancer. Nechybí také FM rádio, které potřebuje pro svou funkci připojená sluchátka. FM ráadio podporuje také RDS a jednotlivé stanice si můžete uložit do oblíbených.

V předchozím odstavci jsme prakticky shrnuli hub Zune. Další část zábavy leží na hubu Xbox Live. Na 7 Trophy si můžete zahrát poměrně pěkné 3D hry, které lze zadarmo i vyzkoušet. Bohužel i přes velmi slušný hardware neběží zcela ideálně a každý hráč by uvítal vyšší FPS. Kdo tedy hledá telefon primárně na hraní her, Windows Phone 7 nebude to pravé.

Jednu z hlavních rolí hrají samotné aplikace. Ty můžete zatím do telefonu dostat pouze přes MarketPlace. Bohužel MarketPlace není úplně dokonalý. Je sice hezký a celkem přehledný, ale pokud chcete najít nějakou aplikaci skrze hledání, zobrazí se výsledky ze všech kategorií – to znamená hudba, aplikace, hry. Když jsem například hledal aplikaci na screenshoty a zadal hledat „screenshot“, zobrazilo se množství hudby od autora „Screenshots“. Další nevýhodou MarketPlace zase je, že bezplatných aplikací je skutečně poskrovnu. Je to také způsobeno samotným Microsoftem, který zavedl pravidlo, že každý vývojář může nabízet maximálně 5 bezplatných aplikací. Pro používání MarketPlace je nutné mít Windows Live ID a pokud vyplníte zemi jako USA nebo UK, tak budete mít k MarketPlace přístup. U nás totiž zatím podporovaný není.

Telefonní funkce: vše v jednom

Samotný adresář je integrovaný do hubu People. V něm můžete vyhledávat buď postupným psaním, nebo se vám ukáže kompletní abeceda přec celý displej a vy si zvolíte písmeno, kde chcete hledat. Ke každému kontaktu si můžete přidat několik detailů včetně podrobností, jako jsou děti, titul, narozeniny a podobně a můžete jej také zařadit do konkrétního seznamu kontaktů. To znamená, že pokud si integrujete do zařízení adresář z Gmailu, můžete přidat nový kontakt buď do Google adresáře, nebo přímo do adresáře telefonu. Ten se automaticky synchronizuje s Windows Live. Ke každému kontaktu se také přiřadí automaticky detaily ze sociálních sítí, takže u nich vidíte aktuální stav na Facebooku, email, adresu a podobně nebo můžete rovnou z adresáře něco napsat na přítelovu zeď. Propojení se sociálními sítěmi je opravdu skvělé, ovšem konkurence je na tom podobně.

Zprávy a klávesnice: aneb když se nepřemýšlí

HTC 7 Trophy nabízí, stejně jako ostatní modely na Windows Phone 7, dvě klávesnice. V režimu na výšku je to malá QWERTY klávesnice, která je v podstatě nepoužitelná. To by samo o sobě ani tak nevadilo, je tu přeci ještě landscape mód. Po přetočení na šířku však přijde zděšení, které po chvilce plynule přechází ve stav absolutního vzteku. Pár nelichotivých slov na adresu Microsoftu asi padne od každého uživatele. Klávesnice je totiž opět malá a naprosto mrhá velikostí displeje. Nejlépe to demonstrují obrázky displejů. Když to shrnu, pokud píšete více SMS či e-mailů, oblokem se vyhněte všem telefonům s Windows Phone 7.

Práce se zprávami je bezproblémová. Zobrazují ve stylu konverzací. Ke každé SMS můžete přidat přílohu a tím se automaticky změní na MMS. Můžete si také nechat zasílat doručenky.

WP7 umožňují také pohodlnou správu emailů. Snadné nastavní lze využít pro Windows Live, Yahoo! nebo Google. Dále si můžete přidat jakýkoliv IMAP nebo POP emailový účet. IMAP zvládá i práci se složkami. Vzhledem je emailová aplikace stejná, jako aplikace pro SMS/MMS. Každý účet je reprezentován vlastní dlaždicí kde se vám zobrazuje aktuální počet nepřečtených emailů. Totéž platí pro zprávy SMS/MMS.

Organizační funkce: i zde s rezervami

WP7 nabídne také kalendář. Praktičnost a přehlednost však trochu pokulhává. Chybí například zobrazení týdne. Den, měsíc a agenda naštěstí nechybí. Jednotlivé kalendáře jsou barevně odděleny. Nevýhodou však je, že se na dlaždici kalendáře zobrazují pouze události konkrétního dne. Jestliže máte dnes volno, zítřejší událost se vám na dlaždici nezobrazí.

Jestli za něco musím Windows Phone 7 skutečně pochválit, tak je to jednoduchost ovládání a kancelářský balík. Microsoft Office má připraven svůj vlastní hub a dokáže skvěle pracovat s tabulkami Excel a dokumenty Word. Přítomny jsou také poznámky OneNote, přičemž veškeré soubory jsou opět reprezentovány známými dlaždicemi. Dokumenty můžete také sdílet pomocí funkce SharePoint mezi různými zařízeními. Dokument se uloží na server a má k němu přístup kdokoli, komu to povolíte.

Datové funkce a internet: chceme Flash!

Je jasné, že k plnohodnotnému využití moderních operačních systémů je třeba plnohodnotné připojení k internetu 24 hodin denně. U Windows Phone 7 tomu není jinak a tak se k internetu můžeme připojit nejen přes Wi-Fi s podporou protokolů 802.11 b/g/n, ale také přes GSM nebo 3G. V GSM dokáže HD7 komunikovat ve frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz, GPRS a EDGE je přítomno ve třídě 32, což znamená, že download může být až 296 kbps. V sítích 3G dokáže HD7 pracovat na frekvencích 900, 1700 a 2100 MHz. Rychlost HSDPA je až 7,2 Mbps, HSUPA pak dokáže posílat data až rychlostí 2 Mbps. Nechybí ani A-GPS nebo Bluetooth ve verzi 2.1. S počítačem, respektive se Zune, můžete HD7 připojit pomocí microUSB konektoru.

WP7 nabízí také celkem slušný internetový prohlížeč. Umožňuje prohlížet stránky ve více oknech najednou a zobrazuje kompletní obsah stránek. Bohužel se však nedá označit za zcela vydařený, neboť má několik nemalých chyb. Zaprvé je to absence Flash. Proč ale nejde zadávat adresu v režimu na šířku, na to odpověď hledám těžko. A posledním mínusem je samotné zobrazovací jádro prohlížeče. Je totiž stejné, jako u stolní verze Internet Explorer 7, a to znamená, že úspěšně ignoruje veškerá zavedená pravidla CSS. Je tak velmi pravděpodobné, že spousta stránek se nebude zobrazovat korektně, stejně jako na stolním IE. Výhodou tak alespoň je rychlost prohlížení stránek.

Zhodnocení: těžká role

HTC 7 Trophy je hezký telefon s novým operačním systémem, který ovšem působí spíše jen problémy. Sice je vše krásně plynulé a poměrně jednoduché, ale záporů je jedním slovem mnoho. Začít mohu absencí češtiny. To se sice časem změní, nicméně nyní si telefon člověk bez alespoň základní znalosti angličtiny nepořídí. Další neduhy vlastně spadají pod jednu kategorii zvanou omezenost. Propojení s PC jen přes Zune, v Čechách nefunkční Market, naprostá absence multi-taskingu. Příliš kladně nehodnotím ani pohotovostní obrazovku, která naprosto nevyhovuje pracovnímu vytížení.

Nic nevylepšuje ani cena, která se šplhá nad hranici 10 000Kč. V této cenové hladině již najdete spoustu telefonů, které nabídnou lepší pracovní komfort a stejně rychlé ovládání. Hlavně vás ale nebudou na každém kroku omezovat. V současné chvíli se tak jen těžko hledá důvod, který by koupi telefonu s Windows Phone 7 ospravedlňoval. Nezbývá než doufat, že Microsoft přispěchá s updaty, co možná nejdříve a využitelnost nového systému bude rychle stoupat.

htc-7-trophy
Klady
  • slušný zvukový výstup
  • rychléa intuitivní prostředí
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • pomalý přenos přes Zune
  • omezenost na každém kroku
  • Windows Phone 7
Diskuze ke článku
Jirka
Dobrý den,

trošku nechápu, proč kritizujete všechny telefony s WM 7. Tak je snad jasné, že něco, co je úplně nové nebude hned nejlepší, nemyslíte?
Chce to čas...
Michal Pavlíček
Dobrý den,

ovšem též dodáváme, že jako systém šanci určitě má. Nicméně pro úspěch je potřeba rychlá práce Microsoftu. Pokud se tak nestane, hrozí WP7 velmi rychlý konec. Myslím si, že snad není pravidlem, že nový systém nesmí nic umět. O kolik by bylo lepší takový OS vypustit například o půl rok později, ale s více funkcemi.
kuvaly
Dobrý den,
je možné psát na klávesnici Trophy české znaky a jak?
Děkuji
Michal Pavlíček
Dobry den,
HTC 7 Trophy neni lokalizovan do cestiny. Tudiz nelze ani mozne psat ceske znaky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze