Velké srovnání neomezených tarifů. Kdo má ten nejvýhodnější?

20
Velké srovnání neomezených tarifů. Kdo má ten nejvýhodnější?
Fotografie: pixabay.com
  • Vodafone, T-Mobile i O2 nabízí neomezené tarify, nově i s neomezenými daty
  • Nabídka vypadá rozmanitě, hlavní roli však bude hrát konečná cena
  • V dnešním článku se pokusíme zaměřit na to, kdo má ten nejvýhodnější a zcela neomezený tarif

První revoluce v oblasti neomezených tarifů přišla do České republiky již mnoho let nazpět, bylo to v dubnu 2013. O2 tehdy jako první přišlo s neomezeným voláním, SMS a menším objemem dat s cenou pod 1 000 Kč. Vzhledem k tomu, že do té doby jste za podobné tarify zaplatili i několik tisíc korun, šlo o revoluci v pravém slova smyslu. Nabídka konkurence na sebe nenechala dlouho čekat a i když se od té doby nabídky několikrát změnily, v podstatě došlo jen k mírnému navýšení FUP limitu.

Data byla drahá už tehdy a různá rozhodnutí je dokonce ještě zdražovala, kupříkladu zastavení surfování po vyčerpání přiděleného FUP limitu. Nechat zákazníky datovat zpomaleně totiž nebylo žádoucí, a tak přišly na scénu (automaticky) obnovované balíčky. Už tehdy bylo naprosto zřejmé, že do budoucna budou nejdražším artiklem právě data. Po více než 6 letech se však operátoři konečně rozhoupali, tentokrát jako první Vodafone. Jen pro úplnost dodáme, že vždy budeme srovnávat neomezené tarify, ve kterých se nachází nejenom data, ale také SMS a volání, čistě datové tarify si necháme zase na příště.

Vodafone

Nabídku neomezeného internetu jsme od Vodafonu poznali již v červnu, krátce poté, co T-Mobile svým zákazníkům oznámil benefit v podobě neomezených dat na léto. Tisková konference trvala poměrně dlouho a na jejím konci bylo ticho. Ne ani tak proto, že by nešlo o zajímavou nabídku, ale proto, že byla poměrně komplikovaná.

Základním znakem neomezených tarifů od Vodafonu je fakt, že čím více lidí službu využívá, tím nižší je konečná cena, nabídku lze ale i tak využít minimálně ve dvou, jednotlivec si neomezená data nedopřeje.

Pokud budete dva, musíte si rozdělit částku 998 Kč a jeden z vás musí mít internet od Vodafonu na doma, či nově internet od UPC. Pak budete platit 998 Kč a budete mít neomezená data, volání i SMS. U dat je menší problém v tom, že maximální přenosová rychlost bude činit 10 Mbit/s, ovšem i to lze považovat za dostačující, ještě donedávna totiž šlo o rychlost 5 Mbit/s. Vodafone však nakonec rychlost zvedl, i když dle jeho průzkumů byli zákazníci s tarify maximálně spokojeni.

Cena za 1 SIM Cena za internet na doma Rozpočítaná cena na 1 SIM Data v EU na 1 SIM
Neomezeně ve 2 998 Kč 399 Kč 1 197,50 Kč 17,15 GB
Neomezeně ve 3 732 Kč 399 Kč 865 Kč 12,39 GB
Neomezeně ve 4 599 Kč 399 Kč 698,75 Kč 10,01 GB

Cena za jeden tarif 998 Kč není špatná, ale s Vodafonem se můžete dostat až na částku 599 Kč, přitom podmínky zůstanou stejné: neomezené SMS, volání i data s rychlostí 10 Mbit/s. Musíte být ale 4 a jeden z vás musí vlastnit internet od Vodafonu na doma, respektive internet od UPC v hodnotě alespoň 399 Kč. Pokud nemáte, musíte si ve všech případech rozpočítat 399 Kč na počet SIM. Dva účastníci tedy zaplatí 200 Kč navíc, při čtyřčlenné skupině to je navíc 100 Kč. Internet však může vlastnit jenom jeden, ideální tedy je, když je to účastník, který internet na doma tak či tak potřebuje a platí si ho tedy separátně.

Nevýhody jsou zřejmé. Jednotlivec u Vodafonu nepochodí a ne vždy se musí zadařit sehnat k sobě kamaráda. Další nevýhodou je fakt, že Vodafone omezuje rychlostí 10 Mbit/s a neexistuje žádný příplatek, které by toto omezení zrušil. Nevýhodou může být i fakt, že tarify jsou vždy s úvazkem na dva roky. Velkou výhodou je naopak cena, kam až se dá s Vodafonem dostat. Pokud máte partu tří kamarádů a jeden z nich si navíc platí UPC internet, zaplatíte 599 Kč každý. A to je za neomezené SMS, volání a data, i když zpomalenou rychlostí 10 Mbit/s, opravdu velice lákavá nabídka, když ještě donedávna byl standard 1,5 GB dat + neomezené volání a SMS za ceny vyšší než 700 Kč.

Líbilo se nám
  • nejvýhodnější cena za neomezený tarif v ČR
Nelíbilo se nám
  • jednotlivec si tarif nepořídí
  • stahování 10 Mbit/s je maximem
  • rozpočítaný FUP limit v EU

T-Mobile

I u T-Mobilu vše začalo už před prázdninami, když v červnu představil dovolenkový benefit v podobě neomezených dat. Ano, Vodafone něco takového nabídl již před lety a ano, data se v průběhu omezovala v EU, v rámci České republiky však šlo o plnotučnou variantu a i z vlastní zkušenosti jsme si ověřili, že nebyl problém používat SIM kartu i v datovém modemu, a to bez jakéhokoli omezení. Pro T-Mobile šlo o test, pro zákazníky zkrátka jen o benefit, který využilo nakonec přes 750 tisíc zákazníků. Tehdy ještě nebylo jasné, zda po akci přijde vystřízlivění, či zcela nová nabídka.

T-Mobile ale už na srpen svolal tiskovou konferenci, na které se spotřebou neomezených dat řádně pochlubil. Zaznělo například, že tato akce byla doposud nejdražší kampaní operátora a není se čemu divit. V rámci ČR sice jdou ceny snížit, ovšem datování zákazníků v EU je pro operátora poměrně drahé, protože operátoři ze všech evropských zemí si stále platí za data mezi sebou.

Dozvěděli jsme se opravdu velké množství statistických dat, stejně tak i to, že průměrně by zákazníkům stačilo měsíčně 12 GB dat. Samozřejmě nepočítáme pár vyvolených, kteří prosurfovali stovky GB. I přesto, že T-Mobile mohl argumentovat tím, že zákazníci zkrátka neomezená data nepotřebují, nestalo se tak. Představena tak byla nová tarifní nadílka, ve které se neomezené tarify nacházely. A k našemu údivu ceny nebyly tak šílené, jak jsme si je vizualizovali.

Cena Cena s neomezeným voláním + SMS Specifika Data v EU
Neomezeně SD 675 Kč 1 075 Kč neomezeně 20 GB, poté 3 Mbit/s 30 GB
Neomezeně HD 875 Kč 1 275 Kč neomezeně 50 GB, poté 10 Mbit/s 35 GB
Neomezeně MAX 1 175 Kč 1 575 Kč neomezeně 40 GB

Vybrat si můžete mezi několika variantami. Na tiskovce T-Mobile ukázal tabulku, ze které si tarif můžete poskládat sami, základem jsou neomezené SMS a volání za 400 Kč. K tomu je nutné připočíst částku za neomezená data.

Suma sumárum, představě neomezeného tarifu se nejvíce blíží kombinace s balíčkem Neomezeně MAX, který dovolí v rámci ČR stahovat neomezeně, v rámci EU dává k dispozici 40 GB dat. Samotný balíček stojí 1 175 Kč a jde zřídit i bez hlasového tarifu, ovšem my řešíme balíčky jako celek. Na ten si tedy připravte 1 575 Kč. Nutné podotknout, že tarify jsou bez závazku (pokud nebudete chtít dotaci na nový telefon), pokud ovšem přecházíte ze starých tarifů, bude s novými nutné původní závazek dodržet, smlouva se však neprodlužuje.

T-Mobile umožňuje poskládat si tarif dle sebe a je jasné, že cenově začínají dávat smysl s větším objemem dat, malé datové objemy jsou stále drahé. Oceňujeme fakt, že jsou tarify bez závazku i jasně nastavený limit v EU.

Líbilo se nám
  • několik různých variant
  • pořídí je i jednotlivec
  • tarify jsou bez závazku
  • štědrý EU limit
  • lze získat i čistě datový tarif
Nelíbilo se nám
  • ceny startují výš než u Vodafonu

O2

Ten kdo před pár lety revoluci odstartoval, nyní vyčkal do poslední chvíle. Tarify od O2 jsme poznali téměř v polovině září, tedy měsíc po T-Mobilu a více než dva měsíce po Vodafonu. Operátor měl tak dostatek času na to prozkoumat portfolio konkurence.

O2, stejně jako T-Mobile, umožní pořídit tarif i jednotlivci, což je výhoda. Vybrat si můžete tarif podle přenosové rychlosti, což je v podstatě stejný princip jako u T-Mobile, i když každý se řídí podle jiných kritérií. Zatímco T-Mobile poskytne základní objem neomezeně a pak rychlost „sníží“, u O2 si hned ze začátku musíte rozmyslet, jakou rychlostí budete chtít surfovat. O2 však stejně jako Vodafone uplatňuje závazek, ten se neuplatňuje jen při kombinaci služeb O2 Spolu.

Pokud si vystačíte s 5 Mbit/s, což bylo donedávna i maximum pro Vodafone, je zde tarif NEO Bronzový za 1 099 Kč. To je cena o trochu nižší, než kdybyste u Vodafonu rozpočítali náklady pro 2 SIM včetně internetu na doma, na druhou stranu Vodafone už umožní surfovat rychlostí 10 Mbit/s, tedy dvojnásobně rychle. O2 však má i tarif NEO Stříbrný, který za 1 299 Kč přináší neomezený internet rychlostí 20 Mbit/s. Ten by se dal srovnat s tarifem Neomezeně HD s tím rozdílem, že u O2 surfujete celou dobu stejnou rychlostí 20 Mbit/s, avšak u T-Mobile klesne rychlost na 10 Mbit/s po vyčerpání 50GB datového balíčku. A ten ve své podstatě může stačit, takže ke snížení rychlosti ani nemusí dojít. Samozřejmě, pokud máte zájem dělat z telefonu hotspot, zdá se nabídka O2 výhodnější, protože data poběží stále stejně rychle.

Cena Data Data v EU
NEO Bronzový 1 099 Kč neomezeně 5 Mbit/s 35 GB
NEO Stříbrný 1 299 Kč neomezeně 20 Mbit/s 35 GB
NEO Zlatý 1 599 Kč neomezeně 300 Mbit/s 35 GB

O2 má však ještě jedno eso v rukávu, a to je NEO Zlatý, který nemá žádná omezení, tedy až na přenosovou rychlost 300 Mbit/s, která je stejně pomyslným maximem dnešních sítí. Tento tarif vyjde na 1 599 Kč, tedy o pár korun dráž než neomezený tarif s balíčkem Neomezeně MAX od T-Mobile. Dodáme, že tarify NEO mají přiděleny 35 GB dat v rámci EU, NEO Platinový (stejný jako Zlatý + 1 GB v zóně Top svět + 600 minut volání do zahraničí) má o 15 GB více.

Líbilo se nám
  • několik různých variant
  • pořídí jej i jednotlivec
  • jednoduchá nabídka na pochopení
Nelíbilo se nám
  • ceny nejsou nejvýhodnější

Závěr: co chcete vy?

V celém článku jsme se záměrně vyhýbali různým výhodám v podobě slevy na telefon, speciálních kreditů na uplatnění různých služeb, případně dalších doprovodných akcí. Jsme zkrátka zájemce, který chce výhodný neomezený tarif, mobil si chce koupit za nejlepší cenu na volném trhu a kombinace služeb (Magenta 1, O2 Spolu) nás zkrátka nezajímá. Kdo tedy vychází z nabídky jako nejvýhodnější?

Jasně položená otázka, ale velmi těžká odpověď. Ve zkratce, pokud jste běžný uživatel, který internet používá primárně na YouTube, různé messengery a výjimečně si stáhne nějaký soubor, vyplatí se Vodafone, ale jen pokud seženete další 3 kamarády. Cena je totiž nejnižší a rychlost dostatečná, přesto můžete v rámci ČR čerpat neomezeně dat. Výhodnost se zhoršuje, pokud se „do hry“ zapojí jen dva další kamarádi navíc a ve dvojici již nabídka Vodafonu postrádá smysl úplně, snadno ji totiž trumfne nabídka od T-Moblie (Neomezeně HD + neomezeně SMS a volání), která nabídne navíc 50 GB dat a více dat v EU, navíc jen za pár desetikorun navíc.

Pokud jste jednotlivec, musíte si vybrat mezi O2 a T-Mobile. Zde platí, že pokud chcete konstantně stahovat konkrétní rychlostí, sáhněte po O2. Pokud vám stačí konkrétní objem dat a následně vám nebude vadit menší či větší zpomalení (ale stále zůstanete on-line), sáhněte po T-Mobilu. V případě nejdražších tarifů jsou na tom T-Mobile i O2 stejně, ceny se liší naprosto minimálně. Drobnost na závěr, pokud vám stačí jen neomezená data, je jedinou (a nutno podotknout skvělou) možností T-Mobile, který navíc neuplatňuje žádné pokuty, příplatky či závazky.

Závěrem se hodí říct, že i když nabídna působí velice rozmanitým dojmem, cenová politika se opět víceméně sjednotila, a operátoři tak dokázali, že velká rivalita mezi nimi nepanuje. Ano, každého zaujme něco jiného, ale ve své podstatě mají všichni nějaký argument, který zákazníky přesvědčí k tomu, aby neodcházeli v houfech ke konkurenci. Komplikovanější situaci má Vodafone, ovšem i u toho lze očekávat, že v budoucnu představí alternativu pro jednotlivce.

Diskuze ke článku
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Naposledy upraveno: 14. 9. 2019 12:48
O rivalitě snad ani nemůže být řeč... Nabídka sjednocena tak, aby to nikoho z nich citelně nezasáhlo...

Nejvíce "ale" vidím u Vodafone...
Plzeňák
Co je jako za výhodu u O2 že je jednoduchá na pochopení... To jako vážně ? ????????????
jzvc
o2 na to jde nejlépe.. cena je stanovena podle rychlosti internetu ale ceny jsou podle mě až moc vysoko
Janek
U všech operátorů se uvádí rychlost "až " to znamená maximální rychlost, realita je zcela jiná, měření rychlosti prostřednictvím známých služeb jako " rychlost.cz, DSL , Lupa a pod nemá se skutečnou rychlosti nic společného. Nejblíže realitě je Google speed test, a to znamena, že rychlost cca 5 Mbit/s (Vodafon) může být klidně pod 1 Mbit/s, to snad nestačí ani základní plynulé surfování. Takže žádný zázrak se nekoná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze