Nejnovější Android 13 představen. Již dnes míří na telefony Pixel

11
Nejnovější Android 13 představen. Již dnes míří na telefony Pixel
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Vzhled nové verze je evolucí designu Material You
  • Opět byla vylepšena bezpečnost
  • Aktualizace by měla dorazit ke všem výrobcům ještě letos

Google dnes oficiálně představil finální verzi Androidu 13, a to pro někoho překvapivě dříve, než se očekávalo. Loňský Android 12 si totiž premiéru odbyl v říjnu, nástupce tak přichází po zhruba 10 měsících.

Android 13

Nový Android pokračuje v evoluci již známého designu, který Google označuje jako Material You. Nově se například do jednotného vzhledu dokáží upravit i ikonky aplikací třetích stran a přehrávač médií umí změnit vzhled na základě hudby nebo podcastu, který právě posloucháte. Jistě oceníte také podrobnější nastavení pro každou nainstalovanou aplikaci, kdy budete moci zvolit preferovaný jazyk aplikace a také režim večerky. Například se daná aplikace zbarví do tmavého režimu či sníží jas.


Jakákoliv aplikace bude muset nově žádat o vaše svolení k tomu, aby vám mohla zasílat různé notifikace. Jde o vítanou změnu, protože některé aplikace to s notifikacemi vyloženě přehání a během pár hodin vám zaplevelí celou lištu. Samotný systém bude také průběžně promazávat obsah schránky, do které kopírujete věci, půjde-li o citlivé údaje, mezi které patří například i e-mailová adresa či telefonní číslo, případně nějaké přihlašovací údaje.

Android 13
Designově sjednocené ikonky

Novinky se týkají rovněž tabletů, které obdrží Android 13. V jejich případě bude možné vidět všechny otevřené aplikace na jedné obrazovce a snadno je přetáhnout do odděleného okna. Tablety získávají také praktickou funkci týkající se stylusů. Pokud je budete používat, displej nebude reagovat na dotyk dlaně a nebudou hrozit nechtěné dotyky.


Android 13 je od dnešního dne dostupný pro telefony Pixel. Jmenovitě jde o Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a 5G, Pixel 6, Pixel 6 Pro a Pixel 6a. Dále Google oznámil, že později v tomto roce se aktualizace objeví u vybraných modelů od následujících výrobců: Samsung, ASUS, HMD Global (Nokia), iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo, Xiaomi a samozřejmě i dalších.

Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Sice moc hezké,ale opět ho obdrží jen pár značek,někteří výrobci na to kašlou a FEST,stačí se jen podívat,na kolika produktech běží současný 12,je to pořád dokola.
Ju Rgen
Ju Rgen
Na 6 pro zatím žádná aktualizace
Jakub
Jakub
Kdyby to telefon sám neřekl, tak bych si žádné změny snad ani nevšiml. Na druhou stranu, vše je stabilní a svižné. Trochu mám podezření, že rychleji reaguje na gesta. Takže doporučuju instalovat. P5
Dodo T
Dodo T
Vcera nainstalovane na Pixel 4a. V podstate trocha vylepseny a chyb zbaveny android 12, Zatial slape bez chyb a plynulejsie ako 12... velkost balicku iba okolo 850 MB

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze