Uhodnete, která technologická společnost sbírá o uživatelích nejvíce dat?

3
Uhodnete, která technologická společnost sbírá o uživatelích nejvíce dat?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Většina lidí nemá čas ani trpělivost číst zásady ochrany osobních údajů, ukazuje průzkum
  • V rámci průzkumu bylo hodnoceno pět společností

Technologické společnosti, jako je Google, Amazon nebo Apple, o nás sbírají nespočet údajů, právě typ a množství dat se však může podstatně lišit. Pokud vás zajímá, kolik informací o vás jednotlivé společnosti běžně zaznamenávají, možná vás překvapí výsledky průzkumu StockApps.com, na které odkazuje 9to5Mac.

V rámci průzkumu bylo porovnáváno celkem pět různých společností/platforem, a to Google, Apple, Amazon, Twitter a Facebook (jenž vlastní Meta). Z hlediska objemu posbíraných dat zcela jasně kraluje Google, který v rámci výzkumu u každého uživatele získává 39 různých druhů dat.

Že zrovna Google sbírá nejvíce údajů o svých uživatelích není zase až tak velkým překvapením, neboť bylo na sbírání dat založeno podnikání technologického giganta, který pak spíše doplňkově nabízí zařízení Pixel, respektive další produkty a služby. Také Twitter a Facebook však podle průzkumu sbírají více údajů, než je nutné. V případě Facebooku je pak alespoň většina ukládaných dat zveřejňována samotnými uživateli.

Ze zmíněných společností je na tom z hlediska přístupu k uživatelským datům nejlépe Apple, který sbírá pouze data potřebná ke správě uživatelských účtů.

Většina lidí nemá čas ani trpělivost číst zásady ochrany osobních údajů, které mohou mít několik stránek pro každý web, který navštíví. Je také dost nepravděpodobné, že mají všichni uživatelé dostatečné právní znalosti, aby správně pochopili zásady ochrany osobních údajů. Kromě toho uživatelům chybí čas, trpělivost nebo energie, aby se pokusili zjistit, jaké informace webové stránky ukládají a jak je využívají ve svůj prospěch. Výsledkem je, že uživatelé nakonec umožní společnosti Google shromažďovat všechna potřebná data tím, že odsouhlasí podmínky zásad ochrany osobních údajů,“ uvádí fintech expertka Edith Reads.

Z průzkumu rovněž vyšlo najevo, že se každá z těchto společností soustředí na vybranou kategorii dat – Google tak například sbírá více rozlišných údajů o jednotlivých uživatelích. Edith Reads dodává, že v současnosti možná největší hrozbu představují údaje sbírané Googlem o lokaci, což společnosti pomáhá sjednotit dohromady online a offline profily uživatelů.

Diskuze ke článku
Kocur Kocur
Kocur Kocur
Hezký průzkum tak že o nas nejvíce dat sbírají Američani ? Všechno to jsou americké firmy. Vždyť se nejvíce nadává na Číňany a Rusy jak to že v první pětce nefiguruje žadná Čínská nebo Ruská firma ? Jak to že nikdo tyto firmy v EU nezakázal už kvůli GDPR ? To jako Američani se nám v soukromí hrabat můžou ?
Karel Endler
Karel Endler
Naposledy upraveno: 28. 8. 2022 07:43
Sranda je, že za sběr dat se nejvíce nadává Microsoftu. Osobně to mám tak, že MS zná i moje pravé údaje, zatímco zde vyjmenované firmy mají jen moje fake účty, vymyšlené neexistence. A kromě Googlu (vyhledávání, Youtube) jejich služeb téměř nevyužívám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze